Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Rusia anunță că a finalizat dezvoltarea unei noi rachete pentru complexul operativ-tactic Iskander-M
Cotidianul rus Izvestia a informat, pe 02.06.2021, citând surse din mediul militar, că pentru complexul operativ-tactic Iskander-M a fost dezvoltată o nouă rachetă, construită cu folosirea tehnologiei stealth. Ținând cont și de faptul că aceasta este super-manevrabilă pe toată traiectoria de zbor, racheta este practic invulnerabilă în fața mijloacelor de apărare antirachetă ale adversarului.

Potrivit publicației, dezvoltarea rachetei a început în anul 2016 și, în prezent, aceasta se află la un nivel ridicat de pregătire. Testarea acesteia a avut loc, pentru prima dată, în cursul anului trecut, în poligonul Kapusin Yar, în timpul unui exercițiu al Trupelor de Rachete și Artilerie.

Noua muniție pentru complexele Iskander-M are un înveliș de protecție împotriva undelor radio și poate distruge ținte până la o distanță de aproximativ 500 de kilometri. Racheta face parte din clasa aerobalistică, adică zboară după o traiectorie balistică, fără să părăsească atmosfera terestră.

Expertul militar Dmitry Kornev a declarat pentru Izvestia că noua rachetă este o versiune a rachetei aerobalistice 9M723, care este întrebuințată de mai mulți ani de complexele Iskander-M. În opinia acestuia, probabil, pentru a reduce amprenta radar a rachetei au fost folosite noi materiale pentru producerea corpului și a focosului acesteia. În același timp, ținând cont despre informațiile privind super-manevrabilitatea noii muniții, este foarte posibilă și modificarea sistemului de conducere a rachetei.

Încă de acum câțiva ani, constructorul general al complexului Iskander-M, Valery Kashin, anunțase intenția de a dezvolta noi rachete pentru acesta. Complexul poate întrebuința, simultan, atât rachete aerobalistice, cât și rachete de croazieră. În dotarea acestuia se află cinci tipuri de rachete aerobalistice, versiuni ale rachetei 9M723, și două rachete de croazieră 9M728 și 9M729.

G Ad:

Cea mai performantă dintre acestea este racheta de corazieră de tip 9M729. În anul 2019, SUA au anunțat că racheta are o bătaie mai mare de 500 de kilometri, fapt ce contravine Tratatului INF. De fapt, acesta a fost și motivul pentru care partea americană a denunțat tratatul privind interzicerea rachetelor cu rază scurtă și medie de acțiune.

Potrivit datelor oficiale, racheta 9M729 are o bătaie de 480 de kilometri. Spre deosebire de racheta 9M728, aceasta dispune de un focos mai puternic și de o precizie îmbunătățită a dirijării către țintă.

La modelele anterioare, pe instalațiile de lansare era amplasată o singură rachetă balistică. La complexul Iskander-M, pe fiecare instalație de lansare pot fi amplasate câte două rachete, ceea ce înseamnă că o brigadă poate să lanseze la o salvă 24 de rachete.

Pentru racheta de croazieră 9M729 a fost produsă o nouă instalație de lansare, pe care pot fi amplasate patru rachete, ceea ce contribuie la creșterea puterii de foc la o singură salvă.

În anul 2019, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu a anunțat că a fost încheiat procesul de trecere a brigăzilor de rachete ale Forțelor Terestre de la dotarea cu complexe de rachete Tochka-U la complexele Iskander-M.

În prezent, Rusia dispune de 13 brigăzi de rachete Iskander-M, din care 12 la Forțele Terestre (câte una pentru fiecare armată de arme întrunite) și una la Flota din Marea Baltică (în Regiunea Kaliningrad).

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

SUA ajută Republica Moldova să-şi modernizeze apărarea. Americanii au livrat echipamente militare în valoare de 5 milioane de dolari
Duelul dronelor. Marocul primește primele "Bayraktar TB2", în timp ce Algeria contractează 24 de UAV-uri chinezești "Wing Long 2"
Alegeri în Germania: Se deschide o perioadă de incertitudine postelectorală
SUA au nevoie de o prezență militară permanentă în țările baltice, cele mai vulnerabile în fața Rusiei
Social-democrații revendică victoria și anunță că Olaf Scholz va deveni cancelar. Partidul Angelei Merkel, cel mai slab rezultat de după război
Erdogan nu are nicio remușcare privind S-400: În viitor nimeni nu va mai putea interveni în privința sistemelor pe care le cumpărăm
Bulgaria reziliază contractul cu Rusia pentru întreținerea și modernizarea avioanelor MiG-29
Primele imagini reale CH-6 - noua dronă chineză de atac cu două motoare
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro