Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Suedia, ofertă pentru vânzarea a 12 noi avioane de vânătoare Gripen C / D către Croația
Reprezentanții Administrației Suedeze pentru Materiale de Apărare (FMV) și Ambasada Suediei în Croația au înaintat autorităților croate propunerea Guvern-Guvern (n.r. Government to Government, G2G) de 12 noi avioane de luptă Gripen C / D. 

Pe lângă cele 12 noi avioane de luptă Gripen C / D, compania suedeză Saab oferă şi un pachet de cooperare strategică, care va stimula industria de apărare croată prin construirea unui parteneriat pe termen lung cu sectoarele strategice.

Dacă Croația alege Gripen, Saab este gata să transfere know-how și tehnologie și să creeze un centru regional de mentenanţă în Croația. Acest lucru ar dezvolta o cooperare pe termen lung cu industria de apărare locală, precum și cu mediul academic, generând aproximativ 500 de locuri de muncă, a precizat Jonas Hjelm, vicepreședinte și șef al Saab Business Area Aeronautics.

Forțele Aeriene Croate doresc să scape cât mai repede posibil cel 12 avioane MiG-21 „Fishbed” pe care le-au moștenit la începutul anilor '90, odată cu destrămarea Iugoslaviei. Dintre aceste 12 avioane, doar jumătate pot fi considerate operaţionale, în ciuda faptului că întreaga flotă a trecut printr-un proces de revizuire în România, în perioada 2003-2004 și a primit un upgrade minor în Ucraina între anii 2013-2015, dar cu toate acestea, partea ucraineană nu a reușit să prelungească durata de viață a avioanelor, potrivit Janes.

La începutul acestui an, Croația a relansat procedurile de înlocuire a vechilor avioane de vânătoare MiG-21, fiind interesată să achiziţioneze o întreagă escadrilă de avioane de vânătoare ca să-și întărească forțele aeriene. Acest nou demers a venit la un an după o încercare eşuată de a achiziţionară avioane F-16 din Israel.

Autoritățile croate au trimis la începutul anului o cerere de ofertă către compania americană Lockheed-Martin, pentru avioane F-16 noi, și în Suedia, la Saab, pentru avioane noi JAS 39 Gripen. De asemenea, oficialii de la Zagreb au cerut oferte pentru avioane utilizate de la Franța (Dassault Rafale), Italia (Eurofighter Typhoon), Norvegia (probabil F-16), Grecia( probabil F-16) și Israel (F-16).

Guvernul croat intenționa să termine procesul de selecție până în luna august, dar, cel mai probabil din cauza pandemiei de coronavirus, acesta a înregistrat unele întârzieri.
.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

NATO analizează intenţia României de a înfiinţa un Centru de rezilienţă
Transportul vaccinului anti-COVID, asigurat de MApN, MAI şi Ministerul Sănătăţii
Erdogan: Sper că Franţa se va debarasa de problema Macron
Zuckerman: Intenţia Exim US este de a sprijini investiţii strategice în România şi de a asigura linii de finanţare
Rusia joacă rolul pacificatorului: „Nu ne implicăm în treburile interne ale R.Moldova și nici a unui stat CSI”
Parlamentul de la Chișinău a blocat construirea noului sediu al Ambasadei americane în R.Moldova
SUA construiesc o nouă bază militară în Pacific, alternativă în cazul în care Guamul 'cade' într-un conflict cu China
Un bombardier strategic american de tip B-52H a efectuat o aterizare de urgență în Marea Britanie
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro