După două luni de la prima apariție, tancul țestoasă al rușilor își arată limitele: ”Este orb, zgomotos și prost”
Rușii vor să copieze succesul bombelor cu planare care au ajutat decisiv la cucerirea localității Avdiivka. Cu toate acestea, prea puține din ”inovațiile” specialiștilor ruși își dovedesc eficiența, așa cum se întâmplă și în cazul ”tancului țestoasă”, intens mediatizat de către propaganda rusă.
Armata rusă a pierdut peste 3 mii de tancuri principale de luptă în Războiul din Ucraina, ca să nu mai vorbim de cele câteva mii de transportoare blindate de trupe sau mașini de luptă ale infanteriei, distruse, abandonate sau capturate de ucraineni în cele peste 28 de luni de conflict.
Dronele aeriene au jucat un rol determinant, iar armata rusă a conceput un nou tip de vehicul în această primăvară - tancul țestoasă, cu ajutorul căruia sperau să oprească seria nesfârșită de pierderi.
Este un tanc căruia i s-a ”confecționat” o protecție improvizată, asemănătoare unei armături de oțel beton puse la exterior, cu scopul de a proteja echipajul de dronele FPV ale inamicului.
La două luni de la debutul tancului țestoasă, rușii încă construiesc modele similare în atelierele din prima linie, iar media rusească prezintă declarații cu militari ruși mulțumiți de cum funcționează invenția.
Cu toate acestea, ucrainenii s-au adaptat rapid la tancurile cu broaște țestoase, notează Forbes. Aprovizionați cu muniții americane, au lovit vehiculele blindate cu artilerie, rachete și chiar cu minele și dronele FPV împotriva cărora tancurile țestoase erau proiectate.
Videoclipurile ucrainene cu un tanc țestoasă capturat, subliniază cât de rudimentare sunt de fapt inovațiile rușilor.
La o inspecție atentă a unui tanc țestoasă T-62, capturat la începutul lunii iunie de Brigada 22 Mecanizată a armatei ucrainene, locotenent-colonelul ucrainean Serhiy Misyura a enumerat defectele vehiculului. „Șoferul aproape că nu are vizibilitate”, a spus Misyura. „Turrela tancului este fixă. Nu există muniție și tunul principal nici măcar nu trage”.
Potrivit Misyura, singurele echipamente noi de pe tancurile T-62, vechi de 60 de ani, sunt un radio modern și o suită de bruiaj radio anti-drone. Este de remarcat faptul că bruiajele nu au împiedicat dronele FPV să imobilizeze tancul.
Militarul de pe echipamentul ucrainean care a extras vehiculul capturat către liniile ucrainene a povestit zgomotul și fumul emis de T-62-ul de epocă, fabricat în anii 1960. Tancul țestoasă, o „minune a ingineriei moderne ruse”, este „orb, zgomotos și prost”, a spus Misyura.
O altă inovație rusească: motocicleta de asalt, practic un vehicul kamikaze
Publicația americană analizează un alt echipament inadecvat frontului: motociclete de asalt aproape neprotejate. Armura improvizată pe care unele unități rusești o sudează pe motocicletele lor nu pare să ajute prea mult. ”Armata rusă insistă mai mult pentru cea mai recentă idee proastă: echiparea trupelor din prima linie cu motociclete ieftine”, arată Forbes.
Rezultatul este unul aproape sigur - moartea militarilor care folosesc astfel de echipamente inovatoare.
În ciuda pierderilor grele, armata rusă continuă cu conceptul de motociclete de asalt, abandonat de decenii. Spre exemplu, Brigada a 5-a motorizată a armatei ruse, care luptă în jurul Krasnohorivka, în estul Ucrainei, a format un pluton special de motociclete, conform Centrului Ucrainean pentru Strategii de Apărare.
În timpul unei operațiuni ruse recente, aparent undeva în sudul Ucrainei, primul val de atacatori a folosit tancuri și vehicule blindate de luptă care au fost imobilizate de artileria și dronele ucrainene. Ulterior, rușii au trimis un al doilea val de militari – pe jos și pe motociclete.
Rezultatele au fost dezastruoase pentru ruși. „Uneori, chiar și șase piese de artilerie deodată trăgeau în pozițiile lor”, își amintește un operator de drone ucrainean.
În practică, trupele de motociclete sunt extrem de vulnerabile la artilerie și drone – și sunt distruse în număr tot mai mare. Dar cu prea puține vehicule blindate pentru a circula, rușii nu au multe alternative.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News