AWACS rusesc caută ținte în Ucraina. Pentru prima dată după retragerea de la Kiev, rușii ridică avionul strategic în Belarus
Un avion rusesc de avertizare timpurie și control (AWACS) A-50 a fost observat în sudul Belarusului.
Un avion rusesc de avertizare timpurie și control (AWACS) A-50, foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse
Este prima dată după 4 aprilie, când o aeronavă A-50 desfășoară în spațiul aerian al Belarusului o misiune de culegere a informațiilor despre posibile ținte în Ucraina, potrivit Grupului „Belarusian Gayun” specializat în monitorizarea activităților militare din Belarus dar și din alte țări.
Un A-50 al Forțelor Aeriene ruse a decolat, pe 10 iulie, la ora 22.50, de pe aerodromul militar din Maciulișci (Machulyshchy) de lângă Minsk și pe tot parcursul nopții, avionul a zburat, timp de 6 ore și 20 de minute, pe un traiect circular, între Baranovici și Sluțk. Aeronava a făcut schimbări de altitudine și s-a apropiat de Ucraina până la aproximativ 120 de km.
Potrivit informațiilor „Belarusian Gayun”, avionul A-50 a fost însoțit de două aeronave (o celulă) de vânătoare, care s-au schimbat la fiecare două ore.
”În timpul misiunii, piloții de vânătoare au discutat cu aeronava AWACS despre vizibilitatea țintelor pe teritoriul Ucrainei în vederea loviturilor”, precizează Belarusian Gayun. După aterizarea A-50, a fost detectat zborul unui alt avion de vânătoare, care a decolat de pe aerodromul din Baranovici la 05:40 și s-a întors la 06:30.
Despre A-50
Anton Motolko, fondatorul proiectului „Belarusian Gayun” a precizat la postul tv ”Canal 24” că atunci „când A-50 este pe cer, se pot face lovituri asupra Ucrainei”.
În acest sens, specialiștii „Belarusian Gayun” au informat că aeronava An-124 cu numărul de coadă RA-82013 a Forțelor Aerospațiale ruse a aterizat pe 11 iulie la 12.20 pe aerodromul Maciulișci și au reamintit că acest avion a fost văzut de mai multe ori în Belarus, inclusiv pe 3 martie, când au fost aduse rachete pentru sistemul Iskander-M.
Radarul aeronavei A-50 descoperă bombardierele strategice la o distanță de 650 km, avioanele tactice de luptă care zboară la joasă altitudine la 200 – 400 km, rachetele de croazieră (cu suprafața de reflexie de un metru pătrat) la 215 km, un lansator terestru de rachete la 300 de km, o coloană de tancuri la 250 de km, iar o țintă navală până la 400 de km. Poate urmări simultan până la 350 de ținte aeriene și poate dirija până la 10-12 avioane de vânătoare proprii. Echipajul responsabil cu tehnica de zbor este format din cinci persoane, iar cel tactic (operatori radar, cercetare radio și comunicații) din 11.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News