Pe 24 februarie 2022 Federația Rusă a invadat Ucraina, declanșând o criză de securitate fără precedent în Europa, de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial. Dar pe plan militar, calculele rușilor s-au dovedit a fi greșite.
Pe 24 februarie 2022 Federația Rusă a invadat Ucraina, declanșând o criză de securitate fără precedent în Europa, de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial. Dar pe plan militar, calculele rușilor s-au dovedit a fi greșite.
Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a vorbit în această dimineață despre situația din Ucraina și le-a transmis un mesaj piloților de vânătoare ruși care în opinia sa nu înțeleg gravitatea ordinelor pe care le execută.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune, într-un mesaj video transmis miercuri dimineaţă, că negocierile de pace cu Rusia sunt foarte dificile, potrivit Agerpres, care citează DPA.
Rusia va folosi arme nucleare doar în cazul în care îi este ameninţată existenţa, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează Agerpres, care citează AFP şi Reuters.
Republica Moldova este pregătită să facă față unui val și mai mare de refugiați în cazul în care armata rusă va ataca Odesa. Declarația a fost făcută de președintele Maia Sandu în cadrul unei conferințe de presă comune cu omologul său elvețian, Ignazio Cassis.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marţi, adresându-se parlamentului italian, că ţara sa este la limita supravieţuirii în urma războiului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei, care, în opinia sa, este poarta prin care preşedintele rus Vladimir Putin vrea "să pătrundă în Europa", relatează Agerpres, care citează DPA şi EFE.
Prim-ministrul ungar Viktor Orban a declarat că 'pe masa NATO' se află 'propuneri periculoase' în ce priveşte răspunsul la războiul din Ucraina, transmite Agerpres, care citează MTI. Totodată, Orban a reiterat faptul că Budapesta va bloca sancțiuni împotriva Federației Ruse la importurile de petrol şi gaze.
Ucraina a anunțat că în urma capturării de tehnică militară rusă a descoperit faptul că echipamentele ruse folosesc piese germane produse de gigantul Bosch. Acesta din urmă și-a suspendat activitatea în Federația Rusă.
Orice "compromis" în negocierile cu Rusia menit să pună capăt conflictului va fi supus unui referendum în Ucraina, a declarat luni preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un interviu pentru un site de ştiri regional ucrainean, informează Agerpres, care citează AFP.
Preşedintele american Joe Biden a declarat luni că este "clar" că Rusia ia în considerare utilizarea de arme chimice şi biologice în Ucraina, avertizând că o astfel de decizie ar determina un răspuns occidental "sever", relatează Agerpres, care citează France Presse.
Rusia a declarat că armata sa a capturat un număr de peste 500 de soldaţi ucraineni ca prizonieri de război, transmite Agerpres, care citează DPA.
Incident bizar în această seară. Publicația Komsomolskaya Pravda, apropiată Kremlinului, a publicat numărul soldaților uciși în așa-zisa „operațiune militară specială”, adică războiul împotriva Ucrainei.
Uniunea Europeană îşi va spori ajutorul financiar şi livrările de arme către Ucraina, a declarat luni şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, care însă a atras atenţia în acelaşi timp că NATO trebuie să acţioneze în aşa fel încât războiul declanşat de invazia Rusiei asupra Ucrainei să nu se extindă către alte ţări.
În cursul nopții trecute Federația Rusă a bombardat un mall din Kiev. Azi, Moscova a anunțat că motivul pentru care a fost distrus centrul comercial ucrainean a fost reprezentat de faptul că în clădire era adăpostit un sistem de rachete cu lansare multiplă (MLRS).
MApN a venit cu informații în contextul Direcția Hidrografică Maritimă a transmis că există pericolul de mine în zona de nord-vest a Mării Negre. În acest sens Forțele Navale Române au dispus în regim de urgență ca puitorul de mine „Viceamiral Constantin Bălescu" să efectueze misiuni în apele teritoriale românești.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut luni Uniunii Europene, mai ales Germaniei, să înceteze orice comerţ cu Rusia şi în special să refuze resursele energetice ale acesteia, conform unui mesaj video postat pe reţeaua Telegram, informează Agerpres, care citează AFP.
Rusia nu mai știe să explice şi să justifice public pierderile de vieţi omeneşti pe care le inregistreaza în radul militarilor care iau parte la agresiunea militară împotriva Ucrainei. Ministrului ucraineana al Apărării, Oleksii Reznikov, a precizat că în Rusia, în ultimele zile, au fost îngropați mai mulți soldați decât a recunoscut oficial Moscova că au murit în Ucraina.
Forţele ruse, care avansează spre Kiev dinspre nord-est, nu au mai progresat în ultimul timp, iar cea mai mare parte a trupelor ruse rămâne la mai mult de 25 de kilometri de centrul capitalei Ucrainei, au anunţat luni serviciile de informaţii militare britanice într-o nouă actualizare a informaţiilor din Ucraina, în cea de-a 26 zi a invaziei ruse, potrivit Reuters.
În timpul luptelor de lângă orașul Trostianeț din regiunea Sumi, Forțele Armate Ucrainene au distrus un alt convoi de vehicule militare ruse. Parte a acestui convoi distrus a fost şi o versiune prototip a tancului T-80 – T-80UM2 „Black Eagle”.
Rusia a început o ofensivă militară convențională în Ucraina, dar și una pe frontul războiului informațional, unde până acum a fost spulberată de partea ucraineană.
Adolescenții din Rusia ar putea fi înrolați și trimiși să lupte în războiul din Ucraina, anunță surse ucrainene, potrivit agenției de presă Mediafax. Aceasta din urmă citează site-ul guvernului de la Kiev.
Ambasadorul Republicii Belarus la Kiev, Igor Sokol, a părăsit Ucraina. Înainte de a trece frontiera, pentru a intra în Republica Moldova, șeful Serviciului de Stat de Frontieră al Ucrainei, Serhiy Deyneko, i-a dat ambasadorului bielorus „30 de monede de argint”, (n.r. 30 de arginiți - prețul pentru care Iuda L-a trădat pe Iisus) pentru a i le transmise șefului Comitetului de Stat de Frontieră al Belarusului, Anatoliy Lapp.
Rusia a lovit, în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, Ucraina cu rachete de croazieră lansate de pe nave aflate în Marea Neagră şi Marea Caspică, şi a utilizat, pentru a doua zi consecutiv, rachete hipersonice, de data aceasta pentru a distruge un depozit de carburant al armatei ucrainene în sudul ţării, transmite Agerpres, care citează AFP şi Reuters.
Valeri Kuzmin, ambasadorul Federației Ruse în România, în cadrul unui interviu acordat postului de televiziune News Romania a vorbit despre „operațiunea militară specială” a Rusiei în Ucraina. Adică despre invadarea și agresiunea neprovocată a trupelor ruse de ocupație în Ucraina vecină.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski susține că asediul pe care militarii ruși îl fac la Mariupol „va intra în istoria crimelor de război”.
Foştii miniştri britanici Gordon Brown şi Sir John Major se numără printre cei care pledează pentru crearea unui nou tribunal internaţional care să-i ancheteze pe Vladimir Putin şi subalternii săi pentru atacurile lor în Ucraina, relatează agenția națională de presă Agerpres, care citează DPA.
Pe 18 martie, căpitanul portului rusesc Soci de la Marea Neagră a emis un document, conform căruia minele navale plantate de Marina ucraineană în zonele de coastă ale localităților Odesa, Cernomorskoe, Yuzhnoe și Ochakov, au fost desprinse din ancore de o furtună, fiind duse spre sud până în apropierea Strâmtorii Bosfor, informează Dumskaya, în această dimineață.
Ucraina a pierdut "temporar" accesul la Marea Azov, a anunţat vineri seara Ministerul ucrainean al Apărării, în timp ce forţele ruse strâng laţul în jurul Mariupol (sud-est), principalului port ucrainean la Marea Azov, relatează Agerpres, care citează Reuters.
În cadrul unui interviu acordat publicației The Wall Street Journal, fostul agent CIA, Paul Kolbe, care în prezent conduce Centrul de instruire și cercetare Intelligence Project din cadrul Universității Harvard, a declarat că Turcia ar trebui să încheie un acord cu SUA și Ucraina privind transferul către aceasta din urmă a sistemelor rusești de apărare antiaeriană S-400 pentru a lupta împotriva Moscovei.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a reiterat avertismentul rus împotriva țărilor care trimit arme în Ucraina, afirmând că toate transporturile de arme către Ucraina vor fi considerate „ținte legitime”, pe care armata rusă le poate ataca.