Obiectivul Rusiei - distrugere totală. Marianna Prysiazhniuk, despre războiul lui Putin susținut de ruși: Nu mai e vorba doar de Ucraina
Jurnalista ucraineană Marianna Prysiazhniuk a vorbit în exclusivitate cu DefenseRomania despre agresiunea fără precedent a Federației Ruse împotriva Ucrainei, după invazia neprovocată declanșată de Armata rusă pe data de 24 februarie 2022.
Distrugeri urbane provocate de invadatorul rus în Ucraina. Sursă foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
Trebuie subliniat că nu vorbim de un război declanșat acum 5 săptămâni, ci de un război continuu pe care Federația Rusă îl poartă încă din 2014 după anexarea ilegală a Crimeei și ruperea Donbasului, dar pe care l-a pregătit cu mult timp înainte și l-a declanșat ca urmare a protestelor spontane și pașnice de la EuroMaidan, proteste la care regimul pro-rus al lui Viktor Ianukovici a răspuns cu o violență fără precedent și care s-au transformat într-o adevărată revoluție a ucrainenilor.
În tot acest context, prezentă la ediția din această săptămână a emisiunii „Pe Plan Extern”, difuzată în fiecare vineri de la ora 11:00 pe platforma DefenseRomania, Marianna Prysiazhniuk a fost întrebată care e scopul acestui atac convențional fără precedent după al Doilea Război Mondial, având în vedere că motivul blocării aderării Ucrainei la NATO nu poate justifica invazia, întrucât Federația Rusă ar fi putut accelera destabilizarea din Donbas, prin susținerea mișcărilor separatiste, nu printr-un atac convențional.
Scopul atacului rus în Ucraina e distrugerea țării. „Vecinul nostru vrea să devină vecinul României”
În opinia jurnalistei ucrainene, scopul e chiar distrugerea Ucrainei. Aceasta atrage atenția și explică cum „vecinul nostru vrea să devină vecinul României”.
„Scopul lui Vladimir Putin, și aș vrea să subliniez că el e sprijinit de peste 70% dintre ruși, este distrugerea totală a Ucrainei. E o idee rusească din perioada bolșevică care nu îi aparține doar lui Vladimir Putin.
Vladimir Putin niciodată nu s-a referit la noi ucrainenii ca un stat independent, ci mereu a vorbit despre refacerea Uniunii Sovietice. Dacă și-ar atinge un asemenea scop, vor deveni vecinii voștri”, precizează Marianna Prysiazhniuk care spune că practic „vecinul nostru vrea să devină vecinul vostru”.
„Nu este doar problema Ucrainei, e o problemă regională”, a mai spus jurnalista ucraineană, care a subliniat că din perspectivă politică, statele din Europa trebuie să dea un răspuns mai puternic invadatorului rus. Ea s-a referit și la Republica Moldova și Georgia care în opinia ei ezită să impună sancțiuni dure Moscovei. Totuși, din perspectiva gestionării situației la nivel umanitar, și a crizei de refugiați ucraineni fără precedent în Europa, Marianna Prysiazhniuk precizează că reacția Europei a fost una exemplară și fără cusur, fapt pentru care Ucraina mulțumește.
Toată lumea știa clar că Ucraina nu putea adera la NATO în următorii 20 de ani. „Nu e vorba doar de Ucraina. Ne confruntăm cu o politică imperialistă de expansiune rusă”
„Înainte de invazia pe scară largă Rusia acuza Ucraina că încearcă să adere la NATO. Să fim sinceri, 10 ani chiar 20 de ani, Ucraina nu ar fi aderat la NATO. Noi știam asta, Occidentul știa asta, Rusia la fel. A fost un pretext al invaziei. Scopul este distrugerea totală a Ucrainei și refacerea Uniunii Sovietice, despre care Vladimir Putin a tot vorbit în discursul său inclusiv în noaptea precedentă invaziei”, a mai adăugat Marianna Prysiazhniuk, care a amintit că din punct de vedere ideologic acest an e foarte important pentru Vladimir Putin, întrucât la finalul lui se împlinesc 100 de ani de la înființarea URSS.
Ea a explicat că pentru societatea rusă, unde foarte mulți oameni trăiesc ancorați în trecut, acțiunile lui Vladimir Putin sunt justificate, precum și agresiunea în spațiul fost sovietic.
„Nu e vorba doar de Ucraina. Ucraina însă pentru ei cea mai importantă deoarece este o țară foarte mare din punct de vedere geografic iar din punct de vedere cultural noi suntem mult mai aproape de ei decât Republica Moldova sau Georgia. E clar că Moldova e spațiu cultural românesc. Sunt importante de înțeles aceste detalii deoarece prin ele Vladimir Putin își promovează politica”, a mai precizat jurnalista ucraineană, care a amintit că „în urmă cu câteva zile în Duma de Stat a fost impusă o lege prin care sunt considerați cetățeni ruși toți cei care vorbesc limba rusă”.
„E o politică imperialistă a expansiunii prin cultură. Războiul convențional împotriva Ucrainei e în toate direcțiile, dar nu e doar ideea lui Putin, e o idee bolșevică”, a conchis Marianna Prysiazhniuk.
Urmăriți integral interviul acordat de către jurnalista ucraineană Marianna Prysiazhniuk publicației DefenseRomania, în cadrul episodului 10 al emisiunii „Pe Plan Extern”:
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News