Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Rusia pregătește contracte pentru exportul complexelor Pantsir și Iskander, precum și a dronelor Orion
24 aug 2020, 09:37
Cotidianul rus Izveztia a informat, pe 24.08.2020, citând surse din cadrul Serviciului federal pentru cooperare tehnico-militară (FSVTS), că, în scurt timp, partea rusă va încheia contracte cu o serie de state pentru livrarea noilor complexe de rachete și artilerie antiaeriană Pantsir-S1M.

Acestea reprezintă o versiune pentru export a complexului Pantsir-SM, care a fost prezentat official, pentru prima dată, la parada militară din acest an. Predecesorul lor, Pantsir-S1 a fost vândut deja la export. Pe lângă Super Pantsir, Federația Rusă a primit solicitări de la două state pentru dronele grele de atac Orion. Până de curând, astfel de drone erau vândute doar de SUA și China. De asemenea, în prezent, sunt analizate posibilitățile privind exportul complexelor de rachete Iskander.

 

Interese și noutăți

 

Informațiile provenite din mediul militar arată că, în anul 2019, pentru anumite state au fost organizate demonstrații cu complexele Pantsir-S1M, cu trageri de luptă, inclusiv împotriva dronelor. De asemenea, alte state partenere au analizat posibilitățile de modernizare a complexelor Pantsir-S1 pe care le-au achiziționat deja la nivelul S1M. După cum au precizat reprezentanții FSVTS, astfel de aplicații au fost elaborate deja de producătorul complexului.

FSVTS a informat că, după stabilizarea situației cu coronavirusul, vor fi efectuate și demonstrații cu dronele grele de atac Orion pentru o delegație a unui stat arab. În același timp, cu mai mulți clienți potențiali, se discută despre posibilitatea testării complexului atât în ​​Federația Rusă, cât și pe teritoriul țărilor lor. Iar alte două state partenere au transmis deja cereri pentru achiziționarea dronelor.

“Un contract pentru drone grele de atac ar putea deveni o adevărată descoperire pentru complexul nostru militar-industrial”, a declarat pentru Izvestia expertul militar Vladislav Shurygin.

“Până în prezent, numai două state au livrat la export astfel de drone: SUA și China. Cererea pentru drone de atac cu autonomie mare este în continuă creștere. Tot mai multe țări visează să dobândească astfel de mijloace. Se estimează că, în deceniul următor, vor fi vândute drone pentru zeci de miliarde de dolari. În aceste condiții, intrarea pe această piață și obținerea unei poziții avantajoase va reprezenta un mare succes”, a precizat expertul.

“Dronele rusești Orion au încheiat deja testele și au intrat în producția de serie. Din această cauză, nu este surprinzător faptul că există interesul pentru acestea și nu pentru dronele mai grele Altius și Hunter, care sunt încă în teste”, a explicat expertul.

Vladislav Shurygin a menționat că, în ultimele luni, a fost lansată o campanie de informare murdară împotriva complexelor Pantsir.

“Însă, faptul că se menține un mare interes pentru acestea din partea cumpărătorilor străini reprezintă cea mai bună confirmare a caracteristicilor reale ridicate ale complexelor. Nu este nimic surprinzător în faptul livrarea la export a complexului îmbunătățit Pantsir-S1M, cu rază dublă de acțiune, se bucură de succes. În prezent, nimeni nu poate oferi un astfel de complex de rachete și artilerie antiaeriană”, a spus Shurygin.

 

Despre complexele Pantsir

 

Anterior, directorul FSVTS, Dmitry Shugaev, a anunțat că o serie de clienți străini au trimis cinci cereri noi pentru furnizarea predecesorilor complexelor S1M, respectiv complexele de rachete și artilerie antiaeriană Pantsir-C1. Duminică, pe 23 august, șeful serviciului a declarat că Federația Rusă a finalizat implementarea unui alt contract în străinătate pentru Pantsir-S1. În acest fel, Serbia a primit o baterie formată din șase complexe de rachete și artilerie antiaeriană Pantsir-S1, pe care a comandat-o anul trecut.

Complexul de rachete și artilerie antiaeriană Pantsir este unul dintre cele mai populare produse de export ale Complexului Militar Industrial din Federația Rusă. Încă de la începutul anilor 2000, dezvoltarea sa a fost finanțată parțial de Emiratele Arabe Unite. Acestea au devenit și primul destinatar străin, achiziționând aproximativ 50 de complexe de acest tip.

Complexe Pantsir-S1E există și în dotarea armatelor din Algeria, Irak, Oman și Siria. În funcție de nevoile cumpărătorului, acestea au fost instalate nu numai pe camioane KamAZ, ci și pe șasiuri cu roți ale producătorilor străini.

Complexul este folosit intens în luptele din Siria și Libia, acoperind bazele militare rusești din Khmeimim și Tartus împotriva atacurilor cu drone și a proiectilelor reactive.

Acum se pregătește crearea unei versiuni modernizate a Pantsir-SM, a cărei dezvoltare a ținut cont de lecțiile învățate de-a lungul mai multor ani de ostilități și de modificarea structurii exporturilor.

Un radar mai avansat și o nouă rachetă hipersonică vor dubla raza de detectare și distrugere a țintelor de către complex, de la 20 la 40 de kilometri. Echipajul și cabina complexului vor fi protejate de blindaje, care le protejează de gloanțe și șrapnel.

O rachetă specială antiaeriană de dimensiuni mici este, de asemenea, creată pentru Pantsir-SM. Aceasta este concepută să facă față dronelor și proiectilelor reactive. Mașina de luptă cu aceste rachete a fost prezentată pentru prima dată la parada militară de la Moscova din 24 iunie. O astfel de muniție simplificată cu rază scurtă de acțiune este utilă pentru apărarea împotriva țintelor mici, ieftine, dar numeroase.

 

Drona de atac Orion

 

Începerea producerii în serie a dronei cu autonomie mare Orion a fost anunțată, în august anul trecut, de către directorul general al companiei Kronstadt, Serghei Bogatikov. Departamentul militar rus a comandat producerea unui lot de drone multirol. În primăvară, a fost semnat un act de recepție tehnică a primului complex dotat cu trei drone pentru Forțele Armate ale Federației Ruse.

În luna decembrie 2019, în cadrul unei ședințe a Colegiului Ministerului Apărării, ministrul Serghei Șoigu a declarat că acest tip de dronă, în versiunea de atac, a fost testată pentru prima dată în condiții de luptă reale în Siria. Anterior, se știa că, în anii anteriori, drona Orion a fost testată pe teritoriul sirian într-o configurație fără armament.  

Orion este cea mai mică dintr-o serie de trei drone de cercetare și atac dezvoltate începând din anul 2011 pentru Ministerul rus al Apărării. Greutatea acesteia la decolare este cu puțin peste o tonă, drona fiind capabilă să poarte până la 250 de kilograme de sarcină utilă, inclusiv arme. Autonomia zborului său este de o zi. Pentru prima dată, versiunea de export a dronei a fost prezentată la salonul de aviație MAKS-2017. Pe lângă versiunea militară, există și o variantă civilă a dronei, cu o gamă redusă de utilizare.

Pe lângă Orion, în prezent, în Federația Rusă este dezvoltată și drona Altius de șapte tone, cu două motoare, capabilă să rămână în aer până la două zile și să folosească bombe cu corecție de 500 de kilograme.

În același timp, continuă testele și pentru drona de atac de 20 de tone Hunter de la Sukhoi, care a efectuat primul zbor în luna august a anului trecut. Această dronă cu reacție a fost realizată prin folosirea de tehnologii sigure și va putea transporta orice muniție destinată bombardierelor cu echipaj și, în viitor, va fi capabilă să le înlocuiască complet.

 

Exportul complexelor Iskander

 

În cursul anului trecut, Ministerul rus al Apărării a finalizat reînzestrarea tuturor brigăzilor de rachete dotate cu complexele vechi de tip Tochka-U cu noile complexe operativ-tactice de rachete Iskander-M. În versiunea pentru trupele rusești, rachetele balistice și de croazieră ale complexului au o bătaie de 500 de kilometri.

Din cauza restricțiilor impuse de regimul internațional de control al tehnologiei rachetelor, versiunea Iskander-E cu o bătaie redusă a rachetelor este oferită la export. Bătaia acestora este limitată la o distanță de 300 de kilometri, dar sunt păstrate alte avantaje ale complexului: precizie ridicată, mobilitate și capacitatea de a lovi o țintă cu două rachete de la un singur lansator.

Primul cumpărărtor al noilor complexe operativ-tactice din străinătate a devenit Armenia, partenerul Federației Ruse din OTSC. Părțile nu au prezentat detalii privind numărul de instalații de lansare achiziționate sau costul acestora.

Al doilea stat care a primit complexul de rachete Iskander-E a fost Algeria. Despre începerea livrărilor către această țară s-a informat în anul 2011. După aceea, statul s-a aflat sub presiuni puternice din partea Statelor Unite, nemulțumite de contract. Prin urmare, Algeria a trebuit să poarte negocieri complexe și îndelungate pentru a nu intra sub sancțiunile prevăzute pentru achiziționarea de arme din Federația Rusă.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Get it on App Store
Get it on Google Play
De la corvete, la submarine și baterii de coastă. Cum vede Suedia viitorul forțelor sale navale, în vecinătatea Rusiei
Flota Marinei olandeze e „made in Romania”. Nava militară Den Helder a fost lansată la apă la Galați (Foto/Video)
Armata română are nevoie de obuziere, dar industria nu poate. Manole: Arsenal Reșița e aproape rasă de pe fața pământului
Pe sumele acordate înzestrării Polonia surclasează România. Bonus - offset inclusiv pe Patriot și F-16, achiziționate și de România
Forţele Armate Turce vor primi, după multe aşteptări şi promisiuni, primele tancuri Altay
Ciucă: Au fost produse până în prezent 514 camioane Iveco pentru Armata română. Toate cele 2.902 - livrate până în 2026
SUA vor să cumpere puști de asalt Kalashnikov AK-74, inclusiv din România. Modelul românesc PA md. 86 corespunde cerințelor
Rusia susține că testează în Ucraina noile puști de asalt Kalashnikov - AK-308, la standarde NATO
Armata franceză va primi 122 de tancuri modernizate Leclerc XLR
Șefa contraspionajului militar german: Serviciile ruse şi chineze şi-au intensificat activitatea pe teritoriul Germaniei
Bulgaria este unul dintre cei mai mari furnizori indirecţi de arme către Ucraina. România şi Polonia ar fi țări de tranzit
Armata poloneză testează vehiculul de luptă Redback (Foto/Video) Dacă tot decurge bine, Polonia şi Coreea de Sud ar urma să semneze un nou contract
Automecanica Moreni ar putea produce o variantă de TAB 4x4. ”Sunt mai multe companii care îşi doresc o colaborare”
Ministrul Economiei: Reformarea industriei de apărare nu este doar imperioasă, ci şi urgentă
Compania turcă Baykar, producatorul dronelor Bayraktar TB2, va încheia în doi ani construcţia unei fabrici în Ucraina
România extinde programul Piranha V. Vor fi achiziționate între 150 și 200 de noi blindate de luptă pe lângă cele contractate
Polonia, din nou cu un pas mare în fața României. Polonezii negociază cu SUA producția de Javelin în Polonia
Dronele iraniene Mohajer-6, folosite de armata rusă, au motoare austriece Rotax. Iranul ar fi făcut rost de ele în urma unor furturi
JLTV, Oshkosh. Photo U.S. Army by Staff Sgt. Quanesha Barnet via National Defense Magazine
EXCLUSIV
Blindate 4x4 pentru Armata română: Sherpa sau JLTV? O decizie a României ar putea echilibra bătălia dintre francezi și americani
Turcia a prezentat Deli - noua dronă kamikaze dezvoltată autohton. Deli nu va intra însă în licitația demarată de România
Industria germană de apărare vrea să intre pe piaţa americană şi propune U.S. Army un înlocuitor pentru vehiculele Bradley
Vladimir Putin a cerut să li se ofere trupelor ruse care luptă în Ucraina, ţară vecină pe care Rusia a invadat-o, cel mai modern, comod şi eficient echipament militar
România achiziționează două elicoptere Airbus H215M în valoare de 150 de milioane de euro. MApN a cerut „undă verde” Parlamentului
România va achiziționa drone kamikaze. MApN a demarat procedura de licitație pentru înzestrarea Armatei
Imagini în premieră cu noile variante ale blindatelor Piranha V românești. Urmează livrările către Armata României
De la tancuri la rachete și UAV-uri, Rusia vrea să crească producția de arme cât mai repede. Apare întrebarea: Dacă are şi cu ce?
Presa rusă speră că viitorul hub de gaze rusești din Turcia va putea pune capăt livrărilor de drone Bayraktar către Ucraina
Spionajul militar al Chinei e cu ochii pe noul B-21 Raider. Capacitățile noul bombardier de ultimă generație al SUA dau fiori Beijingului
Turcia e optimistă că va achiziționa avioane F-16 americane, dar „SUA nu e singura cale de ieșire”. Ankara joacă la fel ca în cazul S-400

Ştiri Recomandate

Stoltenberg: Războiul din Ucraina probabil că se va termina la masa negocierilor, însă rezultatul acestora depinde de situaţia de pe câmpul de luptă
DefenseRomania transmite Aspen GMF Bucharest Forum 2022 | Jens Stoltenberg, Mircea Geoană și alți lideri lideri importanți ai NATO, în România
România cere un plan în caz de atac și solicită mai multe echipamente militare NATO în regiune. Cheltuielile destinate apărării, majorate de la 2% din PIB în prezent la 2,5% din PIB
Cele trei obiective mai mult decât îndrăznețe - „Viziunea 2053”. Erdogan promite că Turcia va fi unul din liderii mondiali ai industriei de apărare
Avioane F-16 românești au însoțit aeronavaTAROM care a asigurat transportul delegației NATO în România
Ambasadorul Austriei: Dimensiunea strategică a regiunii Mării Negre, tot mai ferm recunoscută de statele europene
China acordă sprijin militar Rusiei: Aeronave de transport An-124 „Ruslan” ale companiei ruse „Volga-Dnepr” au efectuat zboruri regulate
Ambasadoarea americană la NATO: SUA nu consideră necesar să declare Rusia drept stat terorist
Sistemele antiaeriene IRIS-T interceptează cu succes rachetele ruseşti. Industria germana de apărare trebuie să menţină un ritm constant al livrărilor de rachete interceptoare către Ucraina
Premierul Ciucă l-a primit, la Palatul Victoria, pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg
Livrarea bateriilor de coastă americane NSM către România ar trebui prioritizată. Războiul Rusiei în Ucraina are ca trofeu real Marea Neagră
Ungaria trimite în Ucraina un ambasador cu studii la Moscova și specializat pe problematica minorităților naționale
Rusia îşi întărește apărarea aeriană în regiunea Luhansk cu sisteme de rachete sol-aer Buk-M3
UPDATE - Țările NATO vor anunța, probabil, la București un nou ajutor pentru Ucraina. Ministeriala NATO 2022
Forţele Armate Ucrainene au prezentat în premieră imagini din timpul utilizării lansatorului multiplu de rachete MARS II
Scenariu cu repetiție: Colaboratorii rușilor sunt retrași din Nova Kahovska / F. Rusă va trimite în Ucraina trupele antrenate pe teritoriul Belarusului
Rusia susține că dezvoltă o platformă de transport deasupra reliefului, pentru deplasarea trupelor și armelor direct pe front
Acestea sunt armele care pot asigura victorii pentru Ucraina? SUA ar putea trimite sisteme GLSDB, capabile să lovească ținte la 150 de km
Inovație ucraineană: Pentru a putea bombarda Insula Șerpilor, ucrainenii au montat tunurile franceze Caesar pe șlepuri și au lovit direct de pe mare
Aurescu: Toți ochii vor fi ațintiți spre România. Alegerea Bucureștiului ca loc al ministerialei NATO - multiple semnificații
Primele reacții ale Moscovei, după momentele jenante de la summitul OTSC: ”Întotdeauna au existat încercări”
Rishi Sunak va spune că Marea Britanie va spori ajutorul acordat Ucrainei pentru întărirea apărării aeriene
Patriot a trecut un test esențial. Racheta PAC-3 MSE a fost decuplată de radarul de bază, fiind ghidată cu ajutorul altui sistem radar
Care mai e starea navei Amiral Kuznețov, singurul portavion al Rusiei? 7 ani de reparații pentru maximum 10 ani în serviciul de luptă
Ucraina cere rachete ATACMS care pot lovi la 300 km, dar rachetele reactive cu ghidare GPS pentru HIMARS pot fi mai importante
O zi în Ucraina echivalează cu o lună în Afganistan. Ucrainenii lansează atât de multe obuze încât duc producția occidentală în prag de criză
Rusia intră în iarna ucraineană cu echipamente din Iran. După ce a zdrobit armatele lui Napoleon în 1812 și a respins invazia din 1941, Generalul Iarnă abandonează Rusia
Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, la Palatul Cotroceni. Convorbiri tete-a-tete cu președintele Iohannis
Alexandru Micula, ambasadorul român de la Kiev: România se va implica în reconstrucția Ucrainei, prin proiecte UE și naționale
Kim Jong-un vrea să depășească SUA, Rusia și China. „Coreea de Nord - cea mai puternică forță nucleară din lume”
Macron, într-o vizită rară în SUA. Președintele francez și Joe Biden vor avea pe agendă „dosarul China”