Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Avionul de luptă de generaţia a 5-a, TF-X. Turcia continuă să facă demersuri pentru realizarea acestuia
Turcia continuă să fie destul de ambiţioasă şi nu pare că ar vrea să renunţa la programul militar pentru realizarea avionului de vânătoare TF-X, chiar dacă de la lasarea oficială a programului, în anul 2013, a întâmpinat foarte multe dificultăţi, iar tot ceea ce a realizat a fost o machetă prezentată anul trecut la un salon aeronautic, organizat la Paris.

Cotidianul turc DailySabah a relatat că au fost puse bazele unei noi cooperări pentru realizarea proiectului avionului de luptă de generaţia a 5-a, TF-X. Astfel, președintele Directoratului pentru Industria de Apărare al Turciei (SSB), Ismail Demir, a declarat, sâmbăta, că HAVELSAN (o alte companie turcă din industria de apărare) a decis să se alăture proiectului pentru realizarea avionului de luptă de generația a V-a, TF-X (MMU), dezvoltat în comun de Turkish Aerospace Industries (TAI) și SSB.

Demir a declarat că, după finalizarea acestui proiect, Turcia va fi unda dintre țările capabile să producă aeronave de luptă de a cincea generație, aşa cum SUA, China şi Rusia fac deja.

Acesta a mai menţionat că proiectul este în curs de desfășurare, deoarece, chiar şi în condiţiile actuale impuse de pandemia COVID-19, i-a fost acordat o mare prioritate în industria de apărare. Demir a explicat că cooperarea dintre TAI și HAVELSAN va acoperi numeroase domenii, cum ar fi: realizarea unor simulatoare de formare şi pregătire pentru piloţi, întreținere, asistență tehnică în diverse domenii, inclusiv în medii de testare virtuale, dezvoltare software la nivel de proiect și cyber security.

TF-X este un avion de luptă de generația a V-a, ce se doreşte a avea caracteristici similare cu F-35 Lightning II de la Lockheed Martin. Programul TF-X a fost dezvoltat cu scopul de a înlocui avioanelor F-16C/D, începând cu anul 2030. Din câte se ştie până la acesta oră, Turcia ar dori pentru forţele sale aeriene între 100-150 de aeronave TF-X, pe care să le menţină operaţionale până la începutul anului 2070. Cel puţin așa se prezintă lucrurile pe hârtie, dar vom vedea câte dintre acestea vor deveni şi realitate.

 

Ce determină Turcia să insiste cu proiectul unui avion propriu de luptă de generația a V-a?Achiziția de către Turcia a unor sisteme avansate de apărare aeriană S-400 ruseşti a determinat Statele Unite să excludă Turcia din programul F-35, în care Ankara era, atât cumpărător, cât și producător de componete.

Ankara, partener industrial al programului F-35, de la început, s-a angajat să cumpere până la 100 de avioane F-35 Lightning II de la Lockheed-Martin. Dar în iulie 2019, Washingtonul a blocat livrările acestor aeronave către Turcia, în urma achiziționării de către această a sistemelor antiaeriene rusești S-400.

Statele Unite sunt foarte critice cu privire la decizia Turciei de a achiziționa sisteme S-400 rusești. Washingtonul i-a transmis Turciei că sistemele S-400 nu sunt compatibile cu NATO şi că reprezintă o ameninţare pentru secretele tehnologice ale avionului F-35, avertizând Ankara că va suporta sancţiuni dacă nu renunţă la sistemele de fabricaţie rusească.

Nu este clar dacă avionul TF-X va fi produs integral de industria turcă, aşa cum doreşte Erdogan, deoarece companiile care participă la acest proiect caută parteneri externi.

Anul trecut, Turkish Aerospace Industries (TAI) a semnat un memorandum cu mai multe țări asiatice pentru a produce în comun componente pentru avionul TF-X, iar la începutul acestui an, Malaezia a fost invitată să se alăture acestui program.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Federația Rusă a testat un sistem automatizat de tragere pentru complexele Iskander și Tornado-S
Rusia avertizează că va percepe orice rachetă trasă asupra sa ca fiind una nucleară
Avioane israeliene au bombardat obiective Hamas din Fâșia Gaza
Proteste în marile orașe din Belarus după ce Alexandr Lukașenko a fost dat câștigător în urma exit-poll
Magnatul mass-media Jimmy Lai din Hong Kong, arestat în baza noii legislaţii privind securitatea naţională
Ruşii ar vrea, dar Su-57 e departe de a fi pregătit pentru luptă
Grupul de luptă condus de portavionul USS Dwight D. Eisenhower s-a întors la bază după șapte luni de misiune
Generalul Grumaz: României îi lipsește apărarea de coastă, deși apărarea antiaeriană e foarte bine pusă la punct
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro