Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
General italian: Cele două programe militare europene pentru noi avioane de luptă, Tempest și Future Combat Air System (FCAS), vor fuziona
Tempest și Future Combat Air System (FCAS), două programe europene concepute pentru a dezvolta noi avioane de luptă, vor fuziona în cele din urmă, a declarat marți generalul Luca Goretti, Șeful Statului Major al Forțelor Aeriene Italiene.

Într-o perioadă în care tot mai multe state membre ale Uniunii Europene analizează posibilitatea dezvoltării unei cooperări mai strânsă în domeniul apărării, fără a slăbi relaţiile pe care unele țări le au cu NATO, generalul Luca Goretti este de părere că Roma ar putea acționa ca o punte între NATO și Europa.

Șeful Statului Major al Forțelor Aeriene Italiene a susţinut recent că fuziunea celor două programe europene Tempest și Future Combat Air System (FCAS) – concepute pentru a dezvolta noi avioane de luptă – ar urma să aibă loc în viitorul apropiat, deoarece nu crede că există suficiente resurse pentru a le susține pe amândouă. 

Cele două programe concurente sunt Tempest condus de britanici, la care participă şi Italia și  programul Future Combat Air System (FCAS) dezvoltat de Franța, Germania şi Spania. 

Italia s-a alăturat programului Tempest pentru că a simțit că poate juca un rol mai important decât în ​​programul FCAS, a adăugat generalul Luca Goretti, citat de Reuters.

G Ad:

„Este firesc ca aceste două programe să fuzioneze într-unul singur”, a declarat ieri generalul Luca Goretti, șeful de stat major al Forțelor Aeriene Italiene, membrilor comisiilor parlamentare pentru apărare de la Roma. 

„Este de neconceput să investești resurse financiare uriașe în două programe similare”, a spus Goretti.

Proiectul Tempest – care include participarea companiilor BAE Systems, Rolls-Royce, producătorul european de rachete MBDA și filială britanică a grupului italian de apărare Leonardo – are alocat un buget de 2 miliarde de lire de la guvernul britanic până în 2025, plus 800 de milioane de lire de la companiile participante.

În timp ce Marea Britanie lucrează la Tempest în vederea înlocuirii avioanelor sale Eurofighter Typhoon, începând cu anul 2040, Franța, Germania și Spania lucrează la proiectul Future Combat Air System (FCAS/SCAF ) pentru a înlocui avioanele Rafale ale Franței și avioanele Eurofighters ale Germaniei şi Spaniei.

Oficialii militari europeni, dar și specialişti din industria de apărare au speculat frecvent că Europa va avea un singur program militar pentru dezvoltarea de noi avioane de luptă.

După cum susţine Reuters, mulţi alţi experții militari au avertizat că orice acord de fuziune pentru cele două programe militare este greu de realizat, deoarece companiile implicate își cimentează tot mai mult pozițiile prin noi şi noi investiţii, iar Brexitul rămâne o rană politică și diplomatică care împiedică semnarea oricărui acord important între statele membre U.E şi Marea Britanie, mai ales în domeniul apărării.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Un elicopter românesc IAR 330 Puma SOCAT a pierdut un motor imediat după ce militarii forțelor speciale au coborât în rapel
Foto: Bogdan PANTILIMON, Statul Major al Forțelor Aeriene
EXCLUSIV
Generalul Bălăceanu: Stagiul militar voluntar în termen nu înseamnă armată obligatorie. Rezerva Armatei României, doar pe hârtie
SUA, îngrijorate că manevrele militare ale Chinei din apropierea Taiwanului sunt o „repetiție” pentru ceea ce va urma
Turcia a vândut Ucrainei mai multe drone Bayraktar fără știrea Rusiei, provocând un val de reproșuri de la Moscova
Versiunea pentru submarin a rachetei hipersonice Zircon va fi livrată trupelor ruse începând din anul 2025
Biden a anunțat un plan pentru a îngreuna invadarea Ucrainei de către Rusia. SUA nu acceptă liniile roșii trasate de Putin
Blindate Terminator, pe platforma T-90 (Video). Armata rusă a înființat prima companie de vehicule de luptă pentru sprijinul tancurilor
Rusia spune că nu are nicio intenție de a invada Ucraina. Zaharova: SUA desfășoară o operațiune specială pentru agravarea situație
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro