Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Submarinul nuclear rusesc K-44 'Ryazan' a ratat lansarea unei rachete R-29R. Incidentul s-a petrecut sub ochii lui Putin
Un incident cu o rachetă s-a produs săptămâna trecută în cursul unor exerciţii strategice de comandament şi stat major 'Grom-19' ale forţelor Rusiei, a căror etapă finală a fost supervizată joi de însuşi preşedintele rus Vladimir Putin.
Submarinul nuclear rusesc Ryazan, sursă foto: Ministerul Apărării din Rusia

Submarinul nuclear rusesc K-44 'Ryazan', care face parte din Divizia 28-a de submarine a Flotei Rusiei din Pacific, a lansat la 17 octombrie o singură rachetă balistică intercontinentală de tipul R-29R asupra unei ţinte situate pe poligonul 'Cija' (Marele Nord rus) şi nu două, aşa cum a anunţat Evgheni Ilin, şeful interimar al Direcţiei principale pentru cooperare internaţională din cadrul Ministerului Apărării.

A doua rachetă de acelaşi tip nu a mai putut fi lansată, submarinul întorcându-se la bază cu ea la bord, potrivit Vedomosti.

Ministerul Apărării anunţase joi că submarine ale flotei ruse au lansat rachete balistice din Marea Barents, în Arctica, şi din Marea Ohoţk, în Extremul Orient rus. 'Toate rachetele şi-au atins ţintele", a dat asigurări ministerul, citat joi seara de AFP, potrivit Agerpres.

 

Problema a fost la mecanismul de lansare al submarinuluiDeşi R-29R, de concepţie sovietică, este considerată o rachetă învechită, nu ea ar fi fost problema, ci unele mecanisme din sistemul de lansare al submarinului, care este la fel de uzat moral şi tehnic, conform surselor citate de Vedomosti.

O comisie de anchetă, din componenţa căreia fac parte reprezentanţi ai comandamentului Flotei ruse din Pacific, ai Statului Major al marinei ruse şi experţi din industria de apărare, a fost creată ad-hoc pentru a elucida cauzele pentru care racheta nu a putut fi lansată.

La solicitarea 'Vedomosti' în legătură cu acest incident, Ministerul rus al Apărării nu a răspuns vineri.

Submarinul 'Ryazan' este ultimul submersibil de acest tip aflat încă în serviciu, după ce a fost dat în exploatare în 1977.

 

Racheta R-29R era în serviciul Rusiei de 40 de aniPotrivit ziarului citat, nici racheta balistică R-29R a cărei lansare a eşuat nu este una nouă, fiind în serviciu de 40 de ani. Lansarea de săptămâna trecută era destinată să demonstreze conducerii de la Moscova că durata de viaţă a acesteia poate fi prelungită.

Deşi se laudă cu un arsenal strategic de ultima oră, autorităţile ruse se bazează în cea mare parte pe vechiul armament, moştenit din epoca sovietică, acesta fiind în prezent adaptat şi îmbunătăţit, conform experţilor militari independenţi de la Moscova.

Conform mass-media ruse, la manevrele de săptămâna trecută au participat 12.000 de militari şi au fost lansate 16 rachete balistice şi de croazieră de triada nucleară rusă la sol, în aer şi pe mare.

În cadrul acestor manevre, conducerea militară rusă planificase să verifice nivelul de coordonare în utilizarea forţelor nucleare strategice, conform Vedomosti.

Ştiri Recomandate

Rusia a simulat un atac asupra Odesei şi suplimentează numărul rachetelor "Kalibr" în Crimeea
Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, a vizitat intempestiv Batalionul 17 Vânători de Munte
Adjunctul ISIS a fost arestat în Ucraina
Modernizarea sistemelor informatice ale forţelor armate americane. Pentagonul, prins la mijloc în scandalul JEDI
Lituania şi Norvegia au făcut un schimb de spioni cu Rusia la frontiera ruso-lituaniană
NATO se confruntă cu ameninţări în materie de securitate cibernetică din partea Chinei
Război Libia. Statele Unite i-au cerut mareșalului Khalifa Haftar să stopeze ofensiva spre Tripoli
Ayatollahul Ali Khamenei: "A cere eliminarea statului Israel nu înseamnă eliminarea poporului evreu"