Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Frontul războiului informaţional se află acum în telefonul tău: Cum te vizează propaganda rusă prin ChatGPT, fără să ştii
Intelligence
Data actualizării:
Data publicării:
Şansele noastre ca la următoarea rundă de alegeri să scăpăm la fel de ,,sifonaţi'' scad exponenţial pentru că de acest lucru se ocupă deja reţeaua de presă rusă Pravda. Putem să începem să uităm liniştiti de campaniile de manipulare pe Tik-Tok sau Facebook, pentru care oricum instituţiile statului nu au avut contramăsuri digitale la momentul potrivit pentru a le combate şi probabil că nici pentru ceea ce vine nu vor avea.
Colaj care ilustrează propaganda rusă pe reţele de socializare. Sursa Foto: RAND/Adobe Stock.
EXCLUSIV
Colaj care ilustrează propaganda rusă pe reţele de socializare. Sursa Foto: RAND/Adobe Stock.

Dacă pe reţelele de socializare ca Tik-Tok mai existau şanse să poţi combate campanii ample de manipulare, cerând identificarea şi blocarea acelor conturi maliţioase, cu chatbotii o să fie aproape imposibil să ne luptăm pentru adevăr. De ce? Chat GPT sau orice alt chatbot a fost gândit să-ţi răspundă pe placul tău, nu vrea să te contrazică, ci să-ţi confirme fiecare prejudecată pe care o ai.

Întreabă-l orice şi apoi spune-i că nu îţi place! Automat o să-ţi genereze alt răspuns şi acela poate îţi validează aşteptările. E, fix această vulnerabilitatea aceasta este acum exploatată de maşinăria de propagandă a Rusiei – crearea de materie primă digitală falsă, cantităţi enorme de conţinut media perimat, cu care hrăneşte chatboti ca Chat GPT şi Gemini.

La început acestui an am scris într-un articol publicat pe DefenseRomania citând un raport al NewsGuard că 10 dintre cele mai importante instrumente de inteligență artificială generativă repetă relatări false din rețeaua rusă de presă Pravda în 33% din cazuri.

Youtube video image

Acum, postul ucrainean de televiziune FREEDOM a publicat un scurt documentar despre cum funcţionează maşinăria de propagandă rusă, conectată la Chat GPT şi Gemini.

Celor mai mulţi dintre noi, familiarizaţi cu ceea ce înseamnă propaganda rusă, ne-a rămas în minte imaginea fabricilor de troli din Sankt Petersburg: niște tineri angajați la normă, scriind într-o engleză proastă comentarii furibunde pe forumuri. Acum, o imagine perimată!

În timp ce Europa se laudă că a interzis Russia Today și Sputnik, Kremlinul făcea un upgrade de sistem maşinăriei sale de propagandă. A închis taraba cu propagandă de la colț și a deschis un hypermarket global al minciunii, complet automatizat, cu livrare direct în telefoanele noastre.

 

Maşinăria de propagadă a Rusie s-a conectat la Inteligenţa Artificială

 

Noua armă nu mai are nevoie de adolescenți sau de ferme de boţi care să genereze comentarii pe reţele de socializare. Acum, mașinăria de propagandă a Rusiei, condusă de la centru de indivizi ca Serghei Kirienko, un fel de CEO al acestui trust al diversiunii, a devenit o hidră digitala cu mii de capete.

Nu mai produce doar articole si materiale video false, ci a industrializat procesul. O rețea sofisticată de site-uri fantomă intitulate Pravda, deghizate în presă independentă, generează o cantitate amețitoare de conținut: circa 350.000 de articole pe lună, în 50 de limbi. O cantitate industrială de ,,gunoi informațional’’care se multiplica cu viteza lumii şi care este vărsată în "creierul" ChatGPT.

Aici intervine noutatea absolută, ceea ce analiștii numesc „LLM grooming” - dresajul modelelor de inteligență artificială. Tot acest gunoi este lăsat intenționat la liber pe internet, fără copyright, ca o momeală.

Modelele lingvistice, de la ChatGPT la Gemini, fiind flămânde după date, aspiră totul. Iar când un utilizator oarecare din Paris sau din București întreabă ceva, chatbot-ul, politicos și sigur pe el, îi servește înapoi narațiunea Kremlinului, ambalată frumos.

Așa ajungi să crezi că nu Rusia a invadat Ucraina, ci a fost provocată de NATO, sau că Zelenski își cumpără iahturi din ajutoarele primite. Minciuna nu mai e un produs, a devenit parte din infrastructura digitală.

Și nu e haos, e strategie pură, de nivel militar. În spatele acestui efort se află o structură de comandă și control robustă. Execuția implică unități din cadrul serviciilor de informații (FSB, GRU), centre specializate în operațiuni psihologice militare (IPSO) și chiar companii din industria de apărare precum Rostec și Kribrum, care dezvoltă sistemele de monitorizare.

Se analizează eficiența, se schimbă tactica. Cândva foloseau forța brută, cu conturi false evidente. Apoi, văzând că platformele sociale le șterg, au trecut la operațiuni de influență mascate, plătind bloggeri americani prin firme paravan, cum a fost cazul Tenet Media, demascat de Departamentul de Justiție al SUA.

Acum, pentru că moderația pe rețelele sociale a slăbit din nou, rusii s-au întors la forța brută: rețele de boți, deepfake, troli la vedere. Se adaptează mai repede decât o fac democrațiile noastre.

 

Obiectivele strategice sunt clare și urmărite cu rigurozitate

 

În primul rând, subminarea sprijinului occidental pentru Ucraina, prin erodarea voinței politice și populare. În al doilea rând, crearea de diviziune internă în societățile vestice, alimentând polarizarea. În al treilea rând, constrângerea și descurajarea aliaților prin agitarea permanentă a amenințării nucleare - o diversiune psihologică menită să ne facă să cedăm de frică. Produsul final vândut de această industrie? Aceleași narațiuni obosite, dar extrem de „lipicioase”: Ucraina e coruptă, liderii ei sunt niște clovni, Occidentul alimentează războiul.

Și noi? Noi unde suntem în schema asta? Suntem piață de desfacere. Suntem consumatorii finali ai acestor narațiuni, care prind de minune pe terenul deja fertilizat de propriile noastre frustrări și de cinismul autohton.

Când auzim un politician român vorbind despre „dictatura de la Bruxelles” sau despre cum „ne vând strainii”, el nu face decât să recite, conștient sau nu, din naratiunile Kremlinului. Frontul nu mai e la sute de kilometri distanță, în Donbas. Frontul este în telefonul din mâna noastră, în grupul de WhatsApp al familiei, în feed-ul de Facebook şi mai nou în chatbotul pe care îl consulţi deja zilnic.

Răspunderea nu poate fi lăsată doar în seama giganților tech. A aștepta ca ei să rezolve problema e ca și cum ai aștepta ca producătorul de arme să militeze pentru pace.

Apărarea necesită o nouă postură de securitate, o colaborare profundă între guverne și industrie, și un angajament real pentru educație digitală. Războiul informațional nu e despre adevăr, ci despre controlul realității. Iar Kremlinul a înțeles că, pentru a îngenunchea o țară, e mai eficient să-i capturezi mințile decât orașele. Și pentru asta, din păcate, nu există nicio ordonanță de urgență.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Sabotajul rusesc este în creștere, avertizează serviciile de informații europene. Până în 2030, vor fi capabili să atace teritoriul NATO
MI5 avertizează că serviciile rusești de informații folosesc intermediari pentru acțiuni de sabotaj organizate pe teritoriul statelor europene
Şeful spionajului militar ucrainean a numit factorii care creează cele mai mari probleme trupelor ucrainene: Ajutorul militar nord-coreean acordat Rusiei este cea mai mare îngrijorare
Mijloacele rusești de război electronic se află în vizorul serviciilor de informații militare occidentale. Franța folosește surse OSINT pentru dezlegarea misterelor acestora
Bundeswehr este vizat de serviciile secrete rusești. Ce ar vrea să știe Kremlinul
O unitate notorie a agenției ruse de informații militare (GRU) desfășoară atacuri cibernetice împotriva țărilor occidentale
Ce s-a ales de Wagner Group la un an de la moartea lui Evgheni Prigojin? Foștii mercenari fac acum parte din Rosgvardiya și din forțele cecene Akhmat
"Spionaj deosebit de intim", când agenții ruși își mint proprii copii. Detalii despre familia care a fost repatriată în Rusia după schimbul de prizonieri cu SUA
Forțele pentru Operaţii Speciale ale Ucrainei, atac asupra forţelor ruse aflate la gura de vărsare a fluviului Nipru (Foto/Video)
Serviciile speciale ucrainene plănuiau asasinarea președintelui Putin și ministrului rus al apărării. Planurile au fost dejucate după o convorbire telefonică între miniștrii apărării din Rusia și SUA
”Patria nu te-a uitat”, consemnul Kremlinului pentru toți spionii ruși din Vest. Schimbul de condamnați va amplifica acțiunile de spionaj ale Moscovei?
Discuțiile privind schimbul istoric de prizonieri între Occident și Rusia au durat peste 2 ani: Care a fost cel mai important deţinut pentru Moscova?
Parlamentul R. Moldova, penetrat de ruși? SIS efectuează o investigație privind un caz de spionaj rusesc în forul suprem al Moldovei
O unitate specială a agenției ruse GRU recrutează sabotori în Europa prin intermediul Telegram și TikTok
Serviciile franceze de informații au arestat un rus, bănuit că pregătea acte de „destabilizare” în timpul Jocurilor Olimpice, în colaborare cu o ”putere străină”
Expulzarea diplomatului român din Rusia arată că România respinge tentaculele ruse. Spionajul rus, o caracatiță ce se întinde în Europa
SBU a dejucat o tentativă de lovitură de stat în Ucraina. Un grup subversiv planifica preluarea Radei și schimbarea guvernului
ICEYE face diferența: Spionajul militar ucrainean dezvăluie cât de importată a devenit utilizarea în scopuri strategice a imaginilor obţinute din satelit
Fostul șef al Armatei R. Moldova le oferea rușilor inclusiv detalii ale rutei România - Ucraina. Cât de gravă e situația? „Dacă Rusia trece Nistrul, Moldova devine garnizoană rusă”
Investigaţie media: Fostul șef al Marelui Stat Major al Republicii Moldova a lucrat pentru Rusia. România, menţionată ca poartă de intrare a echipamentelor militare destinate Ucrainei
Hibrid, război hibrid. Rusia vrea să sperie Europa prin zeci de operații speciale de sabotaj, atacuri cibernetice, campanii de dezinformare sau spionaj
Un sirian a aruncat cu cocktail Molotov în Ambasada Israelului din România. Brigada antitero a SRI a intervenit într-o fracțiune de secundă
Între epoca de după Războiul Rece și o eră nouă și incertă: CIA vede în războiul din Ucraina o oportunitate uriașă pentru a recruta spioni ruși
Contraspionajul britanic MI5 își schimbă centrul de greutate al activităților principale: Accentul va fi mutat de la teroriștii internaționali către spionii din Rusia și China
După spionaj, Rusia trece la următorul nivel: Serviciile ruse de informații și-au intensificat campania de sabotaj în Europa
O rețea coordonată de FSB-ul rusesc, destructurată de Serviciul ucrainean de Securitate. Președintele Ucrainei urma să fie asasinat într-un atac cu rachete antitanc
Înalt oficial american: Războiului purtat de Rusia împotriva Ucrainei, puțin probabil să se încheie în viitorul apropiat
Serviciile secrete britanice indică numele unor înalți oficiali ruși care ar putea fi afectați de arestarea adjunctului ministrului rus al apărării
Cel puțin o treime dintre diplomații ruși din Elveția sunt spioni: Geneva a devenit un adevărat avanpost al spionajului rus

Ştiri Recomandate

Raport ISW: Nu vor exista discuții de pace reale cu Vladimir Putin dacă Occidentul nu ajută Ucraina să zdrobească Rusia
Ucraina ,,perforează'' apărarea aeriană rusă: Sistemul S-300P și radarul Nebo-M, distruse în regiunea Belgorod (Foto/Video)
Serviciul de informații militare al Ucrainei: Pregătirile Rusiei pentru un conflict global includ planuri de reînarmare în valoare de 1,1 trilioane de dolari
Companii ucrainene și daneze formează un parteneriat pentru dezvoltarea unui interceptor de drone bazat pe inteligență artificială
Bulgaria, alături de România, va consolida și mai mult securitatea la Marea Neagră: Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea sistemului de rachete NSM
Cehia își va consolida apărarea antiaeriană achiziționând 24 de sisteme cu rază scurtă de acțiune de tip “RBS 70 NG” din Suedia
Iran nu renunță la programul nuclear, în pofida atacurilor SUA. Teheranul insistă pe dreptul de a îmbogăți uraniu
Ambițiile navale ale Ankarei sunt în creștere: Turcia se concentrează pe aeronave fără pilot pentru viitorul său portavion
Mistral 3 e și mai performantă. Racheta franceză, capabilă să lovească bărci mici de asalt și drone
Războiul rece dintre Trump și Musk lovește SpaceX: Amazon și giganții din industria de apărare intră în cursa pentru Golden Dome
Oligarhul moldovean Vladimir Plahotniuc, reținut în Grecia
”Exemplul României arată că drumul european aduce pace și prosperitate”. Ministrul de externe, Oana Țoiu, în vizită la Chișinău
Un zăcământ uriaș de petrol și gaze a fost descoperit în Polonia
Sistemul rusesc KOP-2, folosit pentru bruiajul dronelor, distrus pe frontul din Ucraina chiar de o unitate de drone
Ungaria a finalizat programul H225M și se laudă că are cea mai modernă flotă de elicoptere din Europa. Dar oare e chiar așa?
Relațiile ruso-azere, mai încordate ca oricând. Aliyev le spune ucrainenilor: „Nu acceptați niciodată ocupația”. Bloggerii ruși: Azerii merg pe urmele Kievului
Olanda și Norvegia vor contribui la livrarea de Patriot către Ucraina. Ambele au ajutat și România să înlocuiască Patriot-ul donat
O nouă rundă de negocieri ruso-ucrainene este planificată miercuri în Turcia
NATO trebuie să învețe de la Ucraina: Inovare în zile, nu în ani, cere comandantul suprem al forțelor aliate din Europa
Revenirea la tacticile din perioada Războiului Rece: Rusia şi-a intensificat activitățile de spionaj și sabotaj în Germania
Tensiuni în Marea Caspică: Rusia și Iranul au început desfășurarea de manevre navale comune, care sunt privite cu îngrijorare în Azerbaidjan
Statele Unite readuc armele nucleare tactice în Marea Britanie, semnalând o schimbare majoră în postura militară a NATO
Război de uzură 2.0: Cum schimbă dronele ieftine „Geran-2”, produse în masă, derularea conflictului din Ucraina (Foto/Video)
Colaj care ilustrează propaganda rusă pe reţele de socializare. Sursa Foto: RAND/Adobe Stock.
EXCLUSIV
Frontul războiului informaţional se află acum în telefonul tău: Cum te vizează propaganda rusă prin ChatGPT, fără să ştii
Care e stadiul programului de submarine franceze Scorpene de care e interesată România. Polonezii au „reconfigurat” prioritățile și ne-au luat-o înainte la submarine
Nu există Rusia fără China. Noul SACEUR trage un semnal de alarmă despre un front comun chinezo-rus. „Avem doar 18 luni la dipoziție”
Patru avioane ucrainene au intrat în spațiul României la nord de Maramureș în timpul unui atac masiv rus. România a ridicat două avioane F-16
Noapte lungă în Ucraina: Rușii au atacat toată noaptea, inclusiv în vestul țării. Cu drone, rachete Iskander, Kalibr, hipersonice Kinjal, dar și Kh-101 lansate din bombardiere Tu-95MS
Nicușor Dan a fost invitat de către Donald Trump, într-o vizită oficială în SUA
Pilotul unui avion de linie a executat o „manevră agresivă” pentru a evita o coliziune în zbor cu un bombardier american B-52
Iranul arată cu degetul către statele europene pentru eșecul acordului nuclear din 2015
S-a aflat statul european care va livra Ucrainei un număr uriaș de sisteme Patriot. Rusia a mai reușit o „performanță” de neconceput acum câțiva ani
pixel