”Am cerut Belgradului o explicație”. Rusia își exprimă îngrijorarea privind posibilul transfer de arme din Serbia în Ucraina
Rusia este profund îngrijorată de relatările din presă cu privire la posibila furnizare de muniție sârbă către Ucraina și urmărește dezvoltarea acestui subiect, a declarat reprezentanta Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova. Ea a mai spus că Rusia este „profund îngrijorată” de aceste informații.
Moscova a cerut Belgradului o declarație oficială cu privire la rapoartele din presă privind furnizarea de arme și muniții sârbe către Ucraina.
La începutul săptămânii, ”Mash” a relatat că Serbia a furnizat Ucrainei, lunii februarie, 3.500 de lansatoare de rachete Grad prin intermediari din Turcia și Slovacia la începutul. Potrivit portalului, furnizorul a fost compania sârbă de armament Krusik, de la care compania canadiană a comandat inițial rachetele.
„Am cerut deja Belgradului să explice această poziție.
Urmărim îndeaproape această poveste, am fost atenți la discuția care a avut loc zilele trecute pe această temă în Adunarea Națională (parlamentul) Serbiei. Informațiile primite, desigur, ne provoacă cea mai profundă îngrijorare”, a spus Zakharova într-un comentariu publicat pe site-ul Ministerului de Externe și preluat de TASS.
Zakharova a adăugat că aceasta este „o întrebare prea serioasă”, inclusiv din punctul de vedere al relațiilor ruso-sârbe. Cu toate acestea, pentru a răspunde pe fond, este necesar să ne bazăm pe fapte, a subliniat Zakharova.
Ministrul sârb al apărării, Milos Vucevic, a declarat, într-o dezbatere parlamentară pe această temă, că Serbia „nu furnizează” arme sau muniții niciunei dintre părțile din războiul din Ucraina.
Tranzacție misterioasă
Presa sârbă speculează că întreaga tranzacție nu ar fi putut să aibă loc fără cunoștința conducerii sârbe.
Unele surse spun că sârbii au furnizat, fără să vrea, rachete Ucrainei. Armele din Serbia se pare că au ajuns în mâinile armatei ucrainene prin intermediari. Serverul de știri rus Mash.ru a publicat un videoclip care arată un depozit din Bratislava care ar fi trebuit să servească drept punct de transbordare pentru 3,5 mii de rachete Grad de 122 de milimetri.
Serbia menține o strânsă cooperare militară și politică cu Rusia, dar, în același timp, este candidată la aderarea la Uniunea Europeană.
Deși președintele sârb Aleksandar Vucic a condamnat invazia rusă și și-a exprimat sprijinul pentru integritatea teritorială a Ucrainei, el a refuzat să se alăture sancțiunilor anti-ruse, în ciuda presiunilor din partea Occidentului.
Declarată neutră din punct de vedere militar, Serbia a avut în mod tradițional o puternică industrie de armament.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News