Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Serbia a secretizat acordul cu Rusia privind livrarea a 30 de tancuri
Ministerul Apărării din Serbia a declarat că contractul pentru achiziționarea a 30 de tancuri din Rusia este confidențial și că detaliile transferului propus nu pot fi făcute publice fără acordul Moscovei, relatează Balkan Insight.

„Nu putem furniza informații și răspunsuri la întrebări, deoarece datele solicitate sunt confidențiale, ceea ce înseamnă că acestea au fost transferate Republicii Serbia cu obligația de a le păstra în secret", se arată în răspunsul Ministerului la solicitarea publicației, potrivit paginaderusia.

„Autoritățile relevante vor informa publicul la timpul potrivit despre detaliile acestei tranzacții legale, în măsura în care aceste informații corespund acordului celeilalte părți contractante și în măsura în care ele poate fi dezvăluite", a adăugat Ministerul.

Informațiile despre livrările de tancuri ruseşti Serbiei au apărut pentru prima dată în iulie, când ambasadorul Serbiei la Moscova a declarat că România încalcă Convenția Dunării privind transportul maritim, nepermiţând transportul de echipament militar pe fluviu.

Ambasadorul rus a remarcat că nava interzisă de Bucureşti transporta 30 de tancuri T-72 modernizate și 30 de vehicule blindate BRDM-2, pe care, potrivit acestuia, Rusia le-a donat Serbiei în urmă cu câțiva ani.

Cu toate acestea, 10 BRDM-2 au fost livrate ulterior cu avionul, în ciuda faptului că România a refuzat tranzitul prin Dunăre din cauza sancțiunilor internaționale împotriva Moscovei.

În Occident, există temeri că Moscova ar putea împinge Serbia într-un alt război balcanic, în special împotriva fostei provincii Kosovo, care și-a declarat independența în 2008.

Ştiri Recomandate

Rusia a simulat un atac asupra Odesei şi suplimentează numărul rachetelor "Kalibr" în Crimeea
Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, a vizitat intempestiv Batalionul 17 Vânători de Munte
Adjunctul ISIS a fost arestat în Ucraina
Modernizarea sistemelor informatice ale forţelor armate americane. Pentagonul, prins la mijloc în scandalul JEDI
Lituania şi Norvegia au făcut un schimb de spioni cu Rusia la frontiera ruso-lituaniană
NATO se confruntă cu ameninţări în materie de securitate cibernetică din partea Chinei
Război Libia. Statele Unite i-au cerut mareșalului Khalifa Haftar să stopeze ofensiva spre Tripoli
Ayatollahul Ali Khamenei: "A cere eliminarea statului Israel nu înseamnă eliminarea poporului evreu"