Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
„Kalașnikov zburător” împotriva dronelor Bayraktar TB2
03 dec 2021 / 09:04
Cu un program de dezvoltare a sistemelor aeriene fără pilot demarat mult mai târziu față de puterile militare occidentale, industria rusă de armament încearcă să recupereze decalajul prezent nu doar în calitatea armamentului din această categorie ci și în varietatea tipurilor constructive specifice diferitelor misiuni.

Lanțet (eng. Lancet) 3 este un  o muniție inteligentă de tipul “loitering munition” (proiectil ghidat cu caracteristici constructive și tehnico-tactice situate între rachetă de croazieră și drona de atac) produsă de ZALA Aero, companie deținută de grupul Kalașnikov, și reprezintă o evoluție a variantei precedente Lanțet 1.

Produsul marchează un important pas înainte făcut de industria rusă în domeniul sistemelor aeriene fără pilot.

Lanțet 3 are o autonomie de 40 km, o încărcătură utilă de 3 kg, greutatea la decolare de 12 kg, autonomie de 40 de minute, menținând în același timp viteza de croazieră de 80 - 110 km/h a versiunii anterioare, în timp ce designul este inspirat din familia israeliană Hero UVision cu caracteristici comparabile cu modelul mediu  Hero 120.

 

G Ad:

„Kalașnikov zburător” împotriva dronelor turcești Bayraktar TB2

 

Acest sistem rusesc, denumit și „Kalașnikov zburător”, a fost dezvoltat nu numai pentru rolul tradițional de eliminare precisă a țintelor terestre cu valoare ridicată, unde, potrivit surselor companiei, a fost deja testat cu multiple succese în Siria, ci și, după cum susține compania, cu capacități antidronă, în special împotriva Bayraktar TB2 a cărei prezență în rândul mijloacelor de luptă deținute de Forțele Aeriene ucrainene reprezintă o sursă de îngrijorare pentru Moscova.

ZALA Aero a făcut public cum ar trebui să funcționeze Lanțet 3 în regiunea Donbas, formând un fel de “zonă aeriană minată” în care fiecare sistem Lanțet controlează o rază de până la 20 km și un segment de altitudine de 1.000 de metri.

Pentru a asigura această barieră de apărare este necesar să existe un număr mare de astfel de sisteme controlate de la distanță, având în vedere autonomia limitată a Lanțet 3, de doar 40 de minute, față de cele 8/10 ore ale TB2, organizându-le pe mai multe valuri de roiuri, care se succed în timp.

În forma sa cea mai simplă, tactica utilizării acestor sisteme prevede ca o dronă TB 2 intrată în zona de supraveghere să fie angajată de cel puțin un sistem Lanțet 3, care, după stabilirea țintei, poate accelera la 330 km/h urmărind drona Bayraktar, mai lentă, până în momentul impactului.

Lanțet 3 se dorește a fi o soluție de apărare împotriva UCAV-urilor și a muniției similare (tip loitering) pe baza experienței acumulate de Rusia în Siria și, mai ales, în Libia și Nagorno-Karabah unde sistemul de apărare antiaeriană apropiată Pantsir S1, versiunea de export, a suferit pierderi semnificative din cauza dronelor TB2 și Harop (Harpy-2).

Prin urmare, este de așteptat ca Moscova să caute să evite ca cele cel puțin șase drone de atac Bayraktar TB2 deținute în prezent de Ucraina să provoace pagube similare sistemelor Pantsir semnalate încă din noiembrie 2014 în Donbas. Aceasta ar reprezenta o gravă lovitură de imagine pentru industria militară rusă, calitatea produselor sale fiind deja deseori suspectată de promovare exagerată, în scop  propagandistic.     

Compania ZALA Aero dezvoltă și produce sisteme aeriene fără pilot din 2004, iar din ianuarie 2015 face parte din grupul Kalașnikov.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Emmanuel Macron a anunțat disponibilitatea Franței de a trimite trupe în România sub steag NATO
România și Israelul au discutat despre modernizarea forțelor armate române. În programul de drone a rămas doar un competitor israelian
Valentin Naumescu: Oricât ar părea de surprinzător și inedit ce spun, Rusia va pierde războiul din Ucraina
Câte sisteme antitanc a primit Ucraina din Marea Britanie? Analişti militari: Putem vorbi de peste 1.000 de rachete
Ajutor suplimentar acordat Kievului | SUA au deblocat 200 de milioane de dolari în scopul apărării Ucrainei
România va avea completă a doua escadrilă de F-16 în 2023. Tot atunci începe la Aerostar modernizarea F-urilor din prima escadrilă
Șeful Armatei Ucrainei: Putem distruge şapte tancuri ruseşti în 36 de secunde. Avem suficiente sisteme antitanc
SUA refuză Federația Rusă. Nu va exista niciun răspuns scris la cererile de securitate cerute de Moscova
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro