Pentagonul a încheiat analiza cost-beneficii în cazul ”MQ-9 în Marea Neagră” și a decis: Dronele SUA își vor schimba rutele după incidentul cu avioanele rusești
După incidentul în care a fost implicată drona americană MQ-9 Reaper și două avioane rusești Su-27, Pentagonul a decis ca UAV-urile americane să continue să zboare deasupra Mării Negre, dar a modificat rutele, îndepărtându-se de Crimeea.
Drona MQ-9 Reape la Câmpia Turzii. Sursa Foto: Captură video Cluj24.ro
Potrivit CNN, zborurile dronelor americane în spațiul aerian internațional continuă, dar de acum acestea vor avea un plan de zbor ușor modificat, îndepărtându-se de spațiul aerian din jurul Peninsulei Crimeea și părțile de est ale Mării Negre.
SUA a efectuat o evaluare a operațiunilor cu drone în zona Mării Negre. Pentagonul a analizat costurile și beneficiile generale de aceste misiuni, comparând valoarea potențială de informații a unei anumite rute versus riscul de escaladare cu Rusia. Soluția la care au ajuns experții: dronele americane își vor modifica traseul de zbor.
Astfel, un oficial american a declarat pentru CNN că noile rute au ca scop evitarea provocărilor, deoarece administrația Joe Biden nu dorește să provoace un incident care ar putea escalada într-un conflict direct între forțele americane și ruse.
Potrivit oficialului, zborurile dronelor americane au loc în continuare pe rute noi, dar SUA preferă să revină pe rute care vor trece mai aproape de teritoriile controlate de Federația Rusă.
Sursele publicației au mai spus că Rusia ar putea încerca să anunțe unilateral închiderea spațiului aerian pe o zonă mai mare din jurul sudului și estului Ucrainei, în încercarea de a împinge dronele americane cât mai departe posibil.
CNN notează că secretarul de presă al Pentagonului, Pat Ryder, a confirmat că SUA continuă să folosească drone în regiunea Mării Negre, dar a refuzat să spună dacă rutele lor s-au schimbat.
„Din motive de securitate operațională, nu voi intra în detalii despre rute, misiuni, intervale de timp”, a spus Ryder.
Reamintim că Forțele Aeriene ale SUA au emis o declarație pe 14 martie în care raporta că un avion de luptă rusesc Su-27, a avariat o dronă de recunoaștere MQ-9 care zbura în Marea Neagră, în urma căreia drona a avut a fi scufundat.
John Kirby, a remarcat că, în timp ce zborurile de interceptare ale rușilor deasupra Mării Negre nu sunt neobișnuite, episodul de marți a fost unic în ceea ce privește cât de „periculoase, neprofesionale și nesăbuite” au fost acțiunile Rusiei.
Rusia a acuzat SUA că au încălcat spațiul aerian pe care pretind că l-au creat pentru „operațiunea lor militară specială” în Ucraina – o denumire pe care SUA nu o acceptă.
Citește și: MQ-9, drona atât de râvnită de ruși, îmbunătățește dramatic capabilitățile de lovire ale Marinei americane și NATO
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News