Ministrul energiei Sebastian Burduja a trecut în revistă principalele proiecte care ar putea fi date în folosință în acest an.
Oficialii occidentali au declarat pentru BBC că rămân încrezători că administrația americană va găsi o cale de ieșire din impasul actual. Chiar dacă președintele Biden reușește, îngrijorările legate de poziția SUA nu vor dispărea. 2024 - an cu alegeri prezidențiale în SUA - nu va aduce decât mai multă incertitudine. America, și nu Europa, este cea care a oferit cea mai mare parte a sprijinului militar pentru Ucraina.
Europa este acum pe cale să depășească SUA în ceea ce privește sprijinul economic acordat Ucrainei. Dar SUA este cu mult în față în ceea ce privește sprijinul militar.
Obuzier M777 / Foto: U.S. Army Chief of Staff.
Potrivit Institutului Kiel, care monitorizează sprijinul acordat Ucrainei, SUA a donat echipamente militare în valoare de 44 de miliarde de euro. Germania, cel mai mare donator european, a contribuit cu 18 miliarde de euro.
Statele Unite nu numai că au fost principalul pilon în sprijinirea efortului de război al Ucrainei, dar au fost și responsabile în mare măsură pentru coordonarea acestui sprijin.
Jack Watling, expert militar la Royal United Services Institute, spune simplu: "Europa nu poate suplini ceea ce SUA a furnizat".
Potrivit acestuia, Europa a "irosit" o oportunitate de a folosi ultimii doi ani pentru a accelera producția de echipamente și în special de muniții.
"În prezent, nu există capacitate de producție, deoarece țările europene au fost prea incompetente pentru a înveşti corespunzător", spune el.
Spre exemplu, ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a recunoscut recent că Uniunea Europeană nu își va atinge obiectivul de a furniza Ucrainei un milion de obuze de artilerie până în martie anul viitor.
În realitate, va trimite Ucrainei mai puțin de jumătate din ceea ce a promis. Asta în condițiile în care Ucraina are nevoie de cel puțin 2,4 milioane de proiectile de artilerie pe an pentru a-și susține efortul de război.
Tanc Leopard aflat în dotarea Forţelor Armate Ucrainene. Sursa Foto: General Staff of the Armed Forces of Ukraine.
Majoritatea statelor europene membre NATO încă nu îndeplinesc nici măcar obiectivul de a cheltui 2% din PIB pentru apărare, stabilit în urmă cu aproape un deceniu.
Săptămâna aceasta, ministrul britanic al apărării, Grant Shapps, a declarat că Europa trebuie să facă mai mult: "Lăsând la o parte Ucraina, nu putem continua să ne așteptăm ca SUA să vină mereu în ajutorul Europei."
Rusia și-a transformat deja economia într-o maşinărie care alimentează şi susţine războiul. Oficialii occidentali estimează că aproape 40% din cheltuielile guvernamentale ale Rusiei de anul viitor vor fi destinate apărării și securității - mai mult decât bugetul pentru sănătate și educație la un loc.
Anul trecut pe vremea aceasta, Rusia a primit aproximativ 40 de drone de atac Shahed din partea Iranului. Acum se crede că produce până la 300 pe lună.
La sfârșitul anului 2022, Rusia era capabilă să producă doar aproximativ 40 de rachete cu rază lungă de acțiune pe lună. Acum se estimează că produce o sută, în ciuda sancțiunilor occidentale.
De asemenea, și-a intensificat producția de obuze de artilerie și și-a refăcut stocurile din ce în ce mai mici cu ajutorul Coreei de Nord.
Acestea fiind spuse, Rusia încă se străduiește să înlocuiască pierderile inutile de echipamente și personal. Oficialii occidentali estimează că Rusia a suferit o mie de pierderi pe zi în cursul lunii noiembrie doar în ofensivă sa asupra Avdiivka, numai în estul Ucrainei.
Optimismul Occidentului de acum un an, în urma succeselor inițiale ale unei prime contraofensive ucrainene, s-a evaporat în mare parte. Marile speranțe legate de ofensiva din vară a Ucrainei nu au răspuns așteptărilor. Nu a reușit să își atingă obiectivul de a străpunge principalele linii de apărare ale Rusiei în sud.
Jack Watling spune că acum se așteaptă ca acesta să fie un război lung "ceea ce duce la oboseală".
Potrivit Institutului Kiel, promisiunile de noi ajutoare pentru Ucraina între august și octombrie anul acesta au atins la cel mai scăzut nivel din ianuarie 2022. Din 42 de națiuni donatoare urmărite, doar 20 au oferit noi pachete de ajutor în această perioadă - o scădere de aproape 90% față de anul precedent.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Ministrul energiei Sebastian Burduja a trecut în revistă principalele proiecte care ar putea fi date în folosință în acest an.
Într-o demonstrație puternică a angajamentului său față de NATO, Regatul Unit trimite cel mai mare număr de militari la exercițiul ”Steadfast Dart 25”, un exercițiu la scară largă care va avea loc în România și Bulgaria în ianuarie și februarie 2025.
Etiopia a anunțat vineri, a doua zi după ce a trimis o delegație oficială la Mogadiscio, că dorește să sprijine noua forță a Uniunii Africane, care va fi desfășurată luna aceasta în Somalia pentru a combate rebelii Al-Shabaab, ceea ce reflectă o îmbunătățire a relațiilor între cele două țări după tensiunile severe și o ruptură a relațiilor bilaterale de luni de zile.
Autoritățile ucrainene au anunțat duminică, pe 05.01.2025, că Forțele Armate ale Ucrainei au lansat o nouă ofensivă în regiunea Kursk din Rusia. Armata ucraineană controlează o parte din regiunea sudică a Rusiei încă din vară, când a lansat o ofensivă surpriză și a capturat o serie de localități, inclusiv orașul Sudja. Atacul ucrainean de astăzi a fost deja confirmat de Ministerul rus al Apărării.
Poliția daneză a declarat sâmbătă că investighează un raport privind aproximativ 20 de drone peste portul Koege, la sud-vest de Copenhaga.
Cu toate că noile autorități siriene au declarat că susțin menținerea bazelor militare rusești, Forțele Navale ale Federației Ruse continuă să-și retragă unitățile de luptă din Tartus.
Mai multe drone au lovit sudul Rusiei în dimineața de duminică, au raportat martorii pe aplicația de socializare X. S-au auzit explozii în regiunile Rostov și Belgorod.
Președintele Joe Biden urmează să interzică noi dezvoltări de petrol și gaze offshore pe 625 de milioane de acri (250 de milioane de hectare) din teritoriul de coastă al SUA.
Forțele Navale ale Turciei au început noul an anunțând construirea a trei nave de război bazate pe proiecte interne: un submarin, un portavion și nava principală a foarte așteptatei serie de distrugătoare TF-2000, dedicate misiunilor de apărare antiaeriană.
Forțele Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei vor primi primele trei avioane Dassault Aviation Mirage 2000−5F deja din ianuarie.
Cancelarul austriac în exerciţiu, conservatorul Karl Nehammer, a anunţat sâmbătă că va demisiona în zilele următoare atât din acest post cât şi din cel de preşedinte al Partidului Popular austriac (OeVP), după ce această formaţiune a abandonat negocierile cu Partidul Social-Democrat (SPOe) pentru formarea unei coaliţii în urma alegerilor legislative câştigate în septembrie de formaţiunea de extremă dreapta Partidul Libertăţii (FPOe), relatează agenţiile AFP şi DPA, citate de Agerpres.
Preocupările Serbiei pentru înarmare sunt tot mai mari, țara vecină și prietenă trecând deja la acțiuni concrete și diversificate.
De câteva zile, populația Transnistriei a rămas fără încălzire și apă caldă din cauza opririi furnizării gazelor rusești, dar autoritățile de la Tiraspol spun nu au nevoie de ajutorul Occidentului.
Japonia, un aliat important al SUA din regiunea Pacificului dorește să achiziționeze o cantitate semnificativă de rachete aer-aer cu rază medie de acțiune.
Planurile Ucrainei pentru anul 2025 includ producția a 30.000 de UAV-uri cu rază lungă de acțiune și aproximativ 3.000 de rachete de croazieră și rachete-drone.
Rebelii Houthi sunt un ghimpe în coasta Egiptului, care ar putea recurge la o intervenție militară pentru a curăța Marea Roșie de atacurile teroriste.
Designul evidențiază adaptabilitatea forțelor ucrainene în construirea vehiculelor de luptă funcționale din echipamente capturate sau deteriorate.
Acordul va avea nevoie de aprobarea Camerei Reprezentanților și a comisiilor din Senat și include muniții pentru avioane de luptă și elicoptere de atac.
“Pentru a se apăra de o agresiune a Rusiei”: Lituania va cumpăra tancuri germane Leopard 2A8, pentru prima dată după prăbușirea fostei URSS în anul 1991.
Cu trei săptămâni înainte de învestirea noului ales președinte al Statelor Unite, Donald Trump, administrația lui Joe Biden se grăbește să furnizeze Ucrainei cât mai multe arme, deoarece există riscul ca Trump fie să reducă, fie să anuleze ajutorul pentru Ucraina. În acest context, dezvoltarea de arme autohtone, în special a rachetelor precum ”Трембіта”(Trîmbița), devine vitală pentru a asigura Ucrainei capacități de lovire la distanță.
Pe 23 decembrie, Departamentul Apărării (DoD) al SUA a anunțat semnarea unui contract de 946,5 milioane USD cu RTX Corporation pentru a produce și furniza României sisteme suplimentare de apărare antiaeriană și antirachetă Patriot.
Ucraina a lansat o investigație în cazurile raportate de dezertare care au implicat Brigada 155 Mecanizată, ai cărei membri au fost parțial instruiți și echipați de Franța.
Polonia a decis să nu-l invite pe ambasadorul Ungariei la ceremonia de deschidere de vineri a președinției poloneze a Uniunii Europene la Varșovia. Motivul este o dispută diplomatică între țări.
Forțele Comandamentului Central al SUA (CENTCOM) au efectuat, pe 30 și 31 decembrie, mai multe lovituri de precizie, împotriva țintelor Houthi susținute de Iran, în Sanaa și în locații de coastă din teritoriul controlat de Houthi în Yemen.
Ucraina a încetat să mai trimită petrol și gaze rusești către Uniunea Europeană prin conductele sale la sfârșitul anului 2024, deoarece contractul a expirat și nu a mai fost reînnoit.
Agenția americană pentru Proiecte de Cercetare Avansată pentru Apărare (DARPA) lansează o inițiativă ambițioasă numită „Teoria minții”, menită să îmbunătățească procesul decizional în domeniul securității naționale.
Anchetatorii sud-coreeni au încercat în zadar vineri să-l aresteze pe preşedintele destituit Yoon Suk Yeol la reşedinţa lui din Seul, pentru tentativa sa ratată de a impune legea marţială pe 3 decembrie, fiind împiedicaţi de gărzile de corp prezidenţiale, informează sâmbătă agenţiile de presă internaţionale.
Anul trecut a devenit cel mai dificil pentru sistemul energetic al Ucrainei de la începutul războiului pe scară largă. În 2024, „inamicul a început să bombardeze încă din martie”.
Joi, 2 ianuarie, Forțele de Apărare ale ucrainei au lansat o lovitură de mare precizie asupra postului de comandă al armatei ruse din satul Maryino, regiunea Kursk, transmite Statul Major ucrainean.
Într-o perioadă în care F-35 „cucerește” Europa, guvernul spaniol a oficializat la finalul anului 2024 un acord cu Agenția de Management pentru Eurofighter și Tornado din cadrul NATO (NETMA) pentru achiziționarea a 25 de avioane Eurofighter. Pe Eurofighter mizează și Italia care a comandat 24 de avioane în același timp cu Spania.
În ziua de Crăciun, Finlanda a reușit să scape dintr-o situație limită. Petrolierul ”Eagle S” ar fi putut deteriora cablul electric Estlink 1 și gazoductul Balticconnector.
Tabloidul britanic The Sun a informat, pe 01.01.2025, că, în zilele trecute, a existat o tentativă de otrăvire a fostului președinte sirian, Bazhar al-Assad, care, începând din 08 decembrie, se află la Moscova, sub protecția liderului rus, Vladimir Putin.