Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Cea mai consumată muniție în războiul din Ucraina scoate la iveală diferențele majore dintre industriile de apărare din SUA și UE
Industrie de apărare
Data publicării:
După un an de eforturi depuse pentru a spori producția de proiectile de artilerie pentru Ucraina, Statele Unite și Europa obțin rezultate radical diferite. SUA și-au crescut producția de obuze de 155 mm mult mai repede decât au prevăzut inițial și intenționează să o crească în continuare dacă Congresul adoptă bugetul propus pentru anul fiscal viitor. Europa s-a mișcat mai încet decât și-a propus, în principal din cauza concentrării pe natura consensuală a industriei de apărare pe care se bazează NATO și UE.
Forțele Armatei ucrainene învață să utilizeze obuzierul autopropulsat AS90 de 155 mm, Marea Britanie
Forțele Armatei ucrainene învață să utilizeze obuzierul autopropulsat AS90 de 155 mm, Marea Britanie

În SUA, producția s-a dublat în decurs de un an de la lansarea unui program în acest scop, în mare parte pentru că Armata SUA deține instalațiile care produc obuzele.

,,Armata americană are o pârghie destul de directă pentru a crește producția de muniții de bază, cum ar fi obuzele de artilerie de 155 mm”, a declarat Rafael Loss, expert european în apărare în cadrul Consiliului European pentru Relații Externe.

Înainte de invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, americanii produceau aproximativ 14.000 de obuze de 155 mm pe lună în fabrici de muniție deținute de guvern și operate de contractori.

În decembrie 2022, secretarul forțelor armate americane Christine Wormuth a declarat că se urmărește creșterea producției la 20.000 de proiectile pe lună până în primăvară și la 40.000 de proiectile pe lună până în 2025.

În martie trecut, subsecretarul Gabe Camarillo a crescut ușor ținta, anunțând planuri de a produce 24.000 de proiectile pe lună până la sfârșitul anului.

Armata americană a atins și depășit această țintă, producând 28.000 de obuze în octombrie. Cel puțin o parte dintre aceste obuze au luat calea Ucrainei, a declarat recent secretarul pentru achiziții, Doug Bush, fără a detalia cât reprezintă această parte.

Bush a spus că își propun acum să crească producția lunară la 36.000 până în martie, 60.000 până în septembrie, 70.000 până la 80.000 la începutul lui 2025 și 100.000 până la sfârșitul anului 2025.

Pentru aceasta, au fost efectuate schimbări, s-au cumpărat roboți și s-au extins fabricile de muniție, a precizat Bush. Investiția a fost considerată mică în comparație cu alte programe ale Armatei SUA, unde 3 milioane de dolari pot fi considerate neglijabile când este vorba de programele de arme avansate, cum ar fi rachetele hipersonice.

Astfel, creșterea inițială planificată de la 14.000 la 24.000 de obuze a fost finanțată cu 1,45 miliarde de dolari, iar în noiembrie a fost anunțată tranșa de încă 1,5 miliarde de dolari. Tot în noiembrie, Bush a spus că se bazează pe Congres să aprobe 3,1 miliarde de dolari pentru acest efort într-un proiect de lege de finanțare suplimentară pentru 2024.

Fără acești bani, SUA nu își vor putea a îndeplini obiectivul de a produce 100.000 de proiectile de 155 mm până la sfârșitul anului 2025, a mai subliniat Bush.

 

În Europa

 

Țările Uniunii Europene au început cu un avans, producând aproximativ 230.000 de obuze de 155 mm pe an - cu aproximativ o treime mai mult decât SUA. UE are, de asemenea, un record recent mai bun pentru aprobarea planurilor anuale de cheltuieli.

Până în februarie 2023, producția europeană era de 300.000 de obuze anual, potrivit oficialilor estonieni din domeniul apărării. Până în noiembrie, capacitatea a crescut din nou, deși evaluările diferă.

Comisarul european pentru piața internă Thierry Breton a sugerat că Europa ar putea acum să producă aproximativ 400.000 de proiectile anual.

Ministrul eston al Apărării, Hanno Pevkur, vorbind în această lună la o masă rotundă a stabilit cifra între 600.000 și 700.000 și a spus că se va ajunge la un milion de obuze în 2024.

În martie, UE a anunțat că va cheltui 2 miliarde de euro (2,2 miliarde de dolari) pentru a trimite un milion de obuze de 155 mm în Ucraina într-un an. Banii sunt împărțiți între atragerea obuzelor stocate de la țările contributoare și achiziționarea de noi obuze de la membrii UE și Norvegia în cadrul unei scheme comune de achiziții.

Dar UE nu își va îndeplini obiectivul în acest an, după cum a confirmat recent ministrul german al Apărării, Boris Pistorius. În septembrie, oficialul eston al Apărării, Kusti Salm, a declarat și el că planul va fi probabil îndeplinit abia la jumătatea anului 2024.

Această situație are loc în condițiile în care se estimează că vor fi necesare și mai multe obuze,  pentru a completa stocurile, pentru a sprijini planurile regionale NATO și pentru a menține Ucraina în luptă.

„Estimarea mea este că trebuie să producem în următorii zece ani în jur de 3 milioane de obuze pe an”, a subliniat ministrul estonian.

 

NATO

 

Așa cum semnalam în urmă cu o lună, agenția de achiziții a NATO, care urmărește și ea achiziționarea mai multor obuze de 155 mm, a constatat că prețurile pentru acest tip de muniție au  crescut de patru ori.

În octombrie, amiralul Rob Bauer din conducerea NATO a declarat că prețul pentru un obuz de 155 mm a crescut de la 2.000 de euro (2.171 USD) la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei la 8.000 de euro (8.489,60 USD). Spre comparație, SUA plătesc în prezent 3.000 de dolari pentru cele mai moderne obuze.

Spre deosebire de SUA, producția europeană de 155 mm este în principal în mâinile pieței comerciale. Aceasta înseamnă că țările europene pot stimula creșterea producției prin achiziții, dar nu pot ordona fabricilor să investească în automatizare, să lucreze în schimburi suplimentare sau să construiască noi fabrici, așa cum a făcut SUA.

„Nu există într-adevăr niciun guvern care să poată comanda industriei să producă mai mult, pot doar să plaseze comenzi prin contracte”, a confirmat Rafael Loss.

Între timp, firmele europene de muniție au puține oportunități de a atrage bani din sectorul privat, datorită reglementărilor privind băncile și producătorii de arme, a mai observat Loss. Prin urmare, au probleme cu creșterea producției stând doar în așteptarea unor comenzi mai mari.

Unele țări au comandat mai multe muniții. Germania și Olanda au bugetat alte miliarde în ajutor militar pentru Ucraina săptămâna aceasta. Totuși, cheltuielile generale pentru apărare în Europa rămân lente.

Iar țările europene nu sunt dispuse să cedeze controlul național și să se unească pentru a crea o organizație supranațională pentru producția de muniții, a sintetizat problema Nick Witney, cel care a fost primul director executiv al Agenției Europene de Apărare a UE.

Țările vor argumenta că „este o problemă de responsabilitate democratică asupra modului în care sunt cheltuite bugetele naționale de apărare”, a declarat Witney. „De multe ori, este într-adevăr o problemă de protecționism, interes național și inerție.”

 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Mai țineți minte MiG-41? Apar noi detalii despre armamentul viitorul avion de generația a 6-a al Rusiei care va „depăși limitele ingineriei aviatice”
Nu este o ironie. F-35 Lightning (Fulger) II a avut probleme cu protecția la fulgere. Restricțiile au vizat ani de zile toată gama F-35A
Franța va trimite Ucrainei rachete pentru sistemul de apărare antiaeriană și vehicule blindate
Compania MBDA, producătorul rachetelor Taurus, critică guvernul german pentru întârzierea cu care semnează contractele din domeniul apărării
Ruşii vor ca rachetele lor să fie mai greu de interceptat: În recentul atac asupra barajului ucrainean de pe Nipru au fost utilizate iar rachete care lansează contramăsuri
SUA cere companiilor sale să nu furnizeze piese către 600 de entități străine, de teamă că Rusia să nu poată folosi tehnologia acestora la producerea de arme
Planurile Japoniei se schimbă. Producția și vânzarea de armament nu mai sunt subiecte tabu la Tokyo
Franța îşi mută afacerile cu armament în America de Sud: Macron discută despre o posibilă cooperare cu Brazilia în ceea ce privește avionul Rafale
Cehia vrea blindate de ultima generaţie: Contractul pentru 76 de tancuri Leopard 2A8 tot mai aproape de a fi parafat
Germania prezintă macheta viitorului avion de luptă de ultimă generație DLR: Este acest proiect un competitor al programului FCAS?
Discuții în Coreea despre cooperarea industrială dintre Hanwha și România. Toate drumurile duc la obuzierele K9 Thunder
Franța anunță că ar urma să furnizeze Ucrainei alte 78 de obuziere Caesar, dar și va crește producția și furnizarea de obuze
Sistemul Sea Ceptor și elicoptere H215M ale Armatei Chiliene. Foto: Colaj DefenseRomania din foto oficiale MBDA și Airbus
EXCLUSIV
Două posibile soluții pentru România: Înarmarea noilor elicoptere H215M cu rachete MARTE ER și sistemul Sea Ceptor pe fregate
Compania germană de apărare Hensoldt este gata să pună umărul la realizarea programului european ''Sky Shield''
Danezii își modernizează mașinile de luptă CV90, prezente la nivel mondial pe cele mai fierbinți fronturi: Ucraina sau Afganistan
U.S. Air Force ratează ținta: În 2024, achiziția de avioane F-35 va fi sub minimul necesar
Japonia, producător de Patriot sub licență, ar putea fi cheia apărării antiaeriene a Ucrainei. Rusia amenință Japonia cu „consecințe grave”
Coreea de Sud livrează alte 18 tancuri K2 către Polonia: Compania Hyundai Rotem a fost lăudată pentru rapiditatea cu care a produs și livrat tancurile
Sistem de apărare antiaeriană MBDA Mistral 3, integrat pe un blindat Vamtac 4x4, prezentat de gigantul european în cadrul expoziției Eurosatory 2022 de la Paris. Sursă foto: DefenseRomania
EXCLUSIV
România are pe masă o soluție rapidă de rezolvare a problemei SHORAD/VSHORAD: Achiziția comună de sisteme Mistral 3 cu livrare rapidă
Acord istoric între Franța și Germania pentru Eurotank. Viitorul tanc de ultimă generație va înlocui tancurile Leopard și Leclerc
Germania semnează un contract de 1,2 miliarde de dolari pentru mai multe sisteme de rachete antiaeriene Patriot
După ce s-a rupt „contractul secolului” cu Franța apar primele hopuri în cadrul AUKUS cu privire la construcția de submarine nucleare
Spania trimite Ucrainei încă 20 de tancuri Leopard 2
SUA vând Bahrainului tancuri M1A2 Abrams. Contractul ar putea ajunge la valoarea de 2,2 miliarde de dolari
Turcii de la Otokar au rămas singuri în competiția privind achiziția de blindate 4x4 a României. Motivele pentru care ceilalți grei au spus „pas”
Bacăul, capitala industriei de apărare din România. Ministrul Tîlvăr a vizitat centrele de mentenanță F-16 și HIMARS, dar și fabricile unde se produc drone Watchkeeper X
Premieră pentru Ucraina, dezvăluită de o fotografie: Avioane MiG-29 ucrainene pot lansa bombe ghidate franceze AASM (Hammer)
WSJ: Printre furnizorii de muniție care iau parte la inițiativa condusă de Cehia pentru a ajuta Ucraina sunt şi aliați ai Rusiei, spun oficialii cehi
Barracuda pentru Olanda. Noul model de submarin francez Blacksword Barracuda a fost selectat de olandezi pentru înlocuirea clasei Walrus
Premierul Ciolacu dă asigurări că fabrica de pulberi care va fi construită în România, și din finanțare UE, va fi „cea mai modernă”

Ştiri Recomandate

Surpriză mare: Germania optează pentru ca avioanele sale F-35 să fie fabricate în SUA, nu în Europa. Întrebarea e ce se întâmplă cu fabrica de fuzelaj de F-35 din Germania?
UE a decis ca veniturile din activele rusești înghețate să fie folosite pentru a ajuta militar Ucraina. Suma estimată e de aproximativ 3 miliarde de euro
Primul înalt oficial român care admite sprijinul militar către Ucraina. Iar Patriot se alătură unei liste lungi care conține lansatoare APRA-40 sau blindate TAB-71
Iranul sugerează operațiuni militare și extinderea războiului. Iranienii amenință că vor închide Mediterana de Est
Polonia cere UE să dezvolte un sistem comun de apărare aeriană: Avem nevoie de cel puțin 100 de miliarde de euro pentru apărarea comună
China a lansat varianta chinezească de Kinjal, de pe un bombardier H-6K. Rușii lansează racheta diferit, fapt pentru care consideră Kinjal hipersonică
Liderul italian pro-rus Matteo Salvini i-a sugerat lui Macron „să se trateze” după ce Franța a vorbit despre trupe occidentale în Ucraina
Un M2 Bradley a distrus un blindat MT-LB rusesc pe câmpul de luptă din Ucraina (Foto/Video)
Jumătate dintre rachetele nord-coreene lansate de Rusia în Ucraina nu au funcționat
Rușii avansează pe linia frontului, în pofida ajutoarelor furnizate ucrainenilor de către SUA: Multe dintre echipamentele de care Ucraina are nevoie sunt foarte scumpe
Lavrov spune că „descendenții lui Napoleon Bonaparte, în colaborare cu anglo-saxonii” vor din nou să învingă Rusia
Ucraina încă poate câștiga, totul ține de strategie: SUA și aliații săi ar trebui să accelereze livrarea de avioane F-16
Nemții au dezvoltat un nou tip de obuz de 155 mm pe care îl vor testa cu ajutorul Ucrainei. Obuzele vor putea lovi la 100 km distanță
Trupele ruse au executat noi atacuri combinate asupra infrastructurii energetice a Ucrainei. Termocentralele vestice Dobrotvorskaya și Burshtynskaya au fost distruse
România pregătește un sistem Patriot pentru Ucraina. Iohannis spune însă că sistemul operațional rămâne în țară
Biden a mulțumit României: Puține state Aliate se pot lăuda cu ceea ce România a făcut pentru Europa și întreaga lume
Aliații își testează apărarea antiaeriană integrată în Europa. Se exersează interceptarea inclusiv de muniție nucleară deținută de Rusia
Românii, cei mai mari susținători ai unei armate europene. Deși există critici la adresa UE, procentul pentru Roexit sau ieșirea din NATO e aproape inexistent
Cum văd rușii amenințarea F-16. Rușii insinuează că avioanele F-16 donate Ucrainei ar dispune de capacități nucleare, dar uită de Su sovietice
Romania prepares to transfer a Patriot system to Ukraine
O rețea coordonată de FSB-ul rusesc, destructurată de Serviciul ucrainean de Securitate. Președintele Ucrainei urma să fie asasinat într-un atac cu rachete antitanc
„Războiului stelelor” în Marea Neagră: Ucraina și-a echipat dronele maritime Magura V5 cu rachete aer-aer R-73 împotriva elicopterelor rusești
Ministerul britanic al Apărării a fost ținta unui atac cibernetic. Hackerii, bănuiți de legături cu guvernul chinez
Spania nu ezită și se ține de cuvânt. Spaniolii au livrat Ucrainei rachete interceptoare pentru atât de necesarele sisteme Patriot
Fratele mai mic a furat startul: În Belarus a început o verificare a structurilor militare dotate cu arme nucleare tactice
Doar șase țări din UE își trimit reprezentanți inaugurarea mandatului cu numărul 5 al lui Putin. România nu a participat
China provoacă în stil rusesc. Un avion de luptă chinez a lansat contramăsuri termice în imediata apropiere a unui elicopter MH-60R Seahawk australian
Moldova își propune să reintegreze Transnistria înainte de aderarea la UE. Maia Sandu: Dar luăm în calcul toate scenariile. Rusia testează în Moldova tot ce ține de războiul hibrid
Armata israeliană atacă în Rafah
Noul Bradley, cu „pumn de fier” israelian. Sistemul de protecție Iron Fist, integrat pe cea mai modernă versiune a legendarei mașini de luptă americane
Președintele Klaus Iohannis va fi primit de Joe Biden la Casa Albă. Războiul împotriva Ucrainei și situația de la Marea Neagră, pe agenda discuțiilor din SUA
O armată de țestoase (Video). Rusia a prezentat o nouă ciudățenie mecanizată pe front: Un tanc-țestoasă uriaș, împotriva dronelor
pixel