Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Serbia a secretizat acordul cu Rusia privind livrarea a 30 de tancuri
Ministerul Apărării din Serbia a declarat că contractul pentru achiziționarea a 30 de tancuri din Rusia este confidențial și că detaliile transferului propus nu pot fi făcute publice fără acordul Moscovei, relatează Balkan Insight.

„Nu putem furniza informații și răspunsuri la întrebări, deoarece datele solicitate sunt confidențiale, ceea ce înseamnă că acestea au fost transferate Republicii Serbia cu obligația de a le păstra în secret", se arată în răspunsul Ministerului la solicitarea publicației, potrivit paginaderusia.

„Autoritățile relevante vor informa publicul la timpul potrivit despre detaliile acestei tranzacții legale, în măsura în care aceste informații corespund acordului celeilalte părți contractante și în măsura în care ele poate fi dezvăluite", a adăugat Ministerul.

Informațiile despre livrările de tancuri ruseşti Serbiei au apărut pentru prima dată în iulie, când ambasadorul Serbiei la Moscova a declarat că România încalcă Convenția Dunării privind transportul maritim, nepermiţând transportul de echipament militar pe fluviu.

Ambasadorul rus a remarcat că nava interzisă de Bucureşti transporta 30 de tancuri T-72 modernizate și 30 de vehicule blindate BRDM-2, pe care, potrivit acestuia, Rusia le-a donat Serbiei în urmă cu câțiva ani.

Cu toate acestea, 10 BRDM-2 au fost livrate ulterior cu avionul, în ciuda faptului că România a refuzat tranzitul prin Dunăre din cauza sancțiunilor internaționale împotriva Moscovei.

În Occident, există temeri că Moscova ar putea împinge Serbia într-un alt război balcanic, în special împotriva fostei provincii Kosovo, care și-a declarat independența în 2008.

Ştiri Recomandate

Rusia, o putere militară susţinută cu bani de către China
Pentagonul dispune de o strategie care îi permite să distrugă sistemul de apărare aeriană al Rusiei din Kaliningrad
Rusia își extinde flota de spărgătoare de gheață
Donald Trump anunţă cele mai dure sancţiuni contra Iranului
Rusia a lansat mari manevre militare anuale, care mobilizează 128.000 de militari
Polonia intenționează să folosească o armată de partizani voluntari, în cazul unui război cu Rusia
Suedia şi Norvegia se vor alătura Iniţiativei Europene de Intervenţie, proiectul sponsorizat de Franța și de Emmanuel Macron
India a primit al doilea submarin din clasa Scorpene