Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
DCNewsTV.ro -  Live  |  Video  |  Înregistrări
Submarinul nuclear rusesc K-44 'Ryazan' a ratat lansarea unei rachete R-29R. Incidentul s-a petrecut sub ochii lui Putin
21 oct 2019 / 12:20
Un incident cu o rachetă s-a produs săptămâna trecută în cursul unor exerciţii strategice de comandament şi stat major 'Grom-19' ale forţelor Rusiei, a căror etapă finală a fost supervizată joi de însuşi preşedintele rus Vladimir Putin.
Submarinul nuclear rusesc Ryazan, sursă foto: Ministerul Apărării din Rusia

Submarinul nuclear rusesc K-44 'Ryazan', care face parte din Divizia 28-a de submarine a Flotei Rusiei din Pacific, a lansat la 17 octombrie o singură rachetă balistică intercontinentală de tipul R-29R asupra unei ţinte situate pe poligonul 'Cija' (Marele Nord rus) şi nu două, aşa cum a anunţat Evgheni Ilin, şeful interimar al Direcţiei principale pentru cooperare internaţională din cadrul Ministerului Apărării.

A doua rachetă de acelaşi tip nu a mai putut fi lansată, submarinul întorcându-se la bază cu ea la bord, potrivit Vedomosti.

Ministerul Apărării anunţase joi că submarine ale flotei ruse au lansat rachete balistice din Marea Barents, în Arctica, şi din Marea Ohoţk, în Extremul Orient rus. 'Toate rachetele şi-au atins ţintele", a dat asigurări ministerul, citat joi seara de AFP, potrivit Agerpres.

 

Problema a fost la mecanismul de lansare al submarinuluiDeşi R-29R, de concepţie sovietică, este considerată o rachetă învechită, nu ea ar fi fost problema, ci unele mecanisme din sistemul de lansare al submarinului, care este la fel de uzat moral şi tehnic, conform surselor citate de Vedomosti.

O comisie de anchetă, din componenţa căreia fac parte reprezentanţi ai comandamentului Flotei ruse din Pacific, ai Statului Major al marinei ruse şi experţi din industria de apărare, a fost creată ad-hoc pentru a elucida cauzele pentru care racheta nu a putut fi lansată.

La solicitarea 'Vedomosti' în legătură cu acest incident, Ministerul rus al Apărării nu a răspuns vineri.

Submarinul 'Ryazan' este ultimul submersibil de acest tip aflat încă în serviciu, după ce a fost dat în exploatare în 1977.

 

Racheta R-29R era în serviciul Rusiei de 40 de aniPotrivit ziarului citat, nici racheta balistică R-29R a cărei lansare a eşuat nu este una nouă, fiind în serviciu de 40 de ani. Lansarea de săptămâna trecută era destinată să demonstreze conducerii de la Moscova că durata de viaţă a acesteia poate fi prelungită.

Deşi se laudă cu un arsenal strategic de ultima oră, autorităţile ruse se bazează în cea mare parte pe vechiul armament, moştenit din epoca sovietică, acesta fiind în prezent adaptat şi îmbunătăţit, conform experţilor militari independenţi de la Moscova.

Conform mass-media ruse, la manevrele de săptămâna trecută au participat 12.000 de militari şi au fost lansate 16 rachete balistice şi de croazieră de triada nucleară rusă la sol, în aer şi pe mare.

În cadrul acestor manevre, conducerea militară rusă planificase să verifice nivelul de coordonare în utilizarea forţelor nucleare strategice, conform Vedomosti.

Ştiri Recomandate

SUA confirmă: 'Un test nuclear ar putea avea loc în următoarele luni'. Avertisment pentru Rusia și China
F-35: Flota Norvegiei, din ce în ce mai puternică. Încă trei aeronave au aterizat în țara scandinavă
Igor Dodon, Președintele R. Moldova și Ion Chicu, premierul moldovean. Sursă foto: Guvernul Republicii Moldova
EXCLUSIV
Morari: Un consilier al premierului Chicu mi-a dat de înțeles că urmează tăvălugul
O nouă ofensivă împotriva lui Haftar? Expert militar: „Turcia a decis să meargă până la capăt”
Rusia dezvoltă un nou vehicul blindat, Mars-2000
OMS nu pierde timpul după decizia lui Trump. Fundație proprie pentru a atrage fonduri private
Angela Merkel și premierul Ludovic Orban au purtat discuții cu caracter strategic și economic
Violențe la Hong Kong, sute de arestări. Pompeo: Hong Kong-ul nu mai are o mare autonomie față de China