Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ministrul polonez al Apărării: Polonia va semna contractul pentru cele 32 de avioane F-35
Polonia va semna,  săptămâna viitoare, acordul cu privire la achiziționarea celor 32 de avioane de luptă F-35 Lightning II,  a declarat, pe 22 ianuarie, m inistrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, potrivit Defense News şi Defence24.

Negocierile pentru cumpărarea a 32 de aeronave din Statele Unite „sunt aproape terminate" și „primele unități vor fi gata [pentru livrare] în 2024", a declarat Blaszczak pentru un post de radio din Polonia.

În septembrie anul trecut, Statele Unite au anunţat că au aprobat vânzarea a 32 de avioane stealth de ultimă generaţie F-35 către Polonia, în valoare de 6,5 miliarde de dolari. Acordul prevede vânzarea a 32 de avioane de vânătoare fabricate de Lockheed Martin şi 33 de reactoare F-135 Pratt and Whitney, însoţite de armamentul şi sistemele de navigaţie necesare.

Contractul este considerat de unii experţi militari cel mai mare contract de apărare care va fi semnat în Europa Centrală de Est, în acest an. Polonia urmează să devină primul utilizator al avioanelor de vânătoare de generație a V-a din regiune, adăugând aeronavele flotei sale de 48 de F-16.

 

F-35 va înlocui avioanele sovietice ale Poloniei

 

Cele 32 de avioane F-35 vor înlocui 24 de MiG-uri 24 şi 32 de avioane de atac Su-22, pe care Polonia le are din perioada sovietică. Avioanele F-35 se vor alătura celor patruzeci și opt de aeronave F-16C pe care Forțele Aeriene Poloneze le folosesc pentru a face poliţie aeriană. Achiziția F-35 este bijuteria coroanei şi face parte dintr-un efort mult mai larg de modernizare militară, prevăzut de Varșovia, care va costa peste 47 de miliarde de dolari şi va dura până în 2026.

Reprezentanții Lockheed Martin au declarat, anul trecut, în cadrul expoziției MSPO desfăşurată în Polonia, că primele 4 avioane F-35, din totalul celor 32 comandate de Varşovia, ar putea fi livrate începând cu anul 2024.

Cu toate acestea, aeronavele nu vor fi trimise în Polonia, vor rămâne încă doi ani în Statele Unite, la baza aeriană Luke din Arizona, pentru pregătirea piloţilor. La fel au procedat şi alte ţări care participă la programul F-35 - Norvegia, Olanda sau Italia. În timpul evenimentului MSPO s-a declarat că prima escadrilă de avioane F-35A a Forței Aeriene Poloneze va deveni operațională până în 2026, iar cea de-a doua până în 2030.

Ştiri Recomandate

Fost expert NATO: Rusia a infiltrat ofițeri GRU în Italia
Ministrul Nicolae Ciucă, în vizită la spitalul de campanie de la Constanța. Instalarea facilității decurge conform planului
Raed Arafat spune că stare de urgență în România ar putea fi prelungită săptămâna viitoare
Armata română se va implica pentru a preveni infracțiunile silvice
Ministrul Vela a anunțat carantinarea orașului Țăndărei, județul Ialomița
Kremlinul suspendă zborurile spre Rusia, inclusiv pentru repatrierea cetățenilor săi
MApN: Prima evaluare a Spitalului Județean Suceava a fost efectuată. Medici militari se îndreaptă spre unitatea medicală
Cehia a îndepărtat statuia mareşalului sovietic Ivan Konev din Praga. Rusia protestase inițial