Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Armata Rusă va primi în curând un prim lot de tancuri T-14 Armata
21 noi 2019 / 17:23
Tancul T-14 Armata a fost prezentat pentru prima dată în public în anul 2015. Dezvoltatorii tancului au în vedere utilizarea aceleiaşi platforme pentru construirea altor vehicule, destinate să devină vârful de lance al forțelor terestre rusești. Utilizarea aceleiaşi platforme ar scădea costurile de producţie şi ar uşura şi eficientiza procedurile de suport şi întreţinere, se precizeaz ă într-o analiză a Opex 360.

Cu o turelă teleoperată și înarmat cu un tun de calibrul 125 mm, T-14 Armata are un echipaj format din trei oameni, așezați în interiorul unei capsule blindate cu mai multe straturi, separat de muniție. Tancul este burdușit cu senzori, radare și camere de înaltă rezoluție și este echipat cu sistem de protecție activă Afganit.

Tancul rusesc de luptă T-14 poate fi înarmat cu rachete antitanc Sokol și, ca armament secundar, o mitralieră de 12,7 mm și un tun de 30 mm.

Pentru a manevra cele 57 de tone, echipajul are la dispoziție un motor diesel CTZ A85-3A de șaisprezece cilindri dispuși în „X", dezvoltând o putere de 1500 CP. Tancul atinge o viteză maximă de 90 km/h. Inițial, erau prevăzute să fie livrate 2300 de tsncuri T-14 Armata, până în 2020. Ceea ce părea o situație optimistă.

Însă costurile sale au determinat ministerul rus al Apărării să facă un pas înapoi, optând definitiv pentru o modernizare a tancurilor T-90A prin aducerea lor la varianta T-90M Proryv-3. Forțele ruse au primit deja primele exemplare luna trecută.

„Nu prea avem nevoie să cumpărăm tancuri noi. Aceste modele sunt foarte scumpe în comparație cu cele care există deja'', a precizat Iuri Borisov, ministrul adjunct al Apărării, despre T-14 Armata, în timpul unui interviu acordat Ria Novosti.

Poate costul acestui tanc au jucat un rol important în această decizie. Sau dezvoltarea lui nu a fost atât de rapidă pe cât era de așteptat.

Cert e că la 19 noiembrie, șeful conglomeratului rus Rostec, Serghei Chemezov, a indicat că un „prim lot" de tancuri T-14 Armata în versiunea încă „experimentală" urmează să fie livrat armatei ruse, până la începutul anului 2020.

Fostul general Alexei Maslov, reprezentantul special al Uralvagonzavod pentru cooperare tehnico-militară, a declarat în octombrie că tancul T-90M ar putea să devină principalul tanc de luptă al armatei ruse, având în vedere performanțele sale, considerabil mai mari decât cele ale lui T-90A.

Se poate face o paralelă între avionul de generația 5, Su-57 „Felon", despre care Borisov afirmase, în 2018, că punerea sa în producție nu reprezintă o grabă. În final, președintele Vladimir Putin a anunțat o livrare de 76 de exemplare până în 2028. Primul avion de serie urmează să fie livrat curând forțelor aeriene.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Noile bombardiere stealth B-21, în 'coasta' Chinei. SUA au anunțat dislocarea în Pacific
Rusia 'liniștește' Ucraina și anunță că invadarea ei de către Armata rusă e o 'absurditate'
Un tanc M-60 al armatei turce, distrus de unitatea de gherilă a femeilor libere YJA-Star (Video)
Agenți francezi ai DGSE, judecați pentru spionaj în favoarea Chinei
Militarii din R. Moldova şi România se antrenează împreună la poligonul de la Smârdan
Se întâmplă în China: Un reputat profesor universitar a fost arestat după critici la adresa lui Xi Jinping și a Partidului Comunist Chinez
Germania a plătit un miliard de dolari pentru prezența US Army, dar costurile achitate de SUA sunt mult mai mari
Asasinate la comandă | Ramzan Kadyrov, liderul Ceceniei, bănuit că a ordonat asasinarea unui alt disident cecen
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro