Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Eșecul trupelor ruse de desant aerian, în Ucraina, a fost determinat de lipsa unei strategii adecvate și de neglijarea lecțiilor învățate
17 apr 2022, 22:49
Participarea grupărilor tactice de desant la operațiile de luptă încă din primele ore ale războiului din Ucraina nu a reprezentat o surpriză, nici măcar atunci când pentru operații s-au folosit masiv elicopterele. 

Ceea ce poate fi însă considerată o surpriză, este utilizarea unităților de desant aerian în luptele aprinse de pe poziții stabilite, de exemplu lângă Kiev (Gostomel, Bucha, Irpin), ceea ce a dus la înregistrarea unor pierderi semnificative în rândul acestora.

Diviziile ori brigăzile aeropurtate sau de desant-asalt au fost folosite până acum în Georgia (2008) sau în estul Ucrainei (2014) pentru raiduri, acțiuni destinate pregătirii operațiilor de amploare, intervenții rapide pentru distrugerea unor obiective și înlăturarea pozițiilor neorganizate, respectiv cu rezistență redusă ale inamicului. La străpungerea pozițiilor fortificate sau la întărirea propriilor poziții, unitățile de desant aerian au avut întotdeauna o serie de slăbiciuni.

În primul rând, acestea nu au în organică artilerie grea (peste calibru 122 mm), spre deosebire de unitățile tactice ale trupelor de blindate și mecanizate. Prin urmare, sprijinul de artilerie al forțelor proprii a fost limitat, în special în cazul pozițiilor fortificate, potențialul de sprijin și de contra-foc bazându-se pe echipament ușor de artilerie autopropulsată, precum 2S9 Nona-S, sau piese de artilerie remorcate din categoria obuzierelor D-30.

În al doilea rând, echipamentele mecanizate aeropurtate sunt ușoare și, prin urmare, slab blindate sau fără o astfel de protecție. Vehiculele de luptă desantate oferă o acoperire redusă, în special împotriva focului de artilerie, în multe cazuri loviturile ducând la distrugerea completă (ruperea / incendierea) vehiculului.

 

Trupele de desant, forțate să contribuie la ofensiva blindatelor

 

Parașutiștii ajunși în zonele suburbane ale Kievului au fost nevoiți să lupte în localitate, în spațiu de manevră limitat, susceptibil la ambuscade și supus focului precis al artileriei ucrainene, în general ghidat și corectat cu ajutorul vehiculelor aeriene fără pilot. Focul ucrainean de artilerie și al aruncatoarelor de bombe (mortiere) a fost precis și deosebit de letal în multe secțiuni ale frontului.

În acest context, pentru a întări forța ofensivă, structuri ruse de desant au fost repartizate să acționeze exclusiv în sprijinul unor unități de tancuri, precum Batalionul 124 Independent Tancuri din Divizia 76 din Pskov.

Este de menționat că acesta este primul conflict în care vehiculele de luptă din noua generație BMD-4M Sadovnik și BTR-MDM Rakushka au fost folosite pe scară largă.

Trupele de desant aerian au fost folosite pe două fronturi: în nord, pe direcția Kiev, și în sud dinspre Crimeea. La sfârșitul lunii aprilie, ca urmare a regrupării forțelor ruse, respectiv a retragerii lor din regiunile Kiev, Cernigov și Sumi și transferul parțial înspre Słoboda, au apărut unități de desant aerian în zona orașului Izium.

În prezent se cunosc destul de puține detalii despre operațiile aeropurtate ruse. Cea mai cunoscută, dar totuși cu multe semne de întrebare rămase încă, este operația de desant cu elicoptere de pe aeroportul Antonov din Gostomel (Hostomel), în cadrul căreia un grup de luptă combinat al Brigăzii 45 Destinație Specială (Spetsnaz) și Brigăzii 31 Desant-Asalt (probabil aproximativ 200 de militari cu arme ușoare, aruncătoare de grenade Kornet și aruncătoare de bombe de 82 mm) a aterizat cu succes pe aeroport.

Se știu puține despre o debarcare nereușită de la Vasilkov, care a fost de mare importanță pentru cursul operațiilor de pe frontul din Kiev. La fel de puține se știu despre desantul din elicoptere din Nikolaev, pe frontul de sud.

În zilele următoare, mai ales când avansarea spre Kiev s-a blocat și luptele de manevră s-au transformat în lupte de pe poziții consolidate, mai multe grupuri de desant au fost introduse în luptă.

Gruparea trupelor de desant aerian de pe frontul din nord (Kiev) includea elemente din următoarele mari unități: Brigada 45 Destinație Specială (Spetsnaz), Brigada 31 Desant-Asalt, Divizia 98 Desant Aerian (Regimentele 217 și 331), Divizia 76 Desant-Asalt (Regimentele 104 și 234) și Divizia 106 Desant Aerian (Regimentul 137).

În atacuri, raiduri, ambuscade și sub focul de artilerie, grupările tactice ale trupelor de desant aerian au suferit pierderi uriașe în oameni și echipamente. În același timp, trebuie subliniat că militarii din cadrul acestor trupe nu au fost un adversar ușor și nu s-au predat, în pofida faptului că aliniamentul de lângă Kiev (Moschun, Gostomel, Bucha) era consolidat și puternic sprijinit de artileria ucraineană (inclusiv de calibru mare, de 203 mm).

Aeroportul din Gostomel poate reprezenta un simbol al pierderilor materiale ale unităților de desant aerian. După ce rușii s-au retras din zona Kievului, s-a putut vedea cimitirul vehiculelor de luptă, majoritatea complet distruse, chiar sfâșiate. Printre maldărele de epave, au putut fi cu greu recunoscute vehicule de luptă de tipuri mai vechi, precum BTR-D și BMD-2, dar și cele mai recente BMD-4M și BTR-MDM. Se poate aprecia că acesta era echipamentul din dotarea a una-două companii aeriene de desant-asalt.

La sfârșitul lunii martie a început retragerea forțelor de pe aliniamentul din Kiev. Unele dintre unitățile de desant aerian au rămas în Belarus, unele s-au întors la punctele permanente de desfășurare, iar altele au fost transferate pe frontul din Harkov.

Pe 2 aprilie, în Belarus, un transport feroviar de BMD-2 a fost fotografiat în timp ce, conform datelor de transport, urma să fie mutat în gara Novy Oskol din regiunea Belgorod, exact unde întăririle retrase de la Kiev sunt aşteptate pentru a fi direcționate spre Izium - Slaviansk în vederea unui nou atac.

De asemenea, pe direcția Izium au fost identificate elemente ale grupării de desant aerian de pe frontul de est (Harkov), respectiv ale Regimentelor 51 și 137 din cadrul Diviziei 106 Desant Aerian.

Încă din primele zile ale războiului, gruparea din Crimeea, care opera pe frontul de sud, a fost condusă de unități de desant precum Brigada 11 Desant-Asalt și Divizia 7 Desant-Asalt (Vânători de Munte) din cadrul căreia au fost semnalate Regimentele 56, 108 și 247.

 

Documentele obținute confirmă nivelul de implicare a trupelor de desant aerian

 

Întrucât forțele ucrainene au capturat pe 10 martie documente operative incluzând hărți ale acțiunilor de luptă, se cunoaște subordonarea detaliată a unităților tactice ale grupării Crimeei aflate sub comanda Armatelor 49 și 58 Arme Întrunite și Corpului 22 Armată.

Astfel, a rezultat că două grupuri de desant aparțineau Regimentul 108 subordonat Comandamentului Armatei 49 arme întrunite; un grup operațional, Diviziei 7 Desant-Asalt (Vânători de Munte); două grupuri, Regimentului 56 și alte două Regimentului 247. De asemenea, au fost identificate elemente ale Regimentului 1141 Artilerie și ale Brigăzii 11 Desant-Asalt, subordonate Comandamentului Corpului 22 Armată.

Alte documente obținute indică structura internă a grupării tactice de desant aerian și anume a Grupării  2 tactice a Regimentului 108 din Divizia 7 Desant-Asalt, la data de 12 februarie 2022.

Acestea dezvăluie câteva observații interesante. În primul rând, această grupare este redusă numeric, în loc de 538 de persoane necesare conform statului, fiind ocupate doar 403 posturi. Armamentul de bază este reprezentat de pistoale automate AK-12 cu lansatoare de grenade GP-25 și doar 15 arme de sprijin de tipul RPG-7D3 (lansator de grenade antitanc).

Nu există informații despre consolidarea acestei grupări tactice de luptă în particular cu subunități de sprijin fie și în timpul luptei, însă chiar dacă s-a făcut, foarte probabil nu a fost timp să se realizeze coeziunea necesară între subunități. Acestea ar trebui să fie coordonate ca parte a unei grupări unitare cu mult înainte și antrenate inclusiv prin exerciții în teren.

În lucrările analitice de după ultimul război cecen, s-a recomandat ca gruparea tactică să fie independentă, adică având o baterie organică de mortiere, pluton de recunoaștere și pluton antiaerian, toate saturate cu sisteme de navigație prin satelit.

 

Pierderi uriașe, cu mult peste estimări

 

Unitățile de desant aerian care au luptau pe linia frontului au suferit pierderi grele. Pe baza datelor încă incomplete, se poate concluziona că în special Regimentul 247 Stavropol și Regimentul 331 Kostroma au fost decimate.

Informațiile privind pierderile înregistrate arată că cel puțin 55 de militari ai Regimentului 247 au murit (identificați după nume), iar această listă probabil nu este completă. Inclusiv corpul de ofițeri a suferit pierderi grele, printre alții numărându-se și comandantul regimentului, col. Konstantin Zizievski, care deținea această funcție din 2020.

Regimentul 331 a suferit pierderi grele similare. Și în acest caz comandantul regimentului, col. Serghei Sukharev, care deținea funcția din august 2021, a decedat. Lista include și alți ofițeri, dintre care cel puțin doi maiori. La începutul lunii aprilie, 39 de militari decedați ai Regimentului 331 au fost identificați după nume.

Pierderile de echipamente sunt, de asemenea, foarte mari, mai ales cele de lângă Kiev și Nikolaev. Până acum au fost confirmate vizual următoarele pierderi (echipament distrus, avariat, abandonat): vehicule de luptă de desant: 72 x BMD-2, 41 x BMD-4M, 36 x BTR-D și 10 x BTR-MDM; piese de artilerie: 25 obuziere remorcate D-30 Cal. 122 mm și 7 obuziere autopropulsate 2S9 Nona-S Cal. 120 mm.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Get it on App Store
Get it on Google Play
Japonia se grăbește să se reînarmeze cu ochii pe China anilor 2027. ”Chinezii s-au mișcat mai repede decât credeam” (Blinken)
Președintele rus Vladimir Putin și Valeri Gherasimov, șeful Marelui Stat Major al Armatei ruse. Foto: Kremlin
EXCLUSIV
Transfer lin de putere la Kremlin? Putin a ratat șansa desemnării succesorului. Goșu: Imaginea cu Gaddafi sfâșiat îl obsedează
SUA vor anula rachetele de croazieră nucleare SLCM-N. ”Programul are valoare zero”
Photo credit: Foreign Policy Research Institute
EXCLUSIV
Rusia a mutat „spuma” Armatei în Herson, în așteptarea bătăliei. Goșu: Ucraina nu se va opri dacă va deschide ușa către Crimeea
Pericolul vine și mai de la est. Stoltenberg: „Nu lăsați Rusia să câștige. China este cea mai mare provocare geopolitică pentru America”
Vladimir Putin, sursă foto: Kremlin
EXCLUSIV
Posibila înfrângere a Rusiei: Putin - transfer de putere sau lovitură de stat? | Armand Goșu, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
Noua strategie de apărare a SUA nu exclude agresoarea Rusie, dar identifică marele pericol în China
Atac cu dronă în Crimeea. Termocentrala Balaklava din Sevastopolul ocupat, lovită de un UAV
Cum a blocat România survolul rus în 1997. Constantinescu: Știam că Elțîn nu va risca un război. Pentru noi SUA erau mai importante decât NATO
SUA aduc bombe nucleare în Europa mai rapid decât era planificat. Avioane F-35 cu ogive nucleare B12 pentru a „cuminți” Rusia
Rusia a simulat un atac nuclear. Un sistem Yars și submarinul nuclear Tula au lansat două rachete balistice intercontinentale
Guvernul cancelarului Olaf Scholz ignoră toate avertismentele şi favorizează accesul la portul Hamburg pentru compania chineză de transport maritim Cosco
Serviciile de informaţii britanice: Infrastructura feroviară a Rusiei, vizată constant de acte de sabotaj ale grupurilor de rezistenţă
Ofensivele ucrainene din perspectiva analistului militar
Expert militar ucrainean: Forţele Armate Ucrainene nu trebuie să se concentreze pe avantajul numeric, ci pe obținerea unei superiorități tehnologice
Steagul României și cel al Statelor Unite ale Americii, în timpul ceremoniei de dislocare a sistemelor HIMARS. Foto: MApN
EXCLUSIV
Perspective privind înzestrarea Armatei române | Viorel Manole, directorul Patromil, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
EAU vor să-și consolideze armata pe stil american. Pensionarii militari din SUA sunt atrași în Golf de banii emiratezilor
Cine va finanța Ucraina dacă SUA fac un pas în spate după alegeri. Republicanii văd în China o problemă mai mare decât Ucraina
În Herson 25.000 de soldați ruși prinși în oraș sunt cu moralul la pământ și distruși psihic. Cucerirea orașului deschide Ucrainei ușa către Crimeea
Parlamentul Estoniei declară Rusia ''regim terorist'' şi ''ţară ce susţine terorismul''
Un puternic avertisment militar iranian la adresa Arabiei Saudite, pe fondul divergențelor dintre Washington și Riad
Lansarea unei rachete Kalibr de pe o navă de suprafață a Marinei ruse. Foto: Ministerul Aprării de la Moscova via U.S. Naval Institute
EXCLUSIV
Scutaru: „Rusia nu poate produce rachete Kalibr în număr mare”. Serviciile ruse - cu motoarele turate la maxim pe piața neagră după componente occidentale
Haos sau ”tranziție lină”. Cum ar arăta Rusia post-Putin. Goșu: ”Este o sperietoare că, după Putin, o să urmeze Dracula la Kremlin”
Ministrul de externe al Germaniei: Pentru Ucraina, apărarea antiaeriană este, în prezent, mai relevantă decât problema tancurilor
Rusia spune că războiul din Ucraina a început la București și crede că NATO a fost deja „învinsă” în Ucraina
Gen. Tomescu: Fără NATO România risca soarta Ucrainei. Putin putea rupe o bucată din Dobrogea pentru accesul la resurse
Boris Elțîn și Vladimir Putin, în timpul predării puterii în 1999. Foto: Kremlin
EXCLUSIV
George Scutaru: Putin nu va avea parte de un puci de catifea și nici de pensie liniștită precum Boris Elțîn
Lista statelor de mare „anvergură” aliate Rusiei. Eritrea a făcut rocada cu un alt stat ce completează alianța dictaturilor
Armata rusă, foto: Uawire.com
EXCLUSIV
Rusia nu a renunțat la Insula Șerpilor. Scutaru: Hărțuirea României de către Armata rusă ar pune presiune pe zona economică exclusivă
Aurescu: România va susţine crearea unui tribunal special care să investigheze agresiune militară rusă din Ucraina

Ştiri Recomandate

Pe ruși îi supără HIMARS, IRIS-T sau NASAMS. Moscova amenință NATO că „se joacă cu focul” în privința transporturilor de arme
România va achiziționa obuziere în paralel cu programul HIMARS. Mîndrescu: HIMARS e un sistem fabulos, dar are o problemă
Aderarea României, Bulgariei și Croației la spațiul Schengen. Foto: Europa.eu
EXCLUSIV
Austria a blocat aderarea României în Schengen. Carmen Avram: Influența Rusiei, tot mai puternică în UE / De 20 de ani România nu mai are politică externă
”Vor ajunge înainte de Crăciun”. SUA întărește prezența militară în Estonia: Sisteme HIMARS, dar și militari pentru grupul de luptă al NATO
Ambasadoarea Austriei în România, convocată la MAE. Vienei i se reproșează o „atitudine nejustificată şi inamicală”
EXCLUSIV
Marea Neagră - epicentrul strategic al războiul rus în Ucraina și China - provocarea viitorului | Ana Cătăuță, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
Centrala Zaporijia folosită drept ”umbrelă”: Rusia a plasat lansatoare ”Grad” lângă depozitul de combustibil nuclear
Polonia va convoca în 2023 zeci de mii de civili voluntari pentru instrucție militară
Val de reacții după votul negativ al Austriei. Preşedinta PE se declară ”extrem de dezamăgită” / Iohannis: România merita să primească un vot favorabil
Consiliul JAI respinge aderarea Bulgariei şi României la spaţiul Schengen: Austria şi Olanda au votat împotrivă
EXCLUSIV
Dubla măsură a Austriei: Berlinul lua în calcul blocarea intrării Croației în Schengen, la schimb cu veto-ul Vienei / Diaconescu: Condiționalitățile înseamnă o decizie negativă mascată
Rusia prezintă cum „domină” spațiul aerian al Ucrainei: Imagini în premieră cu Su-27 uzate, folosite în războiul din Ucraina (Video)
SUA insistă ca Germania să trimită în Ucraina tancuri de luptă Leopard
Rusia a eliberat-o din închisoare pe vedeta WNBA Brittney Griner. SUA l-au dat la schimb pe traficantul rus de arme Viktor Bout
Budapesta s-a opus noului pachet de sancțiuni UE împotriva Federației Ruse - FT
Vicepreședintele Comisiei Europene: Îndoielile Austriei privind aderarea României sunt de ordin politic
Austria va vota împotriva aderării României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen
Şef adjunct al serviciului de informații militare al Ucrainei: Rachetele folosite de Rusia pentru a ne ataca vin direct de pe linia de producţie
Germania doreşte un scut de apărare antirachetă. Olaf Scholz: Vom acorda 2% din PIB bugetului pentru apărare
Germania se pregăteşte să transfere 18 obuziere RCH-155 către Ucraina
După ce mai multe baze ruseşti au fost lovite de drone, Rusia recunoaşte că este vulnerabilă la atacuri în Crimeea
Marea Britanie cumpără câteva mii de sisteme de rachete antitanc NLAW. După ce au furnizat arme Ucrainei, britanicii vor să refacă stocurile armatei
Cancelarul Austriei Karl Nehammer a refuzat întrebările jurnaliștilor români despre aderarea României la Schengen
Rusia livrează 200 de tancuri T-90M forțelor pro-ruse din Republica Populară Lugansk (Foto/Video)
Clasa Reis - crucială pentru dominația maritimă a Turciei. Primul submarin AIP a început testele în Marea Marmara
Dronele rusești Geran-2 au reapărut în Ucraina, după o pauză de câteva săptămâni
Scântei la ședința PPE. Austria acuză România că face presiuni pe companiile austriece. Tomac, stupefiat: Lanț de minciuni la adresa României
Infiltrări în Odesa. Ucrainenii au reținut un agent rus care „vâna” sisteme Neptun, folosite și la scufundarea crucișătorului Moskva
În Schengen, singuri sau ”la pachet” cu Bulgaria? Diaconescu: ”Decuplarea de Bulgaria poate fi o capcană”. Nu trebuie să ajungem la o soluție paliativă
Negocierile din ultima zi au eșuat. Austria a anunțat oficial că se va opune prin veto aderării României la Schengen
HIMARS cu frâna de mână trasă: SUA au limitat raza de acțiune a HIMARS ucrainene pentru a evita lovirea directă a teritoriului rus