Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Delegația Ucrainei la Grupul Trilateral de Contact are un nou șef
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski l-a numit, pe 30.07.2020, pe fostul președinte Leonid Kravchuk la conducerea delegației ucrainene în cadrul Grupului trilateral de contact pentru soluționarea pașnică a situației din regiunile Donețk și Lugansk. Conform ordinului de numire, Leonid Kravciuk își va desfășura activitatea în “mod voluntar”.    
fostul președinte Leonid Kravchuk

Pe 28 iulie, Leonid Kuchma și-a încheiat activitatea în cadrul GTC, după două mandate în fruntea delegației Ucrainei, în perioadele 2014 – 2018 și 2019 – 2020.

O zi mai târziu, președintele Zelenski a anunțat că ia în considerare două candidaturi pentru postul de șef al delegației, nominalizându-i pe Oleksei Reznikov – prim-vicepreședinte al delegației și vicepremier în guvernul de la Kiev, și pe Leonid Kravchuk.

Comentariul autorului:

Prin numirea lui Leonid Kravchuk, actualul președinte al Ucrainei, Volodimir Zelenski, a preferat în continuare să meargă pe mâna unui politician cu o vastă experiență în negocierile dificile cu Rusia din cadrul GTC. Moscova, probabil, agreează ca parteneri de discuții, personalități previzibile, cunoscute de mult timp pe scena internațională, iar numirea unei persoane mai puțin cunoscută de partea rusă, probabil, ar fi blocat negocierile.

Leonid Kravchuk, în vârstă de 86 de ani, a fost primul președinte al Ucrainei după destrămarea URSS, ocupând această funcție din 1991 până în 1994. Este considerat un politician abil, care îmbină foarte bine diplomația cu prudența. S-a autodescris, într-un interviu  din 2009 ca un om care refuză să ia o umbrelă pentru că speră să „alunece printre ploaie”.

La scurt timp după înfrângerea la alegerile prezidențiale din 1994, Kravchuk s-a alăturat puternicului grup politic și de afaceri cunoscut sub numele de Holdingul Kiev sau Grupul Dinamo, condus de oligarhii Viktor Medvedchuk și Grigori Surkis. Din punct de vedere politic, grupul era organizat formal ca Partidul Social Democrat din Ucraina (SDPU). Formațiunea a avut de-a lungul timpului o poziție puternic pro-rusă și anti-occidentală, iar în 2004, lui Surkis i s-a interzis să viziteze SUA, datorită presupusei sale implicări în nereguli în timpul alegerilor prezidențiale din 2004. Kravchuk a fost foarte criticat pentru că a rămas unul dintre liderii SDPU, specializat în negocieri și relații publice, în ciuda poziției sale pro-democratice și patriotice. În 2009, a părăsit SDPU, acuzând consiliul politic al partidului de comportament nedemocratic datorită luării unor decizii importante cu ușile închise.

La alegerile prezidențiale din 2004, Kravchuk l-a susținut pe candidatul prorus Viktor Ianukovici, în timp ce în 2010 s-a schimbat la 180 de grade susținând-o pe Iulia Timoșenko.

 

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Elicopter IAR-330 Puma al Armatei române, răsturnat în Mali de o furtună violentă
NATO și-a exprimat 'preocupări serioase' cu privire la modul în care au fost desfășurate alegerile în Belarus
Turcia a donat echipament militar forțelor din Kosovo
KGB-ul din Belarus susține că a dejucat un asasinat asupra opozantei Tihanovskaia iar Lukaşenko acuză trei state de orchestrarea protestelor
China a trimis avioane în strâmtoarea Taiwan, acestea fiind urmărite de sisteme antiaeriene ale Taiwanului
România cere cu tărie Belarusului încetarea violențelor. Ministrul Aurescu, „foarte îngrijorat” de situația din Belarus
Guvernul Libanului a demisionat în masă în contextul protestelor și presiunilor internaționale
Un fost membru al forțelor speciale acuză Poliția de legături cu clanurile interlope din România
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro