Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Exportul de armament francez a scăzut cu 41% în 2020
Exporturile de armament ale Franţei au scăzut cu aproape 41% în 2020, sub efectul crizei sanitare mondiale şi în absenţa încheierii unor mari contracte, arată un raport anual al Ministerului Apărării, informează miercuri AFP.
Rafale, sură foto: Dassault Aviation

”În 2020, valoarea comenzilor preluate s-a ridicat la 4,9 miliarde de euro”, comparativ cu 8,3 miliarde de euro în anul anterior, se menţionează în documentul remis parlamentului, transmite Agerpres.

Arabia Saudită (cu 703,9 milioane de euro), SUA (433,6 milioane de euro) şi Maroc (425,9 milioane de euro) figurează printre cei mai mari clienţi ai Franţei anul trecut.

”Acest rezultat, în scădere în raport cu anii precedenţi, se explică în parte prin constrângerile legate de criza sanitară mondială, care au amânat pentru 2021 mai multe potenţiale contracte, prin suspendarea discuţiilor comerciale şi a deciziilor de investiţii asociate, precum şi prin absenţa unor mari contracte de peste 500 milioane de euro pentru anul 2020”, afirmă ministerul în raport.

Totuşi, această scădere nu înseamnă ”o tendinţă de fond”, dă asigurări ministerul, care se poate lăuda cu semnarea recentă în 2021 a unor contracte importante de vânzare de avioane de luptă Rafale, către Egipt (30 de exemplare pentru aproape 4 miliarde de euro), Grecia (18 avioane, dintre care 12 second-hand) şi Croaţia (12 avioane second-hand).

Exporturile de armament ale Franţei scăzuseră deja cu aproape 8,6% în 2019, după anii 2015, 2016 şi 2018 deosebit de faşti, mai ales prin vânzările de avioane Rafale către Egipt, India şi Qatar.

Valoarea livrărilor de armament francez a scăzut cu mai mult de 50% în 2020, fiind de 4,3 miliarde de euro, comparativ cu 9,9 miliarde în 2019.

În ce priveşte comenzile, zona Europei reprezintă pentru al doilea an consecutiv ”principala destinaţie a exporturilor franceze”, cu 25% din total (15% în ţări ale Uniunii Europene şi 10% în alte state de pe continent).

Urmează regiunea Orientului Mijlociu cu 24% din comenzi, zona Asia-Oceania (22%) şi Africa (16%).

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

SUA ajută Republica Moldova să-şi modernizeze apărarea. Americanii au livrat echipamente militare în valoare de 5 milioane de dolari
Duelul dronelor. Marocul primește primele "Bayraktar TB2", în timp ce Algeria contractează 24 de UAV-uri chinezești "Wing Long 2"
SUA au nevoie de o prezență militară permanentă în țările baltice, cele mai vulnerabile în fața Rusiei
Social-democrații revendică victoria și anunță că Olaf Scholz va deveni cancelar. Partidul Angelei Merkel, cel mai slab rezultat de după război
Erdogan nu are nicio remușcare privind S-400: În viitor nimeni nu va mai putea interveni în privința sistemelor pe care le cumpărăm
Bulgaria reziliază contractul cu Rusia pentru întreținerea și modernizarea avioanelor MiG-29
Primele imagini reale CH-6 - noua dronă chineză de atac cu două motoare
O formație de F-16 românești va survola Bucureștiul în semn de ultim omagiu adus eroului Ion Dobran
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro