Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Un republican avertizează: Dacă SUA se lasă adormite de Rusia s-ar putea trezi într-un coșmar real. Ucraina a arătat slăbiciunile Armatei ruse, dar ea s-a adaptat putând suporta pierderi uriașe
Strategica
Data actualizării:
Data publicării:
Președintele Comisiei pentru Servicii Armate a Senatului, republicanul Roger Wicker, a criticat, joi, conducerea „la nivel mediu” a Pentagonului pentru că vehiculează un plan de reducere a numărului de militari americani din Europa, avertizând, totodată, că amenințarea rusă nu poate fi ignorată.
Armata SUA - Sursa: U.S. Army Europe and Africa / facebook
Armata SUA - Sursa: U.S. Army Europe and Africa / facebook

„Războiul din Ucraina a scos la iveală slăbiciunea armatei ruse. Dar a arătat, de asemenea, că Rusia se poate adapta la circumstanțe în schimbare și poate să suporte pierderi grele.

Baza industrială rusă, susținută de China, Coreea de Nord și Iran, și-a demonstrat capacitatea de a ține armata lui Putin. Este probabil ca Rusia să folosească orice pauză în ostilități pentru a-și reconstrui armata.  Spun toate acestea pentru a clarifica un punct simplu: nu putem ignora amenințarea rusă”, a spus Wicker pe 3 aprilie, potrivit Senatului SUA.

 

Senatorul american republican avertizează ca SUA să nu se lase adormită de Rusia: E foarte riscantă reducerea prezenței americane în Europa

 

Wicker nu a fost de acord cu poziția conform căreia este timpul ca SUA să își reducă drastic prezența militară în Europa.

„Există unii care cred că acum este momentul să ne reducem drastic amprenta noastră militară în Europa”, a declarat senatorul Roger Wicker (Partidul Republican -Miss.), la o audiere a comandanților  Comandamentul European al SUA și al Comandamentului SUA pentru Africa. „Sunt tulburat de acele opinii profund greșite și periculoase ale unor birocrați de nivel mediu din cadrul Departamentului Apărării.”

Publicația Washington Post a anunțat, recent, că într-un document clasificat, care ar circula în interiorul Pentagonului, se spune că „SUA vor sprijini Europa doar prin descurajarea nucleară împotriva Rusiei, iar NATO ar trebui să se bazeze doar pe forțele americane care nu sunt necesare pentru apărarea SUA sau pentru descurajarea împotriva Chinei”.

Wicker a afirmat că retragerea SUA din Europa ar distruge orice speranță de pace durabilă în Europa.

„Rusia este acum mobilizată pentru un război permanent. Retragerea acum ar distruge orice speranță de pace durabilă în Europa. Acum avem o oportunitate unică în Europa. Conducerea președintelui Trump și amenințarea rusă au zguduit Europa. Multe națiuni au început să-și reconstruiască armatele. Aliații noștri de pe flancul estic, Polonia, statele baltice și România cheltuiesc cu toții mult mai mult decât noi.

Mult mai mult decât o facem noi. Regatul Unit și Franța se trezesc. Până și Germania dă semne de acțiune. NATO ar trebui să fie condusă de Statele Unite. Dar Europa ar trebui să-și asume cea mai mare parte a poverii militare. Putem realiza acest lucru combinând stimulentele potrivite cu asistența la costuri reduse din partea Statelor Unite. Inclusiv un sistem de vânzări militare străine drastic revizuit. Pentru a construi acel NATO, trebuie să ne menținem poziția actuală, care va servi drept punte către acumularea planificată a puterii de luptă de către aliații noștri europeni din NATO”.

 

Senatorul Wicker consideră că forțele americane trebuie mutate spre estul Europei

 

2. Senatorul ... (roger-wicker_53904000.jpg)

Senatorul republican Roger Wicker, photo source: Guvernul american

„După 3 ani de război, probabil că ar trebui să facem unele ajustări de postură, inclusiv deplasarea forțelor spre est. Dar trebuie să menținem o poziție militară puternică în Europa, în general. A eșua în a face acest lucru înseamnă să se ispitească aventurismul rus înainte ca aliații noștri europeni să fi putut să-și fortifice pe deplin forțele și capabilitățile”, a precizat senatorul Wicker în cuvântul de deschidere a audierii celor doi generali americani.

Pentagonul nu a făcut public niciun astfel de plan de retragere din Europa, dar președintele Donald Trump și secretarul Apărării, Pete Hegseth, au precizat amândoi că doresc ca NATO să facă mai mult pentru a-și apăra propria regiune și că SUA trebuie să se concentreze mai mult pe China și pe granița de sud a Americii.

De asemenea, SUA au renunțat la rolul de lider în efortul amplu de coordonare a sprijinului militar pentru Ucraina și au predat inițiativa britanicilor. Ambii pași i-au îngrijorat pe aliați, care se tem că SUA se îndepărtează de angajamentul de mult timp față de Europa și NATO.

Nu este clar despre ce „birocrați de nivel mediu” a vorbit Wicker. Dar el a avertizat că „au lucrat pentru a urmări o retragere a SUA din Europa și au făcut-o adesea fără să se coordoneze cu secretarul apărării și cu Consiliul Național de Securitate”.

 

Numărul de militari americani din Europa a crescut cu aproximativ 20.000 sub președintele democrat, Joe Biden, ca răspuns la invazia Ucrainei de către Rusia

 

3. Armata SUA... (armata-sua-us-marines_90790200.jpg)

Photo source: US Army

Numărul de militari americani din Europa a crescut cu aproximativ 20.000 sub președintele democrat, Joe Biden, ca răspuns la invazia Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022. Aceștia au ajutat la pregătire, logistica transporturilor de arme și, în general, i-au asigurat pe aliații de pe flancul estic al NATO că Statele Unite îi vor apăra.

De atunci au existat aproximativ 100.000 de militari acolo, inclusiv Flota a 6-a a Marinei, precum și focoase nucleare. Puterea de foc a SUA asigură credibilitatea capacității NATO de a descuraja Rusia.

Aliații NATO și-au exprimat îngrijorarea cu privire la orice reducere a trupelor americane sau a sprijinului în regiune.

Secretarul de stat, Marco Rubio, se află săptămâna aceasta la Bruxelles pentru a-i asigura pe aliații NATO cu privire la angajamentul american față de Alianță sub Trump.

Această asigurare militară a fost pusă aproape imediat sub semnul întrebării de Hegseth, care a folosit prima sa vizită la NATO și la Grupul de Contact pentru Apărarea Ucrainei în februarie pentru a le spune aliaților că SUA vor reevalua nivelul de trupe cu scopul de a se concentra mai mult asupra Chinei.

Hegseth le-a spus aliaților că este acolo „pentru a exprima în mod direct și fără ambiguitate că realitățile strategice dure împiedică Statele Unite ale Americii să se concentreze în primul rând pe securitatea Europei”.

Trump încearcă să negocieze un acord de pace între Rusia și Ucraina, dar elanul inițial al acestui efort a început să slăbească.

 

S-a veniculat inclusiv ca SUA să renunțe la poziția istorică de SACEUR 

 

4. US Army, p... (us-army-armata-sua_76797400.jpg)

Photo source: US Army

Chestionat de senatori, generalul Christopher Cavoli, comandantul Comandamentului European al SUA și comandant suprem aliat în Europa (SACEUR), a declarat că un potențial plan al administrației Trump de a renunța la poziția de SACEUR în favoarea altei națiuni ar putea crea probleme pentru controlul asupra armelor nucleare americane și asupra zecilor de mii de militari americani de pe continent, potrivit Associated Press.

Un general american ocupă de mult postul de SACEUR, o funcție care supraveghează toate planurile și deciziile militare ale NATO. SUA este adesea cel mai mare contributor de trupe la operațiile NATO.

„Cred că asta ar aduce unele provocări în ceea ce privește comanda și controlul nuclear. Ne-ar pune într-o poziție în care, într-o situație conform articolului cinci, am putea avea pentru prima dată de la Primul Război Mondial un număr mare de militari americani sub comandă non-americană", a spus Cavoli, referindu-se la angajamentul de apărare colectivă al NATO, în conformitate cu articolul cinci, în care un atac împotriva unei națiuni aliate este considerat un atac împotriva tuturor.

„Cred că acestea sunt lucruri care ar trebui luate în considerare cu atenție”, a spus Cavoli, considerând „problematic” orice plan de renunțare la rolul de conducere.

El a mai menționat că aliații NATO investesc în armatele lor „la un ritm pe care nu l-am văzut de la sfârșitul Războiului Rece. O creștere cu 40% a cheltuielilor din februarie 2022”.

El a spus că prezența trupelor americane în Europa a fost esențială pentru eforturile de transformare și modernizare ale NATO și este, de asemenea, esențială pentru apărarea națională a Americii.

În ceea ce privește Ucraina, Cavoli a avertizat împotriva oricărei reduceri a furnizării de arme sau informații de către SUA pentru efortul de război al Kievului.

„Ar avea, evident, un efect rapid și dăunător asupra capacității lor de a lupta”, a spus Cavoli, adăugând că Ucraina depinde de SUA privind sisteme de apărare antiaeriană și antirachetă cu rază lungă. „Dacă ucrainenii nu ar fi capabili să primească informații de la noi, s-ar lupta să țintească, în special ținte la nivel operațional în profunzime, cum ar fi posturile de comandă, zonele logistice și alte lucruri de acest gen”.

De asemenea, el a spus că forțele ucrainene dețin teritoriu în interiorul Rusiei, în regiunea Kursk și că Moscova a pierdut aproximativ 4.000 de tancuri în război - ceea ce ar fi aproape totalul inventarului SUA.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Europa strânge tot mai mult rândurile pentru a apăra democrația de tip occidental: Rusia și China folosesc „arsenale digitale masive”
Intenţia Franței de a-și extinde umbrela nucleară este reală: Vor fi desfăşurate avioane de luptă cu focoase nucleare la granița cu Germania până în 2035
Ce plan unelteşte Rusia cu adevărat? Moscova consideră că oprirea ajutorului american în timpul armistițiului din Ucraina este obiectivul său de bază
Președinta Comisiei Europene, mesaj dur pentru europeni: ”Fiecare trebuie să înțeleagă ce este în joc”, Rusia se pregătește de o confruntare. Introducem Readiness 2030
Putin schimbă tactica și pregătește următoarea fază a războiului în timp ce „negociază” pacea. De ce crede Trump în Rusia?
Schimbarea la față a Germaniei: Rusia a trezit puterea militară germană, în timp ce noua politică a SUA schimbă doctrina financiară. Merz nu mai crede în SUA
De la F-16, tancuri Abrams la Patriot sau HIMARS : Peste 90% din achizițiile de arme ale României sunt din SUA. Politica ouălor în același coș american
Statele Unite fac tot mai multe presiuni: Ucraina ar putea pierde teritorii în schimbul garanțiilor de securitate. Ce principii nu vrea Kievul să negocieze?
Încetarea efectivă a focului în Ucraina: Când lumea începe să își abată atenția de la război, rușii pot lansa din nou un nou atac
Franța recunoaște că „vânează” armament rusesc, chiar și clandestin. Strategia SUA cu MiG-21, aplicată și de francezi
Ne pregătim pentru o nouă intervenţie militară americană? Casa Albă cere U.S. Army să elaboreze un plan militar pentru a-și spori prezența militară în Panama
Nu doar HIMARS pentru Ucraina: SUA modernizează bombele GLSDB pentru a depăşi provocările create de sistemele ruseşti de război electronic
Fost consilier pentru securitate națională la Casa Alba: Putin îl joacă pe degete pe Trump. SUA au avut o șansă reală de a descuraja agresiunea rusă din Ucraina
„Tactici tipice rusești.” Rusia face un joc murdar: Atrage SUA și Ucraina în discuții prelungite, în timp ce continuă seria de atacuri pe front
ATACMS, submarine, portavioane, drone. SUA trebuie să-și aleagă cu grijă caii câștigători. Aviz și Europei: Banii nu sunt totul; unde trebuie investite fondurile
Generalul flotilă aeriană (r) dr. Laurențiu Simionescu, fost comandant al Bazei 90 de Transport Aerian Otopeni
EXCLUSIV
Aripile României: Trei escadrile de F-16 în așteptarea F-35. Elicoptere când? Generalul de flotilă (r.) Laurențiu Simionescu vine la Obiectiv EuroAtlantic
Un arsenal nuclear pe flancul de est al NATO: Președintele Poloniei îndeamnă SUA să mute focoasele nucleare pe teritoriul polonez
SUA reia complet furnizarea de rachete pentru sistemele HIMARS aflate in Ucraina: Sunt pachetele de ajutor militat aprobate de administrația Joe Biden
“Omuleții verzi” au apărut în regiunea Kursk din Rusia: Putin și Gherasimov s-au deplasat în zona frontului din regiunea de la frontiera cu Ucraina
Ofensiva din Kursk dovedește că Putin nu caută pacea: Mai poate miza Ucraina pe un schimb de teritorii în viitoarele discuţii de pace cu Rusia?
Comisia Europeană pune la bătaie 150 de miliarde de euro pentru sectorul apărării. Victor Negrescu: România trebuie să obţină minim 20 de miliarde de euro
Face sau nu Ucraina concesii teritoriale? Rezultatele întâlnirii din Arabia Saudită dintre americani şi ucraineni: SUA reia imediat asistența militară pentru Ucraina și schimbul de informații
Perspective privind industria europeană de apărare: Ţările UE ar trebui să cumpere echipamente militare fabricate în Europa, mai degrabă decât din Statele Unite
Ce s-ar întâmpla dacă Rusia ar doborî un avion european? Expert britanic: Întrebarea e dacă ne aventurăm într-un mare război pentru că un pilot a tras o rachetă din greșeală
La discuţiile din Arabia Saudită, SUA negociază de pe poziţii de forţă cu Ucraina: Va trebui să facă concesii teritoriale ca parte a oricărei reglementări pașnice
Vechea ordine mondială a fost distrusă! Fostul comandant suprem al Forțelor Armate Ucrainene: Stabilirea unui nou cadru de securitate în Europa este de nerealizat fără Ucraina
Negocierile din Arabia Saudită pentru a pune capăt războiului din Ucraina: Acordul minier semnat între Washington și Kiev, suficient pentru a restabili ajutorul acordat ucrainenilor
Flota ucraineană de avioane Mirage 2000 este înzestrată cu bombe de înaltă precizie: Franța a confirmat furnizarea de muniţii ghidate AASM
Germanii se tem că SUA ar putea să ”stingă lumina” pentru F-35 folosite de europeni: ”Kill switch este mai mult decât un zvon”
Trump destabilizează și “micul NATO”. Australia este foarte aproape să rămână fără submarinele nucleare americane, deși a fost forțată să refuze și să umilească Parisul

Ştiri Recomandate

Mai funcționează Trilaterala cu Polonia și Turcia? Ștefan Popescu: Tusk a fost la Ankara fără să oprească la București. Istoria a intrat într-un accelerator iar noi pierdem timp
Cu aproape 70 de avioane F-16, România devine o forță în regiune. Dar ne vom confrunta cu o provocare, atrage atenția gen. (r) Strîmbeanu
Putin a anunțat războiul Rusiei împotriva Europei în 2008 din România. Marcăm Ziua NATO sub umbrela celei mai puternice alianțe militare din istoria omenirii
Atacuri masive cu drone și rachete rusești de croazieră Kalibr și Kh-101 asupra Ucrainei. Rușii au atacat Kievul în valuri, dar și în vestul Ucrainei
Un republican avertizează: Dacă SUA se lasă adormite de Rusia s-ar putea trezi într-un coșmar real. Ucraina a arătat slăbiciunile Armatei ruse, dar ea s-a adaptat putând suporta pierderi uriașe
NATO, garantul apărării colective. La 21 de ani de la aderare, Bolojan confirmă că România va crește gradual bugetul apării care azi atinge 2% din PIB
Efect de bumerang asupra F-35 în războiul declanșat de SUA împotriva tuturor? Vestea proastă e că 80% din piesele pentru F-35 nu sunt produse în State
Obuzierele K9, alegerea mai multor țări care au Rusia „în coastă”. În timp ce în România începe construcția unei fabrici de K9, o altă țară suplimentează achiziția
Pot rachetele balistice Fateh-110 și dronele să scufunde un portavion american din clasa Nimitz?
Photo source: U.S. Department of Defense
EXCLUSIV
Pregătită să se apere în „bătălia pentru Groenlanda”, Danemarca arată SUA pisica rusă Nord Stream. Ștefan Popescu: În spatele danezilor se află Germania
Cum se vede un F-35 din cabina unui Su-35 rusesc (Video). Întâlnire de gradul zero între cel mai puternic avion al SUA și cel mai promovat al Rusiei
Statele Unite își retrag câteva baterii Patriot din Coreea de Sud și le amplasează în Orientul Mijlociu: Un alt semn care indică pregătirile pentru o lovitură asupra instalațiilor nucleare iraniene?
În timp ce bombardează parcuri în Ucraina, Rusia se plânge că Armata ucraineană nu respectă înțelegerea și îi atacă infrastructura energetică
Ce face o puşcă canadiană PGW LRT-3 în mâinile unui militar ucrainean? Elimină un ,,invadator rus'' aflat la o distanţă de 1,5 kilometri (Video)
Marea Britanie reconfirmă că nu va livra Ucrainei 30 de avioane multirol Typhoon Tranche 1 ce vor fi retrase din serviciu
Lumea rusă sau russky mir: Mai mulți copii și părinți au murit după ce rachete ruse au lovit un parc din Krivoi Rog, Ucraina. E cel mai grav atac din ultimele săptămâni
Generalul Christopher Cavoli, avertisment pentru administratia Trump: Rusia este un negociator extrem de strategic, chiar și cu privire la chestiunile mărunte
SUA ar putea pierde superioritatea strategică în fața Chinei dacă nu își modernizează urgent triada nucleară
Turcia vrea să controleze o bază strategică lovită de aviația Israelului: Posibila desfășurarea a sistemului rusesc S-400 poate irita mult SUA
Gripen a spart în sfârșit gheața: După 12 ani s-a găsit cumpărător, avioanele Gripen „învingând” în competiție F-16, chiar în America de Sud
Cercul apropiat de Trump îl sfătuiește să nu discute cu Putin până când Rusia nu acceptă o încetare a focului în Ucraina
China „lovește” imediat înapoi și impune taxe vamale de 34% tuturor importurilor din SUA. Acțiunile marilor companii europene se prăbușesc după riposta Chinei
SUA transmit un mesaj clar în Orient: O aripă suplimentară de F-35 ajunge în regiune, după ce jumătate din flota de bombardiere B-2 a fost dislocată într-un punct cheie
Moment istoric la sud de Dunăre: De la MiG-29 la F-16 Block 70 Viper nu-i puțin lucru. Cât plătesc bulgarii pentru cea mai modernă versiune a F-ului american
Danemarca are planuri „urgente” de a cumpăra 26 de nave militare: Decizia este o reacţie care răspunde amenințările venite din partea Rusiei și a SUA
Rușii și ucrainenii duc lupte grele la granița regiunilor Sumy și Kursk: Trupele ruse încearcă să elibereze ultimele trei localități aflate sub controlul militarilor ucraineni în regiunea Kursk
Bonjour Franța, goodbye America? Europa, România și de ce umbrela nucleară franceză deasupra Europei e mai mult o declarație politică | Ștefan Popescu, la Obiectiv EuroAtlantic
Marco Rubio încearcă să liniștească aliații europeni îngrijorați de angajamentul SUA față de NATO, în timp ce Trump trimite mesaje contradictorii
Inițiativa cehă privind muniția destinată Ucrainei a primit finanțare suplimentară din Canada, Norvegia, Danemarca și Țările de Jos
O anchetă internă în SUA îl va viza pe Pete Hegseth, șeful Pentagonului, după operațiunea fără precedent de bombardare a Yemenului pe Signal
Polonia, puterea militară a Europei, susţine că nu este pregătită pentru un război de lungă durată. General polonez: După o lună, armata poloneză își va pierde capabilităţile militare
Proiectul VENOM: SUA duc avioanele F-16 la următorul nivel şi aduc viitorul aviației autonome în cadrul Forțelor Aeriene ale SUA
pixel