Forțele Armate Ucrainene au folosit, pentru prima dată în luptă, o dronă Bayraktar TB2 pentru a lovi poziţiile forţelor separatiste pro-ruşi, a informat marți publicaţia militară Mil.in.ua.
Forțele Armate Ucrainene au folosit, pentru prima dată în luptă, o dronă Bayraktar TB2 pentru a lovi poziţiile forţelor separatiste pro-ruşi, a informat marți publicaţia militară Mil.in.ua.
În prima zi a acestei săptămâni un oficial ucrainean a provocat reacția Moscovei după ce a vorbit de rachete capabile să lovească Moscova, și pe care le dezvoltă Kievul.
Pe 26 octombrie, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și-a exprimat în mod public mulțumirea față de decizia instanței olandeze potrivit căreia o colecție de piese din aur scitic, aflată în evidența a patru muzee din Crimeea, trebuie să revină Ucrainei.
Think tank-ul Experts for Security and Global Affairs (ESGA) organizează pe data de 29 octombrie 2021 o conferință online în care va fi dezbătut subiectul „Platforma Crimeea”, format a cărui summit a avut loc pentru prima dată pe 23 august anul curent și la care România a fost reprezentată de ministrul de Externe Bogdan Aurescu și de premierul de la acea vreme Florin Cîțu.
Liderul fracțiunii parlamentare „Slujitorul Poporului”, David Arahamia, a afirmat, pe 22 octombrie, că președintele Zelenski a ales deja candidatul pentru funcția de ministru al apărării în cazul demiterii lui Andrei Taran.
Dezvoltarea militară a Ucrainei, cu sprijinul Occidentului, constituie o ameninţare serioasă la adresa Rusiei, a declarat joi preşedintele rus Vladimir Putin, la două zile după ce şeful Pentagonului, Lloyd Austin, aflat într-o vizită la Kiev în cadrul turneului său în regiunea Mării Negre, şi-a manifestat sprijinul pentru Ucraina, încurajând totodată aspiraţiile de aderare la NATO ale acestei ţări, relatează Agerpres, care citează Reuters.
Aderarea Ucrainei la NATO ar constitui un pas extrem de periculos, care va forţa Moscova să reacţioneze, a declarat joi ministrul adjunct rus de externe Andrei Rudenko, într-un interviu acordat agenţiei de presă oficiale RIA Novosti și citat de Agerpres.
Forțele Armate Ruse continuă să ofere sprijin şi suport militar unităților militare separatiste situate pe teritoriile ocupate temporar din estul Ucrainei. Această susţinere continuă pe care Rusia o oferă forţelor separatiste din estul Ucrainei, reprezintă o încălcare gravă a acordurilor de la Minsk.
În cadrul vizitei efectuate pe 19 octombrie la Kiev, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat că Ucraina este liberă să își decidă propria politică externă și va continua să beneficieze de sprijinul SUA împotriva agresiunii ruse.
Un grup de observatori ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), care monitorizează respectarea armistiţiului fragil în estul Ucrainei, au fost împiedicaţi să părăsească hotelul în care erau cazaţi de către separatişti proruşi, care cer eliberarea unui ofiţer al lor arestat zilele trecute de către forţe ale Kievului, declară OSCE într-un comunicat, citat de Reuters şi Unian.
Comandantul-șef al Forțelor Armate din Ucraina, Valerii Zalujnii a redeschis recent subiectul eliberării prin forță a teritoriilor ucrainene ocupate de Rusia.
Rusia a solicitat joi Uniunii Europene să renunţe la ideea de a trimite o misiune de instruire militară în Ucraina, întrucât consideră că aceasta va duce la o escaladare a tensiunilor în Donbas, unde forţele ucrainene şi separatiştii proruşi se confruntă din 2014, relatează EFE şi Lenta.ru.
Miniştrii de externe rus, francez şi german vor colabora cu scopul de a se întâlni în curând pentru a discuta despre conflictul din Ucraina, a anunţat luni Kremlinul după o conversaţie telefonică între Vladimir Putin, Emmanuel Macron şi Angela Merkel, transmite AFP.
Pe 5 octombrie, în cadrul Primei Comisii a Adunării Generale a ONU (cunoscută și sub numele de Comisia pentru dezarmare și securitate internațională sau DISEC), reprezentantul delegației ruse, Denis Lozinski, a declarat că Rusia nu a încălcat niciodată prevederile Memorandumului de la Budapesta, deoarece acest document nu obligă Federația Rusă să „forțeze o parte a Ucrainei” să rămână parte a acestei țări.
UE intenționează să își demonstreze angajamentul despre parteneriatul estic prin misiuni de instruire militară a Armatei Ucrainei, potrivit unor documente date publicității de presa germană. De apartea cealaltă, Federația Rusă și-a manifestat îngrijorarea cu privire la aceste misiuni de instruire.
Pe 29 septembrie, Cabinetul de miniștri al Ucrainei (guvernul) a aprobat planul de acțiune pentru punerea în aplicare a “Strategiei pentru dezocuparea și reintegrarea teritoriului ocupat temporar din Crimeea”.
Dezvoltarea capacităților militare ale Rusiei în jurul Ucrainei și desfășurarea de exerciții militare cu caracter ofensiv, sugerează că o invazie la scară largă rămâne o amenințare de securitate la adresa teritoriului ucrainean, a precizat recent comandantul Forțelor Întrunite ale Ucrainei, generalul Serhii Naiev.
De la începutul războiului din Donbas, în 2014, Ministerul Apărării din Ucraina a semnalat 721 de explozii generate de mine. Acestea au generat 1.178 de victime din rândul militarilor ucraineni, dintre care 257 au fost uciși, iar 921 au fost răniți, potrivit datelor furnizate de Departamentul pentru siguranța mediului și acțiunea minelor, din acest minister.
Ucraina a denunţat joi desfăşurarea alegerilor legislative ruse în Crimeea anexată (în 2014) de Moscova, precum şi participarea locuitorilor din Donbas la scrutinul pentru Duma de Stat rusă (camera inferioară), în timp ce Kremlinul mizează puternic pe votul locuitorilor din estul Ucrainei controlat de separatişti, potrivit agenţiilor de presă AFP, EFE şi Ukrinform.
Potrivit topwar.ru, generalul în retragere din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), Vasili Vovk, a declarat că exercițiul strategic comun ruso-belarus Vest-2021 nu este îndreptat împotriva Ucrainei, iar autoritățile de la Kiev nu au de ce să se teamă de manevrele aflate în curs de desfășurare. Cu toate acestea, Kremlinul nu renunță la planurile sale de a crea Novorossyia, iar o invazie a armatei ruse va avea loc, dar ceva mai târziu.
Ucraina şi Alianţa Nord-Atlantică desfăşoară la Odesa exerciţii sub codul 'Rezistenţă inviolabilă' cu scopul exersării măsurilor de contracarare a ameninţărilor hibride provenite dinspre Rusia împotriva infrastructurii critice din regiunea Mării Negre, a comunicat marţi Consiliul pentru Securitate Naţională şi Apărare din Ucraina (SNBO), relatează agenţiile de presă EFE şi Ukr.net.
Ucraina a confirmat că a cerut autorităților cehe să-l rețină pe Alexandr Franchetti, un cetățean rus căutat de Kiev în baza unui mandat internațional de arestare, și cere extrădarea sa la Kiev.
Pe 11 septembrie, în cadrul unui interviu de peste o jumătate de oră acordat pentru Radio Svoboda (filiala ucraineană a postului Radio Europa Liberă), secretarul Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare (CSNA) din Ucraina, Oleksiy Danilov, a declarat că limba ucraineană ar trebui convertită din chirilică în latină.
Doi soldaţi ucraineni au fost ucişi şi alţi zece au fost răniţi sâmbătă pe linia frontului cu separatiştii proruşi în estul ţării, a transmis armata duminică, potrivit AFP.
Moscova a reacționat după ce președintele Ucrainei nu a exclus un „război total” al țării sale împotriva Federației Ruse, care a ocupat și anexat ilegal Peninsula Crimeea în 2014.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri că un război total cu Rusia este o posibilitate şi că îşi doreşte să aibă o întâlnire substanţială cu preşedintele rus Vladimir Putin, potrivit Reuters.
Interdicția Kievului de traversare a frontierei ucrainene pentru mașinile cu plăcuțe de înmatriculare transnistrene nu reprezintă nimic altceva decât o înțelegere dintre Zelenski și Sandu privind blocarea economică a regiunii transnistrene, acuză fostul președinte Igor Dodon. Acesta e de părere că Ucraina dorește să atragă Republica Moldova în conflictul cu Federația Rusă.
Kievul acuză Rusia că vrea să îşi crească sprijinul militar pentru separatiştii proruşi din estul Ucrainei, după decizia Moscovei de a pune capăt mandatului observatorilor europeni desfăşuraţi la frontiera ucraineano-rusă, relatează Agerpres, potrivit AFP.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski se află, în perioada 31 august – 1 septembrie 2021 într-o vizită oficială în SUA. Înaltul oficial de la Kiev și ministrul ucrainean al apărării, Andri Taran, au purtat discuții cu secretarul american al apărării, Lloyd J. Austin III, despre situația de securitate din Ucraina și despre viitorul cooperării militare dintre cele două state.
În cadrul vizitei sale la Kiev, din 22 august, cancelarul german Angela Merkel i-a dat un ultimatum președintelui ucrainean Volodimir Zelenski privind acceptarea soluției propuse pentru rezolvarea situației din Donbas.