Imediat după ce trupele ucrainene au debarcat pe Insula Șerpilor recent abandonată de militarii ruși, pe stâncă a fost ridicat drapelul ucrainean. Imagini recente și un material video au fost postate pe contul oficial de Telegram al Forțelor Armate ale Ucrainei (StratCom).
scris de
Cătălin Costea
Foto: Ministerul Apărării din Ucraina
Pe 4 iulie, s-a informat oficial că trupele ucrainene au readus Insula Șerpilor sub controlul Ucrainei, mesajul fiind transmis de Natalia Humeniuk, șefa centrului de presă al Forțelor de Apărare din sudul Ucrainei, în timpul unui briefing.
Ocupantul rus a părăsit Insula Șerpilor după o acțiune militară reușită a Ucrainei
Trupele ruse au părăsit Insula Șerpilor pe 30 iunie. Forțele Armate ucrainene au susținut că acest lucru s-a întâmplat ca urmare a unei operații militare reușite, în care unitățile de rachete și artilerie ucrainene au supus unui foc constant forțele și mijloace ruse de pe insulă.
Pe 1 iulie, la doar o zi după retragere, forțe aeriene ruse au lansat un atac aerian asupra insulei folosind două avioane Su-30 VKS care au decolat de la baza aeriană din Belbek (Peninsula Crimeea).
Deja pe 3 iulie au apărut fotografii cu retragerea forțelor ruse de pe Insula Șerpilor, din imagini rezultând că pentru transportul militarilor au fost folosite elicoptere Mi-8/17 și Mi-24/35.
Un sistem de apărare antiaeriană Pantsir-S1 și un radar P-18, abandonate de ruși
Potrivit ucrainenilor, grăbiți să se retragă cât mai repede, rușii au lăsat pe insulă un sistem de apărare antiaeriană Pantsir-S1 și un radar P-18 (de gamă metrică, utilizat pentru supravegherea aeriană, descoperirea și urmărirea țintelor aeriene).
Informațiile despre distrugerile semnificative provocate forțelor ruse de pe Insula Șerpilor au apărut încă din 21 iunie. La acel moment, Comandamentul Operațional „Sud” al armatei ucrainene informa că, în urma folosirii “diverselor forțe șii mijloace” forțele ruse au suferit pierderi semnificative. Ulterior, același comandament anunța că peste 10 lovituri au fost executate asupra insule pe 27 iunie.
În materialele informative postate de Forțele Armate ucrainene se arată cum au lovit insula folosind drone Bayraktar TB-2, dar și tunurile autopropulsate autohtone 2S22 „Bogdana” de 155 mm.
În pofida faptului că Federația Rusă neagă acest lucru, e foarte probabil ca retragerea trupelor de pe Insula Șerpilor să se fi datorat și introducerii în luptă, de către Ucraina, a sistemelor de tip HIMARS și Harpoon pe care le-a primit recent.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Alexei Arestovici, unul dintre cei mai apropiați consilieri ai președintelui Volodimir Zelenski, a precizat după ce a demisionat că o victorie a Ucrainei împotriva Rusiei e „puțin probabilă”. Desigur, se naște întrebarea ce înseamnă pentru Ucraina victoria.
Viaceslav Şapovalov a demisionat din funcţia de ministru adjunct al apărării de la Kiev, cererea de demisie fiind aprobată deja de către şeful Ministerului Apărării, ministrul Oleksi Reznikov.
În pofida faptului că renunțarea la neutralitate a Chișinăului e un proces dificil și complex ce implică inclusiv modificări constituționale, aluziile președintelui Maia Sandu cu privire la aderarea Republicii Moldova la NATO au stârnit amenințări la Moscova.
Ucrainenii cer de foarte mult timp rachete cu rază lungă de acțiune care să poată lovi ținte cât mai îndepărtate în adâncimea frontului. Până în prezent sistemele HIMARS care s-au dovedit a fi cu adevărat cruciale pentru Ucraina, au lovit chirurgical ocupantul rus.
A trecut aproape un an de când Federația Rusă a lansat invadarea brutală a Ucrainei, declanșând prima criză majoră de securitate după cel de-al Doilea Război Mondial și primul război de cucerire pe care l-a vazut Europa în ultimele decenii.
Ocupantul rus a încercat să efectueze o operațiune pe Insula Potemkin pe Nipru. Anunțul a fost făcut de către Comadamentul Operațional „Sud” al Ucrainei.
Ucraina e în goană după tancuri. După ce a primit tancuri de producție sovietică de la aliații NATO, Kievul a accelerat pedala și solicită tot mai vocal tancuri occidentale pentru a reuși să respingă ocupantul rus și să-și elibereze teritoriile. De partea cealaltă Rusia pierde tancuri pe bandă rulantă de aproximativ 12 luni în Ucraina, dar rămâne periculoasă.
Subiectul controversat al transferului de rachete cu rază lungă de acțiune de tip ATACMS (cu rază de 300 km) în Ucraina a fost abordat de către oficialii americani.
Germania pregătește pentru această primăvară un pachet de ajutor pentru apărarea Ucrainei în valoare de un miliard de euro. Tot azi, ministrul Apărării al Germaniei a anunțat că Berlinul va face un audit al tancurilor Leopard 2. Amintim că la Ramstein nu s-a luat nicio decizie privind trimiterea de tancuri Leopard 2 în Ucraina.
Ţările care sprijină Ucraina trebuie să se concentreze nu doar pe a trimite noi arme Kievului, ci şi pe furnizarea muniţiei pentru sistemele mai vechi şi pe sprijin în mentenanţa acestora, a declarat vineri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, potrivit Agerpres, care citează Reuters.
Politico a dezvăluit că în următorul pachet de ajutor militar din partea Statelor Unite, Ucraina va primi rachete GLSDB cu rază lungă de acțiune, capabile să lovească ținte la o distanță de până la 150 km.
La Moscova, capitala Rusiei, armata rusă a început să instaleze sisteme de rachete sol-aer pe cele mai importante clădiri din centrul orașului. Pe 19 ianuarie, locuitorii din zonă au surprins momentul în care un sistem de rachete sol-aer cu rază medie de acțiune Pantsir-S1 a fost montat pe clădirea Ministerului rus al Apărării, aflată la adresa Frunzenskaia Naberezhnaia nr. 22, Moscova.
Statele Unite au anunţat o nouă tranşă de ajutor militar pentru Ucraina în valoare totală de 2,5 miliarde de dolari, în special cu sute de vehicule blindate de diferite tipuri, dar fără tancuri grele Abrams, notează Agerpres, care citează AFP. Vorbim însă de vehicule de luptă Bradley, dar și blindate Stryker.
Înainte de reuniunea crucială de la Ramstein, care va avea loc vineri 20 ianuarie, ministrul Apărării de la Berlin a făcut câteva declarații interesnate cu privire la livrarea de tancuri Leopard 2.
Producătorul german de arme Rheinmetall este gata să transfere peste 100 de tancuri de luptă Leopard 1, Leopard 2 și British Challenger 1 în Ucraina, dacă va primi aprobarea german.
La reuniunea de la Ramstein va lua parte şi ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr. Ministrul s-a arătat optimist că Occidentul va continua să ajute Ucraina, scrie Rador.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat joi că Moscova va face tot posibilul pentru a 'trezi la realitate' Uniunea Europeană şi NATO, pe care le acuză că vor să slăbească şi să învingă Rusia, informează Agerpres, care citează Reuters. Lavrov a făcut declarațiile în aceeași zi în care fostul președinte Dmitri Medvedev a atenționat că o înfrângere a Rusiei în Ucraina ar putea duce la un război nuclear.
Şeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a recunoscut într-un mesaj publicat joi de serviciul său de presă că soldaţii săi "au ce învăţa" de la armata ucraineană, transmite Agerpres, care citează AFP.
Militarii ucraineni, care lupta pentru apărarea oraşului Bahmut, au învins mai multe detașamente de asalt ale forţelor ruse de ocupaţie. Treizeci și cinci de mercenari ruși, aflaţi în apropiere de Soledar, au încercat să atace pozițiile forţelor armate ucrainene, dar au fost atacaţi de Brigadă 45 de artilerie a armatei ucrainene.
Cancelarul german Olaf Scholz este dispus să permită ca tancurile de luptă Leopard să fie livrate Ucrainei în anumite condiţii, potrivit informaţiilor apărute miercuri în presa germană, informează dpa.
Letonia va oferi Ucrainei un nou pachet de asistență militară, care va include sistemele portabile de apărare antiaeriană (MANPADS) Stinger, elicoptere, arme de calibru mic și drone, se precizează într-un comunicat publicat pe site-ul Ministerului Apărării din Letonia.
Mai multe persoane au fost arestate marţi, la Moscova, în timp ce încercau să depună flori în memoria celor cel puţin 45 de persoane ucise în atacul rusesc cu rachete asupra oraşului ucrainean Dnipro, potrivit unor activişti pentru drepturi civile, informează Agerpres, care citează DPA.
Generalul (r) Cristian Barbu, fost rector al Academiei Tehnice Militare, a explicat ce ar însemna pentru Ucraina primirea de tancuri germane moderne Leopard 2, dar atrage atenția că pentru a împinge o linie atât de uriașă a frontului e nevoie de mii de blindate, nu doar tancuri.
Apar informații interesante cu privire la sprijinul pe care l-a primit Ucraina în primele zile ale invaziei ruse declanșată pe 24 februarie 2022. Iar dacă tehnica militară s-a dovedit crucială în etapele ulterioare ale conflictului, cu precădere armamentul american, surpriza vine de la statele din regiune, printre care Bulgaria și România, care au ajutat Ucraina să reziste în primele zile ale invaziei.
Optsprezece persoane si-au pierdut viata, inclusiv ministrul ucrainean de interne, după ce un elicopter in care se aflau s-a prăbușit lângă o grădiniță dintr-o suburbie estică a Kievului, capitala Ucrainei.
Ucraina ar putea primi mai multe sisteme Patriot, Olanda ar putea foarte bine să se alăture deciziei Statelor Unite și a Germaniei de a oferi Ucrainei sisteme de rachete sol-aer Patriot, relatează Bloomberg, care citează surse oficiale, potrivit cărora guvernul olandez ar trebui să ia în curând o decizie privind consolidarea Forțelor Armate Ucrainene cu sistemul de rachete antiaeriene Patriot.
Federația Rusă susține, fără să prezinte argumente concrete, că atacul Armatei ruse nu este responsabil de distrugerea unui bloc de locuințe (atac soldat cu zeci de morți), ci de vină este o rachetă de apărare aeriană a Ucrainei.
Polonia a oferit deja Ucrainei peste 260 de tancuri T-72, în diferite configuraţii, a precizat președintele polonez Andrzej Duda în cadrul panelului de discuții "Apărarea Europei" din cadrul Forumului Economic Mondial (WEF) de la Davos, transmite agenţia ucraineană de presă Ukrinform.
Consilierul prezidenţial ucrainean Oleksii Arestovici şi-a înaintat demisia marţi, după criticile aspre stârnite de afirmaţiile sale în care sugera că racheta rusească ce a ucis cel puţin 41 de oameni în oraşul ucrainean Dnipro a fost doborâtă de Ucraina, informează Reuters.
Infanteria Marină a Statelor Unite (United States Marine Corps, USMC) a activat o nouă bază militară americană pe insula strategică Guam din vestul Pacificului. Denumită Camp Blaz, baza este prevăzută să deservească aproximativ 5.000 de pușcași marini, timp de aproximativ 70 de ani, în contextul situației tot mai tensionate generate de creșterea nivelului de asertivitate al Chinei în această regiune.
Se vorbește tot mai des în ultima vreme de transferul de avioane de luptă către Ucraina, nu doar la nivel de oficiali, cât și la nivelul producătorului Lockheed Martin. Transferul de avioane a fost readus în spațiul public de oficiali ucraineni încurajați de livrările de tancuri de luptă grele occidentale.
Premierul Mateusz Morawiecki a declarat joi pentru postul francez LCI că guvernul polonez consideră că NATO ar trebui să fie mai îndrăzneaţă, iar dacă alianţa ar decide să trimită avioane de luptă Ucrainei, Varşovia ar vota în favoarea acestui lucru, informează Agerpres, care citează DPA.
Pe 26 ianuarie, în prima parte a zilei, forțele ruse au lansat 55 de rachete de diferite tipuri asupra Ucrainei, din aer, de pe aeronave Tu-95, Su-35, MiG- 31K și de pe navele desfășurate în largul Mării Neagre, după cum a declarat comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, generalul Valeri Zalujni.
Administrația Biden a anunțat joi o serie de noi sancțiuni și măsuri suplimentare care vizează aşa-zisa companie militară privată rusă (PMC) Wagner Group, afirmând că aceasta este implicată într-un "model continuu de activități criminale grave" în Ucraina, Republica Centrafricană și Mâli. De asemenea, Statele Unite ale Americii au desemnat oficial Wagner Group drept "organizaţie criminală transnaţională" şi a blocat activele acesteia din SUA, pentru ajutorul pe care i-l acordă armatei ruse în războiul din Ucraina.
Președintele SUA, Joe Biden, ia în considerare ca luna viitoare să efectueze o vizită o ficiala în Europa, care să coincidă cu data la care se împlineşte un an de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, au precizat trei oficiali americani pentru presa americană. Pentru efectuarea acestei vizite sunt luate în considerare mai multe state, inclusiv Polonia, au declarat doui dintre oficiali.
Ministrul slovac al apărării, Jaroslav Naď, a declarat, pe 26.01.2023, că Ucraina intenționează să încheie un nou contract cu Slovacia pentru furnizarea unui alt lot de obuziere autopropulsate pe roți de tip Zuzana 2, cu calibrul de 155 de milimetri.
Marea Britanie speră că tancurile Challenger 2 vor ajunge în Ucraina la sfârșitul lunii martie. Acest lucru a fost declarat joi de către adjunctul secretarului britanic al apărării Alex Chalke, relatează Reuters.
Pe măsură ce aliații occidentali își intensifică livrările de armament către Ucraina, Elveția dezbate relaxarea reglementărilor sale stricte privind reexportul armamentului de producție proprie pentru a permite livrarea acestuia către unele state aflate în conflict, în anumite circumstanțe.
Războiul din Ucraina a resetat relațiile de putere la nivel global, dar în mod special în regiunea Europei, lucru remarcat și în analiza prestigioase publicații americane New York Times.
Potrivit directorului companiei americane Lockheed Martin, Frank John, deși compania nu participă în mod direct la negocierile privind o posibilă furnizare de avioane de luptă către Ucraina, aceasta a fost implicată în numeroase discuții cu anumite state care iau în considerare posibilitatea de a ajuta Kievul cu avioane F-16.
Turcia modernizează 280 de tancuri Leopard 2A4 aflate în serviciul forțelor terestre turce, precizează ziarul turc Savunma SanayiST. Tancurile modernizate vor primi un kit suplimentar de protecție T1, sisteme electronice moderne și un sistem de control al focului modernizat.
Bogdan Aurescu îi va primi vineri, pe ministrul afacerilor externe din Republica Franceză, Catherine Colonna, și pe ministrul afacerilor externe al Regatului Țărilor de Jos, Wopke Hoekstra, cu ocazia vizitei pe care cei doi omologi o efectuează în România.
Forțele pentru Operaţii Speciale ale armatei ucrainene au desfășurat o misiune în partea ocupată de ruşi a regiunii Herson. În noaptea de 23 spre 24 ianuarie, o unitate specială a Forţelor Armate Ucrainene a efectuat o incursiune în spatele liniilor inamice în zona Nova Kakhovka. Din câte se pare, ținta forțelor speciale a fost postul de comandă al armatei ruse din Herson.
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, în timpul unei misiuni, au descoperit pe plaja din zona localităţii Sfântu Gheorghe o mină marină, fiind declanşate procedurile specifice în astfel de cazuri.
Finlanda încearcă să se țină de înțelegerea încheiată la Summitul de la Madrid și eliberează prima licență comercială de export de material militar către Turcia din 2019 încoace.
Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, şi-a exprimat „speranţa” că Europa va reuşi ''să-şi recapete suveranitatea'' în viitor şi a acuzat elitele europene că apără interesele unor terţe ţări, în loc să apere interesele naţionale, transmite Agerpres, citând agenția EFE. Președintele Rusiei s-a axat pe Germania, stat despre care spune că e sub „ocupație americană”.
Vestea că tancuri occidentale moderne precum Leopard 2 germane și Abrams americane vor ajunge în Ucraina nu a fost primită prea bine în Rusia, chiar dacă există numeroase controverse cu privire la numărul de tancuri de care Ucraina are nevoie ori de momentul în care acestea vor ajunge pe front.
Forțele armate canadiene iau în considerare posibilitatea de a trimite tancuri Leopard în Ucraina și determină în prezent cantitatea de echipamente pe care o pot furniza.
În zilele de 26-27 ianuarie 2023, are loc, la Stockholm, o reuniune informală a Consiliului Justiţiei şi Afaceri Interne al Uniunii Europene, sub egida preşedinţiei suedeze a Uniunii, informează Agerpres, care citează Consiliul European. Este prima şedinţă a miniştrilor de justiţie şi interne din Uniunea Europeană, după reuniunea din 8-9 decembrie 2022, în cadrul căreia România şi Bulgaria au primit un vot negativ în privinţa aderării la zona de liberă circulaţie Schengen.
În dimineața zilei de 26.01.2023, Forțele Armate ale Federației Ruse au declanșat un nou atac masiv cu rachete de croazieră asupra teritoriului Ucrainei. Aceasta au întrebuințat, în special, rachete de croazieră cu bazare aeriană și navală. Pe întreg teritoriul ucrainean, au fost declanșate, progresiv, alerte aeriene, care avertizează asupra atacurilor cu rachete rusești.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut miercuri aliaţilor săi occidentali rachete cu rază lungă de acţiune, precum şi avioane de luptă, după unda verde de la Washington şi Berlin pentru trimiterea de tancuri grele Kievului la capătul unor discuţii acerbe, informează Agerpres, care citează AFP.
Administrația președintelui american Joe Biden va trimite 31 de tancuri M1 Abrams în Ucraina, ca parte a unui nou pachet de asistenţă militară de securitate în valoare de 400 de milioane de dolari, a precizat Joe Biden. Înaintea anunțului președintelui, jurnalistul Jordan Fabian de la Bloomberg, citând două surse guvernamentale americane, vorbise și el de minumum 30 de tancuri.
Sikorsky livrează al 5.000-lea "Hawk", subliniind versatilitatea și viitorul elicopterului emblematic. STRATFORD, Connecticut Sikorsky, parte a companie Lockheed Martin, a livrat vineri , 20 ianuarie 2023, cel de-al 5.000-lea elicopter în varianta "Hawk", un UH-60M Black Hawk destinat armatei SUA.
Ministrul spaniol al Apărării, Margarita Robles, a declarat miercuri că Madridul este deschis să furnizeze Ucrainei tancuri Leopard 2 de fabricație germană, după ce Germania a fost de acord că statele care deţin tancuri de provenienţa germană să le poate oferi forţelor armate ucrainene.
Muniția termobarică e un subiect foarte controversat în contextul în care utilizarea bombelor cu dispersie de către Armata rusă a fost intens criticată.
Germania face ceea ce este ''necesar'' pentru a susţine Ucraina prin autorizarea livrării unor tancuri Leopard, dar doreşte să împiedice o "escaladare către un război între Rusia şi NATO", a declarat miercuri cancelarul german Olaf Scholz, după anunţul privind transferul a 14 tancuri Leopard 2 către Ucraina, potrivit agenţiilor DPA şi AFP.
Forțele Armate ale Ucrainei s-au retras complet din orășelul Soledar, regiunea Donețk, potrivit purtătorului de cuvânt al Grupului ucrainean de Luptă Est, Serghei Cerevati.