Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Avionul de vânătoare F-15 continuă să scrie istorie. Versiunea modernizata F-15EX a efectuat primul zbor (Foto/Video)
Primul avion de vânătoare F-15EX Eagle al Forțelor Aeriene SUA a efectuat primul zbor demonstrativ. Noul avion, descris ca fiind cea mai avansată versiune construită vreodată a lui F-15 a făcut primul zbor de pe pista aeroportul internațional St. Louis Lambert din Missouri, SUA.

Zborul a durat aproximativ 90 de minute, iar avionul a evoluat conform așteptărilor, a declarat Boeing, compania care produce aceste aeronave, într-un comunicat de presă. Potrivit publicaţiei Defence News, acest prim test de zbor cu un F-15EX Eagle – cu numărul de serie 20-0001 – a reprezentat începerea etapei de livrare a primelor două astfel de aeronave, până în lună martie, către Forţele Aeriene ale SUA, aşa cum compania Boeing şi-a luat angajamentul.

US Air Force au plasat prima comandă pentru F-15E, în iulie 2020, atribuind un contract pentru primul lot de opt avioane – cu o valoare care să nu depășească aproximativ 1,2 miliarde de dolari – pentru care Congresul SUA a aprobat finanțarea în cadrul bugetului pentru apărare, pentru anul fiscal 2020. 

Întregul program are o valoare plafon de 23 miliarde dolari, deoarece este de aşteptat să fie achiziţionate cel puțin 144 de avioane F-15EX, dar contractul include opțiuni pentru a permite Forțelor Aeriene să achiziționeze până la 200 de avioane.

Primul avion de vânătoare F-15, construit de compania McDonnell Douglas, a zburat în iulie 1972 și totuși, Boeing a comunicat în urmă cu mai mult timp că această aeronavă merită un upgrade serios.

Motivul pentru care United States Air Force (USAF) ar cumpăra un avion vechi de 50 de ani a avut mai mult sens odată ce Boeing a anunțat că avioanele sunt de fapt cea mai nouă versiune a celei de-a patra generații F-15EX. Constructorul de aeronave cu sediul în Chicago a declarat că Forțele Aeriene americane intenționează să achiziționeze 144 de avioane F-15EX, în următorii ani.

Pe lângă caracteristicile aeronautice binecunoscute și impresionante ale F-15, F-15EX este capabil să poarte o sarcină utilă externă de până la 22 de rachete AIM-9X Sidewinder și rachete aer-aer AMRAAM cu rază medie de acţiune. F-15EX, cunoscut în mod obișnuit ca "Strike Eagle on Steroids", este cea mai recentă versiune a celebrului avion de luptă F-15 Eagle. 

F-15EX se bazează pe variantele ''avansate'' ale lui F-15, realizate pentru Qatar și Arabia Saudită – acestea sunt F-15QA (Qatar Advanced) și F-15SA (Saudi Advanced). Acesta vine cu o serie de upgrade-uri care nu sunt prezentate pe flota de avioane F-15C / D a SUA.

Variantele moderne ale F-15 includ, de asemenea, comenzi de zbor fly-by-wire, un nou cockpit, un radar modern AESA și ADCP-II. De asemenea, avionul vine acum echipat cu sistemul Eagle Passive Active Warning Survivability de la BAE Systems (EPAWSS), un sistem de război electronic și contramăsuri, potrivit Air Force Magazine.

. Este de aşteptat ca Eagle să atingă capacitatea operațională în anul 2024. F-15EX va avea suficientă durată de viață operaţională pentru a servi US Air Force, până în 2050.

USAF a decis să cumpere F-15EX datorită costurilor sale de operare mai mici comparativ cu F-35 de la Lockheed Martin. De asemenea, se crede că este mai ușor de adăugat în flotă de avioane, datorită similitudinilor sale cu F-15C / D pe care îl înlocuiește.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Explozia de la facilitatea nucleară din Natanz reprezintă un punct de cotitură în derularea negocierilor cu Iranul
Serviciile de informaţii americane: Phenianul şi-ar putea relua în acest an testele nucleare
Convorbire telefonică Putin-Biden: Principalul subiect, prezenţa trupelor ruse la graniţa cu Ucraina
Dronele SUA au oferit Ucrainei o imagine clară cu dispozitivul militar al Rusiei de la frontieră
O comandă greșită a cauzat prăbușirea unei drone MQ-9. O manetă acționată greșit a costat 6 milioane de dolari
Într-o discuție cu Putin, Biden a transmis angajamentul SUA pentru Ucraina, dar a propus Rusiei un summit
E oficial: SUA nu se retrag din Afganistan. US Army va părăsi țara până pe 11 septembrie, dată simbolică
Șoigu: NATO va concentra 45.000 de militari și 15.000 de echipamente în apropierea teritoriului Rusiei
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro