Miercuri, 12 octombrie 2022, președintele Franţei, Emmanuel Macron, a anunțat că ţara să intenţionează să furnizare radare și sisteme de apărare antiaeriană către Ucraina, în următoarele săptămâni. Macron nu a precizat numărul și tipul de sisteme de apărare aeriană care vor fi livrate Ucrainei, dar, potrivit informațiilor publicate de canalul de știri "France24", Franța ar putea livra Crotale, un sistem de rachete de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune care se află în dotarea armatei franceze.
După recentele atacuri ale forțelor armate rusești cu rachete și drone împotriva principalelor orașe din Ucraina, Franța a decis să își sporească ajutorul militar prin furnizarea de radare și sisteme de rachete de apărare aeriană pentru a proteja Ucraina de atacurile cu drone și rachete rusești, precizează Army Recognition.
În martie 2022, Franța furnizase deja Ucrainei MISTRAL, un MANPADS (Man-portable air-defense system) cu rază scurtă de acțiune, capabil să doboare o ținte care zboară la o altitudine de 3.000 m, având o rază maximă de tragere de 6.000 m.
În prezent, armata franceză operează Crotale NG, un sistem de apărare antiaeriană cu rază scurtă de acțiune, dezvoltat de compania franceză Thales. Sistemul poate fi folosit pentru a intercepta și distruge amenințări aeriene precum avioane, elicoptere de atac, rachete de croazieră și rachete tactice.
Crotale NG este echipat cu o suită de senzori, inclusiv electro-optică pasivă și radar cu contramăsuri electronice (ECCM) pentru a ataca ținte aeriene în condiții de război electronic.
Sistemul Crotale NG este montat pe o platformă 6x6 care este echipată cu o unitate de lansare care dispune de patru lansatoare care pot trage racheta VT1 concepută pentru a distruge ținte aeriene aflate la distanță scurtă.
Caracteristicile rachetei VT-1
VT-1 este o rachetă sol-aer cu rază scurtă de acțiune care dispune de un nivel ridicat de manevrabilitate. Racheta poate atinge o viteză de 3,5 Mach - ceea ce îi permite să parcurgă 8 km în 10,3 secunde.
Ghidarea Command to Line-Of-Sight (CLOS) folosește radar și senzori electro-optici. Racheta este înarmată cu un focos exploziv cu fragmentare - oferă o rază letală a exploziei de 8 m. Timpul de interceptare de la tragere la distrugerea țintei în aer la o distanță de 8 km este de 10,3 s.
Racheta este capabilă să intercepteze mai multe tipuri de amenințări aeriene, inclusiv rachete tactice, elicoptere şi UAV-uri (Unmanned Aerial Systems). Racheta are o rază maximă de acţiune de 11 km.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News