Ucraina a raportat marţi multiple explozii, în timp ce apărarea antiaeriană a respins atacurile asupra capitalei Kiev, informează Agerpres, care citează DPA.
Ucraina a raportat marţi multiple explozii, în timp ce apărarea antiaeriană a respins atacurile asupra capitalei Kiev, informează Agerpres, care citează DPA.
Forțele Armate Ucrainene au lansat un atac asupra unui sistem rusesc de rachete antiaeriene Pantsir-S1 care se afla în regiunea Donețk. Un material video cu momentul atacului a fost publicat pe rețelele de socializare. O unitate ucraineană de recunoaștere aeriană care a folosit un UAV Leleka-100 a reușit să detecteze poziţia unui sistem rusesc de rachete antiaeriene Pantsir-S1 care era camuflat în apropierea unei clădiri din satul Kodema, regiunea Donețk, la sud de orașul Bakhmut.
Luni, Londra a anunțat livrarea iminentă a „sute” de rachete și drone antiaeriene în Ucraina, într-o comunicare făcută chiar înaintea vizitei lui Zelenski, ca parte a turneului său european.
Ziua de 13 mai a fost cu ghinion pentru Forțele Aeriene ale Federației Ruse, care au primit o lovitură neașteptată: au pierdut 2 elicoptere militare și două avioane de luptă Su-34 și Su-35, cele mai moderne avioane militare aflate în dotarea armatei ruse (exceptând, bineînțeles, cele câteva unități de Su-57, prezentat de Rusia ca avion de generația a cincea, dar care nu a fost utilizat până acum în apropiere de linia frontului din Ucraina).
La sfârșitul lunii ianuarie, cu forțele sale de mercenari măcinate într-o luptă surdă pentru orașul Bahmut, proprietarul grupului Wagner, Yevgeni Prigojin, ar fi făcut Ucrainei o ofertă neașteptată.
Franţa va antrena şi va echipa mai multe batalioane ucrainene cu zeci de vehicule blindate şi tancuri uşoare, au anunţat duminică, după o cină la Paris, preşedinţii Emmanuel Macron şi Volodimir Zelenski, care au cerut, de asemenea, noi sancţiuni împotriva Rusiei, relatează Agerpres și AFP. Preşedintele Zelenski se află la Paris, în cadrul unui mini-turneu european care l-a purtat în Italia şi Germania.
Potrivit The Washington Post, angajamentele președintelui ucrainean Volodimir Zelenski privind evitarea folosirii armelor primite de la aliații occidentali, pentru atacuri în interiorul Rusiei, nu reflectă întocmai realitatea intențiilor acestuia. De asemenea, deși este lesne de înțeles având în vedere momentele grele prin care trece țara sa, nici calmul și echilibrul acestui nu ar fi mereu cele afișate public, potrivit unor documente clasificate scurse și recent mediatizate.
Forţele ucrainene au întreprins ''tentative în masă'' de a străpunge apărarea rusă în Bahmut în ultimele 24 de ore, a comunicat Ministerul Apărării de la Moscova, citat de agenţiile de presă ruse, transmite Agerpres care citează Reuters.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a răspuns negativ în privinţa posibilităţii ca Papa Francisc să medieze în războiul din Ucraina dintre Kiev şi Moscova, informează Agerpres, care citează DPA.
Preşedintele ucrainean, Volodomir Zelenski, a declarat sâmbătă la Roma că rezultatele iminentei contraofensive pentru recucerirea teritoriilor invadate de Rusia se vor vedea în curând, însă nu a dorit să dea detalii despre operaţiune pentru că acest lucru "nu ar ajuta Ucraina", transmite Agerpres, care citează EFE.
În seara de 12 mai, mai multe explozii au răsunat în centrul orașului Lugansk ocupat, aflat la 90-100 km de linia frontului.
Soldaţii ucraineni avansează în unele zone ale frontului în direcţia Bahmut, în timp ce ruşii pierd echipamente şi soldaţi, a informat sâmbătă Oleksandr Sîrski, comandantul forţelor terestre ucrainene, citat de EFE, notează Agerpres.
Secretarul general adjunct al Alianţei Nord-Atlantice, Mircea Geoană, nu exclude posibilitatea ca războiul din Ucraina să se încheie până la alegerile prezidenţiale din Statele Unite, din noiembrie 2024.
Fondatorul Wagner Group, Evgheni Prigojin, a repetat afirmația, făcută pentru prima dată joi, potrivit căreia trupele Ministerului rus al Apărării au cedat pozițiile la periferia Bahmutului, permițând forțelor ucrainene să ocupe înălțimi tactice importante.
Interceptarea și doborârea unei rachete hipersonice rusești de tip Kinzhal de către un sistem de producție american antiaerian Patriot în Ucraina confirmă din nou faptul că nu există tehnică infailibilă.
Forţele Kievului au avansat doi kilometri în jurul oraşului Bahmut, epicentrul luptelor din estul Ucrainei, a anunţat vineri adjuncta ministrului ucrainean al apărării, informează Agerpres, care citează AFP.
Federația Rusă continuă să-și extindă controlul asupra sectorului de apărare din Belarus și iată că este foarte aproape de a produce acolo celebrele drone iraniene Shahed-131/136.
Oleksii Danilov, secretarul Consiliului ucrainean pentru Securitate Națională și Apărare (NSDC), a declarat că multe țări fac presiuni politice pentru ,,a aduce Ucraina la masa negocierilor cu agresorul'', în condițiile Rusiei.
Mai multe surse occidentale de rang înalt au declarat pentru CNN că Marea Britanie a pus la dispoziţia Ucrainei mai multe rachete de croazieră Storm Shadow, oferind forțelor ucrainene o nouă capacitate de atac cu rază lungă de acțiune înainte de o contraofensivă așteptată împotriva forțelor ruse se ocupaţie.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a declarat, într-un interviu acordat BCC, că țara să are nevoie de mai mult timp pentru a lansa o contraofensivă mult așteptată împotriva forțelor ruse, în timp ce armata ucraineană așteaptă livrarea ajutorului militar promis.
În cadrul unui interviu acordat postului național de radio, președintele ceh, Petr Pavel, a declarat, pe 10.05.2023, că Republica Cehă va preda Ucrainei două complexe de apărare antiaeriană de tip KUB și rachetele aferente pentru acestea. Șeful statului ceh a precizat că este, de asemenea, oportun să se analizeze problema donării către Ucraina a unor avioane de luptă L-159 de producție cehă. După cum a spus acesta, Republica Cehă a furnizat deja Ucrainei aproximativ o sută de tancuri și un număr similar de transportoare blindate.
Rusia se confruntă cu o situație de neimaginat înainte de invazia din Ucraina - o mare parte din tancurile aflate în dotate, calul de bătaie al armatei ruse, fiind distrusă în cele 14 luni de război.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că a discutat cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a sosit pe 9 mai la Kiev, despre furnizarea a „un milion de obuze de artilerie”.
Generalul (r.) Cătălin Tomescu, fostul șef al Comandamentului Corpului Multinaţional Sud-Est al NATO de la Sibiu, și-a arătat convingerea că forțele ruse de ocupație sunt în expectativă și așteaptă să identifice direcțiile pe care vor ataca ucrainenii la începutul contraofensivei.
Planurile finale pentru contraofensiva ucraineană nu au fost încă aprobate de comandantul suprem suprem al țării, președintele Volodimir Zelenski, precizează Interfax-Ucraina, citându-l pe Oleksii Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei.
Pentagonul confirmă oficial că forțele aeriene ucrainene au doborât racheta rusă Kinzhal. Marți, 9 mai, generalul Patrick Ryder, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, a confirmat declarația părții ucrainene potrivit căreia racheta rusă Kinzhal, care zbura cu viteză hipersonică, a fost doborâtă de sistemul de rachete de apărare antiaeriană Patriot, potrivit CNN.
Potrivit unor surse de informații ucrainene, pe 09.05.2023, în Marea Neagră se aflau 14 nave rusești. Patru dintre acestea sunt purtătoare de rachete de croazieră de tip Kalibr și ar putea pregăti un nou atac asupra unor ținte terestre de pe teritoriul Ucrainei.
Fondatorul aşa-zisei companii militare private ruse (PMC) Wagner Group, Evgheni Prigojin, a declarat că armata rusă şi-a părăsit o parte din pozițiile pe care le ocupa în Bakhmut și a "expus" o parte a frontului, care a trebuit să fie acoperită de ''wagnerieni'' [luptători ai Grupului Wagner - n.r.]. Prigojin a dat un ultimatum Ministerului rus al Apărării și Statului Major General al Armatei Ruse - dacă mercenarii săi nu primesc muniție, își vor părăsi pozițiile.
Pe contul de Twitter Ukrainian Front a apărut un video în care este prezentat sistemul românesc de rachete cu lansare multiplă (MLRS) APR-40. Până în prezent, nu s-a vorbit în mod oficial despre transferul acestui sistem către Ucraina și nici nu se cunoaște numărul de MLRS-uri APR-40 oferite de România.
În noaptea de 8 spre 9 mai, armata rusă de ocupație a efectuat un alt atac asupra Ucrainei cu rachete de croazieră, se arăta într-un comunicat de presă al Comandamentului Aerian al Forțelor Armate ale Ucrainei care precizează că sistemele de apărare aeriană ucrainene au jucat un rol esenţial în respingerea atacului.