Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ungaria fabrică teza "amenințarea ucraineană": De ce guvernul de la Budapesta subminează aderarea Ucrainei la UE?
Intelligence
Data actualizării:
Data publicării:
Relațiile dintre Ungaria și Ucraina ating un nou minim istoric, pe măsură ce Budapesta își intensifică retorica și acțiunile ostile împotriva Kievului, sub pretextul unor "operațiuni de intelligence" desfăşurate de ucraineni pe teritoriul ungar. Această escaladare survine în contextul în care Ungaria blochează negocierile de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană și înaintea alegerilor parlamentare de anul viitor, cruciale pentru premierul Viktor Orban.
O paradă care implică minoritatea maghiară din Ucraina din oblastul ucrainean Zakarpattia (cunoscut și sub denumirea de Transcarpatia).
O paradă care implică minoritatea maghiară din Ucraina din oblastul ucrainean Zakarpattia (cunoscut și sub denumirea de Transcarpatia).

Tensiunile bilaterale au fost accentuate serios după anunțul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) din 9 mai, conform căruia o rețea de agenţi ai serviciilor militare maghiar de informaţii ar fi fost destructurată în regiunea Zakarpattia din Ucraina, doi agenți fiind reținuți sub acuzația de spionaj.

Guvernul ungar a respins acuzațiile, susţinând ca aceasta este o "campanie de denigrare" şi pretinzând la rândul său că ar fi descoperit doi spioni ucraineni pe teritoriul său. Această controversă a intelligence-ului a tensionat și mai mult o relație deja fragilă dintre cele două state vecine.

Janos Boka, Ministrul Afacerilor Europene al Ungariei, a declarat pe 27 mai, la Consiliului Afaceri Generale (CAG) al UE, că este "dificil" să se poarte negocieri constructive cu Ucraina privind aderarea să la UE în acest context, potrivit Censor.net.

 

Ce alimentează opoziția Ungariei faţă de aderarea Ucrainei la UE?

 

Ungaria, etichetata că are cel mai pro-rus guvern din UE, a blocat în mod repetat deschiderea unor capitole cheie de negociere pentru aderarea Ucrainei. După recentul scandal de spionaj, Budapesta a anunțat suspendarea discuțiilor cu Ucraina pe tema drepturilor minorităților naționale, aspect pe care Ungaria l-a prezentat mult timp ca principalul obstacol în calea negocierilor de aderare.

Budapesta a acuzat în repetate rânduri Kievul de discriminare împotriva minorității etnice maghiare concentrate în regiunea Zakarpattia, acuzație negată de conducerea ucraineană. O mare parte din aceste dispute sunt axate pe Legea "privind principiile politicii lingvistice de stat'', care impun că cel puțin 70% din educația de la clasa a cincea în sus să se desfășoare în limba ucraineană.

La rândul său, Kievul a acuzat de mult timp Budapesta de subminarea suveranității Ucrainei prin ingerințe politice. De asemenea, premierul ungar Viktor Orban a obstrucționat în mod constant sancțiunile împotriva Rusiei și ajutorul militar pentru Ucraina în cadrul UE. Orban a acuzat, de asemenea, Ucraina de amestec în afacerile interne ale Ungariei și de colaborare cu opoziția politică ungară.

Pe agenda reuniunii din 27 mai de la Bruxelles se află și posibilitatea de a suspenda drepturile de vot ale Ungariei, în timp ce UE caută modalități de a ocoli veto-ul Budapestei privind aderarea Ucrainei. Aceasta va fi a opta audiere privind Ungaria de când Parlamentul European a declanșat procedurile Articolului 7 împotriva țării în 2018.

 

O "amenințare ucraineană", teză fabricată la Budapesta pentru câștig electoral

 

Chiar și în timp ce se apără împotriva agresiunii militare a Rusiei, Ucraina este forțată să aloce resurse pentru un conflict hibrid cu Ungaria, alimentat de premierul autoritar Viktor Orban. În ciuda faptului că promovează sloganuri despre "pace", Orban face tot posibilul pentru a scufunda societatea și statul ungar într-un conflict pe care el însuși l-a fabricat.

Motivul principal pare a fi legat de alegerile parlamentare din aprilie 2026, moment în care ,,domnia'' Orban s-ar putea încheia. Pentru prima dată în cei 15 ani de leadership, sondajele de opinie anticipează că partidul de guvernământ Fidesz ar putea pierde primul loc. Conform unor sondaje recente din aprilie 2025, partidul nou înființat Tisza, condus de Peter Magyar, este creditat cu 51%, în timp ce Fidesz ar obține doar 37%.

Pentru a-și ralia electoratul, Orbán a ales să-și construiască campania pe o "amenințare ucraineană" fabricată artificial. Maghiarilor li se spune, atât prin aparatul de propagandă de stat, cât și personal de către Orbán, că toate problemele economice ale țării lor sunt legate de Ucraina și că, dacă Ucraina aderă la UE, aceasta va duce inevitabil la falimentul și colapsul statului ungar.

Panouri publicitare din orașele ungare sunt pline de afișe care cer oprirea Ucrainei și a Bruxelles-ului. Scopul campaniei este de a-i face pe alegători să creadă că doar Orban – primul care a identificat "inamicul" – este capabil să-l oprească.

 Astfel, una dintre prioritățile lui Orbán este să fabrice astfel de "dovezi" și să le prezinte societății ungare.

"Problema ucraineană" a fost o carte câștigătoare pentru echipa lui Orbán în urmă cu trei ani, când manipularea "amenințării ucrainene" a ajutat partidul Fidesz să obțină o nouă majoritate. În aprilie 2022, Fidesz a câștigat cu 54,13% din voturi, obținând peste două treimi din locurile din parlament.

 

O saga a spionajului între două state vecine

 

Cea mai mare eroare a Kievului în relațiile cu Ungaria a fost publicarea, pe 9 mai, de către SBU, a declarației privind expunerea unei rețele de informații militare maghiare. Deși este incontestabil că Ungaria desfășoară unele acţiuni ostile în Ucraina, astfel de incidente între națiuni, chiar și prietene, sunt de obicei gestionate în privat.

Publicarea acestei informații nu a adus niciun beneficiu Ucrainei și a oferit lui Orban muniție proaspătă pentru propaganda să anti-ucraineană. Această poveste a devenit unul dintre punctele centrale de discuție ale guvernului ungar și este folosită chiar pentru a justifica eforturile lui Orban de a demonta ceea ce a mai rămas din democrația ungară.

Consecințele acestei saga a spionajului se resimt deja. Mai mulți oficiali și diplomați UE au declarat că nu se mai așteaptă la nicio îmbunătățire a relațiilor ungaro-ucrainene, unii dintre ei aruncând o parte din vină și pe Ucraina pentru modul în care a ales să escaladeze situația.

Indiferent de nemulțumirile și de convingerea că Orban nu are niciun interes real în a ajunge la un compromis, Kievul trebuie să continue să se angajeze într-un dialog cu Budapesta. Regulile UE impun acest lucru, iar Ucraina trebuie să demonstreze partenerilor săi europeni că face eforturi sincere pentru a îndeplini criteriile de aderare și a răspunde cerințelor, inclusiv în ceea ce privește protecția minorităților naționale.

Chiar dacă Ungaria abuzează de acest principiu pentru a torpila progresul Ucrainei, Kievul trebuie să explice și să demonstreze partenerilor săi că acționează corect.

Această abordare pragmatică, chiar dacă pare umilitoare sau lipsită de sens pe alocuri, este esențială. Este singura modalitate prin care Ucraina poate, în cele din urmă, să zădărnicească planurile lui Viktor Orban și să își asigure viitorul european.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Bundeswehr este vizat de serviciile secrete rusești. Ce ar vrea să știe Kremlinul
O unitate notorie a agenției ruse de informații militare (GRU) desfășoară atacuri cibernetice împotriva țărilor occidentale
Ce s-a ales de Wagner Group la un an de la moartea lui Evgheni Prigojin? Foștii mercenari fac acum parte din Rosgvardiya și din forțele cecene Akhmat
"Spionaj deosebit de intim", când agenții ruși își mint proprii copii. Detalii despre familia care a fost repatriată în Rusia după schimbul de prizonieri cu SUA
Forțele pentru Operaţii Speciale ale Ucrainei, atac asupra forţelor ruse aflate la gura de vărsare a fluviului Nipru (Foto/Video)
Serviciile speciale ucrainene plănuiau asasinarea președintelui Putin și ministrului rus al apărării. Planurile au fost dejucate după o convorbire telefonică între miniștrii apărării din Rusia și SUA
”Patria nu te-a uitat”, consemnul Kremlinului pentru toți spionii ruși din Vest. Schimbul de condamnați va amplifica acțiunile de spionaj ale Moscovei?
Discuțiile privind schimbul istoric de prizonieri între Occident și Rusia au durat peste 2 ani: Care a fost cel mai important deţinut pentru Moscova?
Parlamentul R. Moldova, penetrat de ruși? SIS efectuează o investigație privind un caz de spionaj rusesc în forul suprem al Moldovei
O unitate specială a agenției ruse GRU recrutează sabotori în Europa prin intermediul Telegram și TikTok
Serviciile franceze de informații au arestat un rus, bănuit că pregătea acte de „destabilizare” în timpul Jocurilor Olimpice, în colaborare cu o ”putere străină”
Expulzarea diplomatului român din Rusia arată că România respinge tentaculele ruse. Spionajul rus, o caracatiță ce se întinde în Europa
SBU a dejucat o tentativă de lovitură de stat în Ucraina. Un grup subversiv planifica preluarea Radei și schimbarea guvernului
ICEYE face diferența: Spionajul militar ucrainean dezvăluie cât de importată a devenit utilizarea în scopuri strategice a imaginilor obţinute din satelit
Fostul șef al Armatei R. Moldova le oferea rușilor inclusiv detalii ale rutei România - Ucraina. Cât de gravă e situația? „Dacă Rusia trece Nistrul, Moldova devine garnizoană rusă”
Investigaţie media: Fostul șef al Marelui Stat Major al Republicii Moldova a lucrat pentru Rusia. România, menţionată ca poartă de intrare a echipamentelor militare destinate Ucrainei
Hibrid, război hibrid. Rusia vrea să sperie Europa prin zeci de operații speciale de sabotaj, atacuri cibernetice, campanii de dezinformare sau spionaj
Un sirian a aruncat cu cocktail Molotov în Ambasada Israelului din România. Brigada antitero a SRI a intervenit într-o fracțiune de secundă
Între epoca de după Războiul Rece și o eră nouă și incertă: CIA vede în războiul din Ucraina o oportunitate uriașă pentru a recruta spioni ruși
Contraspionajul britanic MI5 își schimbă centrul de greutate al activităților principale: Accentul va fi mutat de la teroriștii internaționali către spionii din Rusia și China
După spionaj, Rusia trece la următorul nivel: Serviciile ruse de informații și-au intensificat campania de sabotaj în Europa
O rețea coordonată de FSB-ul rusesc, destructurată de Serviciul ucrainean de Securitate. Președintele Ucrainei urma să fie asasinat într-un atac cu rachete antitanc
Înalt oficial american: Războiului purtat de Rusia împotriva Ucrainei, puțin probabil să se încheie în viitorul apropiat
Serviciile secrete britanice indică numele unor înalți oficiali ruși care ar putea fi afectați de arestarea adjunctului ministrului rus al apărării
Cel puțin o treime dintre diplomații ruși din Elveția sunt spioni: Geneva a devenit un adevărat avanpost al spionajului rus
Serviciile de informații din NATO sunt cu ochii pe Serbia pe fondul escaladării tensiunilor cu Kosovo dar și din cauza exercițiului ”Vârtejul 2024”
Vizita unui oficial român din cadrul serviciilor de informaţii la Damasc, anunțată de o televiziune anti Assad, nu este confirmată de presă pro-guvernamentală siriană
Germania arestează doi cetățeni cu dublă cetățenie pentru legături cu serviciile ruse de informaţii: Principala ţintă, o bază militară cu tancuri Abrams pentru ucraineni
Spioni ruși la sediul NATO, atacuri asupra rețelelor de transport din UE, noi detalii despre rețeaua de spionaj din Austria

Ştiri Recomandate

China, semnal psihologic către Occident: Primele imagini cu „Monstrul Mării Bohai”, ekranoplanul său experimental
De ce Lynx nu a ajuns încă pe frontul din Ucraina? Mașinile de luptă sunt și în „bătălia pentru România”: Dacă vor câștiga vor forma „triunghiul Lynx” în regiune
Noul buget al UE: Cresc resursele alocate apărării; Mobilitatea militară primește o atenție specială; Va fi creat Fondul pentru Competitivitate
,,Arsenalul de promisiuni'' cu care este înarmată Ucraina: Franţa nu vrea să plătească pentru armament american, având ca obiectiv ,,autonomia strategică europeană"
Israelul a bombardat centrul Damascului, un avertisment la adresa regimului sirian
Orban critică încălcarea drepturilor omului și cere UE să aplice sancțiuni. Dar nu împotriva Rusiei, ci a Ucrainei
163 de ani de la înființarea MAI. Președintele României, ministrul apărării și ministrul de interne, prezenți la eveniment
Iranul este dezamăgit de Rusia și se îndreaptă spre Beijing
Aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Romane, alertate în urma unui atac cu drone în Ucraina: Dronele rusești au lovit infrastructura portuară ucraineană aflată pe Dunăre
Dronele rusești au atacat o fabrică poloneză din Ucraina. A fost intenționat, susține Sikorski
SUA pregăteșc extinderea producției B-21, bombardierele de generația a 6-a. În 2026 două B-21 urmează să zboare și vor fi rapid gata pentru misiuni de luptă
Armata ucraineană rămâne blocată între promisiuni şi zvonuri: Donald Trump exclude livrarea de rachete cu rază lungă către Ucraina
China, Brazilia și India ar trebui să pună presiune pe Rusia altfel, sancțiunile SUA le-ar putea afecta „foarte dur”– Rutte
Dominație prin tehnologie: Cum şi-a propus compania Hyundai Rotem să redefinească supremația pe câmpul de luptă cu proiectul tancului K3
Militarii Grupului de Luptă NATO condus de Franța în România, își depășesc constant limitele: „Concentrare, viteză și eficiență”
Spațiul cibernetic, partea nevăzut a frontului din Ucraina: Serviciile ucrainene de informații au dat o lovitură industriei ruse de armament
Rusia începe asaltul Republicii Moldova. Adjunctul Administrației de la Kremlin, responsabil cu dinamitarea viitorului european al Chișinăului
Vestea bună e că sistemele Patriot și muniția pentru Ucraina sunt deja gata. SUA așteaptă doar să fie achitate, iar primele țări europene s-au așezat deja la masă
Franța avertizează: Un război major în Europa este „foarte probabil” până în 2030. Chiar pe axa Balcanilor și Moldova
În cel mai pozitiv scenariu: Avioanele F-16 ale Ucrainei să lovească adânc Rusia cu rachete JASSM. De ce e nevoie însă de optimism rezervat
Nu, România nu cumpără Iron Dome ci sisteme Spyder. Și nici nu e prima țară europeană care face lucrul acesta
România și Polonia, discuții privind implicarea comună în reconstrucția Ucrainei și sancțiuni suplimentare aplicate Rusiei
Cehia nu se va alătura acum achizițiilor de arme americane pentru Ucraina. Praga se concentrează însă pe alte modalități de a sprijini Ucraina
Dezastrul în aer Air India 171: Ce știm sigur până acum e că erau oprite comutatoarele de alimentare ale avionului 787 Dreamliner. Și de aici trei scenarii și speculații
Soluția împotriva dronelor Shahed? Ucraina se pregătește să desfășoare zeci de mii de interceptoare
Cine ajută Rusia să-şi menţină maşinăria de război în viaţă: Producţia de obuziere, susţinută cu echipamente industriale achiziţionate prin intermediari din Europa
Cine ar intra în „vizorul” SUA după ultimatumul de 50 de zile: China, Europa și India, principalii parteneri economici ai Rusiei. Exact în această ordine
Rușii au răspuns la ultimele declarații ale președintelui american: Medvedev - Rusia nu este interesată de “ultimatumurile teatrale” ale lui Trump
De ce rușii nu pot străpunge frontul ucrainean. Fostul șef al armatei ucrainene: Câmpul de luptă a devenit complet „transparent”
OFICIAL: Germania vrea rachete cu rază lungă de acţiune de la Statele Unite. Detaliile sistemului Typhon
SUA au pe masă decizia de a livra rachete Tomahawk către Ucraina. Lovirea Moscovei și St. Petersburgului e în pixul președintelui american
Ambasadorul Franței: „România poate conta pe sprijinul Franței. Să construim împreună Europa de mâine”. Apărarea comună, prioritate strategică
pixel