Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Rusia a format primul nod al unei rețele unice de cercetare prin radiolocație dincolo de linia orizontului
14 dec 2020 / 15:23
În cadrul unui interviu acordat cotidianului Krasnaia Zvezda și publicat în ediția din 14.12.2020, comandantul Trupelor Radiotehnice din cadrul Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse, general maior Andrei Koban, a anunțat formarea primului nod al unei rețele unice de cercetare prin radiolocație dincolo de linia orizontului.

“Trupele Radiotehnice au format primul nod al unei rețele unice de cercetare prin radiolocație dincolo de linia orizontului, cu ajutorul stației de tip Kontainer. Posibilitățile acesteia permit controlul spațiului aerian al Europei de Est, parțial pe cel al Europei de Vest, al Europei de Nord, precum și al unor state din Orientul Mijlociu, inclusiv al Siriei”, a precizat Koban.

Generalul a menționat că, planul de dezvoltare al sistemului de radiolocație dincolo de linia orizontului în perspectiva apropiată prevede întărirea posibilităților privind controlul aerian pe direcțiile strategice sud și est. “De asemenea, se desfășoară cercetări științifice privind posibilitățile de descoperire dincolo de linia orizontului a obiectelor aeriene în zona arctică”, a adăugat Koban.

După cum a declarat generalul, stații de radiolocație similare stației rusești Kontainer există în dotarea mai multor armate străine, în special în Forțele Armate ale SUA, Marii Britanii, Franței, Chinei și Australiei. “Diferența principală dintre acestea și stația noastră constă în faptul că radarul Kontainer este capabil nu numai să efectueze cercetrarea prin radiolocație, ci și să stocheze informațiile, pe baza cărora se poate stabili natura activităților grupărilor de aviațe ale adversarului”, a spus Koban.

Prima stație de cercetare prin radiolocație dinolo de linia orizontului de tip Kontainer a intrat în serviciul de luptă la 01 decembrie 2019. Aceasta este capabilă să desfășoare cercetarea operativ-strategică a aparatelor de zbor, inclusiv a celor hipersonice, la o distanță de peste 1.500 de kilometri de granița de stat, la diverse altitudini. Stația este destinată pentru descoperirea lansărilor în masă de rachete de croazieră și a zborurilor aviației de orice tip și notificarea organelor de conducere militară a Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse despre acțiunile mijloacelor de atac aerocosmic ale statelor străine.

 

Formarea unităților mobile de cercetare prin radiolocație

 

Koban a declarat, de asemenea, că, în cadrul Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse, se află în curs de constituire unități mobile ale Trupelor Radiotehnice, destinate pentru controlul direcțiilor cele mai amenințate.

“Pentru întărirea operativă a posibilităților Trupelor Radiotehnice, pe direcțiile cele mai amenințate ale marilor unități operative (armatelor) Forțelor Aerocosmice se formează unități radiotehnice mobile. Fiecare unitate este capabilă să efectueze cercetarea prin radiolocație pe un teritoriu comparativ cu teritoriile Franței sau Germaniei”, a precizat Koban.

După cum a menționat generalul, continuă lucrările pentru întărirea controlului spațiului aerian în Arctica și în estul țării. “În aceste regiuni, se află în serviciul de luptă unități ale Trupelor Radiotehnice dotate cu complexe automatizate moderne de tip Fundament-M, precum și cu stații precum Nebo-M, Podlet, Kasta-2-2, Sopka și altele”, a adăugat Koban.

 

Contracararea noilor amenințări

 

Koban a declarat, de asemenea, că Trupele Radiotehnice ale Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse învață să combată noi tipuri de amenințări.

“Dezvoltarea mijloacelor de atac aerocosmic necesită o reacție adecvată. Prin urmare, Trupele Radiotehnice lucrează în permanență la perfecționarea tacticilor privind ducerea cercetării prin radiolocație, transmiterea informațiilor și efectuarea manevrelor”, a spus Koban.

Potrivit precizărilor sale, în anul 2020, au fost efectuate o serie de experimente tehnico-militare, cu participarea sistemelor moderne și de perspectivă ale Trupelor Radiotehnice, pentru studierea posibilităților de luptă împotriva rachetelor operativ-tactice, a dronelor, a proiectilelor reactive nedirijate și a altor mijloace de atac aerocosmic. “În toate aceste experimente, mijloacele din dotarea Trupelor Radiotehnice au demonstrat o eficiență ridicată”, a menționat Koban.

 

Complexul “Observator FSR și KVP”

 

Comandantul Trupelor Radiotehnice a anunțat și faptul că, în Federația Rusă, este în curs de dezvoltare noul complex “Observator al sistemului federal de cercetare și control al spațiului aerian (FSR și KVP)”.

 “Pentru a dezvolta capacitățile pentru controlul și utilizarea spațiului aerian al Federației Ruse, au fost create și sunt întrebuințate deja noi mijloace de radiolocație, cum ar fi complexul Observator FSR și KVP”, a spus Koban.

După cum a menționat generalul, noul complex este conceput pentru a controla utilizarea spațiului aerian și pentru a asigura zborurile aeronavelor. Acesta este primul sistem din dotarea Trupelor Radiotehnice cu module radar automatizate, care nu necesită participarea operatorilor.

“Posibilitățile fiecărui modul de radiolocație permite ducerea, în regim automatizat, a cercetării prin radiolocație pe o rază de 450 de kilometri. În compunerea complexului de radiolocație pot intra până la 20 de module, fapt ce permite controlul automatizat al zborurilor aviației pe un teritoriu cu o suprafață de până la 300.000 de kilometri pătrați”, a precizat Koban.

El a menționat, de asemenea, că noul complex poate fi utilizat împreună cu sistemul de procesare a informațiilor VKAO-M, ceea ce face posibilă creșterea semnificativă a nivelului de automatizare a controlului spațiului aerian al Federației Ruse. Astfel de complexe au fost deja desfășurate în interiorul granițelor regiunii industriale centrale a Federației Ruse, unde intensitatea traficului aerian este cea mai mare, a declarat Koban.

 

Apărarea antiaeriană

 

Potrivit precizărilor generalului Koban, în acest an, unitățile radiotehnice ale Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse au descoperit peste două milioane de obiecte aeriene.

După cum a anunțat acesta, în cursul anului 2020, zborurile avioanelor de cercetare străine în apropierea granițelor Federației Ruse au devenit mai frecvente. “Au fost înregistrate mai mult de 1.000 de zboruri ale unor avioane de cercetare străine în apropierea granițelor Federației Ruse, ceea ce reprezintă cu 40% mai mult decât în 2019”, a spus generalul.

Koban a menționat că, pe timp de pace, toate unitățile radiotehnice și punctele de comandă ale Trupelor Radiotehnice desfășoară serviciul de luptă pentru apărarea antiaeriană, îndeplinind misiuni de pază a graniței de stat în spațiul aerian și controlând ordinea de întrebuințare a acestuia.

 

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Vehicul de tip Humvee, furat dintr-o garnizoană a Gărzii Naționale a SUA
Rusia se laudă cu conceptul unui nou portavion, botezat „UMK Varan” (Foto)
Iranul a început un nou exercițiu militar în zona Golfului
Avioanele F-35 israeliene vor participa pentru prima dată la exerciții comune în afara țării
Armata algeriană a desfăşurat manevre militare aeriene şi terestre la frontiera cu Marocul
Armata SUA a finalizat procesul de retragere a trupelor din Somalia
Securitate energetică | Nord Stream 2: O navă rusească vizată de sancţiuni americane
Gerhard Schroeder: Reunificarea Peninsulei Crimeea cu Rusia reprezintă un răspuns la extinderea NATO
Inginerii au dezvăluit date despre noul radar al avionului de generația a șasea, Tempest
India merge în continuare pe mâna rușilor: Armata indiană va cumpăra alte avioane MiG-29 și Su-30MKI
Asalt asupra Capitoliului: O femeie, suspectată că a vrut să le vândă ruşilor computerul lui Nancy Pelosi
Rusia amenință Germania că nu e prudent un dialog cu Moscova de pe o poziție de forță, amintindu-i de cel de-al Doilea Război Mondial
În timp ce Maia Sandu se află la Bruxelles, în țară Dodon dă ultimatumuri, acuză 'uzurparea puterii' și amenință cu proteste masive
Sistemele THAAD din Emirate primesc mentenanță de la Lockheed Martin
Alertă de securitate. Capitoliul a fost evacuat
Iranul, despre zborul bombardierelor B-52 Stratofortress: Fără valoare operațională
Viitorul Chinook Block 2 este incert. Echipajul, afectat de vibrațiile puternice ale elicopterului
Navalnîi în arest pentru 30 de zile
Ucraina și Ungaria vor un gentelmen's agreement pentru soluționarea disputelor între cele două state. Kievul speră astfel la deblocarea Comisiei NATO-Ucraina
Iohannis: Sunt convins că vom continua, împreună cu noua administraţie americană, dezvoltarea Parteneriatului Strategic
Frontex şi Irini îşi întăresc cooperarea pentru controlul respectării embargoului privind livrările de arme către Libia
Șase avioane de vânătoare MiG-29 au fost identificate la baza aeriană rusă din Siria
Peste 300 de vehicule blindate multi-rol SERVAL pentru Forțele Armate ale Franței, fabricate de Nexter și Texelis
Rusia se implică ca mediator între Siria și Israel
General ucrainean: Am avertizat din 2008 că Rusia intenţionează să anexeze Crimeea
Rușii nu au mai avut răbdare. Navalnîi, arestat în zona internațională a aeroportului. Ileana Racheru: Întoarcerea sa, comparată cu invadarea URSS din 1941
Securitate energetică | O nouă campanie de foraj în Marea Neagră. OMV investeşte 32 de milioane de euro
Rusia expulzează doi diplomaţi olandezi ca măsură de represalii la un gest similar al Olandei
Maia Sandu vrea un 'cerc de încredere' cu România și Ucraina, fiind dispusă discute cu Rusia despre prezența trupelor din Transnistria
China anunță sacțiuni împotriva oficialilor americani implicați în problema Taiwanului
Învestirea lui Joe Biden | FBI controlează militarii Gărzii Naţionale
Revolte în Tunisia | Armata, scoasă pe străzi. Peste 600 de persoane au fost arestate
Beijingul îl compară pe Mike Pompeo cu o insectă
MApN face recrutări. Pot candida SGP în activitate, civili și din structurile de informații ale MApN. Calendarul concursului
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro