Armata rusă și-a adaptat tactica. Experții constată „o tendință alarmantă” pe frontul din Ucraina. Mine și bombe artizanale, folosite în tandem cu rachetele antitanc
Pe măsură ce mult așteptata contraofensivă ucraineană a început în sudul Ucrainei la începutul lunii iunie, comandanții ruși au făcut o ajustare importantă la doctrina lor defensivă - una care a avut un efect imediat și profund asupra operațiunilor ucraineni.
Hartă a frontului din zona localități Rabotîne, capturată de ucraineni de la Forțele ruse. Foto via rusi.org
Potrivit raportului realizat de think-tankul britanic Royal United Services Institute (RUSI), asistăm la o adaptare majoră a tacticilor aplicate de comandanții ruși. Experții RUSI care urmăresc războiul lansat de Rusia împotriva Ucrainei de mai multe luni, au vizitat în repetate rânduri Ucraina și au mers chiar în zonele din prima linie.
Analiza se concentrează pe acțiunile celor două armate, în timpul contraofensivei Forțelor Armate Ucrainene, pe frontul din sud. Mai exact, au fost analizate în detaliu bătăliile pentru Novodarivka și Rivnopil, două localități de la granița regiunilor Zaporijia și Donețk, eliberate de contraofensiva începută în iunie.
Analiștii se concentrează asupra modului în care armata rusă își schimbă tactica, modul în care Forțele Armate ale Ucrainei i se opun și ce trebuie să schimbe Occidentul în asistența Armatei ucrainene. Cercetătorii arată că nu pot dezvălui toate detaliile referitoare la forțele ucrainene, dar se concentrează pe aspectele importante pentru înțelegerea specificului contraofensivei în Occident.
Cum se adaptează Armata rusă?
1. Principala lecție pe care rușii au învățat-o este că extinderea adâncimii câmpurilor minate de la 120 la 500 m ar putea încetini orice asalt ucrainean. Deși doctrina militară rusă consideră că o adâncime suficientă a câmpurilor minate este de 120 metri, ulterior s-a ajuns la concluzia că echipamentele americane de deminare (MICLIC) și omologii lor sovietici (UR-77), aflate în dotarea ucrainenilor, pot străpunge această adâncime.
Hartă a frontului din zona localități Rabotîne, capturată de ucraineni de la Forțele ruse. Foto via rusi.org
Efectul a fost imediat. Când armata ucraineană a atacat la sud de Mala Tokmachka, pe 8 iunie, o forță combinată din Brigăzile 47 și 33 a fost prinsă într-un câmp minat pe care nu l-au putut sparge. Aflați sub foc, ucrainenii au abandonat în cele din urmă peste 20 dintre cele mai bune vehicule ale lor, inclusiv tancurile Leopard 2A6 de fabricație germană, dispozitivele de desminare Leopard 2R din Finlanda și fostele vehicule de luptă M-2 americane. Au trecut săptămâni până când ucrainenii au găsit o cale de ocolire a câmpului minat și a recupera vehiculele abandonate.
2. Pentru a compensa numărul insuficient de mine, rușii au decis:
instalarea dispozitivelor explozive improvizate,
diversificarea gamei de mine instalate,
reducerea frecvenței câmpurilor minate,
plasarea a două mine antitanc - una peste alta - pentru a compensa densitatea redusă a minelor și pentru a crește probabilitatea imobilizării echipamentelor de deminare.
3. Pozițiile pierdute de ruși nu sunt distruse cu foc de artilerie (din cauza inferiorității forțelor ruse în lupta contra--baterie), ci se folosește o altă metodă: distrugerea de la distanță a pozițiilor pierdute cu explozibili artizanali. Rușii aruncă în aer prima linie de apărare, surprinzând unitățile de asalt ale Forțelor Armate ale Ucrainei care se deplasează spre pozițiile lor de luptă. În tot acest timp, forțele ruse se retrag în spate printr-o rețea de tranșee.
4. Ambuscade împotriva blindatelor, folosindu-se rachete ghidate antitanc, în locul folosirii artileriei și aviației. Se pare că rușii dispun de suficiente sisteme antitanc pe care le plasează pe flancurile pozițiilor.
5. Noi modalități de utilizare a aeronavelor de atac rusești. Elicopterele rusești Ka-52 Alligator, care folosesc sisteme antitanc ”Whirlwind” și ”Ataka”, reprezintă cea mai mare amenințare pentru forțele armate. Sistemele Ataka au început să fie instalate și pe elicopterele Mi-35M, care lovesc și cu rachete S-8. Avioanele de atac rusești lovesc de la aproximativ 8-10 km de țintă, iar armata ucraineană spune că prezența sa este adesea trădată de oprirea bruiajelor rusești pentru GPS, deoarece Aviația rusă are nevoie de navigație precisă pentru a coordona loviturile.
6. „Descentralizarea” sistemelor de război electronic (EW) în loc de concentrarea lor. Comandamentul rus a recunoscut vulnerabilitatea plasării EW pe o platformă mare și acum descentralizează utilizarea unor astfel de instrumente EW, cum ar fi stația R-330Zh Zhitel.
7. Utilizarea mai sofisticată a artileriei și a altor mijloace de distrugere reprezintă „o tendință alarmantă”, în opinia analiștilor RUSI. Federația Rusă nu are în prezent suficientă muniție pentru a susține un volum de foc foarte ridicat (ex. potrivit doctrinei ruse, 720 de obuze erau teoretic necesare pentru a suprima poziția de luptă a unui pluton) și nici logistică să aprovizioneze gurile de foc. Așa că acum rușii încearcă să treacă la lovituri mai precise cu recunoașterea preliminară a țintelor. Astfel, se folosesc tot mai des proiectile ghidate cu laser de 152 mm, de tip Krasnopol. De asemenea, ocupanții folosesc din ce în ce mai mult UAV-uri kamikaze Lancet.
Ce au îmbunătățit Forțele Armate Ucrainene?
Înaintarea forțelor ucrainene în timpul ofensivei depinde de superioritatea focului. O realizare importantă a Ucrainei a fost avantajul față de ruși în lupta contra bateriei, combinat cu mijloace mai bune de detectare a artileriei inamice. Acest avantaj este limitat de funcționalitatea tunurilor de artilerie, de disponibilitatea țevilor înlocuibile și de furnizarea continuă de muniție de 155 mm. Forțele Armate utilizează în prezent 17 sisteme de artilerie diferite pe front, așa că înlocuirea pieselor nefuncționale este o problemă evidentă. O soluție ar fi canalizarea pe o gamă limitată de obuziere.
Kievul a învățat din eșecurile inițiale din timpul ofensivei de vară, iar acțiunile atent planificate au dus la mai puține victime, chiar dacă această abordare este lentă - cu aproximativ 700-1.200 de metri în avans la fiecare cinci zile.
Cu toate acestea, în cele din urmă, epuizarea forțelor ruse " va duce la uzura apărării (rusilor) în timp, iar când se ajunge la o masă critică de victime, această uzură poate deveni neliniară”, prevăd autorii raportului. Totuși , experții RUSI estimează că ofensiva actuală este puțin probabil să ducă la eliberarea decisivă a teritoriilor Ucrainei.
Protecția armelor împotriva UAV-ului Lancet-3M și a altor muniții rusești este „ prioritate critică”, experții solicitând Occidentului să accelereze furnizarea unor astfel de sisteme de protecție.
Prima etapă a contraofensivei a dovedit că vehiculele blindate furnizate de Occident sunt semnificativ superioare vehiculelor sovietice când vine vorba de supraviețuirea echipajului.
Ce mai e de făcut
Forțele ucrainene ar putea exploata mai bine superioritatea de foc dacă Occidentul ar oferi Ucrainei echipamente de detectare a minelor. De exemplu, ar fi utilă o tehnică care utilizează analiza algoritmică a imaginilor folosind UAV-uri pentru cartografierea mai rapidă a câmpurilor minate
Pregătirea ofițerilor Armatei Ucrainei. Forțele ucrainene nu au ofițeri de stat major cu experiență (G3 conform clasificării țărilor NATO).
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News