Revenirea la tacticile din perioada Războiului Rece: Rusia şi-a intensificat activitățile de spionaj și sabotaj în Germania
Șefa serviciului de contrainformații militare al Germaniei (MAD), Martina Rosenberg, a tras un semnal de alarmă cu privire la o intensificare a operațiunilor de spionaj și sabotaj rusești pe teritoriul german, descriind o abordare care a devenit tot „mai agresivă”. Într-un interviu acordat presei germane, Rosenberg a dezvăluit că numărul incidentelor suspecte de implicare rusă s-a dublat în ultimul an, semnalând o revenire la tactici specifice Războiului Rece, dar adaptate la un nou arsenal de măsuri hibride.
„Este un secret deschis: în calitate de hub logistic pentru mișcările de trupe NATO și ca partener activ al Alianței, Germania se află mereu pe radarul serviciilor de informații străine”, a declarat Rosenberg.
Avertismentul sefei MAD este susținut de o serie de incidente concrete. Marina Germană a devenit o țintă frecventă pentru acte de sabotaj. În ultimele luni, au fost raportate multiple cazuri de deteriorare deliberată a navelor militare, incluzând secționarea unor cabluri, introducerea de așchii metalice în sistemele de propulsie și chiar contaminarea rezervoarelor de apă potabilă cu ulei.

Aceste atacuri fizice sunt completate de o strategie de recrutare complexă. Potrivit MAD, agenții ruși intră adesea în Germania prin țări terțe și încearcă să stabilească contacte cu persoane de origine rusă, cu cetățeni germani cu legături personale sau de afaceri în Rusia și, în special, cu personal militar care călătorește în Rusia sau în țări aliate Moscovei. Aceștia din urmă sunt considerați vulnerabili la presiuni sau la tentative de recrutare forțată.
Escaladarea nu se limitează la sabotaj și spionaj tradițional. Rosenberg a subliniat creșterea războiului informațional și a campaniilor de dezinformare menite să destabilizeze societatea germană.
Această abordare hibridă a fost ilustrată de un incendiu provocat la o parcare a armatei germane (Bundeswehr) din Erfurt, unde au fost distruse camioane militare. Ulterior, un canal rusesc de Telegram a revendicat atacul, susținând că echipamentul era destinat Ucrainei.
În plus, eforturile Rusiei de a perturba infrastructura critică au fost evidențiate în aprilie 2024, când forțele speciale germane au arestat doi cetățeni ruso-germani. Aceștia sunt acuzați că pregăteau o serie de explozii la infrastructuri militare și industriale, după ce au fost surprinși filmând obiective sensibile.
În contextul acestei confruntări reînnoite, Rosenberg a concluzionat că serviciul de contrainformații militare pe care îl conduce „îndeplinește din nou funcții similare celor din timpul confruntării Est-Vest”, subliniind gravitatea noii realități de securitate cu care se confruntă Germania și aliații săi din NATO.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News