Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Armistițiul aproape a căzut. Turcia, raiduri aeriene masive în Siria. Ankara a pierdut un tanc în confruntări
Forţele Aeriene ale Turciei au efectuat sâmbătă seara atacuri împotriva unei zone deţinute de miliţiile kurde în nordul Siriei. E pentru prima oară când se întâmplă acest lucru în ultimele 17 luni, amintește și Agerpres, care citează Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDH) și AFP.

"Un avion de luptă turc a vizat poziţii militare ale Forţelor Democratice Siriene (SDF, dominate de kurzi) din satul Saida, în apropierea oraşului Ain Issa", a informat OSDH.

"Acestea sunt primele raiduri aeriene după Operaţiunea "Peace Spring" lansată în octombrie 2019 de Ankara împreună cu grupările siriene aliate împotriva SDF din nordul Siriei, a declarat directorul OSDH, Rami Abdel Rahmane.

Operaţiunea, întreruptă după acorduri negociate cu Washington şi Moscova, a permis Turciei să obţină controlul asupra unei zone frontaliere pe o lungime de 120 de kilometri şi înaintând aproximativ treizeci de kilometri pe teritoriul sirian.

Cu toate acestea, oraşul Ain Issa şi împrejurimile sale au rămas în mâinile forţelor kurde.

Raidurile aeriene de sâmbătă seara au avut loc în timp ce la periferia acestei localităţi strategice s-a constatat o intensificare a luptelor, potrivit OSDH.

"Ciocnirile au continuat între cele două tabere în ultimele 24 de ore (...) Forţele turce se luptă să avanseze în timp ce SDF a reuşit să distrugă un tanc turc", a declarat Abdel Rahmane.

Unităţile de Protecţie ale Poporului (YPG), parte integrantă a SDF, sunt considerate de Ankara drept o extensie în Siria a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), clasificat drept grupare teroristă de Ankara şi aliaţii săi occidentali.

În acelaşi timp însă, această miliţie kurdă s-a aflat în fruntea luptei armate împotriva grupării Stat Islamic din Siria, cu sprijinul coaliţiei internaţionale anti-jihadiste.

Pentru a opri expansiunea teritorială a YPG în nordul Siriei, Ankara a realizat începând cu 2016 trei ofensive militare care i-au vizat atât pe luptătorii Statului Islamic cât şi pe cei kurzi.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Premieră la paradă: Armata României va prezenta sistemele ultramoderne Patriot și HIMARS pe care le are în dotare
Ce performanță pentru industria poloneză: Componente ale tuturor avioanelor F-16 noi vor fi produse în Polonia
Cele mai mari amenințări la adresa SUA evidențiază rolul României. Două amenințări sunt catalogate cu „capacități formidabile”
Mateusz Morawiecki, premierul Poloniei: Rusia folosește Nord Stream 2 ca armă împotriva Ucrainei și R. Moldova
Proteste violente în Iran. SUA, 'profund îngrijorate' de 'represiunea violentă' a regimului de la Teheran
NATO: Criza migrației de la granițele UE nu s-a încheiat
MiG-31, în cea mai modernă variantă: Rușii integrează sistemul fly-by-wire pe avioanele care vor proteja frontierele nordice ale Federației
SUA spun că toate opțiunile sunt pe masă după concentrarea „amplă și neobișnuită” de trupe ruse la granița Ucrainei
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro