Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Companiile Lockheed Martin și Verizon testează un roi de drone conectate la 5G în misiuni de culegere a informațiilor
01 oct 2022, 14:02
Companiile Lockheed Martin și Verizon au experimentat, în misiuni ISR, sisteme militare de comunicații 5G instalate la bordul dronelor.

În cursul acestei săptămâni, cele două companii au informat că au folosit drone echipate cu sisteme de comunicații 5G pentru a primi și transfera, în siguranță și în timp real, date ISR (Informații, Supraveghere și Recunoaștere) de mare viteză. Informațiile au fost primite de la o aeronavă aflată în zbor și au fost folosite inclusiv, pentru a geolocaliza ținte militare.

Au fost demonstrate două progrese cheie în tehnologie, care pot oferi aplicații critice pentru Departamentul Apărării (DoD). Viteza mare de transmitere a datelor, pe de o parte a facilitat procesul de comandă-control (C2) și pe de altă parte a permis geolocalizarea emițătoarelor radio de putere mică.

În primul rând, datele ISR și fluxurile video, culese și transmise de o aeronavă, în timp real pe diferite frecvențe radio, au fost recepționate de aparatura de la bordul dronelor, convertite în semnale 5G de mare viteză care, au fost transmise beneficiarilor pentru conștientizare. Datele au fost afișate într-un flux video live.

,,Această capabilitate va oferi niveluri îmbunătățite atât pentru conștientizarea situației tactice, cât și pentru comanda și controlul (C2) necesare comandanților pentru conducerea forțelor din teren”, se precizează în comunicatul de presă.

În al doilea rând, tehnologia a detectat și localizat pasiv semnalele de radiofrecvență (RF) care, ar putea fi utilizate de adversar pentru comunicații, detecție sau bruiaj.

Dan Rice, vicepreședinte al programelor 5G.MIL la Lockheed Martin a declarat: Pentru a rămâne în fața adversarilor noștri, factorii de decizie militari au nevoie de informațiile oportune și precise pe care 5G.MIL le-a oferit în această demonstrație. Îmbinând capabilități comerciale avansate 5G cu capabilități militare, folosind standarde sigure și deschise, contribuim la transformarea în realitate a viziunii DoD pentru descurajarea integrată.”

Srini Kalapala, vicepreședinte pentru tehnologie și dezvoltare de produse la Verizon a declarat, la rândul său:

„Verizon este rețeaua pe care se bazează America, iar rețelele noastre private 5G Ultra Wideband oferă securitatea, fiabilitatea, capacitatea și latența scăzută de care depinde sectorul apărării. Demonstrând conectivitatea esențială pe care o oferă rețeaua noastră, demonstrăm modul în care 5G și computerele de ultimă generație (edge computing) pot ajuta DoD (Departamentul Apărării) să abordeze prioritățile strategice și să continue să dezvolte soluții avansate.”

Companiile au oferit și unele detalii privind activitățile desfășurate în cursul testării.

Patru drone cu aripă rotativă, echipate cu tehnologie de comunicații 5G au zburat coordonat în misiuni ISR. Pe timpul zborului, dronele au fost conectate la două noduri (de comunicații) Verizon On Site Private Network – tehnologia care a permis transferul securizat al datelor ISR. Activitățile s-au desfășurat  în facilitatea de testare 5G a Lockheed Martin din Waterton, Colorado.

Datele recepționate de drone au fost transferate fără probleme și în siguranță între o rețea privată 5G și o rețea publică surogat, confirmând capabilitatea de comandă-control. Folosirea combinată a rețelelor private cu cele publice este considerată ”esențială” de către cele două companii deoarece, ”va extinde acoperirea tehnologiei 5G.MIL la o serie de medii militare în care rețelele comerciale ar putea să nu fie disponibile sau adecvate.”

Dronele au localizat cu succes o țintă aflată în câmpul tactic care, transmitea un semnal RF de putere mică, confirmând capabilitatea de localizare a semnalelor. Sursa de semnal a putut fi geolocalizată deoarece, dronele au transmis foarte rapid – în timp real, datele prin care se face localizarea (de regulă, direcția din care vine semnalul , procedeul fiind numit triangulație – nota autorului). Fiecare dronă a transmis datele sale, printr-o rețea privată Verizon 5G Ultra Wideband de mare viteză și latență scăzută, către un centru care le-a procesat și integrat cu ajutorul unor algoritmi avansați de prelucrare a semnalelor, permițând geolocalizarea sursei de semnal.

Așii din mânecile lui Verizon și Lockheed Martin sunt rețeaua 5G fiabilă, computingul de ultimă generație și facilitățile extinse de testare, care permit scenarii dintre cele mai diverse.

Latența scăzută, viteza ridicată și fiabilitatea solidă oferite de rețeaua Verizon au permis companiilor să transmită și să proceseze datele ISR aproape instantaneu - în timp real.

Rețeaua pilot 5G.MIL, cu multiple site-uri pusă la dipoziție de Lockheed Martin, a permis transferarea în siguranță a datelor în diverse locații pentru a fi vizualizate atât datele ISR, cât și imaginea de ansamblu a zonei tactice.

Cele două companii vor continua colaborarea, urmând să introducă treptat tehnologia de comunicații 5G și în alte domenii.

Demonstrațiile, desfășurate în mai și septembrie 2022, fac parte dintr-o colaborare 5G, anunțată anul trecut de cele două companii și axată pe livrarea cât mai rapidă a tehnologiilor de ultimă oră către DoD, potrivit comunicatului de presă.

Demonstrațiile viitoare dintre Verizon și Lockheed Martin vor extinde scenariile de testare ISR pentru a include geolocalizarea de precizie a emițătorilor RF aflați în mișcare (o altă grupă sensibilă de surse de semnal RF). Companiile intenționează să extindă colaborarea privind funcționarea în siguranță a rețelelor de tip public-privat, conectând  legăturile de date militare (de exemplu Link-16 – nota autorului) la rețele hibride (public-privat) 5G.MIL.

Nota autorului: În actualul experiment, se pare că sistemele de comunicații 5G de la bordul dronelor au fost folosite doar pe post de retranslatoare de mare viteză a datelor. Probabil, în cadrul dezvoltărilor următoare, la echipamentele de comunicații deja existente pe sistemele de cercetare/luptă se vor adăuga și interfețe 5G care vor mări viteza de transmisie și pe ultima verigă a lanțului de comunicații – sistem de cercetare/luptă - retranslator. Aceste interfețe vor fi folosite dacă va fi posibilă comunicarea radio în banda EHF (Extremely High Frequency – 30-300 GHz) – lungimea de undă cuprinsă între 10 mm și 1 mm.

În ceea ce privește aplicarea G5 la geolocalizare, dronele folosite în experiment au avut la bord pe lângă echipamentele 5G și senzori de recepție a semnalelor RF, ceea ce le face mai performante și mai valoroase.

Recent, Lockheed Martin a deschis proiectul Carrera pentru a crea drone colaborative de luptă (Collaborative Combat Aircraft  - CCA) care, vor însoți avioanele de luptă de generația a cincea și pe viitor NGAD (Next Generation Air Dominance). Pe lângă luptă, aceste drone vor efectua și misiuni ISR aflându-se în avangarda grupului de angajare. Deci, probabil, dronele CCA vor fi echipate și cu noua tehnologie 5G pentru a detecta și comunica extrem de rapid pozițiile amenințărilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Get it on App Store
Get it on Google Play
SUA blochează furnizarea tehnologiilor militare către Rusia. Noile sancțiuni vizează 14 persoane şi 28 de entităţi
MLI-84 îmbătrânește. România caută înlocuitor pentru Jderul, urmând să demareze achiziția de mașini de luptă ale infanteriei
Ciucă: Pregătirea şi înzestrarea Armatei României reprezintă în continuare direcţii-cheie
Contraamiralul Ciorobea: Mi se pare că se urmărește ca cele 4 corvete pentru România să fie constuite în Franța și apoi livrate
Criză de rachete pentru Tornado-S, „omologul” rus al HIMARS. Rusia nu a învățat lecția din Nagorno-Karabah
Tanc K2 Panther, foto: Creative Commons
EXCLUSIV
Tancuri K2 Panther sau obuziere K9 pentru Armata română? Lista scurtă de achiziții a României din Coreea de Sud
Serviciile de mentenanţă pentru avioanele F-16 achiziționate din Norvegia, efectuate la Aerostar Bacău
Norvegia vrea mai multe obuziere sud-coreene autopropulsate K9 VIDAR
Industria poloneză de apărare bifează o nouă reuşită: Componente pentru sistemele de rachete HIMARS şi K239 Chunmoo vor fi fabricate în Polonia
Cum răspunde Rusia sancțiunilor: Interzice cooperarea militară cu companii de armament, inclusiv din SUA
Ministrul Tîlvăr spune că dotarea Armatei române cu echipamente de ultimă generație va continua. MApN urmărește și o implicare mai mare a industriei române
Noua dronă stealth XQ-58A Valkyrie a SUA a înregistrat un nou succes: Valkyrie își găsește singură „drumul spre casă”
Su-75 Checkmate, concurentul rus al F-35 pe piața externă - sortit eșecului. Atacarea Ucrainei grăbește sfârșitul proiectului
În SUA a fost prezentată noua dronă subacvatică Remus 620: Autonomie 110 ore, raza de acțiune 500 km
Kievul naționalizează temporar 5 companii vitale sectorului de apărare. Motor Sich și Ukrnafta, printre întreprinderile preluate
România a semnat contractul pentru cele 32 de avioane F-16. Vom avea oficial 3 escadrile de F-16
De la corvete, la submarine și baterii de coastă. Cum vede Suedia viitorul forțelor sale navale, în vecinătatea Rusiei
Flota Marinei olandeze e „made in Romania”. Nava militară Den Helder a fost lansată la apă la Galați (Foto/Video)
Armata română are nevoie de obuziere, dar industria nu poate. Manole: Arsenal Reșița e aproape rasă de pe fața pământului
Pe sumele acordate înzestrării Polonia surclasează România. Bonus - offset inclusiv pe Patriot și F-16, achiziționate și de România
Forţele Armate Turce vor primi, după multe aşteptări şi promisiuni, primele tancuri Altay
Ciucă: Au fost produse până în prezent 514 camioane Iveco pentru Armata română. Toate cele 2.902 - livrate până în 2026
SUA vor să cumpere puști de asalt Kalashnikov AK-74, inclusiv din România. Modelul românesc PA md. 86 corespunde cerințelor
Rusia susține că testează în Ucraina noile puști de asalt Kalashnikov - AK-308, la standarde NATO
Armata franceză va primi 122 de tancuri modernizate Leclerc XLR
Șefa contraspionajului militar german: Serviciile ruse şi chineze şi-au intensificat activitatea pe teritoriul Germaniei
Bulgaria este unul dintre cei mai mari furnizori indirecţi de arme către Ucraina. România şi Polonia ar fi țări de tranzit
Armata poloneză testează vehiculul de luptă Redback (Foto/Video) Dacă tot decurge bine, Polonia şi Coreea de Sud ar urma să semneze un nou contract
Automecanica Moreni ar putea produce o variantă de TAB 4x4. ”Sunt mai multe companii care îşi doresc o colaborare”

Ştiri Recomandate

Macron propune ca NATO să ofere garanții de securitate Rusiei în viitoarele negocieri. Ucraina reacționează
Abordarea Statelor Unite faţă de Iran se schimbă. Diplomat american: Ne interesează ca rachetele iraniene să nu ajungă în mâinile Rusiei
Proiectul FCAS - noul avion european de generația a VI-a: Dassault confirmă în sfârșit că a ajuns la un acord industrial cu Airbus
Forţele Armate Ucrainene au capturat un alt T-90M Proryv - cel mai modern tanc al armatei ruse (Video)
U.E a livrat un laborator cibernetic Ucrainei. Capabilitatea este o necesitate în condițiile în care rolul sistemelor informatice este vital în războiul de apărare dus cu Rusia
Generalul de vârf al Poloniei, înarmat cu „valize” de bani, caută să reînnoiască stocurile de armament: Cel mai mare punct de fricțiune la nivel global este capacitatea industriei
Avionul rusesc MiG-35 este o risipă de ruble: Generația 4++ este o stratagemă de marketing a Kremlinului
Numărul trupelor ruse staționate la graniţa cu Estonia este în scădere. Rusia a fost nevoită să mobilizeze cele mai bine antrenate trupe pentru a le trimite în Ucraina
Şeful partidului aflat la putere în Polonia denunţă "dominaţia" Germaniei în Europa
Rezervistii ruși încorporați în septembrie pleacă pe frontul din Ucraina
Aviația militară a Chinei. Foto: Ministerul Apărării de la Beijing
EXCLUSIV
China nu e Rusia. Naumescu: China va ataca doar când va fi sigură de victorie și că SUA sunt „scoase din joc”
Avionul de luptă fără pilot “Bayraktar Kizilelma”, dezvoltat de industria turcă de apărare, a efectuat prima decolare (Foto/Video)
Sute de videoclipuri de propagandă despre mercenarii Wagner Group sunt promovate pe TikTok. Teoretic, reţeaua de socializare interzice publicarea unor astfel de înregistrări
Atenție, România. Germania cumpără 35 de avioane F-35 pe repede înainte, dar prețul vehiculat este astronomic
Emiratele Arabe Unite își reduc dependența militară de Statele Unite ale Americii
Olanda și Suedia au dat „undă verde” aderării României la Schengen. Austria - singurul stat care mai blochează aderarea
SUA au prezentat oficial primului bombardier stealth B-21 Raider (VIDEO) | Moment istoric în industria aeronautică
S-a decis plafonarea prețului petrolului rus. Moscova reacționează și spune că nu va accepta plafonul, pregătind un răspuns
Estonia semnează un contract de 200 de milioane de dolari cu SUA pentru a cumpăra sisteme HIMARS
Rusia încearcă să compenseze pierderea a sute de tancuri pe câmpul de luptă din Ucraina. Un lot de tancuri T-72B3M a fost livrat cu surle armatei ruse
Sistemul portabil de apărare aeriană Piorun, utilizat în prezent de ucraineni împotriva aeronavelor ruseşti, a fost achiziţionat şi de armata norvegiană
BAE Systems colaborează cu ale patru companii pentru a proiecta un nou vehicul de luptă, viitorul înlocuitor al IFV-ului M2 Bradley
Luxemburgul a oferit Ucrainei, în acest an, un ajutor militar echivalent cu a șasea parte din bugetul său de apărare
După decenii de dependență totală de armamentul rusesc, Algeria privește către China
Grupul rus de mercenari Wagner a fost adăugat pe ''lista neagră'' a SUA, alături de talibani şi gruparea Boko Haram
Ucraina: Autorităţile instalate de Rusia anunţă 'evacuarea' de pe malul stâng al Niprului
Video rar cu lupte din linia întâi – tentativă eșuată a mercenarilor „Wagner” de a captura un post de observație ucrainean
În Germania vor fi produse noi rachete pentru sistemele Patriot din Europa. În viitor, România ar putea fi una dintre ţările care achiziţionează versiunea PATRIOT MIM-104 GEM-T
Canada sancţionează o societate iraniană acuzată că ar fi livrat drone Rusiei
Bulgaria a decis că va transfera arme de calibru mic și muniție către Ucraina. Ministrul interimar al apărării de la Sofia a ţinut să precizeze că ţara să nu transferă tancuri
Rusia începe să folosească rachete Kh-55 din epoca sovietică. Statul Major al armatei ucrainene: Acestea sunt capabile să transporte un focos nuclear
USS Arleigh Burke, sursă foto: US Navy
EXCLUSIV
Distrugătoare ale SUA sau aliate sub pavilion românesc în Marea Neagră? O soluție pentru problemele cu care se confruntă Marina României