Congresmenii i-au întrebat pe directorii agențiilor de informații americane ce anume încearcă Putin să obțină în Ucraina și ce reprezintă pentru el actualul război, în cadrul unei audieri în Camera Reprezentanților a SUA, la 12 martie.
China a creat o armată de 600.000 de spioni. Operațiunile de informații ale Beijingului depășesc domeniul de aplicare al activităților KGB în timpul Războiului Rece.
DefenseRomania a prezentat în trecut cum acționează mașinăria de spionaj a Chinei, de la acțiuni pentru penetrarea sistemelor critice, până la mituirea oficialilor occidentali sau utilizarea experților chinezi pentru a obține informații valoroase privind domeniile de cercetare din statele occidentale.
Potrivit The Wall Street Journal, operațiunile chineze sunt de altă natură – de la atacuri cibernetice la spionaj științific și industrial. Iar acest lucru nu se poate face fără mituirea politicienilor.
Mai îngrijorător este faptul că serviciile speciale occidentale nu au resursele pentru a se opune rețelei chineze.
Potrivit informațiilor occidentale, China a „construit” acum o armată gigantică de spioni, iar lupta împotriva acestora este complicată de faptul că structurile controlate de Beiijng desfășoară operațiuni descentralizate, scrie WSJ.
Astfel de operațiuni sunt efectuate de multe departamente și companii private controlate indirect de serviciile de informații chinezești. Metodele pe care le folosesc nu sunt uniforme, deoarece funcționează în mare măsură autonom.
În același timp, numărul hackerilor susținuți de China, potrivit FBI, este de cel puțin 50 de ori mai mare decât numărul personalului cibernetic al agenției americane.
„Programul de hacking al Chinei depășește amploarea programelor similare ale tuturor celorlalte puteri majore combinate”, a declarat directorul FBI, Christopher Urey, la începutul anului.
O agenție europeană spune că până la 600.000 de persoane pot fi implicate în operațiunile de strângere de informații și de securitate ale Chinei.
Uniunea Europeană este îngrijorată de faptul că China poate folosi mașini de fabricație chinezească livrate pe piața europeană pentru spionaj. O mașină conectată la internet „poate înregistra totul acolo unde se află și, de asemenea, poate partaja acele date cu cei care au acces la date”, a declarat vicepreședintele Comisiei Europene pentru digitizare și concurență, comisarul Margret Vestager.
Anterior, mass-media a raportat că spionii ruși ar putea monitoriza pregătirea armatei ucrainene în Marea Britanie. Soldații au fost avertizați că dronele rusești ar putea zbura deasupra bazelor militare britanice pentru a obține informații despre trupele ucrainene.
De asemenea, FBI dezvăluia lunile trecute că China a deturnat routere pentru a se infiltra în rețelele americane de apă și energie, iar în decembrie, Congresul a interzis Pentagonului să folosească orice port maritim din lume care desfășoară platforma chineză de date de marfă Logink , de teamă că informațiile clasificate ar putea fi dezvăluite.
În 2014, SUA au încercat să țină China în frâu impunând tarife și au încercat să-i oprească pe aliații europeni să folosească software chinezesc pentru a-și construi infrastructura de telecomunicații, după ce au acuzat China că a descoperit secretele corporative americane prin hacking, mai notează publicația.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Congresmenii i-au întrebat pe directorii agențiilor de informații americane ce anume încearcă Putin să obțină în Ucraina și ce reprezintă pentru el actualul război, în cadrul unei audieri în Camera Reprezentanților a SUA, la 12 martie.
Raportul serviciilor secrete americane avertizează că Balcanii de Vest se pot confrunta cu conflicte etnice în 2024, potrivit publicației kosovare Telegrafi. Comunitatea de Informații a Statelor Unite și-a făcut public, recent, raportul anual, în care sunt evidențiate amenințările care se așteaptă să afecteze stabilitatea globală, cu o atenție deosebită acordată Balcanilor de Vest.
Potrivit jurnalistului bulgar Khristo Grozev, care conduce grupul de investigaţii jurnalistice Bellingcat, serviciile ruse de informaţii au început operațiunea de eliminare a președintelui Ucrainei cu mult înainte de invazia la scară largă. Detaliile tentativei de asasinare a conducerii politice a Ucrainei, inclusiv a președintelui Volodimir Zelenski, au fost dezvăluite de jurnalistul de investigație Khristo Grozev. El a declarat acest lucru pe 2 martie pe canalul de YouTube ''Zygar''. Grozev a subliniat că GRU a început operațiunea de eliminare a primei persoane din stat cu multe luni înainte de invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina.
Statele Unite au arestat un ofițer militar sub acuzația de vânzare de informații confidențiale legate de capacitățile armatei americane. Sergentul Corbin Schultz, care lucrează ca analist militar de informații, a primit șase capete de acuzare pentru în vederea obținerii și dezvăluirii de informații din domeniul apărării militare și mituirea unui funcționar public. Tânărul de 24 de ani a fost arestat la granița dintre Tennessee și Kentucky la scurt timp după ce a fost anunțată inculparea.
Structurile de informații rusești au folosit un agent sârb pentru a accesa zona instituțională a Uniunii Europene.
Rușii au publicat o înregistrare audio cu doi generali germani din cadrul Forțelor Aeriene Germane care discută despre livrarea de rachete aer-sol cu rază lungă de acțiune Taurus către Ucraina. Înalții oficiali ai Bundeswehr-ului vorbesc inclusiv despre lovirea Crimeei cu Taurus.
Directorul Agenției Centrale de Informații a SUA (CIA), William Burns, a vizitat în secret Ucraina pe 15 februarie pentru a liniști liderii de la Kiev pe fondul problemelor legate de continuarea finanțării americane, după cum informează The New York Times (NYT) citând surse proprii.
Publicația catalană VilaWeb nu exclude ca serviciile rusești de informații să fie implicate în asasinarea pilotului rus Maxim Kuzminov, care a transferat un elicopter către Ucraina. El Espanol a scris, de asemenea, că acesta a fost ucis de profesioniști.
Reprezentantul oficial al Direcției Principale de Informații (GUR) din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării, Andriy Yusov, a confirmat, pe 19.02.2024, moartea pilotului militar rus c, care a deturnat un elicopter Mi-8 în 2023. “Putem confirma moartea lui Kuzminov”, a declarat Yusov, citat de RBC-Ucraina și de agenția de presă rusă Tass.
Forțele ruse de ocupație utilizează mii de terminale de comunicații prin satelit Starlink fabricate de SpaceX, compania lui Elon Musk, a declarat Kirilo Budanov, șeful Serviciului ucrainean de Informații Militare, pentru Wall Street Journal într-un interviu publicat pe 15 februarie.
Irlanda ar putea fi veriga slabă în securitatea Europei. Statul neutru prezintă un risc de securitate pentru securitatea Marii Britanii și a Europei, avertizează ONG-ul britanic Policy Exchange.
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunțat că a neutralizat o rețea de agenți de contrainformații militare a Serviciului Federal de Securitate al Federației Ruse (FSB), care include actuali și foști angajați ai serviciilor speciale ucrainene.
Vladimir Sergienko, un consilier de origine ucraineană al unui deputat german din partea partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), ar fi lucrat cu Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB), potrivit unei investigații publicate la 1 februarie de către publicația independentă rusă The Insider.
Membrul leton al Parlamentului European Tatiana Jdanoka a apărat politica rusă timp de decenii și a făcut-o atât de la Riga, cât și de la Strasbourg. Ea a criticat în special țările baltice pentru presupusa discriminare a minorității ruse. Dar ea a lucrat de fapt pentru serviciul secret FSB al Rusiei și din 2004 până în 2017 s-a coordonat cu doi ofițeri de legătură din serviciile ruse de informații.
Agenția Centrală de Informații (CIA) a publicat un material video în care încearcă să-i convingă pe rușii nemulțumiți să își denunțe liderii. Acesta este cel de-al treilea videoclip de până acum, despre care agenția susține că este o strategie care funcționează. CIA spune că mizează pe nemulțumirea tot mai mare a rușilor față de războiul din Ucraina.
Șeful spionajului militar ucrainean Kiryilo Budanov spune că Rusia se bazează foarte mult pe armamentul nord-coreean. "Fără ajutorul lor, situația ar fi fost catastrofală", a declarat Budanov pentru Financial Times. Budanov a spus că, pentru ruși, folosirea armelor nord-coreene este o "indignare".
Un grup de persoane pregăteşte lansarea în spaţiul public a unor informaţii prin care acuză instituţiile statului de acţiuni orientate împotriva unor oficiali din Ucraina, a transmis vineri Serviciul de Informaţii şi Securitate de la Chişinău (SIS), care precizează că a intrat în posesia de date ce relevă relansarea unor campanii de dezinformare şi manipulare cu scopul de a destabiliza societatea moldoveană şi securitatea regională, potrivit Deschide.md.
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a reținut un membru al aşa-zisei companii militare private ruse (PMC) Wagner Group care a fost infiltrat în Ucraina de către serviciile de informații militare rusești pentru a efectua acțiuni de sabotaj. Reținerea sabotorului a avut loc pe teritoriul districtului Sarny din regiunea ucraineană Râvne.
Serviciul de Informații al Apărării (GUR) din Ucraina a reușit să intre în posesia unui ''tezaur de documente'' care conţine informaţii tehnice detaliate cu privire la caracteristicile unor echipamente militare rusești, a cărui valoare este estimată la 1,5 miliarde de dolari. Această realizare a fost dezvăluită oficial pe site-ul web al GUR..
Asemenea domeniului economic, China și-a găsit și în sfera spionajului propria cale de a obține succesul prin împletirea elementelor de constrângere dictatoriale, tipic comuniste, cu metodele nuanțate specifice politicii “soft power” occidentale. O investigație desfășurată în Germania, ale cărei rezultate au fost făcute publice anul trecut, arată cum spionii chinezi au trecut de nivelul interesului strict industrial și încearcă să influențeze politica germană și europeană prin recrutarea politicienilor.
Unul dintre cei mai experimentați consilieri ai Gărzilor Revoluționare Iraniene din Siria, generalul de brigadă Razi Mousavi, a fost ucis luni într-un atac israelian lângă Damasc.
Statele Unite au acuzat Iranul de implicare în atacurile grupului yemenit pro iranian asupra navelor comerciale din Marea Roșie, înainte ca oficialii occidentali să spună că o navă de spionaj iraniană staționată în regiune le furnizează rebelilor Al Houthi informații despre pozițiile navelor.
O agenție europeană de informații consideră că Rusia ar putea încerca să atace Europa în iarna anului 2024/25, notează Bild, fără să dea detalii despre ce serviciu de informații este vorba.
Șeful Serviciului ucrainean de Securitate (SBU), Vasil Maliuk, a anunțat că Ucraina are planuri de intensificare a operațiunilor de recunoaștere și sabotaj pe teritoriul controlat de Rusia în 2024, subliniind totodată nevoia crucială de a le face ruşilor cât mai multe surprize neplăcute.
Rusia reuşeşte să ocolească sancțiunile economice impuse de statele occidentale și continuă să achiziționeze tehnologii-cheie pentru continua continua războiul de agresiune împotriva Ucrainei. Rusia folosește, printre altele, segmentul de comerț electronic și o rețea de intermediari, inclusiv din China. Marocul joacă, de asemenea, un rol important.
Un dispozitiv de interceptare telefonică a fost găsit duminică într-unul dintre posibilele viitoare birouri ale șefului Statului Major General al Armatei ucrainene Valeri Zalujnîi, a anunțat serviciul de informații al Ucrainei (SBU), pe rețeaua de socializare Telegram.
Iranul a executat un agent al serviciului de informații israelian Mossad în provincia Sistan-Balucistan din sud-estul țării. Persoana a fost condamnata pentru spionaj în favoarea Israelului, având legături cu Mossad, și acuzata de divulgarea de informații clasificate. Această execuție are loc pe fondul tensiunilor regionale, inclusiv al implicării Iranului în conflictul dintre Israel și Hamas.
De la dizolvarea grupului Wagner, Rusia și-a restructurat rețelele paramilitare din Africa, în special în Republica Centrafricană (RCA), care în ultimii ani a devenit platforma serviciilor de securitate ruse de pe continent. Plasate acum sub controlul statului, rețelele "Russafrique" au devenit oficiale, mediile conducătorilor lor au devenit mai ușor de identificat, fiind, în cea mai mare parte, din Ministerul rus al Apărării sau chiar din Serviciul de Informații Externe(SVR).
Fostul șef al biroului de contrainformații al Biroului Federal de Investigații din New York, Charles McGonigal, va fi condamnat la peste patru ani de închisoare pentru că lucra pentru oligarhul rus Oleg Deripaska, sancționat de SUA, a anunțat un tribunal din New York.
Un ofițer militar taiwanez cu gradul de locotenent-colonel a primit o mită de 15 milioane de dolari (RM67,5 milioane RM) pentru a fura un elicopter CH-47 Chinook fabricat în SUA și a-l ateriza pe un portavion chinezesc situat pe linia mediană a strâmtorii Taiwan. Detaliile tentativei de dezertare a ofițerului militar taiwanez și planul de a zbura în China cu elicopterul CH-47 Chinook fabricat de Boeing au fost dezvăluite recent în cadrul unor proceduri judiciare.
În cadrul unui mesaj postat pe rețeaua de socializare X, trimisul președintelui american Donald Trump pentru războiul din Ucraina, Keith Kellogg, a descris vineri (21.02.2025) discuțiile sale cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, ca fiind “extinse și pozitive”, adăugând că a purtat convorbiri și cu “echipa de securitate talentată” a lui Zelenski de la Kiev. Kellogg a spus, de asemenea, că președintele ucrainean este “un lider combativ și curajos al unei țări care este în război cu Rusia”.
CEO-ul companiei Saab crede că avioanele de luptă JAS 39 Gripen vor ajunge în Ucraina, dar ar trebui să fie un program pe termen lung. Șeful gigantului suedez de apărare Saab, Mikael Johansson, rămâne optimist cu privire la posibilitatea de a furniza avioane de luptă Gripen pentru Ucraina Șeful gigantului suedez de apărare Saab, Mikael Johansson, rămâne optimist cu privire la posibilitatea de a furniza avioane de luptă Gripen Ucrainei, care a fost discutată pentru prima dată în 2023.
Schimbările survenite în contextul geopolitic actual vor necesita schimbări semnificative în ceea ce privește cheltuielile cu resursele militare, iar această situație trebuie bine înțeleasă. Dacă Statele Unite încetează în cele din urmă să acorde asistență militară Ucrainei, atunci țările europene vor trebui să își mărească asistența acordată ucrainenilor cu încă 100 până la 350 de miliarde de dolari, în funcție de evoluția evenimentelor de pe câmpul de luptă.
Statele membre NATO au continuat în această săptămână cele mai mari exerciții de luptă din 2025, testându-și capacitatea de a desfășura rapid forțe de amploare la granița estică a alianței, în timp ce cresc îngrijorările cu privire la prezenţa militară a Statele Unite pe bătrânul continent.
La 20 februarie 2025, compania Pratt & Whitney, o filială cheie a RTX, a anunțat că a obținut un contract semnificativ, în valoare de până la 1,5 miliarde de dolari, pentru a asigura mentenanța continuă a motoarelor F119 care echipează flota de avioane de luptă F-22 a Forțelor Aeriene ale SUA. Acest contract pe trei ani este conceput pentru a spori disponibilitatea operațională a peste 400 de motoare F119 care au depășit împreună 900 000 de ore de zbor ale motoarelor, determinând în același timp reduceri de costuri la nivelul întregii flote.
La scurt timp după ce secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, a vorbit despre „oportunități incredibile de parteneriat cu rușii”, după discuțiile cu o delegație rusă condusă de omologul său Serghei Lavrov, el i-a sunat pe oficiali europeni.
Rusia și SUA au deschis oficial canale diplomatice abia săptămâna aceasta. Neoficial, s-ar părea că discuțiile între cele două părți au loc de câteva luni.
România va deține anul acesta trei escadrile complete de F-16 Fighting Falcon urmând ca modernizarea F-urilor să se facă la Aerostar Bacău.
Preşedintele francez Emmanuel Macron a comentat decizia de anulare a alegerilor din România.
Înainte de toate, o opinie personală privind desantul declarativ fără precedent asupra Europei, venit dinspre regimul de la Casa Albă: Trump a anunțat din start cedări semnificative în fața Moscovei (Ucraina e de vină pentru război, nu-și va recupera teritoriile și nu va intra în NATO) cedări pe care nici cel mai slab negociator nu le-ar face chiar înainte de a începe discuțiile.
Concluzia tristă este că Trump și Putin s-au înțeles deja; tot ce declară președintele american face parte dintr-o acțiune de ”pregătire a terenului” pentru anunțurile care vor veni curând, adică o retragere americană din angajamentele actuale.
Care va fi nivelul de dezangajare, rămâne de văzut, dar analistul de politică externă Ștefan Popescu vine cu o viziune interesantă și, totodată, neplăcută pentru România: ”atât timp cât China se declară națiune vecină Arcticii, zona balto-scandinavă va ramâne pe mai departe de interes strategic pentru SUA”, explică acesta. România nu e în zona balto-scandinavă...
DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 21 februarie 2025, începând cu ora 11.00, o nouă ediție a emisiunii Obiectiv EuroAtlantic.
Cercetătorii de la Microsoft, cu sprijinul Agenţiei pentru Proiecte de Cercetare Avansate în domeniul Apărării (DARPA) din SUA, au anunțat dezvoltarea unui circuit integrat pentru computerele cuantice, care ar putea duce la dezvoltarea de instrumente de inteligență artificială bazate pe mult mai puține resurse și energie.
Exercițiile militare recente ale Chinei în apropiere de Taiwan nu au fost manevre obișnuite, ci un „test de unificare forțată” a insulei cu China continentală.
SUA ar fi întrerupt vânzările și livrările de arme către Ucraina, a afirmat joi un deputat ucrainean. Deputatul ucrainean Roman Kostenko, care lucrează ca secretar al Comisiei pentru Securitate Națională, Apărare și Informații din Rada Supremă a Ucrainei , a declarat că unele companii implicate în vânzarea și livrarea de arme către Ucraina așteaptă decizii politice, dar motivul exact al suspendării nu este clar.
Consilierul pentru securitate națională al SUA, Michael Waltz, a cerut Ucrainei să „îndulcească tonul” în comunicarea sa cu guvernul SUA și să analizeze din nou „foarte atent” acordul privind vânzarea resurselor de minereuri rare propus de administrația Trump. Waltz a declarat acest lucru într-un interviu acordat FoxNews pe 20 februarie.
A apărut prima imagine confirmată a unui F-16AM Fighting Falcon ucrainean care se întoarce dintr-o misiune de atac, marcând o etapă importantă în evoluția capacităților de luptă aeriană ale Ucrainei.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că forțele de apărare aeriană ale Ucrainei sunt în criză de rachete pentru sistemele Patriot fabricate în SUA, în timpul unei conferințe de presă pe fondul negocierilor în curs între SUA și Rusia. Acesta a povestit o discuție cu unul dintre comandanții săi, care a semnalat o situație critică.
În cursul nopții de 20.02.2025, Rusia a lansat un atac pe scară largă asupra infrastructurii de gaze din Ucraina, cu ajutorul dronelor și rachetelor. Scopul loviturilor este de a întrerupe producția de gaze și de a-i priva pe ucraineni de căldură, a scris ministrul energiei, Herman Halushchenko, pe Facebook. El a adăugat că, de îndată ce situația de securitate a permis, specialiștii au început reparațiile, asigurând că autoritățile iau măsuri pentru a stabiliza aprovizionarea.
Aliații europeni sunt avertizați să-și dubleze producția de arme pentru a se pregăti de război.
Premierul britanic Keir Starmer urmează să îi propună președintelui american Donald Trump, săptămâna viitoare, la Washington, un plan prin care solicită desfășurarea a 30 000 de trupe europene în Ucraina pentru a menține o încetare a focului. Propunerea urmărește să contribuie la stabilizarea situației din Ucraina, trupele europene urmărind orice acord de încetare a focului.
Ministrul de Externe al Ucrainei, Andrii Sybiha, a reafirmat hotărârea țării sale de a lupta împotriva agresiunii ruse, subliniind că Ucraina a rezistat celui mai teribil atac militar din istoria modernă a Europei.
În mod uluitor (sau nu) unei legi menite să apere cetățenii României i s-au opus ieri în Parlament, cu mânie proletară, trei formațiuni politice.
Un avion de vânătoare Su-27S ucrainean a fost fotografiat recent cu o nouă schemă de camuflaj, conform unor rapoarte recente apărute pe diferite canale de X (ex-Twitter) care analizează războiul rus de agresiune împotriva Ucrainei.
Autoritatea pentru Concurență din Europa investighează oportunitatea achiziției de către Safran a Collins Aerospace.
Președintele rus Vladimir Putin a lăudat discuțiile ruso-americane de la Riad. Americanii au acționat fără prejudecăți, iar rezolvarea războiului împotriva Ucrainei este prioritatea Rusiei, a spus el.
După ce a apărut informația că șeful Cancelariei Prezidențiale, Cristian Diaconescu, a declarat că Rusia a cerut SUA ca România să revină în sfera ei de influență, fostul ministru de Externe a lămurit problema.
Ucraina ar fi „încălcat” un acord privind accesul la metalele rare, a declarat președintele SUA, Donald Trump, în timpul unui discurs la Miami, la conferința FII Priorities organizată de Arabia Saudită.
Secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, a ordonat armatei să pregătească planuri pentru a implementa reduceri drastice ale bugetului în următorii cinci ani.
Președintele interimar Ilie Bolojan a declarat, miercuri, că la întâlnirea cu președintele Franței, Emmanuel Macron, a fost reconfirmat Parteneriatul strategic dintre cele două țări și a anunțat că prezența militară franceză în România va fi consolidată în perioada următoare.
Este 'pur și simplu fals și periculos să se nege legitimitatea democratică a președintelui Zelenski', a reacționat miercuri cancelarul Olaf Scholz, după declarațiile președintelui american Donald Trump care l-a acuzat pe omologul său ucrainean că este un 'dictator fără alegeri', relatează Agerpres și AFP.
Ministrul polonez al apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, consideră că țările învecinate Rusiei nu ar trebui să se alăture unei eventuale misiuni de menținere a păcii în Ucraina, potrivit Polsat News. „Nicio țară care se învecinează cu Rusia nu ar trebui să fie implicată într-o astfel de misiune de stabilizare, deoarece ar putea duce cu ușurință la provocări.”
Germania și Franța au criticat declarațiile președintelui american Donald Trump potrivit cărora președintele ucrainean Volodimir Zelenski ar fi condus la invazia Rusiei în Ucraina. Potrivit ministrului german de externe Annalena Baerbock, președintele rus Vladimir Putin a fost cel care a început războiul din Ucraina.