Noile avioane F-15E au fost desfășurate în Orientul Mijlociu pe 25 aprilie. În cadul misiunilor și-au dovedit capacitatea de a transporta bombe într-o ”misiune de feribot tactic” la doar două luni după ce conceptul a fost testat inițial.
Noile avioane F-15E au fost desfășurate în Orientul Mijlociu pe 25 aprilie. În cadul misiunilor și-au dovedit capacitatea de a transporta bombe într-o ”misiune de feribot tactic” la doar două luni după ce conceptul a fost testat inițial.
Şapte persoane au fost împuşcate mortal de talibani la ieşirea dintr-o moschee în provincia Baghlan din nordul Afganistanului, transmite vineri dpa, citând surse oficiale.
Ministrul german de externe, Heiko Maas, a dat asigurări autorităţilor afgane, în cursul unei vizite efectuate joi la Kabul, că Germania îşi va continua sprijinul şi după retragerea militarilor NATO, informează dpa.
Şeful Statului Major Interarme al Statelor Unite, generalul Mark Milley, a apreciat miercuri că este imposibil de prezis viitorul Afganistanului după retragerea forţelor străine din această ţară, evocând riscul unei ”căderi a Kabulului”, dar asigurând că ”nimic nu este predeterminat”, relatează France Presse.
Statele Unite au ordonat marţi plecarea personalului neesenţial de la ambasada lor la Kabul, în Afganistan, avertizând împotriva unor ameninţări sporite într-un moment în care armata americană se pregăteşte să părăsească ţara după 20 de ani de război, notează AFP.
România va retrage forțele armate din Afganistan începând cu data de 1 mai 2021.
Statele Unite vor trimite temporar întăriri în Afganistan pentru a proteja retragerea anunţată a forţelor coaliţiei internaţionale, a indicat comandantul forţelor americane în Orientul Mijlociu, generalul Kenneth McKenzie, transmite AFP.
Armata americană va deschide negocieri cu mai multe state situate în vecinătatea Afganistanului pentru a repoziţiona forţe în regiune după retragerea din această ţară, pentru a împiedica o resurgenţă a Al-Qaida, a afirmat comandantul forţelor americane în Orientul Mijlociu, generalul Kenneth McKenzie, transmite AFP.
În cursul zilei de ieri, aliații din cadrul NATO au luat decizia de a începe retragerea forţelor lor angajate în misiunea din Afganistan, după două decenii de război sfâșietor în această țară.
Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat miercuri că Statele Unite intenţionează să continue finanţarea capacităţilor cheie ale forţelor de securitate afgane, chiar dacă Washingtonul îşi retrage forţele militare din Afganistan, informează Reuters.
Ministrul apărării naționale Nicolae-Ionel Ciucă a participat miercuri, 14 aprilie, alături de ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, la reuniunea extraordinară comună a miniștrilor de externe si miniștrilor apărării din statele membre NATO, organizată în format videoconferință. Reuniunea a avut loc în contextul finalizării analizei administrației SUA cu privire la Afganistan și a deciziei de retragere a forţelor americane până la 11 septembrie 2021.
Ministerul de Externe rus a apreciat miercuri că amânarea retragerii trupelor americane din Afganistan de la 1 mai la 11 septembrie riscă să provoace o escaladare, Washingtonul revizuindu-şi practic acordul încheiat cu talibanii, relatează AFP.
Secretarul de stat american Antony Blinken a anunţat miercuri că este timpul ca ţările NATO să se retragă din Afganistan şi că SUA vor lucra cu aliaţii lor pentru o retragere coordonată din ţara asiatică, transmit Reuters, AFP şi dpa.
Talibanii au declarat că încă nu s-au decis dacă să participe sau nu la conferinţa internaţională de la Istanbul, propusă de Washington pentru relansarea negocierilor de pace aflate în impas între Kabul şi insurgenţii afgani, potrivit Agerpres, care citează AFP.
Talibanii au ameninţat cu reluarea ostilităţilor împotriva forţelor străine din Afganistan, dacă acestea nu respectă termenul de 1 mai stabilit pentru retragere, relatează Agerpres, citând Reuters. Amenințările talibanilor vin în contextul în care Joe Biden a afirmat că nu dorește ca SUA să rămână „mult timp” în Afganistan, dar a reiterat faptul că va fi foarte greu de respectat calendarul retragerii.
Preşedintele american Joe Biden a declarat joi că Statele Unite nu intenţionează să rămână ''mult timp'' în Afganistan, dar că ar fi dificil să respecte termenul de retragere a trupelor americane la 1 mai, declaraţie făcută în cadrul primei conferinţe de presă a mandatului său, relatează AFP.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat luni că ''toate opţiunile sunt pe masă'' cu privire la viitorul prezenţei militare aliate în Afganistan, în timp ce se apropie data de 1 mai convenită anul trecut între Washington şi talibani pentru începerea retragerii trupelor străine din această ţară, relatează agenţia EFE.
Preşedintele afgan Ashraf Ghani a înlocuit vineri doi miniştri însărcinaţi cu forţele de securitate, printr-un anunţ surpriză care vine la o zi după o conferinţă de pace de la Moscova unde comunitatea internaţională a pledat în favoarea unei reduceri a violenţelor, relatează AFP.
Cel puţin nouă persoane şi-au pierdut viaţa după ce un elicopter militar de tip Mi-17 a fost doborât în centrul Afganistanului, au anunţat joi autorităţile afgane, potrivit Agepres, care citează France Presse.
Preşedintele SUA, Joe Biden, a declarat că o retragere a tuturor soldaţilor americani din Afganistan până la 1 mai, aşa cum prevede acordul Washingtonului cu talibanii, este posibilă, dar dificilă, relatează Agrpres, citând AFP.
Cel puţin 21 de oameni au fost ucişi şi alţi 35 răniţi în ultimele 24 de ore în diferite atacuri produse în Afganistan, unde violenţele tind să se intensifice în ultimele luni, în paralel cu negocierile de pace care au loc în Qatar, relatează dpa şi AFP.
Emisarul SUA pentru Afganistan, Zalmay Khalilzad, s-a întâlnit cu reprezentanţii talibanilor în Qatar, au anunţat sâmbătă insurgenţii, eforturile de relansare a procesului de pace inter-afgan intensificându-se în contextul amplificării violenţelor şi al incertitudinilor din jurul retragerii trupelor străine, relatează Agerpres, care citează AFP.
Talibanii au cerut duminică retragerea tuturor forţelor internaţionale din Afganistan conform calendarului specificat în acordul de la Doha, informează luni dpa.
Un comandant taliban a ucis trei membri ai familiei jurnalistului Bismillah Adel Aimak, asasinat la 1 ianuarie, a informat duminică Comisia Independentă pentru Drepturile Omului din Afganistan (AIHRC), citată de dpa.
Guvernul german a dat undă verde miercuri pentru o prelungire până în ianuarie 2022 a misiunii germane în Afganistan, ce mai trebuie aprobată de parlament, transmite Reuters.
Talibanii se opun ferm unei posibile amânări a retragerii trupelor americane din Afganistan, a declarat un purtător de cuvânt al grupării insurgente într-un interviu acordat agenţiei DPA, difuzat luni.
Talibanii sunt "clar" responsabili de violenţele care continuă în Afganistan, a declarat joi comandantul forţelor americane din Orientul Mijlociu, în contextul în care noua administraţie a lui Joe Biden reconsideră retragerea militară a ţării prevăzută la începutul lunii mai, notează AFP.
NATO nu a luat nicio "decizie finală" privind retragerea forţelor sale armate din Afganistan până la 1 mai, a declarat joi secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, relatează Agerpres, care citează Reuters, AFP şi dpa.
Noua Zeelandă a anunţat miercuri că îşi va retrage ultimii militari din Afganistan până în luna mai, încheind astfel cea mai îndelungată desfăşurare de personal militar în afara ţării care a durat două decenii, informează Reuters.
Talibanii au cerut sâmbătă eliberarea tuturor combatanţilor săi aflaţi în închisorile afgane, susţinând că un astfel de demers face parte din acordul semnat cu Statele Unite în februarie, la Doha, ca măsură preliminară înaintea negocierilor interafgane de pace, transmite Agerpres, citând EFE.