Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Belarusul a comandat din Federația Rusă noi avioane de vânătoare Su-30SM și elicoptere Mi-35
Comandantul Forțelor Aeriene și Trupelor de Apărare Antiaeriană din cadrul Forțelor Armate ale Republicii Belarus, Igor Golub, a declarat, pe 14.01.2021, că au fost încheiate contracte pentru achiziționarea din Federația Rusă a unor elicoptere de atac Mi-35 și a unui nou lot de avioane de vânătoare Su-30SM.

,,Deja au fost încheiate contracte pentru livrarea de elicoptere de atac multirol Mi-35 și a unui nou lot de avioane de vânătoare Su-30SM. În afară de acestea, au loc negocieri pentru încheierea unor contracte de reînzestrare a divizioanelor noastre de rachete antiaeriene dotate cu complexe S-300 cu sisteme noi de tip S-400 și Pantsir”, a menționat Golub, citat de agenția de presă BelTA.

Potrivit precizărilor acestuia, în cursul acestui an, este planificată și introducerea în dotare a unor stații de radiolocație precum Protivnik-G și Vostok.

În luna noiembrie 2020, ministrul apărării al Republicii Belarus, Viktor Khrenin, a anunțat că, în cursul anului 2021, vor fi primite din Federația Rusă patru elicoptere Mi-35. De asemenea, acesta a spus că va continua primirea de avioane Su-30SM, urmând ca în 2021 să sosească alte patru aeronave de acest tip.

Pe 14 ianuarie, în Republica Belarus a fost executată o activitate comună a genurilor de trupe și a forțelor speciale aparținând Forțelor Aeriene și Trupelor de Apărare Antiaeriană. 

“În cadrul activității comune au fost aplicate în practică probleme legate de întrebuințarea în luptă a armamentelor noi și modernizate, a tehnicii militare și speciale, în condiții de bruiaj activ, pe parcursul luptei cu mijloacele de distrugere de mare precizie și cu dronele de atac, ținând cont de lecțiile învățate în conflictele locale moderne”, se arată într-un comunicat de presă postat pe site-ul Ministerului Apărării.

Reprezentanții Ministerului Apărării al Republicii Belarus au menționat că pregătirea comună va permite perfecționarea deprinderilor militarilor și întărirea coeziunii acțiunilor genurilor de trupe ale Forțelor Aeriene și Trupelor de Apărare Antiaeriană. Potrivit precizărilor acestora, experiența obținută de militari în timpul activității comune de pregătire va fi utilizată în timpul desfășurării exercițiului operativ comun Vest-2021 al Forțelor Armate ale Republicii Belarus și Federației Ruse.

Comentariul autorului: Între Federația Rusă și Republica Belarus este în curs de derulare un contract, încheiat în anul 2017, privind livrarea unei escadrile de avioane de vânătoare de tip Su-30SM, formată din 12 aeronave. Acestea trebuiau să fie transferate Forțelor Armate ale Republicii Belarus în perioada 2018-2020. Însă, până în prezent, au fost livrate efectiv numai patru avioane de acest tip. Acestea au fost deplasate în Republica Belarus, în două tranșe (câte două aeronave), pe 23 și pe 30 noiembrie 2019. Avioanele, cu numere de bord roșii de la 01 la 04, au aterizat pe aerodromul Bazei 61 Aviație de Vânătoare - Baranovici (Regiunea Brest).

Este foarte posibil ca, noul contract, la care a făcut referire Comandantul Forțelor Aeriene și Trupelor de Apărare Antiaeriană din cadrul Forțelor Armate ale Republicii Belarus, Igor Golub, să includă achiziționarea încă unei escadrile de avioane de vânătoare de tip Su-30SM.

Probabil, nevoia Republicii Belarus de a achiziționa armamente noi din Federația Rusă, între care avioane de vânătoare Su-30SM și sisteme de rachete antiaeriene S-400, a fost dată de evenimentele produse în țară în anul 2020, ca urmare a realegerii lui Aleksandr Lukașenko în funcția de președinte. Acestea au determinat crearea unor tensiuni sporite în relațiile cu Occidentul și o nouă apropiere de Federația Rusă.

Oficialii din cele două țări au convenit asupra întăririi statului unional și aprofundarea integrării, inclusiv în domeniul militar.  

 

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Vehicul de tip Humvee, furat dintr-o garnizoană a Gărzii Naționale a SUA
Avioanele F-35 israeliene vor participa pentru prima dată la exerciții comune în afara țării
Armata algeriană a desfăşurat manevre militare aeriene şi terestre la frontiera cu Marocul
Armata SUA a finalizat procesul de retragere a trupelor din Somalia
Securitate energetică | Nord Stream 2: O navă rusească vizată de sancţiuni americane
Gerhard Schroeder: Reunificarea Peninsulei Crimeea cu Rusia reprezintă un răspuns la extinderea NATO
Inginerii au dezvăluit date despre noul radar al avionului de generația a șasea, Tempest
India merge în continuare pe mâna rușilor: Armata indiană va cumpăra alte avioane MiG-29 și Su-30MKI
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro