Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Avioane F-22 pentru Israel | Solicitarea ar fi fost aprobată de administrația Donald Trump
31 oct 2020 / 15:47
Secretarul american al Apărării, Mark Esper, a declarat oficialilor israelieni, în timpul unei vizite oficiale efectuate în Israel săptămâna aceasta, că administrația Donald Trump a aprobat vânzarea de avioane stealth F-22 către statul evreu, potrivit unui raport publicat vineri.

Președintele SUA, Donald Trump, a acceptat solicitarea pentru vânzarea de avioane F-22 Raptor către Israel, în contextul în care oficialii israelieni din ministerul apărării, în frunte cu guvernul premierului Benjamin Netanyahu, doresc menţinerea superiorităţii militare în Orientul Mijlociu, precizează surse guvernamentale israeliene, citate de ziarul arab Asharq Al-Awsat din Londra şi cotidianul Times of Israel.

Potrivit celor două publicaţii, secretarul american al Apărării, Mark Esper, a adus la cunoştinţă oficialilor israeliene, în cursul unei vizite efectuată joi în Israel, că Statele Unite au aprobat vânzarea de avioane F-22 Raptor şi rachete de ultimă generaţie.

Esper și ministrul israelian al Apărării, Benny Gantz, s-au întâlnit de trei ori în puțin de o o lună, discutând despre respectarea angajamentului Statelor Unite de a menţine superioritatea militară a Israelului în Orientul Mijlociu, în contextul în care administraţia Trump a dat undă verde vânzării de avioane F-35 către Emiratele Arabe Unite (EAU).

De asemenea, Esper s-a întâlnit cu premierul Benjamin Netanyahu, cu directorul general al Ministerului Apărării, Amir Eshel, și cu șeful Statului Major al Forțelor de Apărare din Israel, Aviv Kochavi, în timpul vizitei sale oficiale de joi in Israel. "Au discutat despre necesitatea mentinerii securitatii si stabilitatii regionale si despre modalitati de contracarare a Iranului", a transmis biroul de presa al ministrul israelian al apărării, Benny Gantz.

Săptămâna trecută și la sfârșitul lunii septembrie, Gantz a călătorit la Washington pentru a avea mai multe întâlniri la nivel înalt cu Esper și alți oficiali americani din zona apărării, purtând discuţii despre modalitatea în care Statele Unite pot menţine superioritatea militară a Israelului în Orientul Mijlociu, în contextul în care administraţia Trump a dat undă verde vânzării de avioane F-35 către EAU.

Esper și Gantz au semnat săptămâna trecută la Washington un acord care reafirmă angajamentul american de a menține superioritatea militară a Israelului în Orientul Mijlociu. Ca urmare a acestei vizite, după cum am precizat într-o analiză anterioară, a apărut informaţia că Israelul a avut foarte multe obiecţii privind vânzarea de avioane F-35 Lightning II către Emiratele Arabe Unite, dar ministrul israelian al Apărării, Benny Gantz, a precizat că guvernul premierului Benjamin Netanyahu este dispus să renunţe la acestea, cu condiţia ca Israelul să poată cumpăra avioane F-22 Raptor din SUA.

Cu această ocazie, Benny Gantz ar fi reînnoit o cerere referitoare la autorizarea vânzării unor avioane F-22, înaintată Washingtonului de Israel cu mult timp în urmă.

Ce nu precizează sursele citate este de unde vor vinde Statele Unite avioane F-22 catre Israel, doarece programul şi linia de producţie pentru acest tip de avion sunt închise, iar Forțele Aeriene ale SUA sunt singurul operator al avioanelor F-22 şi este puțin probabil ca acestea să renunțe la câteva avioane din propria flotă pentru ca Washingtonul să le vândă catre statul evreu.

Problema principală este că ultimul F-22 a ieșit de pe linia de producție în decembrie 2011, iar repornirea acesteia nu se poate face decât cu cheltuieli enorme.

Ar putea fi acesta momentul în care programul şi linia de producţie pentru F-22 să fie repornite şi să asistăm la un parteneriat exclusiv între Israel şi Statele Unite pentru a avea un cost al producţie mult uşor de suportat de partea americană? Putem specula că un astfel de parteneriat ar putea duce şi la o rezolvare a unor probleme tehnice cu care s-a confruntat programul avionului F-22, dar cel mai bine ar trebui să aşteptăm o confirmare oficială din partea ambelor state că o astfel de vânzare ar urma să aibă loc într-un viitor apropiat.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Vehicul de tip Humvee, furat dintr-o garnizoană a Gărzii Naționale a SUA
Rusia se laudă cu conceptul unui nou portavion, botezat „UMK Varan” (Foto)
Avioanele F-35 israeliene vor participa pentru prima dată la exerciții comune în afara țării
Armata algeriană a desfăşurat manevre militare aeriene şi terestre la frontiera cu Marocul
Armata SUA a finalizat procesul de retragere a trupelor din Somalia
Securitate energetică | Nord Stream 2: O navă rusească vizată de sancţiuni americane
Gerhard Schroeder: Reunificarea Peninsulei Crimeea cu Rusia reprezintă un răspuns la extinderea NATO
Inginerii au dezvăluit date despre noul radar al avionului de generația a șasea, Tempest
India merge în continuare pe mâna rușilor: Armata indiană va cumpăra alte avioane MiG-29 și Su-30MKI
Asalt asupra Capitoliului: O femeie, suspectată că a vrut să le vândă ruşilor computerul lui Nancy Pelosi
Rusia amenință Germania că nu e prudent un dialog cu Moscova de pe o poziție de forță, amintindu-i de cel de-al Doilea Război Mondial
În timp ce Maia Sandu se află la Bruxelles, în țară Dodon dă ultimatumuri, acuză 'uzurparea puterii' și amenință cu proteste masive
Sistemele THAAD din Emirate primesc mentenanță de la Lockheed Martin
Alertă de securitate. Capitoliul a fost evacuat
Iranul, despre zborul bombardierelor B-52 Stratofortress: Fără valoare operațională
Viitorul Chinook Block 2 este incert. Echipajul, afectat de vibrațiile puternice ale elicopterului
Navalnîi în arest pentru 30 de zile
Ucraina și Ungaria vor un gentelmen's agreement pentru soluționarea disputelor între cele două state. Kievul speră astfel la deblocarea Comisiei NATO-Ucraina
Iohannis: Sunt convins că vom continua, împreună cu noua administraţie americană, dezvoltarea Parteneriatului Strategic
Frontex şi Irini îşi întăresc cooperarea pentru controlul respectării embargoului privind livrările de arme către Libia
Șase avioane de vânătoare MiG-29 au fost identificate la baza aeriană rusă din Siria
Peste 300 de vehicule blindate multi-rol SERVAL pentru Forțele Armate ale Franței, fabricate de Nexter și Texelis
Rusia se implică ca mediator între Siria și Israel
General ucrainean: Am avertizat din 2008 că Rusia intenţionează să anexeze Crimeea
Rușii nu au mai avut răbdare. Navalnîi, arestat în zona internațională a aeroportului. Ileana Racheru: Întoarcerea sa, comparată cu invadarea URSS din 1941
Securitate energetică | O nouă campanie de foraj în Marea Neagră. OMV investeşte 32 de milioane de euro
Rusia expulzează doi diplomaţi olandezi ca măsură de represalii la un gest similar al Olandei
Maia Sandu vrea un 'cerc de încredere' cu România și Ucraina, fiind dispusă discute cu Rusia despre prezența trupelor din Transnistria
China anunță sacțiuni împotriva oficialilor americani implicați în problema Taiwanului
Învestirea lui Joe Biden | FBI controlează militarii Gărzii Naţionale
Revolte în Tunisia | Armata, scoasă pe străzi. Peste 600 de persoane au fost arestate
Beijingul îl compară pe Mike Pompeo cu o insectă
MApN face recrutări. Pot candida SGP în activitate, civili și din structurile de informații ale MApN. Calendarul concursului
Moldova accelerează pe drumul pro-european. Maia Sandu: Integrarea europeană nu e un termen abstract
Rusia acuză Occidentul de diversiune în cazul Navalnîi, încercând să distragă atenția de la problemele interne
Mike Pompeo: Rusia că vrea să-l reducă la tăcere pe Navalnîi
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro