Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Cea mai consumată muniție în războiul din Ucraina scoate la iveală diferențele majore dintre industriile de apărare din SUA și UE
Industrie de apărare
Data publicării:
După un an de eforturi depuse pentru a spori producția de proiectile de artilerie pentru Ucraina, Statele Unite și Europa obțin rezultate radical diferite. SUA și-au crescut producția de obuze de 155 mm mult mai repede decât au prevăzut inițial și intenționează să o crească în continuare dacă Congresul adoptă bugetul propus pentru anul fiscal viitor. Europa s-a mișcat mai încet decât și-a propus, în principal din cauza concentrării pe natura consensuală a industriei de apărare pe care se bazează NATO și UE.
Forțele Armatei ucrainene învață să utilizeze obuzierul autopropulsat AS90 de 155 mm, Marea Britanie
Forțele Armatei ucrainene învață să utilizeze obuzierul autopropulsat AS90 de 155 mm, Marea Britanie

În SUA, producția s-a dublat în decurs de un an de la lansarea unui program în acest scop, în mare parte pentru că Armata SUA deține instalațiile care produc obuzele.

,,Armata americană are o pârghie destul de directă pentru a crește producția de muniții de bază, cum ar fi obuzele de artilerie de 155 mm”, a declarat Rafael Loss, expert european în apărare în cadrul Consiliului European pentru Relații Externe.

Înainte de invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, americanii produceau aproximativ 14.000 de obuze de 155 mm pe lună în fabrici de muniție deținute de guvern și operate de contractori.

În decembrie 2022, secretarul forțelor armate americane Christine Wormuth a declarat că se urmărește creșterea producției la 20.000 de proiectile pe lună până în primăvară și la 40.000 de proiectile pe lună până în 2025.

În martie trecut, subsecretarul Gabe Camarillo a crescut ușor ținta, anunțând planuri de a produce 24.000 de proiectile pe lună până la sfârșitul anului.

Armata americană a atins și depășit această țintă, producând 28.000 de obuze în octombrie. Cel puțin o parte dintre aceste obuze au luat calea Ucrainei, a declarat recent secretarul pentru achiziții, Doug Bush, fără a detalia cât reprezintă această parte.

Bush a spus că își propun acum să crească producția lunară la 36.000 până în martie, 60.000 până în septembrie, 70.000 până la 80.000 la începutul lui 2025 și 100.000 până la sfârșitul anului 2025.

Pentru aceasta, au fost efectuate schimbări, s-au cumpărat roboți și s-au extins fabricile de muniție, a precizat Bush. Investiția a fost considerată mică în comparație cu alte programe ale Armatei SUA, unde 3 milioane de dolari pot fi considerate neglijabile când este vorba de programele de arme avansate, cum ar fi rachetele hipersonice.

Astfel, creșterea inițială planificată de la 14.000 la 24.000 de obuze a fost finanțată cu 1,45 miliarde de dolari, iar în noiembrie a fost anunțată tranșa de încă 1,5 miliarde de dolari. Tot în noiembrie, Bush a spus că se bazează pe Congres să aprobe 3,1 miliarde de dolari pentru acest efort într-un proiect de lege de finanțare suplimentară pentru 2024.

Fără acești bani, SUA nu își vor putea a îndeplini obiectivul de a produce 100.000 de proiectile de 155 mm până la sfârșitul anului 2025, a mai subliniat Bush.

 

În Europa

 

Țările Uniunii Europene au început cu un avans, producând aproximativ 230.000 de obuze de 155 mm pe an - cu aproximativ o treime mai mult decât SUA. UE are, de asemenea, un record recent mai bun pentru aprobarea planurilor anuale de cheltuieli.

Până în februarie 2023, producția europeană era de 300.000 de obuze anual, potrivit oficialilor estonieni din domeniul apărării. Până în noiembrie, capacitatea a crescut din nou, deși evaluările diferă.

Comisarul european pentru piața internă Thierry Breton a sugerat că Europa ar putea acum să producă aproximativ 400.000 de proiectile anual.

Ministrul eston al Apărării, Hanno Pevkur, vorbind în această lună la o masă rotundă a stabilit cifra între 600.000 și 700.000 și a spus că se va ajunge la un milion de obuze în 2024.

În martie, UE a anunțat că va cheltui 2 miliarde de euro (2,2 miliarde de dolari) pentru a trimite un milion de obuze de 155 mm în Ucraina într-un an. Banii sunt împărțiți între atragerea obuzelor stocate de la țările contributoare și achiziționarea de noi obuze de la membrii UE și Norvegia în cadrul unei scheme comune de achiziții.

Dar UE nu își va îndeplini obiectivul în acest an, după cum a confirmat recent ministrul german al Apărării, Boris Pistorius. În septembrie, oficialul eston al Apărării, Kusti Salm, a declarat și el că planul va fi probabil îndeplinit abia la jumătatea anului 2024.

Această situație are loc în condițiile în care se estimează că vor fi necesare și mai multe obuze,  pentru a completa stocurile, pentru a sprijini planurile regionale NATO și pentru a menține Ucraina în luptă.

„Estimarea mea este că trebuie să producem în următorii zece ani în jur de 3 milioane de obuze pe an”, a subliniat ministrul estonian.

 

NATO

 

Așa cum semnalam în urmă cu o lună, agenția de achiziții a NATO, care urmărește și ea achiziționarea mai multor obuze de 155 mm, a constatat că prețurile pentru acest tip de muniție au  crescut de patru ori.

În octombrie, amiralul Rob Bauer din conducerea NATO a declarat că prețul pentru un obuz de 155 mm a crescut de la 2.000 de euro (2.171 USD) la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei la 8.000 de euro (8.489,60 USD). Spre comparație, SUA plătesc în prezent 3.000 de dolari pentru cele mai moderne obuze.

Spre deosebire de SUA, producția europeană de 155 mm este în principal în mâinile pieței comerciale. Aceasta înseamnă că țările europene pot stimula creșterea producției prin achiziții, dar nu pot ordona fabricilor să investească în automatizare, să lucreze în schimburi suplimentare sau să construiască noi fabrici, așa cum a făcut SUA.

„Nu există într-adevăr niciun guvern care să poată comanda industriei să producă mai mult, pot doar să plaseze comenzi prin contracte”, a confirmat Rafael Loss.

Între timp, firmele europene de muniție au puține oportunități de a atrage bani din sectorul privat, datorită reglementărilor privind băncile și producătorii de arme, a mai observat Loss. Prin urmare, au probleme cu creșterea producției stând doar în așteptarea unor comenzi mai mari.

Unele țări au comandat mai multe muniții. Germania și Olanda au bugetat alte miliarde în ajutor militar pentru Ucraina săptămâna aceasta. Totuși, cheltuielile generale pentru apărare în Europa rămân lente.

Iar țările europene nu sunt dispuse să cedeze controlul național și să se unească pentru a crea o organizație supranațională pentru producția de muniții, a sintetizat problema Nick Witney, cel care a fost primul director executiv al Agenției Europene de Apărare a UE.

Țările vor argumenta că „este o problemă de responsabilitate democratică asupra modului în care sunt cheltuite bugetele naționale de apărare”, a declarat Witney. „De multe ori, este într-adevăr o problemă de protecționism, interes național și inerție.”

 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Aprobarea de către SUA a achiziționării de către Turcia a 40 de avioane F-16 nu este încă o ''afacere încheiată'': Serviciul de Cercetare al Congresului SUA a stabilit deja clauzele contractuale
Ce se întâmplă cu cele 6 avioane F-35 ale Turciei ce zac în hangare de șase ani și cum au ajuns americanii să ceară ei despăgubiri turcilor
Coreea de Sud și Arabia Saudită semnează un acord în domeniul apărării care deschide calea armelor sud-coreene
Nu avem nicio linie de producție pentru muniție NATO de 155 mm. În timp ce industria militară occidentală marchează record după record, România produce ”pe stil vechi”
„Nu vă mai prostiți, băieți!”, i-a certat Șoigu pe directorii unei fabrici de armament din Urali: Trebuia să avem obuzierele încă de anul trecut
Nave de luptă de ultimă generație, în sfârșit pentru România? De ce s-au deplasat ministrul Apărării și șeful Armatei la Șantierul Damen de la Galați
Rheinmetall pune un picior și în România: Gigantul german preia Automecanica Mediaș unde va produce vehicule militare, inclusiv pentru Ucraina
Armata ucraineană a numărat din nou rezervele de rachete rusești: Trupele ruse mai dețin aproximativ 800 de rachete operativ-tactice și strategice
Cu modernizarea IAR-99 SM în întârziere, Avioane Craiova a invocat un caz de forță majoră pentru a obține o amânare a livrărilor
Serbia a primit sistemul de război electronic Repellent din Rusia și sistemul de apărare aeriană FK-3 din China
Rușii pierd cel puțin trei tancuri pe zi pe linia frontului din Ucraina, dar industria rusă de apărare încă mai poate reface stocurile de blindate ale armatei
Epopeea transferului de rachete GLSDB se încheie în sfârșit, iar acest lucru înseamnă noi capacități cu rază de acțiune de 150 km pentru Forțele Armate Ucrainene
China a livrat mărfuri clasificate în Belarus cu avionul. Un posibil transfer indirect de tehnică militară către Rusia?
”Ce dura 10 ani în trecut, acum e gata în câteva luni”. Rheinmetall intenționează să construiască o nouă fabrică de obuze
Ungaria își consolidează capacitățile de apărare prin asocierea cu Turcia în cadrul proiectului Nurol Makina 4×4 Armoured Combat Vehicles
Statele Unite nu se opun revenirii Turciei în programul F-35, dar există o condiție importantă care acum este strâns legată de renunţarea la sistemelor S-400
Oficial ucrainean: Industria ucraineană nu poate depăși Rusia în ceea ce privește producția de arme, dar speranţa rămâne în dronele FPV
Proiectul European Sky Shield Initative (ESSI) prinde contur: Slovenia achiziționează sisteme IRIS-T SLM
Cehia a semnat oficial pentru 24 de F-35 și a anunțat când ajunge primul avion. România trebuie să se miște și ea rapid pentru a rămâne în cărți
Grecia își “vinde” la un preț foarte bun armamentul sovietic: Guvernul elen a aprobat transferul către Ucraina a sistemelor de arme sovietice
Probleme cu sistemele de apărare antiaeriană și antirachetă: Nici “S-400” și nici “Patriot” nu și-au confirmat caracteristicile în timpul războaielor moderne 
Bulgaria devine producător de drone kamikaze (Foto). Pentru noile drone NEM-600 urmează o comandă majoră iar discuțiile continuă și cu alți clienți
Industria sârbă de apărare a dezvoltat o bombă ghidată de mare precizie care poate fi lansată cu ajutorul unui UAV (Foto)
Lupta pentru eradicarea corupţiei rămâne o problemă majoră în Ucraina: Fraudă de 40 de milioane de dolari în contractele de achiziţie de armament
Compania BAE Systems a prezentat un vehicul blindat echipat cu un sistem de luptă împotriva dronelor (Foto/Video)
Bulgaria a propus dezvoltarea unor parteneriate regionale între națiunile care utilizează avioane F-16. Pe viitor, România ar putea fi una dintre ţările membre
În încercarea de a realiza un ATGM zburător, rușii au montat rachete 9K111 Fagot pe o dronă (Foto/Video): Eficiența s-ar putea să lase de dorit
Marea Britanie a găsit o soluţie interesantă prin care Ucraina poate obține mai multe rachete de croazieră occidentale: Totul ţine de acceptul Germaniei
Rușii mai au mult de muncă: Industria rusă recunoaște că rachetele hipersonice Zircon, destinate navelor, mai trebuie încă testate
Rușii au mai mult noroc cu noile drone S-70 Okhotnik decât cu avioanele Su-57. Producția în serie a dronelor grele de atac, anunțată

Ştiri Recomandate

Un pilot român dezvăluie primul lucru pe care-l simți când treci de la MiG-21 LanceR la F-16. Toți piloții din prima serie de la Borcea au zburat deja pe F-uri
O dronă a Ucrainei a lovit în partea de nord a orașului rusesc Sankt Petersburg
Un alt Su-34 a fost doborât, Rusia ajungând la 25% din flotă pierdută. Cum se explică faptul că simultan mai pică și câte un Su-35
Rusia se scufundă în dictatură și represiune. Curtifan compară asasinarea lui Nemțov (2015) în fața Kremlinului și asasinarea lui Navalnîi
Rușii spun că au respins un atac asupra Podului Crimeei. Ucrainenii pun presiune pe apărarea rusă cu Storm Shadow și drone momeală ADM-160 MALD
Cele 4 avioane Gripen, justificarea Ungariei în fața Rusiei pentru decizia de a spulbera o neutralitate istorică
„Fără război!” O înmormântare-reper pentru istoria Rusiei, transformată în cel mai amplu protest de la începutul războiului; mii de persoane au participat
Senatul SUA aprobă vânzarea F-16 către Turcia
Avioane de luptă franceze Rafale ajung în România pentru manevre cu F-16 românești. Franța contribuie și la apărarea antiaeriană a României
Șeful Pentagonului: Dacă câștigă în Ucraina, Rusia nu se va opri, iar NATO va fi atrasă în război. Propaganda, la Moscova: Acum toată lumea vede că Washingtonul e agresorul
Putin blufează când amenință cu arma nucleară? Liderul de la Kremlin vrea să ne intimideze, spune secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană
Israelul demontează cu materiale video acuzele Hamas despre deschiderea focul asupra convoiului umanitar. Mai mult, tancurile Merkava s-au retras când situația a degenerat
Când nu le pierd pe front, rușii își distrug singuri echipamentele: Sistemul antiaerian Pantsir-S1 s-a răsturnat în timp ce rula pe șosea
”În anii 90, făceau 760.000 de bucăți pe an”. Balcanii pot salva Ucraina. În Bosnia și Herțegovina se poate produce muniție pe bandă rulantă
1 milion de drone pe an s-a dovedit a fi un obiectiv mai mult decât realizabil: 200.000 de drone au fost fabricate deja în Ucraina în numai 2 luni
Pentagonul: Fără ajutorul SUA, Ucraina va fi dezavantajată în ceea ce privește artileria și apărarea aeriană
Finlanda nu impune restricții în ceea ce privește utilizarea de către Ucraina a armelor transferate
Forțele Aeriene Ucrainene au lovit un post de comandă al trupelor ruse, utilizând o bombă ghidată JDAM (Video)
Mark Galeotti: Macron i-a oferit lui Putin un „cadou propagandistic”, deoarece a întărit narațiunea că Rusia luptă în general cu Occidentul, nu cu Ucraina
Noua fregată a SUA USS Constellation va dispune de sonar de ultimă generație CAPTAS-4 de la Thales. Livrarea primului sistem, realizată cu succes
Pentru a-l opri pe Putin, se ia în considerare "totul". După Franța și Olanda, Estonia nu exclude trimiterea de trupe în Ucraina
Cehii vor moderniza avioanele de vânătoare JAS-39 Gripen închiriate din Suedia. Acestea vor putea folosi arme destinate aeronavelor de tip F-35
Un grup de hackeri a dezvăluit noi detalii despre cum sunt produse dronele ruseşti Orlan-10 (Foto): Unele componente provin de la companii din Germania şi Elveţia
Macron își menține comentariile privind desfășurarea trupelor în Ucraina. ”Fiecare cuvânt a fost atent cântărit, gândit și măsurat”
Rușii vor să reia producția de avioane A-50 după ce Ucraina le-a decimat flota și spun că au cereri și pentru export în ciuda celor două AWACS doborâte
Grupul de Luptă al NATO din România condus de Franța crește la nivel de brigadă. Tancuri Leclerc și obuziere Caesar vor fi dislocate în România
Rusia va crește producția de proiectile la 4,5 milioane de unități pe an (serviciile ucrainene)
HIMARS e încă eficient în Ucraina: Pierderi grele rusești departe de linia frontului, după trei lovituri ucrainene trase la indigo
Germania și Austria vor achiziționa câteva zeci de sisteme antiaeriene Skyranger 30
Vladimir Putin amenință NATO cu războiul nuclear. Polonia a spus de acum câteva zile cum va răspunde amenințărilor. ”Nu vom mai fi niciodată o colonie rusă”
Se caută o alternativă la podul Crimeei (Foto/Video): Rusia construiește o cale ferată militară pe fondul riscurilor legate de efectuarea unor noi atacuri din partea ucrainenilor
Rusia ar fi utilizat un avion Su-57 lângă Luhansk pentru misiuni de atac asupra poziţiilor ucrainene: Informaţiile lansate de ruşi au un mare semn de întrebare
pixel