Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Apropierea dintre Iordania și Siria marchează începutul unei deschideri arabe și internaționale față de Damasc
Pentru prima dată de la izbucnirea conflictului din Siria, monarhul iordanian, regele Abdullah II, a purtat o conversație telefonică cu președintele sirian, Bashar al-Assad, în cadrul căreia au fost examinate relațiile dintre cele două țări.
EXCLUSIV

Convorbirea telefonică a avut loc pe 3 octombrie, la câteva zile după redeschiderea punctului de trecere a frontierei Nasib-Jaber între Siria și Iordania, care a fost restabilită la 29 septembrie, după ce a fost închisă ca urmare a tensiunilor din regiunea Daraa din sudul Siriei.

În ceea ce privește conversația telefonică, cei doi interlocutori au discutat despre legăturile bilaterale și modalitățile de consolidare a cooperării dintre Amman și Damasc. Regele Abdullah II, la rândul său, a reiterat sprijinul țării sale pentru "protejarea suveranității, stabilității, integrității teritoriale și unității Siriei".

Acesta a fost primul contact între suveranul iordanian și președintele sirian din ultimii zece ani, ceea ce reprezintă un semn suplimentar al apropierii progresive dintre cele două țări.

 

G Ad:

Reactivarea comerțului dintre Siria și Iordania

 

O altă mișcare semnificativă a fost reprezentată de redeschiderea punctului de trecere a frontierei pentru mărfuri și călători, în timp ce, pe 3 octombrie, Royal Jordanian a reluat zborurile spre Damasc, după mai bine de zece ani de întrerupere din cauza războiului din Siria, care a izbucnit la 15 martie 2011.

În ceea ce privește trecerea frontierei, aceasta fusese deja închisă din 2012 până în 2018, în timp ce în ultimii trei ani a făcut obiectul închiderilor intermitente. Punctul de trecere a frontierei reprezintă un hub crucial pentru traficul de mărfuri din Liban și Siria către Iordania și Peninsula Arabică. Prin urmare, se speră ca odată cu redeschiderea Nasib-Jaber, comerțul dintre Amman și Damasc va fi consolidat, aducându-l înapoi la valoarea de aproximativ un miliard de dolari, ceea ce ar aduce beneficii atât țărilor, cât și popoarelor. În 2020, volumul a fost de 108,7 milioane de dolari.

 

Există deja o strategie iordaniană pentru relația cu Siria

 

Această știre a venit împreună cu lansarea unui document secret în Iordania despre o "nouă abordare" adoptată de Amman în relația cu guvernul sirian al președintelui Assad. Potrivit surselor, documentul se referă în special la o serie de măsuri menite să obțină o schimbare treptată a comportamentului Damascului, până la retragerea tuturor forțelor străine din Siria, deși recunoaște "interesele legitime" ale Rusiei.

Conform unui înalt oficial occidental, conținutul documentului a fost deja discutat de monarhul iordanian cu liderii altor țări arabe, în timp ce acesta a fost adus în atenția președinților Rusiei și Statelor Unite, Vladimir Putin și Joe Biden.

 

Iordania a fost încurajată să angajeze relații cu Siria

 

Iordania a fost încurajată să se angajeze cu Damascul după ce a primit sprijinul Washingtonului pentru proiectul de extindere a conductelor de gaz prin Siria, Egipt și teritoriile sale până în Liban. Guvernantul hașemit a primit, de asemenea, promisiunea de a nu fi sancționat de SUA, într-un moment în care Ammanul încearcă să ușureze sancțiunile impuse guvernului sirian prin Legea Caesar din 17 iunie 2020. Legea elaborată de Washington sancționează regimul sirian, inclusiv pe președintele Assad, pentru crimele de război săvârșite împotriva populației siriene și afectează industriile siriene, de la cele militare la infrastructură și energie, precum și persoanele și entitățile iraniene și ruse care oferă finanțare sau alt fel asistență liderului sirian.

Imaginea apropierii treptate dintre Siria și Iordania include și vizita din 19 septembrie a ministrului sirian al apărării, Ali Ayoub, care, pentru prima dată în ultimii zece ani, a călătorit în Iordania pentru a se întâlni cu șeful armatei hașemite, generalul Yousef Huneiti. Scopul vizitei a vizat consolidarea cooperării în domeniul securității frontierelor, pentru a răspunde intereselor ambelor țări.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

MiG-31, în cea mai modernă variantă: Rușii integrează sistemul fly-by-wire pe avioanele care vor proteja frontierele nordice ale Federației
Cele mai mari amenințări la adresa SUA evidențiază rolul României. Două amenințări sunt catalogate cu „capacități formidabile”
SUA spun că toate opțiunile sunt pe masă după concentrarea „amplă și neobișnuită” de trupe ruse la granița Ucrainei
În Rusia a început construcția noului Su-75 Checkmate. Soarta primului Su-57 din producția de serie provoacă încă fiori reci Moscovei
Contre între liderul armean și cel azer, într-o rară întâlnire cu Putin. Armenia transmite Rusiei că Azerbaidjanul i-a invadat teritoriul
Viktor Orban l-a felicitat pe premierul Ciucă. Budapesta spune că în pofida provocărilor, România și Ungaria au menținut cooperarea
Contacte între România și Egipt pentru armament și tehnică militară. Industria românească va fi prezentă la Cairo cu un stand național
NATO avertizează Rusia să evite o nouă aventură militară în Ucraina. Soltenberg: Trebuie să fie clar că vor exista consecințe
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro