Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Javad Zarif: Iranul nu urmăreşte să deţină arme nucleare
28 mai 2019 / 08:23
Ministrul de externe Mohammad Javad Zarif a declarat luni că Iranul nu urmăreşte să deţină arme nucleare, interdicţie anunţată printr-un edict de liderul suprem iranian, acuzând totodată Washingtonul că aduce prejudicii poporului său şi provoacă tensiuni regionale, informează AFP şi Reuters.

Într-o postare pe Twitter, Zarif scrie că "Ayatollah (Ali) @khamenei_ir cu mult timp în urmă a spus că nu urmărim să deţinem arme nucleare prin emiterea unei fatwa (edict) care le interzice.

"Terorismul economic al SUA afectează poporul iranian şi provoacă tensiune în regiune", a adăugat ministrul de externe Zarif.

Reacţia şefului diplomaţiei iraniene survine după ce preşedintele Donald Trump, aflat într-o vizită de stat la Tokio, a declarat în cursul aceleiaşi zile că nu urmăreşte obţinerea unei schimbări de regim în Iran, ci doar absenţa armelor nucleare."Nu vreau absolut deloc ca Iranul să fie afectat", a declarat şeful statului american în capitala Japoniei.

Statele Unite au anunţat vineri desfăşurarea a 1.500 de soldaţi în Orientul Mijlociu invocând "ameninţări persistente la adresa forţelor americane ce provin "de la cel mai înalt nivel" al guvernului iranian.

Zarif a reacţionat după acest anunţ, afirmând că "sporirea prezenţei americane în regiunea noastră este foarte periculoasă şi constitue o ameninţare pentru pacea şi securitatea internaţionale, căreia trebuie să i se facă faţă".

În paralel, administraţia Trump a informat de asemenea vineri Congresul despre noi vânzări de arme Arabiei Saudite, marele inamic regional al Iranului, şi Emiratelor Arabe Unite, invocând ameninţarea iraniană pentru a ocoli posibilitatea de care dispus parlamentarii americani de a bloca contractele de acest tip.

Relaţiile deja încordate dintre Washington şi Teheran s-au tensionat şi mai mult de la începutul lunii mai: Iranul a suspendat o parte din angajamentele asumate prin acordul nuclear din 2015, la un an după retragerea SUA din acest pact, în timp ce administraţia Trump a întărit sancţiunile economice la adresa Iranului.

Tot în luna mai, Pentagonul a trimis în regiune un portavion, o navă de război, bombardiere B-52 şi o baterie de rachete Patriot.

Ştiri Recomandate

US Navy a dislocat, pentru prima dată, drona MQ-4C Triton la Baza Andersen din insula Guam
Su-30, prăbușit în Algeria. Ambii piloți au murit în accident
Ucraina a primit primele tancuri T-72AMT modernizate
Kurzii acuză Turcia de folosirea munițiilor cu fosfor, interzise în dreptul internațional
SUA îndeamnă Irakul să își păstreze suveranitatea în fața Iranului, după atacul asupra ambasadei americane
Ministrul saudit de externe: Israelienii nu pot călători în Arabia Saudită
Doi arabi israelieni inculpaţi pentru spionaj în favoarea Hamas
Pentagonul a confirmat prăbuşirea avionului militar Bombardier E-11 în Afganistan