Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Noi dovezi ale crimele comise în Siria de mercenarii ruşi din Wagner Group
Trei organizaţii neguvernamentale au anunţat luni că au depus o plângere în Rusia contra mercenarilor din compania militară privată rusă (PMC) Wagner Group pentru uciderea cu cruzime - decapitare şi inchinerare - a unui sirian în 2017, informează AFP.

,,Este prima dată când o asemenea acţiune este intentată de către apropiaţii unei victime siriene contra unor suspecţi ruşi'', au indicat într-un comunicat Centrul sirian pentru media şi libertatea de exprimare (SCM), Federaţia internaţională pentru drepturile omului (FIDH) şi organizaţia rusă Memorial.

Cele trei ONG-uri afirmă că au identificat şi ''produs probe'' care atestă că bărbaţi din organizaţia Wagner au torturat şi decapitat un presupus dezertor din armata siriană, în 2017.

În anul 2019 DefenseRomania a relatat, pe baza unor anchete jurnalistice ale unor agenţii de presă independente din Rusia, că mai mulţi mercenarii ruși – afiliaţi companiei militare private (PMC) Wagner Group au torturat, decapitat și ars un cetăţean sirian care dezertase din rândul forţelor armate loiale regimului Assad.

Mohammed Taha Ismail Al-Abdullah, un bărbat sirian născut în Deir ez-Zur în 1986, care a fugit inițial de războiul civil din Siria. Acesta a revenit în ţară, înainte de 2017, când a fost recrutat în armata regimului Assad. Ulterior a încercat să fugă, dar a fost prins, torturat şi ucis de mercenari ai Wagner Group.

,,Această plângere este importantă întrucât nu aveam de-a face cu o singură crimă, ci cu un întreg lanţ de impunitate'', a afirmat un reprezentant al Memorial, Aleksandr Cerkasov, potrivit Agerpres.

Pe baza plângerii primite, Comitetul de anchetă, organismul rus însărcinat cu principalele anchete penale, urmează să decidă dacă lansează sau nu o procedură penală.

Înregistrarea video a torturii şi uciderii presupusului dezertor a fost publicată în 2018 de cotidianul independent Novaia Gazeta.

Plângerea a fost depusă în numele familiei victimei, Mohamad A. Şansele de a se ajunge la un proces sunt mici, justiţia rusă fiind reticentă faţă de anchetarea crimelor comise de militari ruşi.

O primă plângere depusă în 2020 de Novaia Gazeta, care identificase un bărbat din înregistrarea video şi a raportat alte execuţii, a rămas literă moartă.

G Ad:

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

România îi răspunde lui Lavrov. Aurescu: Poziția Rusiei față de sistemul de la Deveselu e complet eronată, dar nu e nouă
NATO răspunde apelului lui Putin: Rusia nu are nimic de spus pentru că nu ea decide integrarea Ucrainei în Alianță
Eduard Hellvig, în vizită în SUA. Directorul SRI a avut întrevederi cu directorii CIA și FBI
Deja vu. Un F-16 al SUA a pierdut două rezervoare în timpul zborului, amintind de incidentul similar al F-ului românesc
Cursa pentru recuperarea avionului F-35 prăbușit s-a încheiat. Marea Britanie a găsit aeronava pe fundul Mării Mediterane
După lungi ezitări Belarusul recunoaște anexarea ilegală a Crimeei. Lukașenko: Crimeea de a Rusiei de drept
FSB susține că a arestat spioni ai serviciilor ucrainene care ar fi plănuit un atac pe teritoriul Rusiei
Pentagonul spune că orice răspuns al SUA la acțiunile Rusiei în legătură cu Ucraina ar putea fi unul internațional comun
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro