Ministrul Apărării de la Kiev, Andrei Taran, a purtat o discuție telefonică cu omologul său american, Lloyd Austin, secretarul Apărării și șeful Pentagonului.
Ministrul Apărării de la Kiev, Andrei Taran, a purtat o discuție telefonică cu omologul său american, Lloyd Austin, secretarul Apărării și șeful Pentagonului.
Direcția Principală de Informații a Ministerului Ucrainean al Apărării (GUR- Serviciul de Informaţii Militare al Armatei Ucrainene) a precizat într-un comunicat de presă că Federația Rusă întreprinde un set de măsuri provocatoare menite să încurajeze Ucraina să răspundă militar la acțiunile ostile ale forţelor paramilitare de ocupaţie din estul separatist al ţării.
Statele Unite au avertizat joi Rusia împotriva oricărei încercări de intimidare a Ucrainei, în urma mişcărilor de trupe ruse de la frontiera ucraineană, pe care Kievul le consideră drept provocări, informează AFP.
Rusia își motivează masivele mutări de trupe de la frontiera cu Ucraina pe o posibilă izbucnire a unui război civil în țara vecină.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat joi că Armata Federaţiei Ruse a dispus desfăşurarea de noi trupe, dar şi de tehnică militară în apropiere de graniţa cu Ucraina.
Trenuri încărcate cu cantități mari de tehnică militară rusească, inclusiv tancuri și alte vehicule blindate grele, precum și obuziere de calibru mare, par să se îndrepte spre graniţa de vest a Rusiei cu Ucraina.
Profesorul Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române, în cadrul unui interviu acordat DefenseRomania, a discutat despre temerile unei confruntări militare între Ucraina și Federația Rusă ca urmare a reluării luptelor în Donbas. În opinia sa, Rusia nu își dorește un război, din mai multe motive, deși l-ar câștiga. În primul rând costurile financiare, pe plan intern și internațional ar fi uriașe, iar în pofida a ceea ce se crede, Moscova nu e interesată de Donbas. Un alt motiv esențial e că rușii și-au îndeplinit obiectivul, anume oprirea înaintării frontierei euroatlantice, astfel încât doresc consolidarea actualului status quo. În cele ce urmează, pe larg, explicațiile expertului român.
Procesul de pace din Ucraina se află în impas din vina Kievului, a acuzat marţi Moscova, în plină escaladare a tensiunilor între forţele ucrainene şi separatiştii proruşi din estul acestei ţări, informează AFP.
Consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, a confirmat luni, într-o convorbire telefonică cu şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene, Andrii Yermak, sprijinul SUA pentru suveranitatea Ucrainei şi integritatea sa teritorială, conform unui comunicat de presă al Casei Albe, citat de Reuters.
În cadrul unui interviu acordat recent pentru portalul Ukraina.ru, politologul rus Gevorg Mirzayan a declarat că Rusia poate pune în aplicare un plan strategic, ce se va încheia cu o înfrângere completă a Forțelor Armate ale Ucrainei.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a aprobat, pe 26 martie, documentul privind noua strategie militară a Ucrainei. Principalele aspecte ale strategiei sunt confruntarea cu Rusia și accentul pus pe războiul întregului popor pentru apărarea teritoriului național.
Patru soldaţi ucraineni au fost ucişi şi alţi doi au fost răniţi într-un bombardament în estul Ucrainei, a anunţat vineri Kievul, acesta fiind cel mai sângeros bilanţ după 2019 în regiune, informează Agerpres, care citează AFP. Atacul violent a fost săvârșit de separatiștii pro-ruși susținuți de Moscova în războiul din Donbas, și pare să pună capăt armistițiului de încetare a focului.
Separatiștii pro-ruși au desfășurat mai multe trupe lângă linia de demarcație definită în acordul de la Minsk din estul Ucrainei. Surse locale au raportat mișcări ale trupelor separatiste în orașul Gorlivka din estul Ucrainei, ignorând prevederile stipulate în acordurile de încetare a focului.
Situația din Ucraina este foarte tensionată, ambele tabere acuzându-se reciproc că nu respectă armistițiul fragil cu privire la încetarea focului în Donbas.
Jurnalul Strana din Kiev a informat, pe 15.03.2021, citând o sursă din mediul militar, că trupele ucrainene sunt gata să treacă la ofensivă și așteaptă doar un ordin din partea conducerii politico-militare. Însă, cu toate acestea, există temerea față de implicarea unităților luptătoare rusești.
Șeful administrației prezidențiale ucrainene, Andri Iermak, a declarat că activitatea Grupului Trilateral de Contact (TCG) privind soluționarea conflictului din Donbas este blocată, deoarece Rusia încearcă în mod constant să impună Ucrainei un dialog direct cu forţele separatiste din Donbas.
Analistul politic H.D. Hartmann a comentat decizia președintelui ucrainean Volodimir Zelenski care a anunţat convocarea summitului internaţional ''Platforma Crimeea'', pentru data de 23 august 2021, cu scopul de a obţine sprijin internaţional în vederea recuperării Crimeei anexate de Rusia.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut marţi organizarea unui summit în format 'Normandia', cu Franţa, Rusia şi Germania, pe fondul reluării violenţelor cu separatiştii proruşi în estul Ucrainei, transmite AFP.
Președintele Volodimir Zelenski a fost amenințat de „Platforma de Opoziție – Pentru viață”, partid pro-rus care i-a transmis lui Zelenski ca va avea sorta dictatorului Nicolae Ceaușescu.
Ucraina a denunţat escaladarea violenţelor pe linia frontului cu separatiştii pro-ruşi din estul ţării, subliniind că aceasta ameninţă armistiţiul fragil aflat în vigoare de anul trecut, şi a lansat un apel către Occident să intervină, relatează Agerpres, citând France Presse.
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat convocarea summitului internaţional ''Platforma Crimeea'', pentru data de 23 august 2021, cu scopul de a obţine sprijin internaţional în vederea recuperării Crimeei anexate de Rusia, intenţie pe care autorităţile proruse din această peninsulă au catalogat-o drept un ''nonsens'', relatează agenţia Agerpres, care citează EFE.
Preşedintele american Joe Biden a declarat vineri că SUA nu vor accepta niciodată anexarea de către Rusia a peninsulei Crimeea, potrivit unui comunicat dat publicităţii de Casa Albă în ziua în care se împlinesc 7 ani de la acest eveniment, relatează Agerpres, care citează Reuters şi AFP.
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) afirmă că România va susţine în continuare integritatea teritorială a Ucrainei.
Azi se împlinesc exact șapte ani de când în Ucraina Oleksandr Turcinov devine președinte interimar. Se întâmpla după ce pe data de 22 februarie 2014, Parlamentul îl suspenda pe președintele pro-rus Viktor Ianukovici. După luni de confruntări și proteste, Euromaidanul învingea iar Ucraina visa să meargă pe un drum spre Occident.
Un soldat ucrainean a fost ucis şi alţi doi răniţi în două confruntări cu separatiştii sprijiniţi de Rusia în estul Ucrainei, a anunţat luni armata ucraineană.
Rusia este îngrijorată de faptul că Forţelor Armate Ucrainene ar putea folosi drone de luptă turcești Bayraktar TB2 împotriva forţelor paramilitare proruse din Donbas, a declarat ambasadorul rus în Turcia, Alexei Ierhov, relatează agenția de presă turcă Hurriyet.
Doi soldaţi ucraineni au fost ucişi joi de separatişti pro-ruşi, chiar în ziua în care preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a întreprins o vizită pe linia frontului din estul ţării, împreună cu ambasadori ai G7, a anunţat vineri armata ucraineană, informează Agerpres, care AFP.
Rusia a fost acuzată joi de Statele Unite şi de europeni, în cursul unei videoconferinţe a Consiliului de Securitate al ONU, de obstrucţionarea unei soluţii în estul Ucrainei, ceea ce Moscova a respins, potrivit AFP.
Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Valeri Kuzmin, a vorbit azi în cadrul unei lungi conferințe de presă despre relațiile dintre România și Federația Rusă.
În 2020, ca urmare a luptelor din Donbas, 50 de militari ucraineni au fost uciși și alți 339 au fost răniți, un număr aflat în scădere față de 2019, atunci când și-au pierdut viața 132 de militari.