Șeful CIA a vizitat Ucraina în secret. Sprijinul agenției americane a fost unul major și rămâne vital pentru Kiev
Directorul Agenției Centrale de Informații a SUA (CIA), William Burns, a vizitat în secret Ucraina pe 15 februarie pentru a liniști liderii de la Kiev pe fondul problemelor legate de continuarea finanțării americane, după cum informează The New York Times (NYT) citând surse proprii.
Ofițeri de informații ucraineni i-au întrebat direct pe colegii lor americani dacă CIA îi va abandona dacă nu se reușește obținerea finanțării necesare.
„Acest lucru s-a mai întâmplat în Afganistan, iar acum s-ar putea întâmpla în Ucraina”, și-a exprimat îngrijorarea un ofițer superior ucrainean citat de NYT.
„Am demonstrat un angajament clar față de Ucraina de mulți ani, iar această vizită este un alt semnal puternic că angajamentul SUA va continua”, a explicat o sursă de informații americane ca răspuns.
Serviciile secrete americane și ucrainene cooperează cu succes de 10 ani
Aceasta este a zecea vizită a lui Burns în Ucraina în cei doi ani de război. Contactele strânse între CIA și serviciile de informații ucrainene au început încă din 2014, când Rusia a anexat Crimeea. În acest timp, Ucraina a devenit unul dintre cei mai importanți parteneri de informații ai Washingtonului în lupta împotriva Kremlinului.
Relația dintre servicii a devenit atât de puternică încât, după ce a început invazia rusă, unii ofițeri CIA care lucrau în Ucraina nu au fost evacuați așa cum s-a întâmplat cu majoritatea personalului american.
Aceștia, la insistențele lui Burns, doar s-au mutat într-un complex hotelier din vestul Ucrainei, pentru a nu-și părăsi colegii din Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) și Direcția Principală de Informații a Armatei (GUR).
De la începutul războiului, oficialii CIA au furnizat informații critice autorităților ucrainene, inclusiv privind locurile unde Rusia planifica lovituri și ce sisteme de arme vor fi utilizate.
„Fără ei, nu am fi avut posibilitatea să-i confruntăm pe ruși sau să-i învingem”, a declarat Ivan Bakanov aflat la conducerea SBU în prima parte a războiului.
SUA susțin intens infrastructura și pregătirea intell ucraineană
Un important centru de comandă al armatei ucrainene a fost distrus în primele luni de după invazia Rusiei. Acesta a fost complet refăcut și plasat într-un buncăr subteran finanțat în totalitate și parțial echipat de către CIA.
“Nu departe, un pasaj discret coboară într-un buncăr subteran unde echipe de militari ucraineni urmăresc sateliții spioni ruși și ascultă conversațiile dintre comandanții ruși. Pe un ecran, o linie roșie a urmat traseul unei drone kamikaze care trecea prin apărarea antiaeriană rusă de la un punct din centrul Ucrainei până la o țintă din orașul rusesc Rostov”, descrie publicația activitatea din centrul de comandă.
Această facilitate face însă parte dintr-o rețea de puncte de cercetare radioelectronică susținută de CIA, construită în ultimii opt ani, care include 12 locații secrete de-a lungul graniței cu Rusia.
Unitatea 2245 și noi generații de spioni antrenați de CIA
În jurul anului 2016, CIA a început să antreneze o forță de comando ucraineană de elită – cunoscută sub numele de Unitatea 2245 – care a capturat drone și echipamente de comunicații rusești, astfel încât tehnicienii CIA au putut face inginerie inversă și sparge codurile folosite de sistemele de criptare ale Moscovei. Un ofițer din unitate a fost însuși Kirilo Budanov aflat acum la conducerea GUR
De asemenea, CIA a ajutat la formarea unei noi generații de spioni ucraineni care au activat în interiorul Rusiei, în toată Europa și în Cuba și în alte locuri în care rușii au o prezență mare, susține NYT.
În peste 200 de interviuri, actuali și foști oficiali din Ucraina, Statele Unite și Europa au descris un parteneriat care a debutat extrem de greu din cauza neîncrederii reciproce, dar care s-a extins constant, transformând Ucraina într-un centru de colectare de informații care a interceptat mai multe comunicații rusești decât a reușit vreodată CIA.
Acum, aceste rețele de informații sunt mai importante ca niciodată, deoarece Rusia se află în ofensivă, iar Ucraina este și mai dependentă de sabotaj și lovituri cu rachete cu rază lungă de acțiune care pot fi cunoscute prin prezența spionilor ucraineni plasați mult în spatele liniilor inamice. însă aceștia ar fi din ce în ce mai expuși riscului dacă SUA, prin CIA, ar reduce finanțarea lor.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News