Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Bombardierele strategice americane B-1 se pregătesc pentru a transporta noi tipuri de rachete
15 dec 2020 / 18:17
După aproape 30 de ani, un bombardier strategic B-1 a transportat, în exteriorul fuselajului, o rachetă (AGM-158), pe care a lansat-o cu succes asupra unei ținte în poligonul White Sands, New Mexico.

Evenimentul a avut loc în prima parte a lunii decembrie și face parte din procesul de modernizare a bombardierelor B-1.

„Creșterea capacității B-1 de a transporta mai multe arme (…) este primul pas. Acesta abordează deficitul Forțelor Aeriene, în ceea ce privește capacitatea totală de transport a armelor”, a explicat Daniel Ruder, managerul Programelor Avansate B-1. „Al doilea pas este transportul de noi arme, cum ar fi rachetele hipersonice, care să răspundă provocărilor de securitate în creștere, la nivel global.”

Potrivit unui comunicat de presă al companiei Boeing, extinderea capacității de încărcare a bombardierului a fost posibilă prin folosirea pilonilor externi de prindere, prevăzuți în designul original al aeronavei. Aceste puncte grele de agățare, concepute inițial pentru operațiuni nucleare, au fost dezactivate (în 1991) din cauza tratatului de control a armelor (START-1), iar reactivarea lor nu încalcă prevederile tratatului (New START din 2010).

„Armele hipersonice vor juca un rol major în evoluția modelului B-1", a precizat Ruder. „Pe măsură ce demonstrăm că putem integra cu ușurință aceste arme care schimbă jocul, este important să luăm în considerare atributele care fac din B-1 un avion de atac impresionant, rază lungă de acțiune (…), viteză, autonomie și sarcină utilă”.

Comentariul autorului: Primul zbor al bombardierului B-1 a avut loc în 1974, dar programul a fost anulat în 1977, în principal datorită costurilor mari și noului program privind bombardierul B-2. S-au construit doar patru aparate B-1a.

În 1981, programul B-1 a fost reluat datorită întârzierilor în realizarea B-2. Au fost construite în total aproximativ 100 de aparate B-1b, până în anul 1988. Acestea au o viteză inferioară la înălțimi mari (1,25 Mach) comparativ cu B-1a (2,2 Mach), compensează la altitudini mici cu 0,96 Mach față de 0,85 la B-1a. În anul 2016, în serviciul Forțelor Aeriene ale SUA mai erau 62 de aeronave B-1b.

Deși anul viitor, este planificată retragerea a 17 bombardiere B-1B, care au deficiențe structurale, aparatul va rămâne în înzestrarea trupelor americane până în 2036, locul său urmând să fie luat treptat de bombardierul B-21, începând cu 2025.

Până în 1991, B-1 era folosit și pentru lansarea armelor nucleare, dar în urma primului tratat START, SUA au renunțat la acest tip de aeronavă în favoarea noului B-2, care însă a intrat cu întârziere în dotare (1997) și a consacratelor B-52 Stratofortress.

Folosirea punctelor externe de prindere pentru echipament greu, prevăzute în proiectul original al bombardierului B-1, va permite transportul și lansarea unor rachete de până la 2300 kg, inclusiv preconizata racheta hipersonică AGM-183 ARRW, B-1b fiind luat în considerare pentru a transporta 31 astfel de arme.

Deși sursele americane nu au făcut vreo referire la posibila echipare în viitor a bombardierelor B-1B cu arme nucleare, reactivarea după aproape 30 de ani a pilonilor externi pentru sarcini grele ar putea aduce în discuție plasarea rachetelor și bombelor nucleare la bordul acestui tip de aeronavă. În acest fel, SUA ar diversifica și mări numărul de platforme aeriene purtătoare de arme nucleare, prin adăugarea unor aparate B-1B la flota formată din B-2 Spirit și B-52 Stratofortress.

Tratatul de Reducere a Armelor Strategice (New START) dintre Rusia și SUA expiră pe 5 februarie 2021, iar părțile au deocamdată în vedere extinderea cu doar un an a tratatului, printr-o soluție de urgență, înghețarea în 2021 a numărului de focoase nucleare.

 

 

 

 

 

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Vehicul de tip Humvee, furat dintr-o garnizoană a Gărzii Naționale a SUA
Rusia se laudă cu conceptul unui nou portavion, botezat „UMK Varan” (Foto)
Iranul a început un nou exercițiu militar în zona Golfului
Avioanele F-35 israeliene vor participa pentru prima dată la exerciții comune în afara țării
Armata algeriană a desfăşurat manevre militare aeriene şi terestre la frontiera cu Marocul
Armata SUA a finalizat procesul de retragere a trupelor din Somalia
Securitate energetică | Nord Stream 2: O navă rusească vizată de sancţiuni americane
Gerhard Schroeder: Reunificarea Peninsulei Crimeea cu Rusia reprezintă un răspuns la extinderea NATO
Inginerii au dezvăluit date despre noul radar al avionului de generația a șasea, Tempest
India merge în continuare pe mâna rușilor: Armata indiană va cumpăra alte avioane MiG-29 și Su-30MKI
Asalt asupra Capitoliului: O femeie, suspectată că a vrut să le vândă ruşilor computerul lui Nancy Pelosi
Rusia amenință Germania că nu e prudent un dialog cu Moscova de pe o poziție de forță, amintindu-i de cel de-al Doilea Război Mondial
În timp ce Maia Sandu se află la Bruxelles, în țară Dodon dă ultimatumuri, acuză 'uzurparea puterii' și amenință cu proteste masive
Sistemele THAAD din Emirate primesc mentenanță de la Lockheed Martin
Alertă de securitate. Capitoliul a fost evacuat
Iranul, despre zborul bombardierelor B-52 Stratofortress: Fără valoare operațională
Viitorul Chinook Block 2 este incert. Echipajul, afectat de vibrațiile puternice ale elicopterului
Navalnîi în arest pentru 30 de zile
Ucraina și Ungaria vor un gentelmen's agreement pentru soluționarea disputelor între cele două state. Kievul speră astfel la deblocarea Comisiei NATO-Ucraina
Iohannis: Sunt convins că vom continua, împreună cu noua administraţie americană, dezvoltarea Parteneriatului Strategic
Frontex şi Irini îşi întăresc cooperarea pentru controlul respectării embargoului privind livrările de arme către Libia
Șase avioane de vânătoare MiG-29 au fost identificate la baza aeriană rusă din Siria
Peste 300 de vehicule blindate multi-rol SERVAL pentru Forțele Armate ale Franței, fabricate de Nexter și Texelis
Rusia se implică ca mediator între Siria și Israel
General ucrainean: Am avertizat din 2008 că Rusia intenţionează să anexeze Crimeea
Rușii nu au mai avut răbdare. Navalnîi, arestat în zona internațională a aeroportului. Ileana Racheru: Întoarcerea sa, comparată cu invadarea URSS din 1941
Securitate energetică | O nouă campanie de foraj în Marea Neagră. OMV investeşte 32 de milioane de euro
Rusia expulzează doi diplomaţi olandezi ca măsură de represalii la un gest similar al Olandei
Maia Sandu vrea un 'cerc de încredere' cu România și Ucraina, fiind dispusă discute cu Rusia despre prezența trupelor din Transnistria
China anunță sacțiuni împotriva oficialilor americani implicați în problema Taiwanului
Învestirea lui Joe Biden | FBI controlează militarii Gărzii Naţionale
Revolte în Tunisia | Armata, scoasă pe străzi. Peste 600 de persoane au fost arestate
Beijingul îl compară pe Mike Pompeo cu o insectă
MApN face recrutări. Pot candida SGP în activitate, civili și din structurile de informații ale MApN. Calendarul concursului
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro