Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Premieră pentru Rafale: Franța a testat o rachetă capabilă să poarte încărcătură nucleară
11 dec 2020 / 19:21
Pe 9 decembrie, a fost lansată în premieră, de pe un avion de luptă Rafale, cea mai recentă versiune a rachetei franceze aer-sol cu ​​rază medie de acțiune (ASMPA), care poate transporta încărcătură nucleară.

Ministrul francez al apărării, Florence Parly, și-a exprimat satisfacția pentru testul reușit și a mulțumit personalului militar implicat și companiilor MBDA și Dassault Aviation, care au contribuit la acest succes.

Lansarea marchează intrarea rachetei ASMPA-R (air-sol moyenne portée amélioré rénové – ASMPA-R) în faza de “calificare”, o condiție prealabilă înainte de intrarea în serviciu în cadrul Forțele Aeriene Strategice (FAS) și Forțelor Aeriene Navale Nucleare (FANU) al Marinei Militare franceze.

Racheta, dezvoltată de MBDA, a fost lansată de pe o aeronavă Dassault Aviation Rafale, care a decolat de la Baza Aeriană 120 din Cazaux. De-a lungul traiectoriei de zbor, racheta a fost monitorizată de mijloace aeriene ale Centrului de Încercări (al Direcției Generale de Armamente), precum și de sisteme terestre situate în localitățile Biscarosse, Hourtin și Quimper.

Comentariul autorului: Noua rachetă va înlocui o versiune anterioară – ASMPA, produsă tot de MBDA și introdusă în înzestrarea Forțelor Armate ale Franței în perioada 2009 - 2012.

Până în prezent, nu au fost publicate informații privind caracteristicile tehnico-tactice ale rachetei testate pe 9 decembrie – ASMPA-R, dar predecesoarea sa are o bătaie de până la 500 km și viteză supersonică de maximum 3 Mach, la o greutate totală de 860 kg. De asemenea, poate transporta un focos nuclear cu o putere de 100 - 300 kilotone.

Potrivit publicației usinenouvelle.com, racheta ASMPA-R va fi în înzestrarea trupelor franceze până în anul 2035, iar în 2023 va beneficia de primul upgrade destinat să îi îmbunătățească capacitatea de penetrare a apărării antiaeriene adverse.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Japonia va autoriza deschiderea focului împotriva navelor Chinei care vor încerca debarcarea pe disputatele insule Senkaku
Rușii acuză că Republica Moldova, împreună cu Ucraina și Georgia, „amenință Rusia în Marea Neagră”
Noii mecanicii conductori ai Armatei au testat Zimbrii românești, transportoarele blindate B 33
Portavionul USS Theodore Roosevelt și grupul său de luptă au efectuat o demonstrație de forță în Marea Chinei de Sud (Video)
România modernizează cazarma 1026 Tunari, care va fi adusă la standardele unei baze moderne NATO
Controversa „Stop Soros”: Ungaria susține că va continua să protejeze granițele UE
Povestea armelor de asalt M27, cele ce vor înlocui celebrele M4 în rândul pușcașilor marini ai SUA
Turelele pentru Piranha V, produse integral în România. Urmează livrarea turelelor pentru următorul lot de transportoare
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro