Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
PROGRAM F-35 | SUA condiționează reprimirea Turciei. Esper a transmis un 'mesaj clar' Ankarei
SUA condiționează o posibilă reprimire a Turciei în programul F-35.
F-35

Pentagonul ar putea permite Turciei reîntoarcerea în programul F-35, condiția fiind ca Ankara să nu dețină pe teritoriul ei sistemele rusești S-400, nici măcar în stare de inactivitate, afirmă Mark Esper, Secretarul american al Apărării și șeful Pentagonului, potrivit unei declarații postată pe site-ul Departamentului Apărării din SUA.

Esper a răspuns astfel speculațiilor potrivit cărora Turcia ar putea fi reprimită în programul F-35 dacă Ankara nu activează sistemele rusești S-400.

 

F-35 sau S-400. Niciun compromis din partea SUA

 

„Dacă Turcia renunță la S-400, care nu pot staționa pe teritoriul țării, am putea lua în considerare acest lucru (n.r. - reprimirea Turciei în programul F-35)”,  a declarat Mark Esper.

„Am fost foarte clar atât în declarațiile mele publice, cât și în discuția pe care am avut-o cu omologul meu turc: Fie F-35, fie S-400”, a mai spus Esper, care a subliniat că SUA nu acceptă niciun compromis prin care cele două sisteme ar fi folosite 'pe rând'. Esper și-a manifestat din nou regretul pentru situația în care s-a ajuns.

Turcia a făcut parte din statele care au ajutat la dezvoltarea F-35, dar a fost exclusă din program după ce autoritățile de la Ankara au decis să achiziționeze sistemul rusesc S-400, incompatibil cu avioanele F-35. Turcii ar fi trebuit să achiziționeze 100 de aparate F-35.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu avioanele F-35 pe care turcii deja le-au comandat. Ankara a solicitat 30 de aparate din care patru deja se află deja în faza testelor finale la Baza Aeriană Luke din Arizona.

Ştiri Recomandate

Rusia, o putere militară susţinută cu bani de către China
Pentagonul dispune de o strategie care îi permite să distrugă sistemul de apărare aeriană al Rusiei din Kaliningrad
Rusia își extinde flota de spărgătoare de gheață
Donald Trump anunţă cele mai dure sancţiuni contra Iranului
Rusia a lansat mari manevre militare anuale, care mobilizează 128.000 de militari
Polonia intenționează să folosească o armată de partizani voluntari, în cazul unui război cu Rusia
Suedia şi Norvegia se vor alătura Iniţiativei Europene de Intervenţie, proiectul sponsorizat de Franța și de Emmanuel Macron
India a primit al doilea submarin din clasa Scorpene