”Un număr neobișnuit de mare de diplomați ruși în Dublin”. Rusia ar putea folosi Irlanda pe post de cal troian (ONG-ul britanic Policy Exchange)
Irlanda ar putea fi veriga slabă în securitatea Europei. Statul neutru prezintă un risc de securitate pentru securitatea Marii Britanii și a Europei, avertizează ONG-ul britanic Policy Exchange.
Imagine ilustrativă / Nave de război rusești în portul Sevastopol din Crimeea.
Rusia și China (dar și Iranul) ar putea folosi țara neutră ca bază și ca ușă de intrare pentru operațiunile lor subversive, se mai arată în raport, care este girat de doi foști secretari britanici ai apărării, Michael Fallon și George Robertson.
„Numărul neobișnuit de mare de diplomați ruși din Dublin” ridică îngrijorări, potrivit think tank-ului conservator Policy Exchange. Ambasada Rusiei la Dublin avea 30 de diplomați în 2022, ceea ce este mai mult decât în majoritatea țărilor europene.
Rusia a vrut chiar să mărească semnificativ personalul în 2020, dar guvernul irlandez a respins solicitarea justificând gestul prin faptul că o creștere „ar putea dăuna securității și apărării statului”.
Ambii foști miniștri britanici ai apărării au avertizat despre o amenințare navală din partea Rusiei, deoarece Rusia concentrează operațiunile împotriva cablurilor și conductelor submarine. Există o mulțime de cabluri de comunicație în toată Irlanda. Navele rusești care se deplasau în largul coastei Irlandei sunt suspectate de cartografierea liniilor de cabluri submarine.
După invadarea Ucrainei de către Rusia și încălcările repetate ale apelor irlandeze de către navele rusești, în Irlanda au început să se audă opinii despre dacă Irlanda ar trebui să renunțe la neutralitatea sa și să se alăture NATO, ceea ce a provocat dispute puternice între politicienii irlandezi.
Președintele irlandez Michael D. Higgins a criticat guvernul pentru că a început chiar dezbateri despre neutralitatea țării și posibila aderare la NATO. Potrivit acestuia, miniștrii care au ridicat această problemă „se joacă cu focul”.
Armata irlandeză, singură, nu are puterea să se apere
Armata este mult subdimensionată. Din 2000, nici măcar 0.5% din PIB nu a fost cheltuit anual pentru apărare. Raportul spune că Irlanda se bazează pe apărarea zonei fiind asigurată de alte state, aspect pe care irlandezii îl admit.
Cu toate acestea, Irlanda se poate confrunta și cu atacuri cibernetice, inclusiv din partea unei Chine mult mai avansate din punct de vedere tehnologic.
Mai mult, o amenințare poate veni și dinspre Teheran, care poate folosi Irlanda pentru acte teroriste în Marea Britanie
Directorul serviciului de securitate britanic MI5, Ken McCallum, a avertizat, potrivit The Guardian, despre amenințarea Iranului, care este țara care „alunecă cel mai adesea în terorism”. Autoritățile britanice au dezvăluit că numai anul trecut au descoperit cel puțin zece amenințări împotriva persoanelor pe care Iranul îi consideră dușmani.
Raportul recomandă ca Marea Britanie să mărească numărul de forțe dislocate în Irlanda de Nord și să sporească patrulele maritime din cauza navelor rusești. De asemenea, ar trebui, împreună cu alți parteneri regionali, să facă presiuni asupra Dublinului pentru a participa mai mult la asigurarea securității.
Raportul avertizează, de asemenea, asupra pericolelor reprezentate de o victorie a Sinn Féin în alegerile din 2025. Regatul Unit se confruntă de ani de zile cu un vecin necooperant, dacă nu chiar ostil, într-un moment în care amenințările externe sunt în creștere.
Raportul notează, de asemenea, că, pentru prima dată, prim-ministrul Sinn Féin Michelle O'Neill se află la cârma Irlandei de Nord, sporind astfel riscurile.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News