Implicarea crescândă și interesul Chinei în regiunea Arctică ar putea pava drumul pentru o prezenţă militară consolidată, inclusiv desfăşurarea de submarine pentru a acţiona ca un factor de descurajare împotriva unui atac nuclear, a declarat Pentagonul într-un raport publicat joi , potrivit Bloomberg și Reuters.
Evaluarea este inclusă în raportul anual al Armatei americane adresat Congresului privind forţele armate chineze şi a fost prezentat în condiţiile în care Beijingul a publicat în iunie 2018 primul său raport oficial privind politica sa în zona Arctică.
China și-a manifestat un interes economic și științific în regiune. Beijing a creat un institut de cercetare în 2009 și a organizat mai multe expediții științifice în zona arctică. China menține stații de cercetare în Islanda și Norvegia și operează o navă de cercetare care a fost construită în Ucraina, Xuelong (Dragonul de zăpadă), care în 2017 a încheiat cea de-a opta expediție arctică și a devenit prima navă chineză care a trecut prin Canalul Nord-Vest al Canadei.
Interesul Chinei în Arctica este multi-fațetat, dar se concentrează în jurul dorinței de a avea acces la resursele naturale și de a crea căi maritime în acea regiune.
În raport, China a prezentat planuri privind dezvoltarea de linii de transport maritim deschise de încălzirea globală cu scopul de a forma un aşa-numit "Drum Polar al Mătăsii" – proiect ce are la bază Iniţiativa chineză Centura şi Drumul.
,,Cercetarea civilă ar putea sprijini o prezență militară consolidată a Chinei în Oceanul Arctic, care ar putea include desfășurarea de submarine în regiune ca un mijloc de descurajare împotriva atacurilor nucleare", se arată în raport.
China, în pofida faptului că nu este un stat arctic, este tot mai activă în regiunea polară şi a devenit membru observator în Consiliul Arctic în 2013. Acest lucru a generat temerile statelor arctice din cauza obiectivelor strategice pe termen ale statul comunist, inclusiv posibile desfăşurări de echipamente sau forţe militare.
Secretarul de stat american Mike Pompeo va participa luni, în oraşul finlandez Rovaniemi, la întâlnirea Consiliului Arctic format din 8 naţiuni, întâlnire care are loc pe fondul temerilor legate de interesele comerciale tot mai amplificate ale Beijingului în zona Arctică.
Raportul Pentagonului a mai precizat că Danemarca şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu interesele Chinei în Groenlanda, care au inclus propuneri privind crearea un staţii de cercetare şi a unei staţii terestre pentru satelit, renovarea de aeroporturi şi extinderea mineritului.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News