Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Rușii se pregătesc de o nouă serie de atacuri asupra Ucrainei. Fiecare armată și corp de armată vor dispune de câte o brigadă grea de artilerie, dotată cu obuziere Pion, Malka și Tiulpan
Conflicte militare în defășurare
Data publicării:
Cotidianul rus Izvestia a informat, pe 29.11.2023, că, în cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse, a început formarea unor noi brigăzi de artilerie de putere mare. Acestea vor fi dotate cu tunuri Pion și Malka de calibru mare, precum și cu mortiere de tip Tiulpan. Prima unitate de acest fel, Brigada 17 Artilerie, a fost deja înființată în cadrul Corpului 3 Armată - Zaporojie. Mai multe astfel de formațiuni vor apărea în alte corpuri de armată și armate din zona operației militare speciale, până la sfârșitul anului.
2S7 Malka - Ministerul Apărării al F. Ruse / facebook
2S7 Malka - Ministerul Apărării al F. Ruse / facebook

Experții militari ruși apreciază faptul că o astfel de artilerie este necesară pentru spargerea apărării și lovirea zonelor din spatele dispozitivului inamicului, iar întărirea ei poate indica pregătirile pentru o intensificare a acțiunilor ofensive.

 

“Buchet” pentru distrugerea fortificațiilor

 

Surse din cadrul Ministerului rus al Apărării au declarat pentru Izvestia că a început formarea de noi unități de artilerie de mare putere ca parte a corpurilor de armată care operează în zona operației militare speciale. În special, se finalizează formarea Brigăzii 17 Artilerie, restul brigăzilor fiind în curs de înființare.

Potrivit interlocutorilor publicației, noile brigăzi vor include divizioane de tunuri grele 2S7 Pion și 2S7M Malka, de mortiere grele 2S4 Tiulpan, precum și unități de drone aeriene, ale căror misiuni vor consta în dirijarea și corecția focului pieselor de artilerie de mare putere.

Decizia de formare a brigăzilor de artilerie de mare putere a fost luată pe baza experienețelor obținute în timpul operației militare speciale. Acestea ar trebui să consolideze în mod substanțial puterea de foc a Forțelor Armate ale Federației Ruse.

Înaintea începerii operației militare speciale, armata rusă dispunea de o singură unitate militară de artilerie de mare putere. Este vorba despre Brigada 45 Artilerie, care face parte din Regiunea Militară Vest.

“Noile formațiuni vor asigura superioritatea artileriei noastre pe câmpul de luptă și vor juca un rol decisiv în timpul operațiunilor de spargere a apărării inamice”, a declarat pentru Izvestia expertul militar rus Viktor Murakhovsky.

“Acum este important să așteptăm până când soldații și ofițerii noștri vor stăpâni pe deplin noile tehnologii. Vom vedea în curând toată puterea instalațiilor de tip Malka și Tiulpan. Atunci când sunt întrebuințate aceste complexe este importantă utilizarea competentă și precisă a tuturor mijloacelor de cercetare de artilerie: radar, sunet, pasiv, aeropurtat, drone și altele. Artileria de mare putere nu poate exista fără indicarea țintelor, iar aceasta poate fi asigurată doar lucrând în contact strâns cu unitățile de cercetare. Este nevoie de timp pentru a practica interacțiunea într-o singură rețea”, a precizat Murakhovsky.

Expertul militar rus a remarcat faptul că artileria joacă acum un rol imens în operațiunile de luptă. Astfel, sistemele de artilerie de mare putere trebuie să asigure o înfrângere a apărării inamicului. Potrivit lui Murakhovsky, instalațiile Malka și Tiulpan se completează reciproc. Mortierul autopropulsat Tiulpan funcționează bine împotriva țintelor închise, din beton, a fortificațiilor din lemn și pământ și, în general, împotriva apărărilor bine echipate din punct de vedere genistic. Pe de altă parte, Malka joacă un rol important în lupta contrabaterie.

,,Raza lungă de tragere asigură capacitățile sale bune în lupta împotriva artileriei inamice. De asemenea, face posibilă distrugerea unor ținte importante pe toată adâncimea operațională a dispozitivului trupelor ucrainene. Numai loviturile masive și concentrate pot asigura acest lucru”, a adăugat Murakhovsky.

,,Unirea acestor mijloace în cadrul noilor brigăzi de artilerie grea va ajuta forțele de manevră să lanseze lovituri cu foc concentrat în punctul dorit de pe linia de contact de luptă”, a remarcat și expertul militar Yuri Lyamin.

,,Noile formațiuni vor trebui să pregătească terenul pentru trupele de asalt. Cu o linie de contact staționară, inamicul a reușit să stabilească poziții cu puncte de tragere bine echipate. Acestea trebuie distruse înainte de intrarea infanteriei. Acțiunile armelor sau bateriilor individuale vor ajuta puțin în acest caz”, a spus Lyamin.

De asemenea, expertul a semnalat și faptul că în cazul brigăzilor de artilerie va fi simplificată și procedura de aprovizionare. Astfel, va fi simplificată livrarea de muniție și piese de schimb pentru tunuri și mortiere.

 

De la Pion la Tiulpan

 

Armele de mare putere au fost folosite încă de la începutul operației militare speciale. Acestea au luat parte la distrugerea zonelor fortificate bine pregătite de la Azovstal din Mariupol, precum și la fabricile Zarya din Rubezhnoye și Azot din Severodonetsk. De asemenea, au ajutat la spargerea apărării inamicului în zona Popasnaya și Artemovsk.

În prezent, sunt întrebuințate aproape de-a lungul întregii linii de contact de luptă. Bătaia instalațiilor de artilerie permite disrtugerea unor obiective importante de pe malul stâng al Niprului.

Instalația de artilerie 2S7M Malka, cu calibrul de 203 milimetri, este una dintre cele mai puternice arme de câmp din lume. Tunul este instalat pe șasiul tancului T-80. Pion este versiunea anterioară a acestui sistem.

În procesul de tragere, Malka, la fel ca și Pion, poate întrebuința muniții perforante pentru beton, cu dispersie sau puternic explozive. Greutatea unui proiectil convențional este de 110 kilograme. Bătaia este de până la 50 de kilometri, iar cadența de tragere de 2,5 proiectile pe minut.

Malka, după ce a intrat în poziție, este capabil să tragă în șapte minute, iar Pion în 10 minute. Procedura inversă, adică transferul instalației de artilerie autopropulsată în poziția de marș, durează cinci minute pentru Malka.

În zona operației militare speciale, acest indicator a devenit deosebit de important. Schimbarea rapidă a pozițiilor de tragere permite evitarea focului de răspuns al inamicului.

De la începutul operației militare speciale, trupele ruse au primit tunuri Malka modernizate. Cu toate acestea, detaliile privind activitatea de actualizare a sistemului nu au fost dezvăluite.

Primul lot de mortiere 2S4 Tiulpan, cu calibrul de 240 de milimetri, a fost produs în 1969, iar doi ani mai târziu a fost adoptat de armată. Acesta este montat pe șasiu de tanc, fapt ce oferă echipajului o mobilitate ridicată.

În cadrul comenzilor de stat pentru apărare, începând din anii 2010, mortierele Tiulpan au fost dotate cu echipamente moderne de conducere și comunicații, fapt ce le permite să funcționeze într-un sistem tactic unificat. Completul de luptă al mortierului include 20 de mine puternic explozive, cu o greutate de 130 de kilograme, sau 10 mine activ-reactive, cu o greutate de 230 de kilograme. Bătaia este de 9 kilometri în cazul minelor convenționale și până la 19 kilometri în cazul minelor activ-reactive.

Arsenalul mortierului include și muniții cu dispersie și puternic explozive, dar și proiectile dirijate Daredevil. Pentru folosirea acestora, este necesară iluminarea țintei cu laser, care este făcută cu ajutorul avioanelor de cercetare sau dronele aeriene.

Anterior, unitățile de putere mare și speciale făceau parte din rezerva Înaltului Comandament Suprem al URSS și puteau întrebuința arme nucleare tactice.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Un roi de drone FPV, lansat de forţele ucrainene, a distrus mai multe vehicule blindate rusești ascunse într-o clădire (Foto/Video)
Cehia a instruit 4.000 de militari ucraineni în 2023 și continuă să acorde asistență militară Ucrainei
În timp ce România, deși aflată de partea bună a istoriei, ține la secret ajutorul militar acordat Ucrainei, un alt stat nordic anunță un pachet record
Operațiunea de distrugere a Hamas, în Fâșia Gaza, după masacrul fără precedent comis de gruparea teroristă în Israel. Photo source: IDF
EXCLUSIV
Israelienii au răspuns întrebării: Distrugerea totală a Hamas sau ostaticii? Hamas a întors planul IDF din 2005 de a părăsi Gaza definitiv
Zelenski spune că situația pe front e „extrem de dificilă”. Rusia profită de întârzierea ajutorului pentru Ucraina și atacă masiv
Rachetele ATACMS cu rază lungă de acțiune, tot mai aproape de a fi livrate Ucrainei: Administraţia Biden face demersuri pentru a debloca transferul
Intervenția militară a Israelului în Fâșia Gaza pentru distrugerea organizației teroriste Hamas. Foto: IDF
EXCLUSIV
Hamas e numărat la podea. Numărul batalioanelor rămase a fost dezvăluit, după ce Israelul distrus 19 batalioane în doar 4 luni
Trupele ruse de ocupaţie vor să înainteze în regiunea ucraineană Zaporojie (Foto/Video): Forţele ucrainene au zădărnicit o primă ofensivă rusă
Dezastru pentru aviația rusă: Ucraina doboară încă două Suhoiuri moderne, inclusiv Su-35, cel mai promovat avion. Bilanțul după 2 zile e crunt
”Donăm toată artileria noastră Ucrainei”, anunță premierul danez. Artileria rămâne cheia, dar Kievul își face partea și crește producția de muniții și drone
Pierderi "colosale" și "uluitoare" suferite de Rusia: Presa occidentală comentează cu privire la capturarea oraşului ucrainean Avdiivka de către trupele ruse
Medvedev spune că triada nucleară rusă e pregătită să lovească SUA într-un război total, dacă Rusia va fi împinsă din Ucraina
Progresul rușilor de pe frontul din Ucraina, ajutat și de întârzierea ajutorului militar din Occident (ISW). Putin a trimis la Avdiivka o cantitate ”nebună” de resurse
După retragerea trupelor ucrainene din Avdiivka, forţele ruse de ocupaţie au încercat un asalt asupra Robotyne (Foto/Video)
Comandant ucrainean: Am dat o luptă demnă în Avdiivka. Ne retragem pe poziții pregătite pentru a ne reîntoarce
A căzut Avdiivka, Ucraina a confirmat retragerea forțată de încercuire. Prima victorie majoră a ocupantului rus după Bahmut
Germania, al doilea stat care semnează un acord bilateral de securitate cu Ucraina. Urmează Franța
EXCLUSIV
Ambasadorul Israelului în România, dezvăluiri despre implicarea personalului UNRWA în masacru: Lideri importanți ai Hamas s-au infiltrat în Agenția ONU pentru refugiații palestinieni
Rușii, acuzați că au folosit fosfor la Avdiivka. Forțele ucrainene se retrag din poziția ”Zenith”, periferia sud-estică a localității. Zelenski: ”Principala armă a Ucrainei este armata”
Intervenția Israelului în Fâșia Gaza pentru eliminarea Hamas. Foto: IDF
EXCLUSIV
Ambasadorul Israelului în România explică de ce în ciuda sistemelor antitanc moderne din Gaza, numărul tancurilor Merkava pierdute e aproape egal cu zero
Rachetele rusești au zburat din nou deasupra Ucrainei. Loviturile au vizat obiective de infrastructură, inclusiv două aerodromuri din regiunile Harkov și Poltava
Șoigu cere modernizarea rapidă a ”sistemelor invincibile” Kinzhal, în baza lecțiilor învățate în timpul conflictului din Ucraina
Rusia a pierdut în Ucraina 3.000 de tancuri, dar industria e turată la maximum: Un nou lot de T-80BVM, cea mai nouă versiune a T-80, livrat
Germania și Franța au anunțat crearea „Coaliției de Apărare Aeriană” pentru Ucraina
Cad capete importante în Marina rusă: Comandantul Flotei din Marea Neagră ar fi fost demis, după lunga serie de pierderi navale. Nici adjunctul său nu se simte prea bine
Noul Comandant al Armatei ucrainene mizează totul pe Avdiivka: Sîrskîi a aruncat în luptă una dintre cele mai bune brigăzi ale sale pentru a ține Poarta Donbasului
Ucraina a interceptat jumătate din rachetele lansate de ruși în timpul nopții. Polonia a ridicat din nou în aer avioanele de vânătoare la frontiera ucraineană
Trupele ruse au lovit din nou ținte de pe teritoriul Ucrainei, de la Kiev la Lvov. Au fost vizate locații ale Forțelor Armate și întreprinderi industriale
Operațiunea din Gaza trebuie să se încheie, victimele sunt prea multe, este mesajul lui Macron pentru Netanyahu

Ştiri Recomandate

Un pilot român dezvăluie primul lucru pe care-l simți când treci de la MiG-21 LanceR la F-16. Toți piloții din prima serie de la Borcea au zburat deja pe F-uri
O dronă a Ucrainei a lovit în partea de nord a orașului rusesc Sankt Petersburg
Un alt Su-34 a fost doborât, Rusia ajungând la 25% din flotă pierdută. Cum se explică faptul că simultan mai pică și câte un Su-35
Rusia se scufundă în dictatură și represiune. Curtifan compară asasinarea lui Nemțov (2015) în fața Kremlinului și asasinarea lui Navalnîi
Rușii spun că au respins un atac asupra Podului Crimeei. Ucrainenii pun presiune pe apărarea rusă cu Storm Shadow și drone momeală ADM-160 MALD
Cele 4 avioane Gripen, justificarea Ungariei în fața Rusiei pentru decizia de a spulbera o neutralitate istorică
„Fără război!” O înmormântare-reper pentru istoria Rusiei, transformată în cel mai amplu protest de la începutul războiului; mii de persoane au participat
Senatul SUA aprobă vânzarea F-16 către Turcia
Avioane de luptă franceze Rafale ajung în România pentru manevre cu F-16 românești. Franța contribuie și la apărarea antiaeriană a României
Șeful Pentagonului: Dacă câștigă în Ucraina, Rusia nu se va opri, iar NATO va fi atrasă în război. Propaganda, la Moscova: Acum toată lumea vede că Washingtonul e agresorul
Putin blufează când amenință cu arma nucleară? Liderul de la Kremlin vrea să ne intimideze, spune secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană
Israelul demontează cu materiale video acuzele Hamas despre deschiderea focul asupra convoiului umanitar. Mai mult, tancurile Merkava s-au retras când situația a degenerat
Când nu le pierd pe front, rușii își distrug singuri echipamentele: Sistemul antiaerian Pantsir-S1 s-a răsturnat în timp ce rula pe șosea
”În anii 90, făceau 760.000 de bucăți pe an”. Balcanii pot salva Ucraina. În Bosnia și Herțegovina se poate produce muniție pe bandă rulantă
1 milion de drone pe an s-a dovedit a fi un obiectiv mai mult decât realizabil: 200.000 de drone au fost fabricate deja în Ucraina în numai 2 luni
Pentagonul: Fără ajutorul SUA, Ucraina va fi dezavantajată în ceea ce privește artileria și apărarea aeriană
Finlanda nu impune restricții în ceea ce privește utilizarea de către Ucraina a armelor transferate
Forțele Aeriene Ucrainene au lovit un post de comandă al trupelor ruse, utilizând o bombă ghidată JDAM (Video)
Mark Galeotti: Macron i-a oferit lui Putin un „cadou propagandistic”, deoarece a întărit narațiunea că Rusia luptă în general cu Occidentul, nu cu Ucraina
Noua fregată a SUA USS Constellation va dispune de sonar de ultimă generație CAPTAS-4 de la Thales. Livrarea primului sistem, realizată cu succes
Pentru a-l opri pe Putin, se ia în considerare "totul". După Franța și Olanda, Estonia nu exclude trimiterea de trupe în Ucraina
Cehii vor moderniza avioanele de vânătoare JAS-39 Gripen închiriate din Suedia. Acestea vor putea folosi arme destinate aeronavelor de tip F-35
Un grup de hackeri a dezvăluit noi detalii despre cum sunt produse dronele ruseşti Orlan-10 (Foto): Unele componente provin de la companii din Germania şi Elveţia
Macron își menține comentariile privind desfășurarea trupelor în Ucraina. ”Fiecare cuvânt a fost atent cântărit, gândit și măsurat”
Rușii vor să reia producția de avioane A-50 după ce Ucraina le-a decimat flota și spun că au cereri și pentru export în ciuda celor două AWACS doborâte
Grupul de Luptă al NATO din România condus de Franța crește la nivel de brigadă. Tancuri Leclerc și obuziere Caesar vor fi dislocate în România
Rusia va crește producția de proiectile la 4,5 milioane de unități pe an (serviciile ucrainene)
HIMARS e încă eficient în Ucraina: Pierderi grele rusești departe de linia frontului, după trei lovituri ucrainene trase la indigo
Germania și Austria vor achiziționa câteva zeci de sisteme antiaeriene Skyranger 30
Vladimir Putin amenință NATO cu războiul nuclear. Polonia a spus de acum câteva zile cum va răspunde amenințărilor. ”Nu vom mai fi niciodată o colonie rusă”
Se caută o alternativă la podul Crimeei (Foto/Video): Rusia construiește o cale ferată militară pe fondul riscurilor legate de efectuarea unor noi atacuri din partea ucrainenilor
Rusia ar fi utilizat un avion Su-57 lângă Luhansk pentru misiuni de atac asupra poziţiilor ucrainene: Informaţiile lansate de ruşi au un mare semn de întrebare
pixel