Șeful Serviciului de Informații al Apărării din Ucraina (GUR), Kirilo Budanov, a declarat, într-un interviu pentru site-ul ucrainean de ştiri TSN, că armata ucraineană va fi în curând capabilă să elibereze peninsula Crimeea ocupată de Rusia.
Șeful Serviciului de Informații al Apărării din Ucraina (GUR), Kirilo Budanov, a declarat, într-un interviu pentru site-ul ucrainean de ştiri TSN, că armata ucraineană va fi în curând capabilă să elibereze peninsula Crimeea ocupată de Rusia.
Deputatul ucrainean Yurii Aristov, lider al partidului condus de Volodimir Zelenski, ''Servitorii Poporului'', este investigat de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) într-o anchetă care arăta că, în timp ce armata ucraineană încearcă să respingă trupele ruse, acesta s-a aflat în luna iulie în vacanță cu familia sa la un hotel lux în Maldive. De asemenea, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a considerat vacanța lui Aristov o „trădare” în timpul războiului.
Au fost adunate dovezi privind activitatea pro-rusă a liderului unui partid politic ucrainean. Acesta urma să devină președinte al Ucrainei dacă forţele ruse de ocupaţie ar fi reuşit să înlăture administraţia de la Kiev. Serviciul de Securitate al Ucrainei a adunat probe împotriva fostului parlamentar și om de afaceri ucrainean Evgheni Muraiev. Partidul său "Nashi" a fost interzis anul trecut de un tribunal din Lviv din cauza activităților sale pro-ruse.
Kyrylo Budanov, în vârstă de 37 de ani, care conduce Serviciul Principal de Informații al Ucrainei (GUR/HUR), serviciul de informații militare al Ucrainei, are o abordare diferită de cea a omologilor săi din alte părți ale lumii. Budanov nu rămâne în plan secund, ci se exprimă în mod regulat. Așa s-a întâmplat și în ultimul său interviu, acordat Reuters, în care a explicat de ce nu se află în umbră și a amenințat că va urmări inamicii Ucrainei precum Mossad-ul Israelului.
Directorul Agenției de Securitate și Informații din Serbia (BIA), Aleksandar Vulin, a fost inclus pe lista de sancțiuni a SUA, după cum a anunțat Oficiul pentru Controlul Activelor Străine din Departamentul american al Trezoreriei. Departamentul american al Trezoreriei a motivat că Vulin a fost implicat în afaceri corupte pentru "a-și promova agendele politice și interesele personale în detrimentul păcii și stabilității în Balcanii de Vest”. "Aceste acorduri corupte au facilitat activitatea rusă rău intenționată în Serbia și în regiune", se arată în comunicat.
Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) din Republica Moldova, în comun cu procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS), au trimis în instanţa de judecată un dosar penal pentru trădare de patrie şi spionaj vizând doi agenţi ai Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB).
Turcia depune eforturi susținute pentru a obține un echilibru mai stabil în relațiile sale cu cele două partide politice din Guvernul Regional al Kurdistanului irakian, Partidul Democrat Kurdistan din Erbil și Uniunea Patriotică a Kurdistanului din Sulaymaniyah, cu scopul de a echilibra interesele turcești cu aceste formațiuni și a le ține departe de influența Teheranului.
Eduard Hellvig a anunțat, luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că își încheie, după 8 ani, mandatul de director al SRI.
În timpul unei vizite secrete în Ucraina a directorului CIA, William Burns, la începutul acestei luni, autoritățile ucrainene i-au dezvăluit acestuia o strategie de recucerire a teritoriilor ocupate de Rusia și de începere a negocierilor de încetare a focului cu Moscova până la sfârșitul anului.
Documentele găsite în timpul perchezițiilor la sediul Wagner din Sankt Petersburg arată că grupul militar privat a avut legătură cu un atac informativ împotriva Lituaniei, a declarat miercuri Departamentul Securității de Stat (VSD). De asemenea, serviciul de contrainformaţii din Lituania a afirmat miercuri că un paşaport găsit de autorităţile ruse în biroul din Sankt Petersburg al lui Evgheni Prigojin a fost folosit de o sosie a acestuia.
Ombudsmanul ucrainean Dmitro Lubineț a declarat că transferul din Rusia în Ungaria a 11 prizonieri de război ucraineni, desfășurat de Budapesta fără știrea Ucrainei, încalcă legislația internațională. Acesta a subliniat că, deși Ucraina salută toate inițiativele de pace ale partenerilor săi, decizia Ungariei de a nu implica Kievul în transferul de prizonieri constituie o încălcare a dreptului internațional umanitar și a Convenției de la Geneva.
În weekendul trecut în Singapore, la celebrul Hotel Shangri-La, a avut loc o întrevedere a șefilor serviciilor de informații a marilor puteri mondiale. O întâlnire care ar fi trebuit să fie secretă, dar care a fost dezvăluită în media ca urmare a unor scurgeri de informații interne.
Preşedinţia cehă a atenuat vineri declaraţiile şefului statului Petr Pavel cu privire la necesitatea monitorizării ruşilor care trăiesc în ţările occidentale, pe care i-a comparat joi cu cetăţenii de origine japoneză din SUA în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, potrivit Agerpres, care citează AFP.
Atât Federația Rusă, cât și ”intermediarii” săi se află în spatele operațiunilor împotriva Suediei.
China şi Cuba ar putea stabili o facilitate pe insulă care să joace rolul de instalaţie electronică de interceptare.
Serviciile secrete ucrainene au anunţat vineri că au interceptat o conversaţie telefonică ce dovedeşte că un ''grup de sabotaj'' rusesc a aruncat în aer barajul hidrocentralei de la Kahovka, în sudul Ucrainei, transmite Agerpres, care citează Reuters.
Facilitatea care ar urma să fie localizată în Cuba ar permite Beijingului să spioneze Statele Unite prin interceptarea comunicațiilor electronice, dar Cuba respinge raportul ca fiind „nefondat”.
Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei a transmis joi că a descoperit un complot al Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) a Statelor Unite care folosea un program malware, necunoscut până acum, pentru a penetra în special vulnerabilităţi de tip 'backdoor' ale telefoanelor Apple, transmite Agerpres, care citează Reuters.
După șocul atacului armat la scară mare al Rusiei împotriva Ucrainei, serviciul de informații al Ministerului francez al Apărării își reconsideră prioritățile și extinde supravegherea amenințărilor pe toate direcțiile. Generalul-maior francez, Cyril Carcy, a declarat, recent, pentru publicația Breaking Defense că Direcția de Informații Militare „nu se mai poate concentra pe un unghi de 60 de grade între Africa de Vest și Orientul Mijlociu, dictat de lupta împotriva terorismului”.
Ministerul britanic al Apărării susţine cel mai recent raport ca, în ultimii cel puţin 20 de ani, Rusia a înregistrat o proliferare a grupurilor paramilitare provenite din forţele sale armate regulate, iar tendinţa se accelerează
Șeful autorităților de ocupație din Crimeea, Serghei Aksionov, alături de alţi pro-ruşi, pune bazele unei aşa-zise unități de "voluntari". Aceasta nu este altceva decât o adunătură de mercenari bine plătiţi, gata să moară pentru mai mulţi bani şi ceva idealuri cultivate în mintea lor de maşinăria de propagandă a Kremlinului. Până în prezent, au fost create așa-numitele companii militare private (PMC-uri) ''Tavrida'' și ''Livadia''.
Autoritățile germane investighează dacă un bărbat ucrainean, cu posibile legături cu fortele armate ucrainene, a fost implicat în sabotajul de anul trecut al gazoductului Nord Stream, au relatat luni mai multe publicatii mass-media germane.
Luni, 22 mai, au fost auzite mai multe explozii în regiunea rusă Belgorod, iar ulterior publicaţii mass-media ucrainene și rusești au anunțat că mai mulţi partizani ruși desfăşară o serie de atacuri. Direcției Principală de Informații (GUR) a Ministerului Apărării din Ucraina a declarat că operațiunea militară care are loc acum în Belgorod este efectuată exclusiv de cetățeni ruși - grupuri de partizani care luptă împotriva regimului Putin.
Șeful serviciilor de informații militare ucrainene (GUR), generalul-maior Kirilo Budanov, a recunoscut că, de la începutul invaziei ruse în Ucraina, mai mulți propagandiști ai Kremlinului au fost uciși, potrivit The Times. Ministerul rus de Interne a declarat ieri că a fost emis un mandat de arestare pe numele lui Iurii Denisov, un cetățean ucrainean despre care se spune că l-a supravegheat pe bloggerul militar rus Maxim Fomin, mai cunoscut sub numele de Vladlen Tatarski, timp de două luni dintr-un apartament din apropierea casei sale.
Valul de cazuri de trădare care a cuprins Rusia după izbucnirea războiului din Ucraina a ajuns la cel mai inalt nivel in cadrul industriei ruses de apărare. Trei oameni de știință de la Institutul de Mecanică Teoretică și Aplicată din Novosibirsk (ITPM), implicați în dezvoltarea de rachete hipersonice, au fost arestați pe rând de forțele de securitate în baza unui mandat care prevede o pedeapsă maximă de închisoare pe viață.
Oficialii americani spun că experții FBI au identificat și dezactivat programele de soft, de tip malware, utilizate de serviciul de securitate rus FSB împotriva unui număr nedezvăluit de computere americane. Biroul federal de investigații dă o lovitură puternică unuia dintre cele mai importante programe de spionaj cibernetic din Rusia, dar rămâne de văzut dacă măasura nu e prea tardivă, având în vedere că sistemul operaționalizat de serviciul rus de spionaj funcționa de două decenii.
Andrii Iusov, reprezentantul Serviciului de Informații Militare (GUR) al Ministerului ucraineana al Apărării, consideră că declarațiile lui Evgheni Prigojin, șeful aşa-zisei companii militare private ruse (PMC) Wagner Group, despre ofensiva ucraineană fac parte din pregătirea elitelor rusești pentru viața de după înfrângerea în războiul cu Ucraina.
În cadrul unei audieri în fața Comitetului pentru probleme privind Forțele Armate din Senatul american, directorul Comunităţii Naţionale de Informaţii, Avril Haines, și directorul Agenției de Informații a Apărării, general locotenent Scott Berrier, au apreciat, pe 04.05.2023, că, în pofida pierderilor din timpul “operației militare speciale” din Ucraina, Rusia rămâne “o forță militară puternică” și “o amenințare existențială” pentru SUA în sfera nucleară.
Serviciul Federal de Securitate din Rusia (FSB) a anunțat pe 3 mai că a descoperit și destructurat “rețeaua de informații organizată în Crimeea de către Direcția Principală de Informații (GUR) a Ministerului ucrainean al Apărării”.
Jurnaliștii de la agențiile de presă din mai multe țări din Europa de Nord au descoperit că mulți angajați ai misiunilor diplomatice rusești din regiune sunt susceptibili de a fi spioni sub acoperire, se arata într-o investigaţie jurnalistă a agenției de știri Yle din Finlanda.