Piloții Forțelor Aeriene Ucrainene operează avioane de luptă F-16 „în fiecare zi”, interceptand rachetele rusesti și lovind regiunea estică a Rusiei, a declarat recent cel mai înalt general american din Europa.
Ceea ce poate fi însă considerată o surpriză, este utilizarea unităților de desant aerian în luptele aprinse de pe poziții stabilite, de exemplu lângă Kiev (Gostomel, Bucha, Irpin), ceea ce a dus la înregistrarea unor pierderi semnificative în rândul acestora.
Diviziile ori brigăzile aeropurtate sau de desant-asalt au fost folosite până acum în Georgia (2008) sau în estul Ucrainei (2014) pentru raiduri, acțiuni destinate pregătirii operațiilor de amploare, intervenții rapide pentru distrugerea unor obiective și înlăturarea pozițiilor neorganizate, respectiv cu rezistență redusă ale inamicului. La străpungerea pozițiilor fortificate sau la întărirea propriilor poziții, unitățile de desant aerian au avut întotdeauna o serie de slăbiciuni.
În primul rând, acestea nu au în organică artilerie grea (peste calibru 122 mm), spre deosebire de unitățile tactice ale trupelor de blindate și mecanizate. Prin urmare, sprijinul de artilerie al forțelor proprii a fost limitat, în special în cazul pozițiilor fortificate, potențialul de sprijin și de contra-foc bazându-se pe echipament ușor de artilerie autopropulsată, precum 2S9 Nona-S, sau piese de artilerie remorcate din categoria obuzierelor D-30.
În al doilea rând, echipamentele mecanizate aeropurtate sunt ușoare și, prin urmare, slab blindate sau fără o astfel de protecție. Vehiculele de luptă desantate oferă o acoperire redusă, în special împotriva focului de artilerie, în multe cazuri loviturile ducând la distrugerea completă (ruperea / incendierea) vehiculului.
Parașutiștii ajunși în zonele suburbane ale Kievului au fost nevoiți să lupte în localitate, în spațiu de manevră limitat, susceptibil la ambuscade și supus focului precis al artileriei ucrainene, în general ghidat și corectat cu ajutorul vehiculelor aeriene fără pilot. Focul ucrainean de artilerie și al aruncatoarelor de bombe (mortiere) a fost precis și deosebit de letal în multe secțiuni ale frontului.
În acest context, pentru a întări forța ofensivă, structuri ruse de desant au fost repartizate să acționeze exclusiv în sprijinul unor unități de tancuri, precum Batalionul 124 Independent Tancuri din Divizia 76 din Pskov.
Este de menționat că acesta este primul conflict în care vehiculele de luptă din noua generație BMD-4M Sadovnik și BTR-MDM Rakushka au fost folosite pe scară largă.
Trupele de desant aerian au fost folosite pe două fronturi: în nord, pe direcția Kiev, și în sud dinspre Crimeea. La sfârșitul lunii aprilie, ca urmare a regrupării forțelor ruse, respectiv a retragerii lor din regiunile Kiev, Cernigov și Sumi și transferul parțial înspre Słoboda, au apărut unități de desant aerian în zona orașului Izium.
În prezent se cunosc destul de puține detalii despre operațiile aeropurtate ruse. Cea mai cunoscută, dar totuși cu multe semne de întrebare rămase încă, este operația de desant cu elicoptere de pe aeroportul Antonov din Gostomel (Hostomel), în cadrul căreia un grup de luptă combinat al Brigăzii 45 Destinație Specială (Spetsnaz) și Brigăzii 31 Desant-Asalt (probabil aproximativ 200 de militari cu arme ușoare, aruncătoare de grenade Kornet și aruncătoare de bombe de 82 mm) a aterizat cu succes pe aeroport.
Se știu puține despre o debarcare nereușită de la Vasilkov, care a fost de mare importanță pentru cursul operațiilor de pe frontul din Kiev. La fel de puține se știu despre desantul din elicoptere din Nikolaev, pe frontul de sud.
În zilele următoare, mai ales când avansarea spre Kiev s-a blocat și luptele de manevră s-au transformat în lupte de pe poziții consolidate, mai multe grupuri de desant au fost introduse în luptă.
Gruparea trupelor de desant aerian de pe frontul din nord (Kiev) includea elemente din următoarele mari unități: Brigada 45 Destinație Specială (Spetsnaz), Brigada 31 Desant-Asalt, Divizia 98 Desant Aerian (Regimentele 217 și 331), Divizia 76 Desant-Asalt (Regimentele 104 și 234) și Divizia 106 Desant Aerian (Regimentul 137).
În atacuri, raiduri, ambuscade și sub focul de artilerie, grupările tactice ale trupelor de desant aerian au suferit pierderi uriașe în oameni și echipamente. În același timp, trebuie subliniat că militarii din cadrul acestor trupe nu au fost un adversar ușor și nu s-au predat, în pofida faptului că aliniamentul de lângă Kiev (Moschun, Gostomel, Bucha) era consolidat și puternic sprijinit de artileria ucraineană (inclusiv de calibru mare, de 203 mm).
Aeroportul din Gostomel poate reprezenta un simbol al pierderilor materiale ale unităților de desant aerian. După ce rușii s-au retras din zona Kievului, s-a putut vedea cimitirul vehiculelor de luptă, majoritatea complet distruse, chiar sfâșiate. Printre maldărele de epave, au putut fi cu greu recunoscute vehicule de luptă de tipuri mai vechi, precum BTR-D și BMD-2, dar și cele mai recente BMD-4M și BTR-MDM. Se poate aprecia că acesta era echipamentul din dotarea a una-două companii aeriene de desant-asalt.
La sfârșitul lunii martie a început retragerea forțelor de pe aliniamentul din Kiev. Unele dintre unitățile de desant aerian au rămas în Belarus, unele s-au întors la punctele permanente de desfășurare, iar altele au fost transferate pe frontul din Harkov.
Pe 2 aprilie, în Belarus, un transport feroviar de BMD-2 a fost fotografiat în timp ce, conform datelor de transport, urma să fie mutat în gara Novy Oskol din regiunea Belgorod, exact unde întăririle retrase de la Kiev sunt aşteptate pentru a fi direcționate spre Izium - Slaviansk în vederea unui nou atac.
De asemenea, pe direcția Izium au fost identificate elemente ale grupării de desant aerian de pe frontul de est (Harkov), respectiv ale Regimentelor 51 și 137 din cadrul Diviziei 106 Desant Aerian.
Încă din primele zile ale războiului, gruparea din Crimeea, care opera pe frontul de sud, a fost condusă de unități de desant precum Brigada 11 Desant-Asalt și Divizia 7 Desant-Asalt (Vânători de Munte) din cadrul căreia au fost semnalate Regimentele 56, 108 și 247.
Întrucât forțele ucrainene au capturat pe 10 martie documente operative incluzând hărți ale acțiunilor de luptă, se cunoaște subordonarea detaliată a unităților tactice ale grupării Crimeei aflate sub comanda Armatelor 49 și 58 Arme Întrunite și Corpului 22 Armată.
Astfel, a rezultat că două grupuri de desant aparțineau Regimentul 108 subordonat Comandamentului Armatei 49 arme întrunite; un grup operațional, Diviziei 7 Desant-Asalt (Vânători de Munte); două grupuri, Regimentului 56 și alte două Regimentului 247. De asemenea, au fost identificate elemente ale Regimentului 1141 Artilerie și ale Brigăzii 11 Desant-Asalt, subordonate Comandamentului Corpului 22 Armată.
Alte documente obținute indică structura internă a grupării tactice de desant aerian și anume a Grupării 2 tactice a Regimentului 108 din Divizia 7 Desant-Asalt, la data de 12 februarie 2022.
Acestea dezvăluie câteva observații interesante. În primul rând, această grupare este redusă numeric, în loc de 538 de persoane necesare conform statului, fiind ocupate doar 403 posturi. Armamentul de bază este reprezentat de pistoale automate AK-12 cu lansatoare de grenade GP-25 și doar 15 arme de sprijin de tipul RPG-7D3 (lansator de grenade antitanc).
Nu există informații despre consolidarea acestei grupări tactice de luptă în particular cu subunități de sprijin fie și în timpul luptei, însă chiar dacă s-a făcut, foarte probabil nu a fost timp să se realizeze coeziunea necesară între subunități. Acestea ar trebui să fie coordonate ca parte a unei grupări unitare cu mult înainte și antrenate inclusiv prin exerciții în teren.
În lucrările analitice de după ultimul război cecen, s-a recomandat ca gruparea tactică să fie independentă, adică având o baterie organică de mortiere, pluton de recunoaștere și pluton antiaerian, toate saturate cu sisteme de navigație prin satelit.
Unitățile de desant aerian care au luptau pe linia frontului au suferit pierderi grele. Pe baza datelor încă incomplete, se poate concluziona că în special Regimentul 247 Stavropol și Regimentul 331 Kostroma au fost decimate.
Informațiile privind pierderile înregistrate arată că cel puțin 55 de militari ai Regimentului 247 au murit (identificați după nume), iar această listă probabil nu este completă. Inclusiv corpul de ofițeri a suferit pierderi grele, printre alții numărându-se și comandantul regimentului, col. Konstantin Zizievski, care deținea această funcție din 2020.
Regimentul 331 a suferit pierderi grele similare. Și în acest caz comandantul regimentului, col. Serghei Sukharev, care deținea funcția din august 2021, a decedat. Lista include și alți ofițeri, dintre care cel puțin doi maiori. La începutul lunii aprilie, 39 de militari decedați ai Regimentului 331 au fost identificați după nume.
Pierderile de echipamente sunt, de asemenea, foarte mari, mai ales cele de lângă Kiev și Nikolaev. Până acum au fost confirmate vizual următoarele pierderi (echipament distrus, avariat, abandonat): vehicule de luptă de desant: 72 x BMD-2, 41 x BMD-4M, 36 x BTR-D și 10 x BTR-MDM; piese de artilerie: 25 obuziere remorcate D-30 Cal. 122 mm și 7 obuziere autopropulsate 2S9 Nona-S Cal. 120 mm.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Piloții Forțelor Aeriene Ucrainene operează avioane de luptă F-16 „în fiecare zi”, interceptand rachetele rusesti și lovind regiunea estică a Rusiei, a declarat recent cel mai înalt general american din Europa.
Obiectivul de referință al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) de a aloca cel puțin 2% din produsul intern brut (PIB) al unui stat membru pentru cheltuielile de apărare, deși este un angajament luat pentru a asigura securitatea colectivă, pare din ce în ce mai insuficient pentru a descuraja în mod credibil și, dacă este necesar, pentru a contracara o potențială agresiune militară la scară largă din partea Rusiei. O multitudine de factori, de la creșterea rapidă a cheltuielilor militare ale Rusiei și evoluția doctrinelor de război până la lacunele specifice în materie de capacități ale membrilor europeni ai NATO, sugerează că obiectivul actual de cheltuieli oferă un sentiment fals de securitate.
Armata SUA a desfășurat a doua baterie a sistemului de rachete THAAD în Israel, pe fondul tensiunilor dintre SUA și Iran, potrivit The Times of Israel. Potrivit informațiilor publicate, a doua baterie a sistemului de rachete a ajuns în Israel la 5 aprilie 2025 la baza aeriană Nevatim din sudul țării.
Experți americani din domeniul informațiilor, care au activat în CIA și în alte servicii de informații ale SUA, și-au exprimat, recent, îngrijorarea că modificările aduse de administrația Trump în securitatea națională vor da un avantaj decisiv adversarilor Americii.
Într-o intervenție în cadrul podcastului Obiectiv EuroAtlantic, moderat de Tudor Curtifan la DefenseRomania, analistul de politică externă Ștefan Popescu a criticat pasivitatea diplomatică a României, acuzând lipsa de reacție a MAE ntr-un context geopolitic tensionat.
Președintele Comisiei pentru Servicii Armate a Senatului, republicanul Roger Wicker, a criticat, joi, conducerea „la nivel mediu” a Pentagonului pentru că vehiculează un plan de reducere a numărului de militari americani din Europa, avertizând, totodată, că amenințarea rusă nu poate fi ignorată.
Analistul de politică externă Ștefan Popescu e de părere că noua strategie a SUA ar putea împinge aliații către parteneriate cu alte state, parteneriate care erau aproape de neimaginat în urmă cu câteva luni.
Relocarea bateriilor Patriot din Coreea de Sud în Orientul Mijlociu constituie un alt semn care indică pregătirile pentru o lovitură asupra instalațiilor nucleare iraniene, dar cu prețul slăbirii protejării aliatului său din Asia de Est. Necesitatea unei apărări antirachetă suplimentare a bazelor sale militare din Orientul Mijlociu împotriva rachetelor balistice a forțat Pentagonul să decidă relocarea bateriilor Patriot PAC-3 de la USFK din Coreea de Sud.
În cadrul Conferința McAleese privind programele de apărare ale SUA, organizată la Washington pe 18 martie 2025, comandantul Comandamentului strategic al SUA (Stratcom), generalul de aviație Anthony J. Cotton, a tras un semnal de alarmă cu privire la necesitatea modernizării rapide a triadei nucleare americane, avertizând că un mediu de securitate globală fără precedent, caracterizat prin extinderea capacităților mai multor state care dispun de arme nucleare (precum China și Rusia), nu lasă timp de pierdut.
Turcia a demarat o campanie îndrăzneață menită să impună controlul asupra bazei aeriene T-4 din centrul Siriei, un obiectiv strategic situat în apropierea orașului antic Palmyra, intenționând să desfășoare acolo sisteme avansate de apărare aeriană și drone, potrivit unor surse citate de cotidianul Middle East Eye.
Generalul Christopher Cavoli, vorbind în fața Comisiei pentru servicii armate a Senatului SUA, a descris Rusia drept un negociator extrem de strategic și deliberat, în contextul intensificării eforturilor SUA de a negocia o încetare a focului în Ucraina.
Forțele Armate americane au desfășurat, recent, cele mai avansate avioane de luptă ale sale în Orientul Mijlociu, în timp ce continuă să lovească rebelii Houthi din Yemen, o grupare teroristă susținută de Iran care atacă nave comerciale în Marea Roșie, potrivit mai multor colaboratori ai Congresului.
DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 04 aprilie 2025, o nouă ediție a emisiunii „Obiectiv EuroAtlantic”.
Secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, și noul ambasador al administrației Trump la NATO încearcă să reasigure aliații precauți ai NATO cu privire la angajamentul SUA față de alianță. Rubio a criticat joi „isteria și hiperbola” din mass-media cu privire la intențiile președintelui Donald Trump, în ciuda semnalelor persistente de la Washington că NATO, așa cum a existat timp de 75 de ani, ar putea să nu mai fie relevantă.
În cazul unui atac asupra Poloniei, după aproximativ o lună, armata poloneză și-ar putea pierde capacitatea de a desfășura operațiuni, a apreciat generalul polonez Leon Komornicki. Într-un interviu acordat RMF FM, fostul adjunct al șefului Statului Major General a avertizat, de asemenea, cu privire la o criză la nivelul Alianței Nord-Atlantice. ,,Rușii vor testa NATO prin atacarea țărilor baltice. Iar acest lucru s-ar putea întâmpla încă la începutul anului viitor”, a prezis el.
Analistul de politică externă Mihai Isac a publicat un editorial intitulat „De la „ReArm Europe” la „Readiness 2030”: UE își poate consolida prezența la Marea Neagră”.
Potrivit informațiilor publicate de CNN World pe 2 aprilie 2025, Forțele Aeriene ale Statelor Unite au desfășurat deja șase bombardiere stealth B-2 Spirit, un avion de transport militar C-17 și mai multe avioane cisternă de realimentare KC-135 la Diego Garcia, o bază insulară îndepărtată din Oceanul Indian care a servit din punct de vedere istoric drept punct-cheie de lansare pentru operațiunile SUA în Orientul Mijlociu și Asia de Sud.
Finlanda îngroașă rândul țărilor care împart granița cu Rusia și care au anunțat un plan de retragere din Tratatul care interzice minele antipersonal. Practic, după retragerea balticilor și a Poloniei, Norvegia a rămas singurul stat NATO vecin cu Rusia care încă nu s-a retras din Tratat.
Oficialii NATO au suspendat discuțiile privind recalibrarea strategiei lor față de Rusia, în timp ce SUA fac presiuni pentru un acord de pace în Ucraina, a raportat Euractiv pe 2 aprilie, citând surse diplomatice confidențiale. Declarația comună de la summitul de la Washington de anul trecut a inclus un angajament de a „elabora recomandări privind abordarea strategică a NATO față de Rusia, ținând cont de mediul de securitate aflat în continuă schimbare”.
Trezirea industriei militare europene nu e pe placul administrației Trump, care,în ultimele săptămâni, a transmis numeroase mesaje către oficialii europeni.
Finlanda ar trebui să se „pregătească mental” pentru ca, în cele din urmă, relațiile cu Rusia să fie restabilite după încheierea războiului din Ucraina, a declarat luni președintele finlandez Alexander Stubb în timpul discuțiilor cu premierul britanic Keir Starmer.
Aviația tactică ucraineană a distrus un buncăr aflat lângă orașul Oleshky, folosit de trupele ruse, cu ajutorul a două bombe echipate cu kit-ul JDAM-ER. Un material video care surprinde momentul atacului a fost publicat pe reţelele de socializare.
Guvernul suedez a prezentat, la 31 martie 2025, cel mai substanțial pachet de sprijin militar acordat Ucrainei până în prezent, care se ridică la aproape 1,39 miliarde EURO. Acest pachet răspunde în mod direct nevoilor presante ale Ucrainei de consolidare a capacităților în domenii precum apărarea aeriană, artileria, comunicațiile prin satelit și operațiunile navale. Combinat cu ajutorul anterior anunțat în 2025, sprijinul militar total al Suediei pentru Ucraina în acest an se ridică la 2,57 miliarde EURO. De la începutul invaziei la scară largă a Rusiei în 2022, Suedia a contribuit cu aproximativ 7.39 de miliarde EURO la ajutorul militar acordat Ucrainei.
China a lansat marți dimineață un exercițiu militar masiv în apropiere de Taiwan, fără o notificare prealabilă. Potrivit armatei chineze, acesta este un avertisment pentru guvernul taiwanez, ai cărui membri i-a descris drept „separațiști” și „paraziți” care conduc insula către război.
Pe măsură ce SUA adoptă o poziție din ce în ce mai antagonică față de Europa, Regatul Unit și Franța se pregătesc să se ocupe de apărarea continentului fără implicarea americanilor. Președintele francez Emmanuel Macron a introdus conceptul de „autonomie strategică”, care vizează o Europă capabilă să se apere singură și să își promoveze agenda independent de sprijinul SUA. Cu toate acestea, țările aflate la raza de acțiune a artileriei ruse - cum ar fi Lituania, Letonia și Estonia - nu sunt încă pregătite să abandoneze cadrul transatlantic de apărare existent, chiar și cu conducerea tumultoasă a președintelui american Donald Trump.
Secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, a distribuit în Pentagon un document secret care definește un sistem de securitate și priorități strategice ale SUA.
Președinții Finlandei și SUA s-au întâlnit pentru a conveni asupra achiziției de spărgătoare de gheață pentru SUA.
Ministrul olandez al Apărării, Ruben Brekelmans, a avertizat că Rusia ar putea fi pregătită să remobilizeze o armată uriașă la aproximativ un an după orice încetare a focului sau acord de pace în Ucraina.
Regiunea arctică este un subiect de interes crescând în rândul puterilor mondiale. Rusia și-a sporit prezența militară în regiune în ultimii ani, modernizându-și bazele, instalând sisteme suplimentare de apărare aeriană și introducând noi spărgătoare de gheață nucleare pentru a facilita traficul pe tot parcursul anului. China nu este atât de prezentă militar, dar este evident interesată din punct de vedere economic de zona care este considerată ultima parte necucerită a lumii.
România are în prezent două escadrile complete de F-16 Fighting Falcon, dislcocate la Borcea și la Câmpia Turzii, urmând ca a treia escadrilă să fie livrată în cursul acestui an. E vorba de 17 avioane care formează prima escadrilă, achiziționate din Portugalia în 2012 și 32 de avioane F-16 care formează următoarele două escadrile, achiziționate din Norvegia.
Ministerul Apărării Naționale a avut o poziție oficială ca urmare a informațiilor confirmate de Washington cu privire la achiziționarea unui sistem antiaerian Patriot de către România. E vorba de înlocuirea sistemului Patriot pe care țara noastră l-a donat Ucrainei.
Mai mulți miniștri din Pakistan vorbesc de o „invazie iminentă” pe care India o va lansa în următoarele 48 de ore. Amintim că cele două state sunt puteri nucleare și s-au confruntat de mai multe ori de-a lungul timpului pe zona montană de graniță. Acum totul a escaladat după un atentat fără precedent comis într-o stațiune montană indiană și revendicat de o grupare teroristă pakistaneză.
Secretarul de stat al SUA Marco Rubio a avertizat marți că Statele Unite vor înceta să medieze dacă Rusia și Ucraina nu fac 'propuneri concrete' pentru a pune capăt războiului, a declarat presei purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Tammy Bruce, relatează Agerpres și AFP.
Forțele Armate Britanice au utilizat recent sistemul Gladiator pentru a simula modul în care funcționează sistemul lor naţional de apărare aeriană în fața unui atac masiv cu rachete lansat de Rusia. Pentru această simulare, britanicii au decis să recreeze condițiile din prima zi a invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina, la 24 februarie 2022, când țara agresoare a lansat (potrivit unor rapoarte) aproximativ 160 de rachete de diferite tipuri asupra Ucrainei.
Cu mai puțin de două milioane de locuitori și un PIB de aproximativ 40 de miliarde de euro, Letonia face eforturi să transfere un nou lot de drone de atac către Ucraina, în cadrul așa-numitei Coaliții internaționale pentru drone.
Surse de monitorizare a navigației au confirmat faptul că, în după-amiaza zilei de 27.04.2025, submarinul B-265 Krasnodar aparținând Forțelor Navale ale Federației Ruse a traversat Strâmtoarea Gibraltar, părăsind Marea Mediterană. Acesta este escortat de remorcherul Evgheni Churov al Flotei ruse din Marea Baltică (FRMB).
Conceptul de „reconstrucție a NATO” presupune o adaptare crucială și continuă a Alianței la un peisaj de securitate aflat într-o continuă schimbare. Acest obiectiv este impulsionat de două forțe principale și interconectate: relația în schimbare dintre statele europene și Statele Unite și amenințările persistente și în creștere la adresa securității reprezentate de Rusia. Un NATO revitalizat și coerent din punct de vedere strategic este esențial nu numai pentru apărarea colectivă a statelor sale membre, ci și pentru menținerea stabilității în zona euro-atlantică.
Tancurile M1A1 Abrams, pe care Australia le-a scos din uz și pe care s-a angajat să le trimită Ucrainei ca parte a ajutorului său militar, nu au părăsit încă Australia, a anunțat în acest sens postul australian ABC. Presa notează că transferul tancurilor Abrams către Ucraina ridică unele probleme logistice. Cu toate acestea, oficialii de la departamentul de apărare al Australiei atribuie întârzierea în parte și Statelor Unite.
Turcia se va alătura Inițiativei celor Trei Mări în calitate de partener strategic, aliniindu-se unei platforme geopolitice și economice ambițioase care cuprinde țări situate între Marea Baltică, Marea Adriatică și Marea Neagră, a anunțat președintele polonez Andrzej Duda.
Industria europeană de apărare a făcut un pas important către viitor prin lansarea proiectului FMBTech, care vizează dezvoltarea unui tanc de generația a cincea.
Rusia a început construcția intensivă de baze militare de-a lungul frontierei cu Finlanda. În același timp, rușii își repară și extind căile ferate care duc spre frontierele cu Finlanda, Norvegia și Estonia.
Conform informațiilor publicate pe 27 aprilie 2025 de Korea JoongAng Daily, un cotidian sud-coreean, Statele Unite ale Americii analizează posibilitatea de a disloca permanent avioane de luptă stealth F-35A Lightning II la Baza Aeriană Kunsan din Coreea de Sud. Această acțiune ar consolida semnificativ capacitățile aeriene ale SUA în Peninsula Coreeană, care în prezent se bazează în mare măsură pe avioane F-16. În timp ce F-35A au fost dislocate temporar doar pentru exerciții militare comune, o prezență militară permanentă ar reprezenta o schimbare într-una dintre cele mai instabile regiuni ale lumii.
Compania canadiană Xanadu Quantum Technologies a încheiat un acord de colaborare în cercetare și dezvoltare cu Laboratorul de Cercetare al Forțelor Aeriene ale SUA (AFRL) pentru a dezvolta tehnologii cuantice fotonice.
Divizia 101 Aeropurtată a ajuns la concluzia că noile blindate M10 Booker, concepute pentru infanterie și care ar fi trebuit să înlocuiască tancurile Sheridan scoase din serviciu, sunt prea grele pentru infrastructura de la Fort Campbell. Un proiect care ar fi trebuit sistat, dar nu s-a întâmplat acest lucru. Presa din State arată cu degetul către eșecul M10 Booker și îl numește un caz elocvent de birocrație a Pentagonului.
Departamentul de Stat al Statelor Unite a aprobat vânzarea către Guvernul României a unui sistem de apărare aeriană PATRIOT și echipamente aferente, pentru un cost estimat la 280 de milioane de dolari.
Berlinul solicită mai mult sprijin UE pentru consolidarea apărării. În acest sens, Germania a solicitat UE să activeze o clauză de urgență care ar permite consolidarea capacităților de apărare din cauza „războiului agresiv continuu al Rusiei împotriva Ucrainei” și a „mediului global de securitate în schimbare”.
Un avion de vânătoare F/A-18 Super Hornet al Marinei SUA a fost pierdut pe mare după ce a căzut peste bord de pe portavionul USS Harry S. Truman în timp ce era remorcat la bord, a anunțat Marina într-un comunicat emis luni.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunțat luni o 'tentativă de manipulare' după ce omologul său rus Vladimir Putin a anunțat o încetare a focului în Ucraina între 8 și 10 mai pentru a marca victoria sovietică asupra Germaniei naziste, relatează Agerpres și AFP.
În noaptea de 28 spre 29 aprilie, forțele ruse au executat o serie de atacuri cu drone asupra unor obiective civile și de infrastructură portuară din Ucraina, de lângă frontiera cu România.
Ministrul Apărării din Pakistan a declarat luni că o incursiune militară a Indiei este iminentă, în urma unui atac militant mortal comis săptămâna trecută asupra turiștilor din regiunea disputată Kashmir.
Partidul Liberal, aflat la guvernare și condus de premierul Mark Carney, a câștigat alegerile anticipate din Canada, relatează agențiile de știri, citând previziuni din presa publică canadiană. Totuși, potrivit acestora, nu este încă clar dacă liberalii vor câștiga și ei majoritatea locurilor în parlamentul format din 343 de membri și, astfel, vor putea forma un guvern majoritar unicolor.
Fostul ministru a fost distins cu titlul de Cavaler de Gran Croce al Ordinului Steaua Italiei, într-o ceremonie oficială desfășurată la reședința Ambasadorului Italiei la București.
Deși NATO menține în prezent un control ferm asupra Mării Baltice, capacitățile militare ale Rusiei în zonă rămân impresionante, putând oferi Moscovei opțiuni strategice neprevăzute în timpul unei crize. Într-un articol publicat în publicația franceză Challenges din 25 aprilie 2025, Vincent Lamigeon folosește imagini din satelit de la Maxar, analizate de Safran AI, pentru a oferi o analiză completă a forțelor navale, aeriene și hibride pe care Rusia le are în regiunea baltică, cu accent pe enclava Kaliningrad.
Un avion de luptă ucrainean MiG-29 a distrus un punct rusesc de control și lansare pentru drone FPV. Punctul distrus a fost localizat în sudul Ucrainei, potrivit unui videoclip publicat de canalul de Telegram Sonyashnyk, care este asociat cu Forțele Armate ale Ucrainei.
Franța și India au pus bazele celui mai mare acord în domeniul apărării încheiat vreodată între cele două țări, marcând astfel prima comandă de export pentru varianta navală a avionului de vânătoare francez Rafale Marine (Rafale M), care are la bază livrarea către Marina indiană a 26 de astfel de aeronave de luptă.
Comisia pentru Servicii Armate din Camera Reprezentanților, condusă de reprezentantul Mike Rogers, a prezentat, la 27 aprilie 2025, un proiect de lege care vizează investirea a 150 de miliarde de dolari în modernizarea armatei Statelor Unite și consolidarea securității naționale. Această inițiativă a fost elaborată în colaborare de Comisiile pentru serviciile armate ale Camerei Reprezentanților și Senatului, în parteneriat strâns cu Casa Albă, și se aliniază obiectivelor strategiei „Peace Through Strength” a președintelui Donald Trump.
Rusia așteaptă un semnal din partea Ucrainei privind reluarea negocierilor directe cu Moscova, a declarat astăzi (28.04.2025) purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit agențiilor de presă. Președintele Vladimir Putin, la ordinele căruia armata rusă a lansat invazia din Ucraina în februarie 2022, a declarat vineri că Moscova este gata să negocieze cu Kievul fără condiții prealabile.
Pentagonul a solicitat fonduri suplimentare pentru dezvoltarea avionului de luptă F-47 de generația a 6-a în cadrul programului Next Generation Air Dominance (NGAD). Potrivit unui document guvernamental publicat recent, au fost alocate 400 de milioane de dolari în plus pentru a sprijini dezvoltarea continuă a prototipului F-47 de către Boeing și pentru a pregăti producția de serie. Programul NGAD a costat până în prezent Departamentul american al Apărării suma record de 8,73 miliarde de dolari, cu 2,33 miliarde de dolari alocate în 2024.
Vladimir Putin a anunțat un nou „ armistiu” în războiul cu Ucraina , care va dura trei zile — de la 00:00 pe 8 mai până la 00:00 pe 11 mai, au scris propagandiștii ruși luni, 28 aprilie, citând Kremlinul.
Forțele ucrainene care operează sisteme de apărare aeriană NASAMS au doborât 11 rachete de croazieră rusești în mai puțin de două minute în timpul unui masiv atac aerian efectuat de ruşi, a declarat locotenent-colonelul ucrainean Kirilo Peretiatko într-un videoclip publicat pe 27 aprilie.
Părți mari din Spania și Portugalia, Andorra și sudul Franței sunt afectate de o pană de curent.
Natura războiului trece printr-o schimbare radicală, determinată de progresul continuu al tehnologiei. Dacă altădată soldații reprezentau nucleul puterii de luptă, pe câmpul de luptă modern vehiculele autonome și inteligența artificială devin din ce în ce mai indispensabile. Producătorii de armament, coloana vertebrală tradițională a puterii militare, se află acum într-o cursă de adaptare, investind masiv în cercetarea, dezvoltarea și producția acestor sisteme de ultimă generație pentru a răspunde cerințelor armatelor din întreaga lume.